Αισθητή πτώση θερμοκρασίας με τα χιόνια να επεκτείνονται τοπικά και σε ημιορεινές περιοχές

Βαρομετρικό χαμηλό και ψυχρό μέτωπο επηρεάζουν την περιοχή. Το βράδυ, αρχικά ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος και βροχερός. Κυρίως στα δυτικά παράλια αναμένονται τοπικές καταιγίδες συνοδευόμενες από χαλάζι. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί, με τα φαινόμενα να περιορίζονται κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και τα ορεινά. Αρχικά στα ορεινά από τα 1300 μέτρα και άνω θα σημειώνεται χιονόπτωση με χιονοστρωση από τα 1400 μέτρα,σταδιακά όμως μέχρι τις αυγινές ώρες τα χιόνια θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ορεινά αλλά και τοπικά στα ημιορεινά με υψόμετρο 700-800 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι ως ισχυροί 4-5 μποφόρ με τις ριπές στα δυτικά και νότια παραλία και στα προσήνεμα ορεινά να φτάνουν τα 6-7 μποφόρ και τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό, 4 έως 6 βαθμούς στα παραλία και στους -6 βαθμούς στη Χιονίστρα. Στα ορεινά θα επικρατεί παγετός και πυκνή ομίχλη.

Αύριο ο καιρός θα είναι πολύ ψυχρός με τοπικές βροχές κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα παρατηρούνται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, με μικρή πιθανότητα μεμονωμένης βροχής. Στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από 500-600 μέτρα, τα φαινόμενα θα είναι υπό τη μορφή χιονιού. Τοπικά θα έχουμε χιονοστρώσεις από τα 600-700 μέτρα κυρίως και άνω. Τα ορεινά και ημιορεινά στο δυτικό μισό του νησιού και κυρίως της επαρχίας Πάφου, θα επηρεαστούν από το lake-effect χιόνι όπου τοπικά σε αυτές τις περιοχές, ενδέχεται να σημειωθούν πιο έντονες χιονοπτώσεις. Νιφάδες χιονιού και χιονόνερο πιθανόν πιθανόν να πέσουν και σε χαμηλότερα σημεία στο δυτικό μισό του νησιού, χωρίς όμως να έχουμε οποιαδήποτε χιονόστρωση. Στα ορεινά θα επικρατεί παγετός και θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν. Οι άνεμοι συνεχίζουν ενισχυμένοι κατά διαστήματα στα παραλία και τα ορεινά.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος και ψυχρός. Σταδιακά όμως θα αρχίσει να μας επηρεάζει το βαθύ βαρομετρικό που αναγεννήθηκε στα θερμά νερά της Λιβύης, που είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα δελτία. Το επίκεντρο αυτού του βαρομετρικού κινείται βόρειοανατολικά προς τη Κρήτη-Ρόδο και έτσι θα μας επηρεάσει το θερμό του μέτωπο με ισχυρούς, πιο θερμούς νοτιάδες.
Μετά τα μεσάνυχτα ο καιρός θα καταστεί συννεφιασμένος και βροχερός σταδιακά από το νότιο 1/3 του νησιού και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα επηρεαστούν όλες οι περιοχές με βροχές μεγάλης διάρκειας. Η έντασή τους θα είναι από μέτρια μέχρι δυνατή. Τα χιόνια θα περιοριστούν και πάλι στα ορεινά από τα 1400 μέτρα και άνω με χιονόστρωση από τα 1500 μέτρα και άνω.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος, με Παγκύπριες βροχές κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι παρατεταμένα. Στα ορεινά συνεχίζει η χιονόπτωση στα υψόμετρα που προαναφέραμε. Οι ισχυροί νοτιάδες συνεχίζουν. Το βράδυ της Τρίτης θα μας επηρεάσει το ψυχρό μέτωπο αυτού του βαρομετρικού με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Σε καταιγίδα ενδέχεται να σημειωθεί χαλαζόπτωση. Οι ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν από τα δυτικά. Τα χιόνια θα επεκταθούν μέχρι 100 περίπου μέτρα κάτω από ότι προαναφέραμε. Τις τελευταίες 30 ώρες σημειώθηκαν βροχές σε όλο το νησί. Στο δυτικό μισό και στα ορεινά καταγράφηκαν μεγάλες ποσότητες βροχής, κυρίως από 15 έως 50 χιλιοστά.
Η περισσότερες βροχές σημειώθηκαν στην επαρχία Πάφου-Λεμεσού ενώ λιγότερες βροχές σημειώθηκαν στο ανατολικό μισό του νησιού όπου κυμάνθηκαν κυρίως από 3 έως 15 χιλιοστά. Τις λιγότερες βροχές δέχτηκε η επαρχία Λευκωσίας. Γενικά οι ποσότητες βροχής διαμερίζονται όπως αναλογεί η κανονική για κάθε εποχή.

Γύρω στις 3 το απόγευμα επιστρέψαμε από την κορυφή του Τροόδους προς Λεμεσό και συναντήσαμε τις εξής καιρικές συνθήκες:

Από την κορυφή του Τροόδους μέχρι και τα 1400 μέτρα, παγωμένη βροχή εναλλασσόταν με χιονόπτωση. Κατά διάστημα τα φαινόμενα ήταν έντονα, με πολύ ισχυρούς ανέμους. Στο δρόμο επικρατούσε παγετός μέχρι τα 1500 μέτρα, όπου έφτανε και η χιονόστρωση. Το ύψος των χιονιών δεν αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες ώρες αφού σημειωνόταν παγωμένη βροχή αλλά τις επόμενες ώρες θα φτάσουμε το μέτρο αφού θα επηρεάζουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για χιονόπτωση. Το ύψος των χιονιών στον Όλυμπο είναι 92 εκατοστά και στην πλατεία 86 εκατοστά. Μέχρι την Λεμεσό το καιρικό σκηνικό ήταν βροχερό. Ακολουθούν φωτογραφίες από την περιοχή του Τροόδους αλλά και από τον ποταμό Ζυγός που καταλήγει στο Φράγμα του Κούρη.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//]]>