Τοπικές καταιγίδες σήμερα το απόγευμα - Οδεύουμε προς άκρως φθινοπωρινό καιρό

Τοπικές καταιγίδες σήμερα το απόγευμα - Οδεύουμε προς άκρως φθινοπωρινό καιρό

>   Το δελτίο καιρού προσφέρει η kitas bank of cyprus banner


Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο με ακραία υψηλές θερμοκρασίες και απουσία αξιόλογων βροχών, φαίνεται να αλλάζει η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν να έρχεται πιο φθινοπωρινός καιρός.

Σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα – πλανητικής κλίμακας (longwave trough) αναμένεται να κατηφορίσει προς την Δυτική Ευρώπη στο τέλος της εβδομάδας, το οποίο θα επεκτείνεται μέχρι τα βορειοδυτικά τμήματα της Αφρικής. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σφήνα έξαρσης να ανηφορίσει από την Βόρειο Αφρική προς τη κεντρική Μεσόγειο και κατ’ επέκταση στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα στη Μαύρη θάλασσα να επεκταθεί αρχικά προς ανατολική Μεσόγειο και σταδιακά θα κινηθεί και θα βαθύνει στην περιοχή μας. Η εξέλιξη αυτής της κυκλοφορίας φαίνεται να οδηγεί στον σχηματισμό Omega Block, όπου η περιοχή μας θα επηρεάζεται από τις υφέσεις στα νοτιοανατολικά της σφήνας έξαρσης.

Tα προγνωστικά μοντέλα συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη και εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές το επόμενο 24ωρο, το σενάριο αυτό θα κλειδώσει και η περιοχή μας αναμένεται να δεχτεί αξιόλογες και γενικευμένες βροχές. Οι βροχές αρχικά αναμένεται να είναι τοπικού χαρακτήρα ενώ σταδιακά αναμένεται να γενικευτούν. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη έχει προς το παρόν 80% πιθανότητα να επαληθευτεί και σε περίπτωση επαλήθευσης, θα ακολουθήσει και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Παρόλα αυτά, κάποιες πιθανότητες βροχών/καταιγίδων θα παρουσιάζονται κάθε μέρα μέχρι τότε αλλά θα είναι πολύ πιο τοπικά.

Στον πιο κάτω χάρτη βλέπετε τις πιθανότητες που έχει η κάθε περιοχή για να δεχθεί βροχή σήμερα Παρασκευή όπως και το εύρος της αναμενόμενης βροχής.

Μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί πλησίον αυτών των περιοχών αλλά όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Σήμερα Παρασκευή, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος, κυρίως από υψηλές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα νεφώσεις που θα αναπτυχθούν κυρίως στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα κινηθούν νότια/νοτιοανατολικά και ενδέχεται να επηρεάσουν και άλλες περιοχές στο νοτιοανατολικό 1/3 του νησιού. Οι καταιγίδες θα είναι κυρίως μονοκυτταρικές (Pulse Severe) ή πολυκυτταρικές (Multicell). Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας, πιθανόν να συνοδεύεται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι έως 2 cm διάμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς, μεταβλητοί 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο πάνω και θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, 26 έως 30 στα παράλια και στους 18 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος από υψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο πάνω και θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 22 στα παράλια και στους 7 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Σάββατο, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, κυρίως από υψηλές νεφώσεις ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στις νότιες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα κινηθούν νότια/νοτιοανατολικά και ενδέχεται να επηρεάσουν και άλλες περιοχές στο νοτιοανατολικό 1/3 του νησιού. Οι καταιγίδες θα είναι κυρίως μονοκυτταρικές (Pulse Severe) ή πολυκυτταρικές (Multicell). Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας, πιθανόν να συνοδεύεται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι έως 2 cm διάμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς, μεταβλητοί 1-3 μποφόρ για να ενισχυθούν σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα νότια/νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο πάνω και θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, 26 έως 30 στα παράλια και στους 17 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο πάνω και θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 7 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος ενώ το μεσημέρι και το απόγευμα νεφώσεις που θα αναπτύσσονται κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και ενδεχομένως πιο τοπικά και σε άλλες περιοχές αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές/καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα είναι κυρίως μονοκυτταρικές (Pulse Severe) ή πολυκυτταρικές (Multicell). Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας, πιθανόν να συνοδεύεται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι έως 2 cm διάμετρο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κατά το διήμερο.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 3 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is image_b_gr.png
Ηλεκτρικές Εκκενώσεις

Θα εκτιμούσαμε εάν μπορούσατε να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube!

Αγαπητοί φίλοι/ες του Kitasweather, ➡️Σας καλούμε να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube! 🎞📹📷Βοηθήστε μας να…

Posted by Kitasweather on Thursday, August 22, 2019

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.