Ηλιόλουστος καιρός και άνοδος της θερμοκρασίας από την Τρίτη!

Ο Αζορικός αντικυκλώνας που επηρεαζει τη Δυτική Ευρώπη με κεντρο βορειοδυτικά της Πορτογαλλίας στον Ατλαντικό Ωκεανό, ευνοεί την κατάβαση ψυχρών αεριών μαζών προς την Κεντρική Ευρώπη και τη δημιουργία χαμηλών συστημάτων κακοκαιρίας κυρίως στην Κεντρική Μεσόγειο. Τις επόμενες ημέρες ο αντικυκλώνας θα εγκατασταθεί στην Κεντρική Ευρώπη, όπου θα έχουμε Εμποδισμό Απορροής (Diffluent Block), εγκλωβίζοντας έτσι ψυχρές αέριες μάζες στην Κεντρική Ευρώπη και Δυτική Ευρώπη, με χαμηλά βαρομετρικά σε όλη τη Μεσόγειο εκτός από το ¼ του ανατολικού τμήματος, όπου βρίσκεται το νησί μας. Ο αντικυκλώνας στην πορεία θα κινηθεί προς την Ανατολική Ευρώπη και θα επεκταθεί προς την περιοχή μας, όπου θα εμποδίζει την κυκλοφορία από τα δυτικά συντηρώντας ανατολικό/βορειοανατολικό ρευμα αερα στην περιοχή. Το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας φαίνεται να αλλάζει την τελευταία εβδομάδα του μήνα,με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Αύριο ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυριώς συννεφιασμένος και στα ορεινά το απόγευμα συννεφιασμένος. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 17 έως 18 στα παράλια και 4 βαθμούς στη Χιονίστρα. Αύριο βράδυ ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος.

Από την Τρίτη μέχρι το Σάββατο, ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά, όπου κάποιες μέρες θα παρατηρούνται και λίγες νεφώσεις κυρίως το απόγευμα. Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο την Τρίτη και θα κειμένεται 2-3 βαθμούς πάνω της κανονικής. Στα ίδια περίπου επίπεδα θα βρίσκεται η θερμοκρασία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι ηλιόλουστες μέρες που έρχονται δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως Αλκυονίδες ημέρες, αφού δεν φαίνεται να έχουν διάρκεια πέραν τον 5-6 ημερών. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης και αυτών δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον μύθο οι ηλιόλουστες μέρες έχουν διάρκεια 15 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου.

Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι Αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικο πλάτος που βρίσκεται η Κύπρος μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του Χειμώνα, παρατηρείται αυτή η βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι αφετέρου και ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης. Βέβαια αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει οπωσδήποτε κάθε χρόνο. Μπορεί να περάσει η εποχή του χειμώνα και να μην έχουμε Αλκυονίδες ημέρες.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//]]>