Ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει κάθε 70 χρόνια, η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου θα είναι κατά 30% πιο φωτεινή και κατά 14% πιο μεγάλη

Ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει κάθε 70 χρόνια, η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου θα είναι κατά 30% πιο φωτεινή και κατά 14% πιο μεγάλη, από ότι είναι στην μακρινότερη της απόσταση από την Γη.

«Το όλο θέμα κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού, γιατί παρόμοια ‘μεγάλη’ πανσέληνο έχει από το 1948 να παρατηρηθεί. Η Σελήνη θα είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού, από όλη την Κύπρο και καλή ώρα παρατήρησης θα είναι κατά την ανατολή της, δηλαδή την ώρα που θα δύει ο Ήλιος.

Η Σελήνη θα αρχίσει να ξεπροβάλει χαμηλά στον ορίζοντα και θα μπορεί να συγκριθεί με τα κτίρια που θα την περιβάλλουν», αναφέρει ο Χρύσανθος Φάκας – Πρόεδρος Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου.

Το κυπριακό κοινό θα μπορεί να απολαύσει μία υπέρ φωτεινή πανσέληνο ή όπως την αποκαλούν πλέον «Σούπερ Σελήνη», μία ορολογία η οποία δεν είναι επιστημονική, όμως η NASA δηλώνει πως θα την υιοθετήσει πλέον, αφού ο κόσμος θέλει να την λέει με αυτό την ονομασία. Έτσι και επίσημα Σούπερ Σελήνη θα ονομάζεται η πανσέληνος που θα βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της από την Γη.

«Αξίζει να τονίσουμε ότι η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της Σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική, όχι κυκλική τροχιά, που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στον Ουρανό.

Έτσι η απόσταση Σελήνης – Γης αυξομειώνεται και ως εκ τούτου την 14η Νοεμβρίου η Σελήνη θα βρίσκεται στο απόγειο της, δηλαδή στο πιο κοντινό σημείο με την Γη», ξεκαθαρίζει ο Χρύσανθος Φάκας.

πηγη : http://city.sigmalive.com/

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//]]>