Έρχεται ο Εύελπις και θα είναι ισχυρός-Κίτρινος συναγερμός σε ισχύ

Έρχεται ο Εύελπις και θα είναι ισχυρός-Κίτρινος συναγερμός σε ισχύ

>   Το δελτίο καιρού προσφέρει η kitas bank of cyprus banner


Ο Εύελπις πλησιάζει από τα δυτικά-βορειοδυτικά και ήδη άρχισε να επηρεάζει την περιοχή μας με τοπικές βροχές και σκόνη. Το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού βρίσκεται στα νότια παράλια της Τουρκίας μεταξύ Ρόδου-Κύπρου και ακολουθεί ανατολική-νοτιοανατολική πορεία προς την περιοχή μας. Αυτό το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, όταν φτάσει στην περιοχή μας, θα έχει ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του, γύρω στα 1001 hPa.

Αναμένεται να είναι ένα πολύ αξιόλογο σύστημα όσον αφορά τις βροχές. Στο δυτικό μισό του νησιού και ειδικά στα προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά αναμένονται μεγάλες ποσότητες βροχής. Οι συνολικές ποσότητες βροχής από αυτό το σύστημα αναμένεται να κυμανθούν από περίπου 7 έως 70 χιλιοστά, με μέσο όρο από περίπου 27 έως 32 χιλιοστά. Τοπικά σε περιοχές που θα εκδηλωθούν οι πιο ισχυρές καταιγίδες, τα ποσοστά βροχής ίσως να ξεπερνούν κατά 10-20% τις ποσότητες που σας παρουσιάζουμε στον πιο κάτω χάρτη από το χθεσινοβραδινό μας δελτίο. Η βροχόπτωση για τον μήνα, από το 84% που βρίσκεται τώρα αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 110% της κανονικής.

Οι βροχές/καταιγίδες σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι έντονες και παρατεταμένες, με αυξημένο ρίσκο να προκληθούν προβλήματα και τοπικές πλημμύρες. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλάζι και τοπικά αναμένεται χαλάζι μεγάλου διαμετρήματος.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε από το ραντάρ τις βροχές που θα μας επηρεάσουν!

Ο κύριος όγκος των βροχών, τόσο σε ένταση όσο και σε έκταση, αναμένεται από τις 14:00, 22/1/2018, μέχρι 00:00, 23/1/2018, ωστόσο μέχρι αύριο το πρωί σε αρκετές περιοχές θα συνεχίσουν να παρατηρούνται βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Οι ποσότητες βροχής αναμένεται σε αρκετές περιπτώσεις να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τα 35 χιλιοστά ανά 6 ώρες ή τα 50 χιλιοστά ανά 12 ώρες.

Το KitasWeather έχει εκδώσει κίτρινο συναγερμό για έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, ο οποίος είναι σε ισχύ από σήμερα το πρωί 10:00, 22/1/2018, μέχρι αύριο Τρίτη 10:00, 23/1/2018.

Θα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση του συστήματος και σε περίπτωση που κρίνουμε ότι η προειδοποίηση πρέπει να αναβαθμιστεί, θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως.

Εύελπις το όνομα του νέου συστήματος – παραπληροφόρηση για το Θησέα

Το σύστημα που θα μας επηρεάσει ονομάστηκε Εύελπις. Πήρε το όνομα του από την ομάδα «Καιρόφιλοι Κύπρου» – στην οποία το KitasWeather είναι ενεργό μέλος – μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε μετά από προβληματισμό που αναπτύχθηκε, ως αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης που υπήρξε την περασμένη Πέμπτη ότι η περιοχή μας θα επηρεαζόταν από τον Θησέα.

Ο Θησέας ήταν ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε την Ελλάδα το Σάββατο 13 Ιανουαρίου και έφτασε στην περιοχή μας πολύ εξασθενημένο την επόμενη μέρα, δίνοντας μόνο λίγες τοπικές βροχές. Το σύστημα που μας επηρέασε την περασμένη Πέμπτη δεν είχε σχέση με το Θησέα.

