Ξηρή Καταιγίδα - τι είναι;

Ξηρή Καταιγίδα - τι είναι;

Ξηρή καταιγίδα είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 μμ έως 2.5 μμ). Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από την βόρειο Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Η βάση των νεφών των ξηρών καταιγίδων βρίσκεται σε μεγάλα ύψη, συνήθως από τα 2500 μέτρα και άνω. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση της βάσης της καταιγίδας από την επιφάνεια του εδάφους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση. Για παράδειγμα, εάν μια ξηρή καταιγίδα περάσει με την ίδια ένταση πάνω από όλες τις περιοχές της Κύπρου, στα πεδινά πιθανό να μην πέσει καθόλου βροχή ή μόνο κάποιες σταγόνες, ενώ στα ορεινά που είναι πιο κοντά στη βάση της καταιγίδας να σημειωθεί ελαφριά βροχή.

Οι ξηρές καταιγίδες είναι ο νούμερο 1 φυσικός λόγος παγκοσμίως εκδήλωσης πυρκαγιών. Ευτυχώς στην Κύπρο οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται κυρίως κατά τους μήνες της άνοιξης όπου λόγω της αυξημένης χλωρής βλάστησης οι πυρκαγιές είτε αποτρέπονται, ή σβήνουν μόνες τους ή κατασβήνονται εύκολα από την πυροσβεστική.

Leave a comment

4 Comments

  1. Απλά για ακόμη μία φορά θέλω να σε ευχαριστήσω για όλες τις νέες γνώσεις που μας χαρίζεις καθημερινά. Τα διαβάζω όλα με τόσο ενδιαφέρον!☺

  2. Ακρως επαγγελματικό το περιεχόμενο του website σας. Η ευρείς σας γνώσεις αλλά και η εκτίμηση στον επισκέπτη του site σας καθιστά το kitas weather ισως το πιο πλήρες τοπικό ιντερνετικό βοήθημα για τον Κύπριο πολίτη.
    Συγχαρητήρια!

  3. Πολύ κατατοπιστικός μπράβο σου

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.