Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα-Καλοκαιρία στην Κύπρο

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα-Καλοκαιρία στην Κύπρο

>   Το δελτίο καιρού προσφέρει η kitas bank of cyprus banner


Μια εξαιρετικά σπάνια κακοκαιρία για την εποχή θα χτυπήσει την Ελλάδα σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα. Η κακοκαιρία με την ονομασία Μέδουσα «Medousa Storm» αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας κυρίως στα Ηπειρωτικά, Θεσσαλία, Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες βροχές και καταιγίδες μεγάλης διάρκειας, χαλάζι, τοπικά ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους και αισθητή πτώση θερμοκρασίας. Το όλο καιρικό σκηνικό θα θυμίζει περισσότερο μήνα Οκτώβριο παρά μέσα Ιουλίου.

Σε αρκετές περιοχές στην Ηπειρωτική Ελλάδα, Μακεδονία και κυρίως Θεσσαλία θα πέσουν τεράστιες ποσότητες βροχής σε μικρά χρονικά διαστήματα όπου η βροχόπτωση αναμένεται τοπικά να φτάνει τα 100-200 χιλιοστά σε διάστημα ≤12 ωρών με αυξημένο κίνδυνο για πλημμύρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα, όπου στα κεντρικά και βόρεια η θερμοκρασία θα κυμαίνεται τοπικά έως και 10-15 βαθμούς κάτω της κανονικής για την εποχή επίπεδα. Η θερμοκρασία στον Όλυμπο απόψε θα πλησιάσει τους 0 βαθμούς Κελσίου όπου ενδέχεται πρόσκαιρη χιονόπτωση.

Όσοι βρίσκονται για διακοπές στις περιοχές που προαναφέραμε συστήνουμε να ενημερώνονται από της αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας προς αποφυγή ταλαιπωριών και πιθανούς κίνδυνους που ενδέχεται να προκύψουν.

“Ο καιρός στην Κύπρο”

Αυτό το σύστημα κακοκαιρίας το μόνο που θα φέρει στην δική μας περιοχή είναι πτώση θερμοκρασίας αφού πιο ενισχυμένοι και σχετικά δροσεροί δυτικοί άνεμοι θα εκτοπίσουν τις θερμές αέριες μάζες που μας επηρεάζουν το τελευταίο διάστημα.

Σήμερα Κυριακή, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί παντού ηλιόλουστος εκτός από τα ορεινά όπου θα αναπτυχθούν τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Τα ποσοστά υγρασίας θα είναι αυξημένα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 2-3 μποφόρ, αλλά σύντομα θα ενισχυθούν σε θαλάσσιους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 33 έως 34 βαθμούς στα νότια και ανατολικά παράλια, 31 έως 33 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 33 έως 39 στα ημιορεινά, αναλόγως γεωγραφικής θέσης και υψομέτρου και 27 έως 32 στα ορεινά (27 στη χιονίστρα).

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Σταδιακά θα αρχίσει να εμφανίζεται τοπική αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Τα ποσοστά υγρασίας θα είναι πολύ αυξημένα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοδυτικοί ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 22 έως 23 βαθμούς στα νότια και ανατολικά παράλια, 18 έως 21 στα δυτικά και βόρεια παράλια και 17 στη χιονίστρα.

Από αύριο Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη ο καιρός, μετά τη διάλυση της τοπικής πρωινής ομίχλης και χαμηλής νέφωσης, θα καταστεί στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος, ενώ στα ορεινά θα αναπτύσσονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Την περιοχή θα επηρεάζει ενισχυμένο πιο δροσερό δυτικό ρεύμα αέρα. Η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή πτώση και θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα ορεινά και εσωτερικό η πτώση θα είναι αισθητή.

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με την θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακή άνοδο.

Νέο κύμα καύσωνα φαίνεται να επηρεάζει την περιοχή την τελευταία βδομάδα του μήνα. Θα ξεκαθαρίσει σε λίγες μέρες πόσο έντονος θα είναι.