Ίχνη συμπύκνωσης (Contrails)

Προτρεπόμενο από την πρόσφατη ανησυχία που πρόεκυψε από γραμμικά λευκά ίχνη στην ανώτερη ατμόσφαιρα, το kitasweather κλήθηκε να τοποθετηθεί. Λευκά ίχνη δημιουργούνται λόγω συμπύκνωσης των υδρατμών των καυσαερίων, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας (κάτω από −36.5 °C ) σε μεγάλα ύψη (άνω των 8,000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας), σχηματίζοντας μικροσκοπικούς κρυστάλλους.  Συνήθως αυτές είναι οι συνθήκες που ευνοούν και τη δημιουργία υψηλών νεφώσεων (βλ. εδώ).

 

Λευκά ίχνη μπορούν να προκύψουν στην ατμόσφαιρα από την πτήση αεροσκαφών, τα οποία αφήνουν στο πέρασμα τους υδρατμούς υψηλής θερμοκρασίας οι οποία ψύχονται και γίνονται αντιληπτοί υπό των προαναφερόμενων συνθηκών. Αυτά λέγονται ίχνη συμπύκνωσης (condensation trails – “contrails”).  Η διάρκεια της ορατότητας των ιχνών είναι ανάλογο του ποσοστού της υγρασίας στο ύψος των πτήσεων. Πρόσφατη έρευνα (link – NASA) υπέδειξε πως τα ίχνη αυτά εμπεριέχουν από 500 έως 100,000 γραμμάρια κρυστάλλων πάγου ανά μέτρο, εάν αυτά διατηρηθούν πέραν της μίας ώρας.

 

Γραμμικά και ελλειψοειδή contrails που παρατηρήθηκαν στα νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας χθες, αλλά και στις αρχές του έτους (βλ. φωτογραφίες), δεν αποκλείεται να οφείλονται σε πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών που εμπλέκονται σε γειτονική σύρραξη.

 

contrail-1contrail-2contrail-3

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
2

2 Comments

  1. Pavlos says:

    Στην φωτογραφία είναι chemtrails και όχι contrails!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//]]>