Τα στοιχεία βροχόπτωσης της περασμένης Κυριακής

Τα στοιχεία βροχόπτωσης της περασμένης Κυριακής

>   Το δελτίο καιρού προσφέρει η kitas bank of cyprus banner


Η πρώτη οργανωμένη διαταραχή του φθινοπώρου που επηρέασε την Κυριακή την περιοχή μας έχει κινηθεί ανατολικά και τώρα επηρεαζόμαστε από το «ψυχρό» μέρος του βαρομετρικού χαμηλού. Την Κυριακή βροχές και καταιγίδες επηρέασαν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, αλλά με μεγάλο βροχομετρικό εύρος από περιοχή σε περιοχή ή ακόμα και από γειτονιά σε γειτονιά. Το πρωί της ημέρας εκείνης, σκάφη του βαρομετρικού χαμηλού επηρέασε αρκετές περιοχές στα δυτικά-νοτιοδυτικά τμήματα του νησιού, με βροχές και καταιγίδες. Οι υπόλοιπες περιοχές επηρεάστηκαν πολύ πιο τοπικά. Νωρίς το απόγευμα μας επηρέασε ψυχρό μέτωπο από τα δυτικά-βορειοδυτικά με βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές στο δυτικό μισό του νησιού, ορεινά και βόρεια και πολύ πιο τοπικά στις υπόλοιπες περιοχές.

Από τους 81 διαθέσιμους μετρητές που διαθέτει το Τμήμα Μετεωρολογίας οι 62 ή το 76.5% κατέγραψαν βροχή. Οι πιο πολλές βροχές τόσο σε ένταση όσο και έκταση σημειώθηκαν στο δυτικό μισό του νησιού, ορεινά/ημιορεινά και βόρεια, όπως φάνηκε από τις μετρήσεις αλλά και τις εικόνες του ραντάρ σε περιοχές που δεν υπάρχουν μετρήσεις (κατεχόμενα). Πιο λίγες και πιο τοπικές ήταν οι βροχές στο εσωτερικό και τα νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού. Η πιο ψηλή βροχόπτωση καταγράφηκε στο Αλονούδι με 17 χιλιοστά βροχής, ακολουθούν, ο Κόρνος με 16.5 χιλιοστά, το φράγμα Ασπρήμμου με 13.5 χιλιοστά και το Κελλάκι με 13 χιλιοστά. Στο Κελλάκι σημειώθηκε και ασθενής χαλαζόπτωση. Ο μέσος όρος βροχόπτωσης ήταν 4 χιλιοστά και η βροχόπτωση του μήνα από 0% ανήλθε στο 12%.

Από τους 7 μετεωρολογικούς σταθμούς που διαθέτει το Kitasweather, οι 6 σταθμοί κατέγραψαν βροχή. Η περισσότερη βροχή καταγράφηκε στο σταθμό μας στην «Υπεραγορά Παπαντωνίου» στην Πόλη Χρυσοχούς με 12.2 χιλιοστά βροχής, ακολουθεί ο σταθμός στου «Κυρ Γιάννη» στο Όμοδος με 9.9 χιλιοστά, ο σταθμός στα αρτοποιεία «Sunfresh» στην Κάτω Πάφο με 9.8 χιλιοστά, ο σταθμός στο ξενοδοχείο «Jubilee» στο Τρόοδος 4.3 χιλιοστά, και στη Λεμεσό ο σταθμός στο Κανάλι 6 στην οδό Ειρήνης 2.8 χιλιοστά και ο σταθμός στην κάβα «Spectus» 1.3 χιλιοστά. Ο σταθμός μας στα «Show Room Pilakouta (BMW)» στα Λατσιά δεν κατέγραψε βροχή.

Είχαμε εκτιμήσει ότι θα επηρεαζόταν το μεγαλύτερο μέρος ή και όλο το νησί από βροχές και τελικά επηρεάστηκε το μεγαλύτερο μέρος. Σε σημεία που υπήρξαν μετρήσεις, οι πλείστοι μετρητές κατέγραψαν πάνω από 5 χιλιοστά βροχής με τη ψηλότερη καταμέτρηση στα 17 χιλιοστά. Τα δεδομένα αυτά είναι κοντά στην εκτίμηση που είχαμε κάνει για 5 έως 25 χιλιοστά συνολικής βροχής για το δυτικό μισό του νησιού, τα ορεινά και τα βόρεια. Για τις υπόλοιπες περιοχές (εσωτερικό/νοτιοανατολικά) οι πιθανότητες βροχής που καταγράφαμε στα «Locations» και τα ποσοστά βροχής (2 έως 15 χιλιοστά) που καταγράφαμε στα γραπτά μας δελτία ήταν χαμηλότερα, αλλά αναμέναμε κάτι καλύτερο όσον αφορά την έκταση και τις ποσότητες. Τα φαινόμενα στις εκεί περιοχές ήταν αρκετά πιο τοπικά από ότι αναμέναμε.

Έντονες καταιγίδες επηρέασαν και περιοχές στις οποίες δεν υπάρχουν μετρητές αλλά καταγράφηκαν από το ραντάρ, από πληροφορίες από συμπολίτες, και αστυνομικές ανακοινώσεις. Σε δύο περιπτώσεις η αστυνομία Κύπρου εξέδωσε ανακοινώσεις λόγω έντονων βροχών, η μία στις 10:20 το πρωί στον αυτοκινητόδρομο Πισσουρίου-Πέτρας του Ρωμιού και η άλλη στις 15:19 στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λάρνακας, από το ύψος των Λυμπιών, μέχρι τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς. Βάσει του ραντάρ, οπτικής επαφής αλλά και αναφορών από φίλους της σελίδας, έντονες καταιγίδες σημειώθηκαν στις νότιες πλαγιές της Παπούτσας και περιοχές μεταξύ Κελλακίου-Καλαβασού.

Σε ότι αφορά τη σκόνη από τη Βόρεια Αφρική, επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη που είχαμε κάνει εδώ και μέρες, καθώς επηρέασε το νησί και ήταν πυκνή το πρωί της Κυριακής. Στο εσωτερικό και ορεινά/ημιορεινά (Ξυλιάτος) το επίπεδο σκόνης έφτασε το Πορτοκαλί και στα Δυτικά (Πάφο) το Κίτρινο.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο: