Βαρομετρικό χαμηλό και ψυχρές αέριες μάζες επηρεάζουν την περιοχή…Kίτρινος συναγερμός για έντονες βροχές σε ισχύ!!!(Update 1)

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με Παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Σε καταιγίδες υπάρχει κίνδυνος χαλαζόπτωσης. Τα φαινόμενα το απόγευμα κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού, στα ορεινά και νότια θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις παρατεταμένα και έντονα. Σε καταιγίδες υπάρχει κίνδυνος χαλαζόπτωσης.

Στα ορεινά πάνω από τα 1400 μέτρα θα σημειώνεται πολύ βαριά χιονόπτωση με χιονοστρωση από τα 1500 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα δυτικά, νότια και ορεινά. Η θερμοκρασία στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 13 έως 15 βαθμούς στα παραλία και στους -1 στην Χιονίστρα, όπου θα επικρατεί παγετός.

Παρόμοιο καιρό θα έχουμε αρχικά απόψε αλλά μετά τα μεσάνυχτα αρχίζει σταδιακή βελτίωση. Όλο αυτό το διάστημα ο κίτρινος συναγερμός που έχουμε εκδώσει για τις έντονες βροχές είναι σε ισχύ.

Τα φαινόμενα κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού, στα ορεινά και νότια θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις παρατεταμένα και έντονα. Στο νότιο 1/3 του νησιού (Πάφος-Λεμεσός-Λάρνακα) υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τοπικές πλημύρες. Η βροχόπτωση ενδέχεται να ξεπεράσει τοπικά σε αυτές τις περιοχές τα 20-30 χιλιοστά ανα ώρα ή τα 35 χιλιοστά ανα δίωρο.

Ο κίτρινος συναγερμός για έντονες βροχές είναι σε ισχύ από απόψε 12:00 30/12/2016 μέχρι την Παρασκευή 00:00 31/12/2016.

Το Σαββατοκύριακο αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά και υψηλότερα ημιορεινά από τα 800-900 μέτρα και άνω. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση. Νέα επιδείνωση του καιρού τη Δευτέρα.

Γενικά από αυτό το σύστημα αναμένονται πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής ακόμα, όπου λόγω της έντασης τους αλλά και λόγω του ότι θα είναι παρατεταμένες αναμένεται πολύ σημαντική ροή νερού στα φράγματα τις επόμενες μέρες. Το ύψος των χιονιών στην πλατεία είναι 60 εκατοστά και στον Όλυμπο 70 εκατοστά.

Τι σημαίνει “κίτρινος συναγερμός” Το επίπεδο επικινδυνότητας «Κίτρινο» σημαίνει ότι ο καιρός είναι δυνητικά επικίνδυνος και τα καιρικά φαινόμενα που έχουν προβλεφθεί δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά χρειάζεται προσοχή σχετικά με δραστηριότητες που εκτίθενται σε μετεωρολογικούς κινδύνους. Επίσης, χρειάζεται συχνή ενημέρωση σχετικά με τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες και αποφυγή αχρείαστων κινδύνων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων:

· Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
· Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
· Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
· Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
· Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια)

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//]]>