Σκοπός της ομάδας θα είναι η ονοματοδοσία σημαντικών συστημάτων που επηρεάζουν την Κύπρο. Να διευκρινίσουμε ότι η ονοματοδοσία συστημάτων αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά πληροφοριών στους πολίτες.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Σήμερα Δευτέρα αναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως κατά το δεύτερο μισό της μέρας. Οι καταιγίδες τοπικά ενδέχεται να είναι έντονες με χαλάζι και πολύ ισχυρούς ανέμους. Το χαλάζι σε κάποιες περιπτώσεις θα έχει μεγάλη διάμετρο. Τα προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά θα ευνοηθούν από ορογραφικές βροχές και αναμένεται να σημειωθούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές. Οι μεγάλες ποσότητες βροχής που αναμένονται στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα έχουν ως αποτέλεσμα να λιώσει μεγάλο μέρος του χιονιού που ήδη υπάρχει. Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη, η οποία θα είναι πυκνή κατά διαστήματα και θα μειώνει την ορατότητα. Τοπικά κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο οι μεγάλες ποσότητες βροχής που αναμένεται να σημειωθούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, να προκαλέσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο ή και τοπικές πλημμύρες. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη κυρίως το πρωί, ενώ μέχρι το απόγευμα υποχωρεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ με ριπές μέχρι 5 μποφόρ και το απόγευμα μέτριοι έως ισχυροί 3 έως 5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 18 έως 20 στα παράλια και 4 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ συνεχίζει ο άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τοπικά κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο οι μεγάλες ποσότητες βροχής που αναμένεται να σημειωθούν σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, να προκαλέσουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο ή και τοπικές πλημμύρες. Στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση από τα 1600 μέτρα και άνω, με χιονόστρωση από τα 1650 μέτρα και άνω. Η χιονόπτωση θα είναι κατά διαστήματα πυκνή με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί 4 έως 5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και στα ορεινά/ημιορεινά ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5 έως 6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 και ίσως πιο τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 9 έως 12 στα παράλια και -2 βαθμούς στη Χιονίστρα όπου αναμένεται παγετός.

Αύριο Τρίτη αυξημένες νεφώσεις κατά διαστήματα αναμένεται να δίνουν τοπικές βροχές κυρίως κατά το πρώτο μισό της μέρας. Στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση από τα 1700 μέτρα και άνω. Το πρωί ίσως σημειωθεί ελαφριά χιονόστρωση. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με τη Δευτέρα.

Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) στην περιοχή μας, η οποία θα μας επηρεάζει μέχρι την Παρασκευή. Από αυτό το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σημειωθούν αρκετές ποσότητες βροχής σε όλο το νησί, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι οι πολύ βαριές χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις στα ορεινά, αφού η περιοχή μας θα επηρεάζεται ταυτόχρονα από ψυχρές αέριες μάζες. Τα χιόνια θα είναι περιορισμένα κυρίως από τα 1200-1300 μέτρα και άνω. Το χιόνι αναμένεται να είναι αρκετό ώστε να ανοίξουν επιτέλους οι πίστες του σκι στο Τρόοδος και για όλες τις σχετικές δραστηριότητες.

8 Comments

  1. Είναι ώρα 3 το απόγευμακαι ακόμα δεν συνέβη σχεδόν τίποτε απ΄όσα αναφέρετε στο δελτίο σας, πέρα από κάποιες πολύ τοπικές ελαφρές βροχές. Δεν αμφιβάλλω ότι κάποια από τα φαινόμενα που προβλέπετε ίσως εμφανιστούν από το βράδυ και μετά. Εσείς όμως αναφέρεστε από 1400 και εφεξής. Εν πάσει περίπτώσει τονίζεται αρκετά τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα, που έρχονται μάλλον απόψε, ενώ έχετε παραβλέψει εντελώς την κατάσταση του καιρού από το πρωί μέχρι τώρα το απόγευμα, όπου πόρρω απέχουν οι καιρικές συνθήκες απ΄αυτές που περιγράφετε. Πάντως ούτε η κρατική ΜΥ τα πήγε καλύτερα. Έχει ο καιρός πράγματι γυρίσματα!

  2. Εκει που μενεις φιλε αλλά Λάρνακα εχει δώσει αρκετά ποσοστά. Θα αρχισει στις 1400 οχι ομως Παγκύπρια.

  3. Εδώ πάντως στη Λάρνακα έίναι ακριβώς έτσι.

  4. Report from Klonari Limassol District

    From 07.00 yesterday to 07.00 today (Tuesday) Local times. 38.6mm of precipitation.

    Max wind Gust 91 KPH. Max 10 Minute Mean Speed 52 KPH

  5. Eric ήταν άψογη η πρόγνωση σου, και αυτό φαίνεται και στα στατιστικά της μετεωρολογικής υπηρεσιασ , ήσουν μέσα 100% , τρομερός .

Send a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.