Ίρμα: Ο ισχυρότερος Ατλαντικός κυκλώνας στην ιστορία

Ο κυκλώνας Ίρμα είναι ο ισχυρότερος Ατλαντικός κυκλώνας στην ιστορία. Λόγω της ισχύος του, καταγράφονται σεισμικές δονήσεις στους σεισμογράφους.

Η Ίρμα, ο οποίος συνεχίζει ως ένας εξαιρετικά ισχυρός κυκλώνας κατηγορίας 5, πέρασε νωρίτερα σήμερα από Barbuda. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν περισυλλεγεί από αεροσκάφη της NOAA και U.S. Air Force Hurricane Hunter aircraft, μέσα από τον κυκλώνα, οι άνεμοι έφθαναν τα 287 kph στην επιφάνεια γύρω από το μάτι του κυκλώνα. Η ατμοσφαιρική πίεση είχε πέσει στα 914 mb. Η διάμετρος του ματιού ήταν 40 χιλιόμετρα.

Από την ώρα των μετρήσεων δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο και όπως φαίνεται από εικόνες του δορυφόρου, οι άνεμοι φτάνουν τα 296 kph.

Αντικυκλώνας που βρίσκεται βόρεια της Ίρμα κρατά σταθερή την πορεία της προς τη Φλόριντα. Αυτή τη στιγμή ο κυκλώνας κινείται δυτικά-βορειοδυτικά, 285 μοίρες με περίπου 26 kph. Ο κυκλώνας φαίνεται να κτυπά την νότια Φλόριντα (Μαϊάμι) σε περίπου 96-120 ώρες από τώρα. Όπως αναφέραμε χθές ήταν το επικρατέστερο σενάριο.

Ο κυκλώνας θα έχει υποβαθμιστεί τη στιγμή που θα επηρεάσει τη Φλόριντα, ωστόσο λόγω του πολύ χαμηλού υψομέτρου της χερσονήσου εκτιμάται ότι ο Ίρμα θα είναι καταστροφικός ως αποτέλεσμα της ανύψωσης της θάλασσας, των ισχυρών ανέμων και των πλημμύρων που θα προκαλέσουν οι τεράστιες ποσότητες βροχής που θα πέσουν.

Μέχρι να φτάσει στην Φλόριντα, ο κυκλώνας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ευνοϊκό περιβάλλον για να κρατηθεί τουλάχιστο έως κατηγορίας 4 πριν χτυπήσει την ξηρά, αφού τα νερά της περιοχής είναι θερμά και επικρατεί αδύναμο wind shear.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και δύο τροπικές καταιγίδες, η μια στον Κόλπο του Μεξικού με το όνομα Κάτια και ακόμα μια στον Ατλαντικό με το όνομα Jose. Ο Jose αναμένεται να εξελιχθεί σε κυκλώνα τις επόμενες μέρες και να κινηθεί δυτικά προς Αμερική.

Ακολουθούν δορυφορικές εικόνες και μοντέλα πρόβλεψης της Ίρμα:

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

//]]>