Αξιοποιήστε τον καιρό αύριο… Σημαντική επιδείνωση το Σαββατοκύριακο!!!!

Αντικυκλώνας εμποδισμού έχει εγκατασταθεί στη Δυτική Ευρώπη, εμποδίζοντας οποιαδήποτε αξιόλογη βροχοφόρα ατμοσφαιρική διαταραχή από τον Ατλαντικό να κινηθεί προς την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, λόγω του αντικυκλώνα εμποδισμού, έχουμε αποκοπή και κατάβαση πολικού ψύχους σε συνδυασμό με χαμηλότερες πιέσεις από την Βόρεια/Βορειοανατολική Ευρώπη προς την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με σταδιακή επέκταση προς την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. O κύριος όγκος και οι πιο ψυχρές αέριες μάζες θα παραμείνουν στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ευρώπη.

Όταν αυτά τα χαμηλά συστήματα φτάσουν στο Αιγαίο από τα βόρεια, θα συναντήσουν θερμούς νοτιοανατολικούς ανέμους με αυξημένη υγρασία ευνοώντας τη βάθυνση αλλά και την καλύτερη οργάνωση του χαμηλού συστήματος που αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας το Σάββατο, με συνοδεία ψυχρού μετώπου. Στην πορεία θα ευνοηθεί αναγέννηση αλλά και ανατροφοδότηση κι άλλων οργανωμένων βαρομετρικών χαμηλών στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η περιοχή μας θα ευνοηθεί με πολλές βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και χιόνια, κυρίως στα ορεινά από 1100-1200 μέτρα και άνω.

Τη Δευτέρα τα χιόνια ίσως να επηρεάσουν και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κατά 200 περίπου μέτρα πιο κάτω από αυτά που προαναφέραμε, αφού την περιοχή θα επηρεάσουν για λίγο ψυχρότερες μάζες, πριν αναγεννηθεί νέο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή και έχουμε ενίσχυση θερμότερου νοτιοδυτικού ρεύματος αέρα, το οποίο θα περιορίσει τα χιόνια από τα 1100- 1200 μέτρα και άνω. Ο άστατος καιρός με βροχές, καταιγίδες, χιόνια και ισχυρούς ανέμους αναμένεται να κρατήσει μέχρι την Τετάρτη και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται να αφήνει περισσότερες βροχές και χιόνια από προηγούμενα συστήματα που μας επηρέασαν πρόσφατα.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 9 έως 11 βαθμούς στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες μόνο νεφώσεις, με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο και να κυμαίνεται πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4  μποφόρ και το απόγευμα στα νότια παράλια μέτριοι ως ισχυροί 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 21 βαθμούς στα παράλια και στους 5 βαθμούς στη Χιονίστρα. Η μέρα θα προσφέρεται για εξόδους και εκδρομές στο Τρόοδος αφού δεν θα επικρατεί παγετός, για όσους όμως θέλουν να διανυκτερεύσουν, η κίνηση και στους 4 τροχούς ή με αντιολισθητικές αλυσίδες θα είναι απαραίτητα το Σαββατοκύριακο.

Από το Σάββατο αρχίζει να μας επηρεάζει βαθύ βαρομετρικό από τα δυτικά, το οποίο θα συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο που αναμένεται να «χτυπήσει» από το μεσημέρι και μετά με βροχές και καταιγίδες παγκύπρια. Τοπικές βροχές θα σημειώνονται από το πρωί. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα σημειωθεί χιονόπτωση.

Βροχές και καταιγίδες συνεχίζουν κατά διαστήματα μέχρι τουλάχιστον την Τετάρτη. Σταδιακά θα αρχίσουν να μας επηρεάζουν και πιο ψυχρές αέριες μάζες, με αποτέλεσμα οι χιονοπτώσεις να επεκταθούν και στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές, στα υψόμετρα που προαναφέραμε. Αυτό το σύστημα θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση των φραγμάτων, αφού έρχεται την καταλληλότερη στιγμή, όπου ήδη έχουμε αυξημένη ροή νερού αλλά προηγήθηκαν και αρκετές βροχές λίγα 24ώρα πριν.

Η βροχόπτωση του μήνα βρίσκεται στο 23% και του τετραμήνου Οκτ-Ιαν στο 81%. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, φαίνεται πως ο μήνας -μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας  θα φτάσει το 65-75(+)% της κανονικής, ενώ το τετράμηνο θα υπερκαλυφτεί. Η συνολική ροή νερού στα φράγματα από την 1η Οκτωβρίου έχει φτάσει τα 11.995 E.K.M νερού, με προοπτική να φτάσουμε τα 20 E.K.M. νερού μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας. Τα αποθέματα κυρίως των μεγάλων φραγμάτων είναι ακόμη πολύ χαμηλά και φτάνουν μόλις το 22.1 %, ενώ πέρσι την αντίστοιχη μέρα ήταν στο 37.4%. Η ροή νερού που είχαμε τις πρώτες 5 ημέρες του Ιανουαρίου, αντιστοιχεί με τη συνολική ροή που είχαμε πέρσι όλο το μήνα. Οι πιο πάνω υπολογισμοί ποσοτήτων βροχόπτωσης και ροής νερού μπορεί να αλλάξουν γι’ αυτό θα σας κρατάμε ενήμερους σε νεότερα δελτία, εάν υπάρξει κάποια αλλαγή.

Όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα κατά το τριήμερο, είναι καλό να γνωρίζουν ότι θα επικρατεί πολικό ψύχος και θα υπάρξουν χιονοπτώσεις μέχρι και σε παράλιες περιοχές, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//]]>