Ανάλυση του οργανωμένου χαμηλού συστήματος που μας επηρέασε από 29/11 μέχρι 2/12.

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό, όπως αναφέραμε στα δελτία μας αρκετές μέρες πριν μας επηρεάσει, αναμενόταν να έχει τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:
1) Θα βάθαινε όσο μας πλησίαζε.
2) Θα άφηνε μεγάλες ποσότητες βροχής σε Παγκύπρια βάση.
3) Η θερμοκρασία θα σημείωνε πτώση και θα είχαμε τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος.

Το χαμηλό βαρομετρικό ξεκίνησε να μας επηρεάζει από τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Νοεμβρίου με τοπικού χαρακτήρα βροχές, οι οποίες σταδιακά γίνονταν γενικές και με μεγαλύτερη ένταση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μέχρι το πρωί της Τετάρτης είχαν πέσει κατά μέσο όρο 15,3 χιλιοστά βροχής στο νησί, με την ψηλότερη βροχόπτωση να καταγράφεται στα Πλατάνια με 33.7 χιλιοστά. Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα μας δελτία, εκείνη την ημέρα υπήρχε επίσης αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα. Το επίκεντρο του χαμηλού βαρομετρικού εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην περιοχή του Αιγαίου στα 1008 μιλιμπάρ (slp), όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Την Τετάρτη η ατμοσφαιρική πίεση του χαμηλού συστήματος έπεσε στα 1006 μιλιμπάρ (slp), με πτωτική τάση όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Βροχές σημειώθηκαν κατά διαστήματα σε όλο το νησί όπου, μέχρι το πρωί της Πέμπτης, καταγράφηκαν ακόμα 15.7 χιλιοστά μέσο όρο, με την ψηλότερη βροχόπτωση να σημειώνεται στον Κάτω Πύργο με 46 χιλιοστά. Την Πέμπτη το βαρομετρικό χαμηλό βάθυνε κι άλλο δυτικά της Κύπρου, φτάνοντας τα 1002 μιλιμπάρ (slp), όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Πέμπτη ήταν μια ιδιαίτερα βροχερή μέρα με καλές ποσότητες βροχής σε όλο το νησί, με μέσο όρο τα 21 χιλιοστά. Η ψηλότερη βροχόπτωση καταγράφηκε στην Πόλη Χρυσοχούς με 51.2 χιλιοστά, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Από την Πέμπτη το πρωί άρχισαν να πέφτουν και τα πρώτα χιόνια, αλλά λόγω του ότι η θερμοκρασία αρχικά ξεπερνούσε τους 0 βαθμούς κελσίου, δεν το έστρωνε. Το απόγευμα η θερμοκρασία έπεσε υπό το μηδέν κι έτσι άρχισε να στρώνει το χιόνι.
Η χιονόπτωση συνέχισε μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι, όπου το χιόνι έφτασε τα 20 εκατοστά στη Χιονίστρα και κοντά στα 15 εκατοστά στην πλατεία Τροόδους. Από την επόμενη μέρα, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, το χιόνι άρχισε να λιώνει.

Αυτό το σύστημα που μας επηρέασε τις τελευταίες 2 ημέρες του Νοέμβρη, κάλυψε το 58 % της κανονικής βροχόπτωσης του μήνα, από το 0% που βρισκόταν.
Το Δεκέμβριο καλύφθηκε το 21% του μήνα μέσα στις 2 πρώτες μέρες.

Ο μέσος όρος βροχής του συστήματος αυτού ήταν 53.7%, το πιο αξιόλογο σύστημα που μας επηρέασε τους τελευταίους 21 μήνες περίπου, όσον αφορά τη βροχόπτωση.
Μια μέρα πριν μας επηρεάσει, αλλά και την πρώτη μέρα που άρχισε το σύστημα, δώσαμε Παγκύπριους χάρτες πρόβλεψης σε χιλιοστά. Στους χάρτες αλλά και στα δελτία αναφέραμε ότι οι περισσότερες βροχές αναμένονταν στο δυτικό μισό του νησιού και ορεινό όγκο , ενώ λιγότερες αλλά αξιόλογες αναμένονταν στο ανατολικό μισό.

Οι χάρτες που είχαμε κοινοποιήσει προέβλεψαν σε μεγάλο βαθμό τα χιλιοστά βροχόπτωσης, αφού οι βροχές κάλυψαν όλο το νησί και αν υπολογίσουμε τα 10mm ± απόκλιση που δίναμε, ήταν πολύ κοντά. Το επίκεντρο ήταν ελαφρώς πιο βόρεια τελικά, αφού πάνω από 100 χιλιοστά είχαμε στον Κάτω Πύργο, με 111 χιλιοστά, και δεύτερο πιο ψηλό στον Κάμπο με 91.4 χιλιοστά. Η λιγότερη βροχή που καταμετρήθηκε ήταν σε περιοχές της Μεσαορίας αλλά και πιο ανατολικά, όπου η συνολική βροχόπτωση κυμάνθηκε γύρω στα 20 χιλιοστά.
Ευχόμαστε οι προειδοποιήσεις και τα μέτρα πρόληψης που το Kitasweather είχε εκδώσει, να βοήθησαν και να απέτρεψαν ταλαιπωρία και τυχόν ζημιές.
Προκλήθηκαν κάποια μικροπροβλήματα κυρίως λόγω της έντονης βροχής, υπήρξαν και κάποιες κλήσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία για άντληση νερού από κατοικημένες περιοχές λόγω πλημμύρων, αλλά και διάφοροι δρόμοι κατέστησαν επικίνδυνοι λόγω κατολισθήσεων.

Παρόλο που είχαμε πολλές βροχές, η ροή νερού στα φράγματα ήταν ελάχιστη, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Αυτό οφείλεται στο ότι ήταν οι πρώτες αξιόλογες βροχές ανά το Παγκύπριο σε περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας.
Συνολικά, από την 1η Οκτωβρίου είχαμε μόλις 1.337 Ε.Κ.Μ ροής νερού στα φράγματα. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων βρίσκεται στο 18.8%.

Εάν θα έχουμε κάποιο αξιόλογο σύστημα σύντομα, η ροή θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//]]>