Εισροές σε επίπεδα ρεκόρ για μήνα Οκτώβριο

Εισροές σε επίπεδα ρεκόρ για μήνα Οκτώβριο

>   Το δελτίο καιρού προσφέρει η kitas bank of cyprus banner


Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 4ήμερο ανήλθε στα 1.012 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 2.160 Ε.Κ.Μ νερού. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων έπεσε στο 80.1% σήμερα, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 12.2%.

Όπως σας είχαμε αναφέρει, αναμέναμε πως με τις βροχές που θα σημειώνονταν, οι συνολικές εισροές θα κυμαίνονταν μεταξύ 1.5 – 3 Ε.Κ.Μ μέχρι το τέλος του μήνα. Βάσει και των τελευταίων εισροών, οι εισροές θα κυμανθούν κοντά στις μέγιστες τιμές που δίναμε. Να σημειώσουμε ότι ο φετινός Οκτώβριος είναι ο 2ος καλύτερος από πλευράς εισροών στα φράγματα από τότε που υπάρχουν στοιχεία. Το ρεκόρ συνολικών εισροών για μήνα Οκτώβριο είναι 2.566 Ε.Κ.Μ νερού τον Οκτώβριο του 2006 και ο μόνος τρόπος για να το σπάσουμε είναι να φανούμε σήμερα τυχεροί και οι όποιες καταιγίδες εκδηλωθούν, να είναι στις λεκάνες απορροών των φραγμάτων. Όπως και να έχει, είτε το σπάσουμε είτε όχι (θα είμαστε όμως πάρα πολύ κοντά), οι εισροές ξεκίνησαν από νωρίς, η πληρότητα παραμένει πέραν του 80% και με ένα κανονικό χειμώνα, τα περισσότερα ή και όλα τα φράγματα θα υπερχειλίσουν.

Η συνολική πληρότητα είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλή για τέτοια εποχή (τέλη Oκτωβρίου), εντούτοις όσο εύκολα “γεμίσαν” τα φράγματα, τόσο εύκολα μπορούν και να αδειάσουν. Στο μέλλον σίγουρα θα έρθουν άσχημες υδρολογικές χρονιές με μειωμένα αποθέματα νερού βάσει κλιματολογίας γι΄αυτό θα ήταν καλό όλοι μας να κάνουμε όσο περισσότερη οικονομία γίνεται και να μην κάνουμε άσκοπες καταναλώσεις (πχ. πλένοντας τα πεζοδρόμια με το λάστιχο).

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε καταιγίδα κοντά στο φράγμα του Κούρη, χθες Δευτέρα, 28/10/2019, και η οποία αναρτήθηκε στην ομάδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ από τον Angelo Kouriefs.