Χιονια στα ορεινά ημιορεινά αλλα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο

Πολύ ψυχρές αέριες μάζες επηρεάζουν την περιοχή, ενώ την ίδια ώρα μέτωπο κακοκαιρίας μας επηρεάζει από τα βορειοδυτικά. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με Παγκύπριες βροχές κατά διαστήματα και τοπικές καταιγίδες. Σε καταιγίδες θα σημειώνεται χαλαζόπτωση. Χιονοπτώσεις θα σημειώνονται αρχικά από τα 900 μέτρα και άνω με χιονοστρώσεις από τα 1000 μέτρα περίπου και άνω.

Οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σταδιακά μέχρι το απόγευμα σε υψόμετρα από 400 μέτρα και άνω περίπου, με χιονοστρώσεις από τα 500-600 μέτρα και άνω. Στο εσωτερικό τις απογευματινές ώρες αναμένεται τοπικά χιονόνερο και νωρίς το βράδυ νιφάδες χιονιού ή ελαφριά χιονόπτωση χωρίς όμως χιονόστρωση. Τοπικά σε κάποιες παράλιες περιοχές ενδέχεται χιονόνερο αργά το απόγευμα. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά θα είναι πολύ βαριές με σημαντικές χιονοστρώσεις. Από τα 1200 μέτρα και άνω οι χιονοστρώσεις θα κυμανθούν από 20 έως 40 εκατοστά περίπου, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα οι χιονοστρώσεις θα είναι πιο ελαφριές.

Στην περιοχή του Τροόδους θα επικρατούν συνθήκες χιονοθύελλας το μεσημέρι προς απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί έως βορειοδυτικοί, αρχικά μέτριοι ως ισχυροί 3 έως 5 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε πολύ ισχυρούς 4 έως 6 μποφόρ. Στα νότια, δυτικά και βόρεια παράλια, αλλά και στα προσήνεμα ορεινά οι ριπές θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ και τοπικά τα 9 μποφόρ. Οι πιο ισχυροί άνεμοι αναμένονται την ώρα που θα μπουν οι πολύ ψυχρές αέρες μάζες και θα είναι αισθητή και απότομη η πτώση της θερμοκρασίας. Εκείνες τις ώρες συστήνεται προσοχή.

Οι θερμοκρασίες όσο περνά η μέρα θα σημειώνουν πτώση σε σχέση με το τι έχουμε τώρα. Στα ορεινά και αργότερα τοπικά στα ημιορεινά θα επικρατεί παγετός. Οι πιο βαριές χιονοπτώσεις αναμένονται στο τρίγωνο, Σταυρός της Ψώκας – Τρόοδος – Καννάβια. Το βράδυ ο καιρός βελτιώνεται στις περισσότερες περιοχές, αλλά τοπικά θα συνεχίσουν χιονοπτώσεις κυρίως για το βόρειο 1/3 του νησιού, ορεινά και ημιορεινά λόγω του “Lake Effect Snow”. Νιφάδες χιονιού ή λίγο χιονόνερο πιθανόν να σημειωθούν και σε άλλες περιοχές. Τοπικά θα έχουμε ελαφριές έως μέτριες χιονοστρώσεις από τα 400 μέτρα και άνω. Τις σημαντικότερες χιονοστρώσεις θα τις έχουν και πάλι οι περιοχές που προαναφέραμε Σταυρός της Ψώκας- Τρόοδος- Κανάββια. Ελαφριά χιονόστρωση θα έχει και Πενταδάκτυλος. Ολικός παγετός αναμένεται στα ορεινά και ημιορεινά. Παγετό θα έχουμε και στο εσωτερικό και τοπικό παγετό σε κάποιες παραλιακές περιοχές.

Αύριο Σάββατο θα είναι η πιο κρύα μέρα των τελευταίων 12 μηνών, παρόλο που θα επικρατούν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Ο καιρός θα είναι στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος, αλλά το «Lake Effect Snow», θα δώσει ακόμα λίγες ελαφριές χιονοπτώσεις τοπικά στα ορεινά, ημιορεινά και βόρειο 1/3 του νησιού. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται 6 έως 8 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή ο καιρός παραμένει πολύ ψυχρός, χωρίς να αποκλείονται κάποιες πολύ τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα είναι αίθριος. Η ερχόμενη εβδομάδα παραμένει αρκετά ψυχρή με βροχές και χιονιά από την Τετάρτη και μετά.

Στην περιοχή του Τροόδους έχουμε ήδη περίπου 5 εκατοστά από καινούριο χιόνι και επικρατεί παγετός. Η θερμοκρασία βρίσκεται στους -4 βαθμούς και αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση της επόμενες ώρες.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

//]]>