Στο κόκκινο η σκόνη

Στο κόκκινο η σκόνη

>   Το δελτίο καιρού προσφέρει η kitas bank of cyprus banner


Πυκνή σκόνη από τη Βόρειο Αφρική επηρεάζει την περιοχή μας.

Σήμερα ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη η οποία κατά διαστήματα θα είναι πυκνή. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, αρχικά 2-3 μποφόρ αλλά σύντομα θα ενισχυθούν στα 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα δυτικά, νότια και νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό, 24 έως 25 στα νότια και ανατολικά, 23 έως 24 στα δυτικά και βόρεια παράλια και 11 στη Χιονίστρα. Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη η οποία κατά διαστήματα θα είναι πυκνή. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοδυτικοί 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, 12 έως 14 στα παράλια και 3 στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή άνοδο. Το σενάριο μετεξέλιξης του βαθέως βαρομετρικού χαμηλού, στην Κεντρική Μεσόγειο, σε Μεσογειακό κυκλώνα (Medicane) κάτι το οποίο αναφέραμε στο προχθεσινό μας δελτίο, φαίνεται να επαληθεύεται.

Την Πέμπτη προς Παρασκευή αυτό το σύστημα αναμένεται να εμφανίσει χαρακτηριστικά Τροπικού κυκλώνα, μεταξύ Νότιας Ιταλίας-Κρήτης (Ιόνιο Πέλαγος) και από εκεί θα ακολουθήσει ανατολική-βορειοανατολική πορεία προς Ελλάδα.

Υπάρχουν δύο σενάρια σε σχέση με αυτό το σύστημα. Το πρώτο και επικρατέστερο είναι, να κινηθεί ανατολικά-βορειοανατολικά προς Δυτική-Νοτιοδυτική Ελλάδα χάνοντας τα χαρακτηριστικά του τροπικού κυκλώνα, και στη συνέχεια να κινηθεί προς την περιοχή μας ως ένα αρκετά εξασθενημένο χαμηλό σύστημα. Το δεύτερο σενάριο είναι, να επηρεάσει την περιοχή της Κρήτης και να κινηθεί ανατολικά προς την περιοχή μας. Στην πορεία θα χάσει τα χαρακτηριστικά του τροπικού κυκλώνα και θα φθάσει στην περιοχή μας ως ένα δυνατό χαμηλό, βροχοφόρο σύστημα. Όσοι θα βρίσκονται στην Ελλάδα την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, συστήνουμε να ενημερώνονται από τις αρμόδιες αρχές για το σύστημα αυτό προς αποφυγή ταλαιπωριών και κίνδυνων που αναμένεται να προκύψουν. Θα παρακολουθούμε την όλη κατάσταση και θα σας ενημερώνουμε με τις εξελίξεις.

Η σκόνη αυτή την στιγμή βρίσκεται στο κόκκινο επίπεδο στην Πάφο (PM10 270.4 μg/m³, 10:00π.μ.), σε Λεμεσό, Ζύγι και Λευκωσία στο πορτοκαλί επίπεδο, ενώ σε Λάρνακα, Παραλίμνι και Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου (ημιορεινά) στο κίτρινο επίπεδο.

Σε ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας αναφέρθηκε στην προστασία του κοινού από τα υψηλά επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Λόγω της έντονης παρουσίας υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό τα ακόλουθα βασικά μέτρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων επιδράσεων των υψηλών επιπέδων σκόνης στην ατμόσφαιρα ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού:

 

Άτομα υψηλού κινδύνου:

• Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

• Καρδιοπαθείς

• Νεφροπαθείς

• Ανοσοανεπάρκειες

• Παιδιά

• Άτομα άνω των 65 ετών.

 

Τα άτομα που ανήκουν στις πιο πάνω ομάδες υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να:

• Αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας

• Αποφεύγουν ή περιορίζουν τον χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους

ιδιαίτερα σε περιοχές όπου επικρατεί συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας και επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας

• Αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους

• Παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους

• Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, δύσπνοια, απόχρεμψη), ρινίτιδα, ερεθισμός στα μάτια, συνίσταται η επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό τους ή σε Τμήματα Πρώτων Βοηθειών

• Άτομα με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα, βρογχεκτασίες, εμφύσημα, διάμεσα πνευμονικά νοσήματα και άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, μπορεί να χρειαστούν αύξηση της δόσης των φαρμάκων τους, για αυτό θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ιατρών τους

• Άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο αναπνευστικό πρόβλημα, προτρέπονται να χρησιμοποιούν κατά τις μετακινήσεις τους ειδική προστατευτική μάσκα.

 

Γενικός πληθυσμός:

• Αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης

• Περιορισμός του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας.

 

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Στα Weather Stations μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.