Τις επόμενες ώρες αρχίζει να μας επηρεάζει το χαμηλό βαρομετρικό

Τις επόμενες ώρες αρχίζει να μας επηρεάζει το χαμηλό βαρομετρικό

>   Το δελτίο καιρού προσφέρει η kitas bank of cyprus banner


Αντικυκλώνας με κέντρο τη Δυτική Ευρώπη επεκτείνεται και επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπου σε γενικές γραμμές επικρατεί καλός καιρός και θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την ίδια ώρα, το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό με επίκεντρο την Ελλάδα, δημιουργεί άστατο καιρό με βροχές και καταιγίδες, όπου κατά τόπους είναι έντονες σε Βαλκάνια, Νότια Ιταλία, Δυτική Τουρκία και τα παράλια της Λιβύης. Σε αυτές τις περιοχές επικρατούν και πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τις κανονικές για την εποχή, όπου σε κάποιες ορεινές περιοχές σημειώνονται και χιονοπτώσεις.

Το σύστημα αυτό θα αρχίσει να δίνει βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους και στην Κύπρο από σήμερα αργά το απόγευμα προς βράδυ, αρχικά από τα δυτικά, με κορύφωση αύριο Τετάρτη. Την Πέμπτη και Παρασκευή μειώνονται οι πιθανότητες για βροχές/καταιγίδες σε σχέση με την Τετάρτη αλλά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται θα δίνουν τοπικού χαρακτήρα βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το Σάββατο φαίνεται ότι βαθαίνει λίγο το βαρομετρικό χαμηλό στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Πάφου με τις πιθανότητες για βροχές να αυξάνονται και πάλι. Οι νοτιάδες που θα επικρατούν θα ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρειο Αφρική, όπου κατά διαστήματα ενδέχεται να είναι πυκνή αλλά και εμφανής στις σταγόνες βροχής κυρίως την Τετάρτη. Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα αυτό το διάστημα.

Οι περισσότερες βροχές αναμένονται στα ορεινά/ημιορεινά. Ακολουθούν η πόλη και επαρχία Πάφου και Λεμεσού με παρόμοιες πιθανότητες, έπειτα η πόλη και επαρχία Λευκωσίας, η πόλη και επαρχία Λάρνακας και τελευταία η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Στο σύνολό τους Τρίτη-Σάββατο πιστεύουμε ότι οι βροχές θα επηρεάσουν όλο το νησί και θα είναι ικανοποιητικές οι ποσότητες βροχής για τέτοια εποχή, κυρίως για το δυτικό μισό του νησιού και ορεινά/ημιορεινά, όπου αναμένονται και οι περισσότερες βροχές. Στα Locations, εκτός από τις πιθανότητες που έχουμε για βροχή ανά ημέρα, έχουμε προσθέσει και πόσα χιλιοστά βροχής υπολογίζουμε να σημειωθούν για κάθε πόλη.

Στον κεντρικό μας χάρτη παρουσιάζουμε τα συνολικά ποσοστά βροχής σε χιλιοστά που υπολογίζουμε να σημειωθούν στο διάστημα 24/10/2017-28/10/2017.
Σε περιοχές που θα εκδηλωθούν καταιγίδες τα ποσοστά πιθανό να είναι πιο αυξημένα τοπικά, κυρίως για το ανατολικό μισό του νησιού όπου δίνουμε χαμηλά ποσοστά βροχής. Για τυχόν αλλαγές θα σας ενημερώνουμε άμεσα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος ο καιρός το απόγευμα, με πιθανότητα για τοπικές βροχές κυρίως στο δυτικό 1/3 του νησιού. Στα δυτικά παράλια δεν αποκλείεται και καταιγίδα, αλλά επί το πλείστον θα είναι περιορισμένη στη θάλασσα. Στα ορεινά αναμένεται τοπική ομίχλη κυρίως αργά το απόγευμα. Στην ατμόσφαιρα θα αρχίσει σταδιακά να εμφανίζεται σκόνη από τη Βόρειο Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω και θα ανέλθει γύρω στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, 2 έως 27 στα παράλια και 14 στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού. Στις υπόλοιπες περιοχές η πιθανότητα για βροχή είναι χαμηλή Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως νοτιοανατολικοί ασθενείς 2-3 μποφόρ και σε περιοχές καταιγίδων 4 μποφόρ με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 20 στα παράλια και 9 στη Χιονίστρα.

Αύριο Τετάρτη αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στις περισσότερες, εάν όχι όλες τις περιοχές. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες με χαλάζι, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και ορεινά/ημιορεινά, όπου αναμένονται και οι μεγαλύτερες ποσότητες βροχής. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει σκόνη και εκτός από εμφανής στην ατμόσφαιρα θα είναι και εμφανής στη βροχή. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση και θα κυμαίνεται λίγο πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Πέμπτη και Παρασκευή συνεχίζει ο άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά σε εσωτερικό και ανατολικά, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Μεμονωμένη βροχή η καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί και σε άλλη περιοχή σε αυτό το διάστημα. Τοπικά οι καταιγίδες θα είναι έντονες με πιθανό χαλάζι. Στην ατμόσφαιρα παραμένει η σκόνη, όπου ενδέχεται να είναι πυκνή κατά διαστήματα κυρίως την Πεμπτη. Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο και θα κυμαίνεται από τα κανονικά έως λίγο πιο πάνω για την εποχή επίπεδα.

Το Σάββατο φαίνεται να βαθαίνει λίγο το βαρομετρικό χαμηλό στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Πάφου πριν κινηθεί ανατολικά και αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στις περισσότερες, εάν όχι όλες τις περιοχές. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει σκόνη αλλά από το απόγευμα αρχίζει να κινείται ανατολικά. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

Επίσης το Σάββατο φαίνεται να έχουμε νέα κυκλογένεση, αυτή τη φορά στην Κεντρική Μεσόγειο, και υπάρχει πιθανότητα να μας επηρεάσει από την Κυριακή προς Δευτέρα με βροχές και καταιγίδες. Αυτό όμως θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, αφού προηγείται το σύστημα που αρχίζει να μας επηρεάζει από σήμερα το απόγευμα.

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Στα Weather Stations μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο facebook και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση του καιρού.

Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις περιοχές!