Δύο νέα εξωπραγματικά ρεκόρ αστραπών δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός

Δύο νέα εξωπραγματικά ρεκόρ αστραπών δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός

>   Το δελτίο καιρού προσφέρει η kitas bank of cyprus banner


Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, σε σχετική δημοσίευσή του πριν λίγες μέρες, γνωστοποίησε 2 νέα εξωπραγματικά ρεκόρ τα οποία αφορούν αστραπές (μεγαλύτερη σε μήκος αστραπή και μεγαλύτερη σε διάρκεια αστραπή), τα οποία καταγράφηκαν σε Βραζιλία και Αργεντινή αντίστοιχα κατά την περίοδο 2018 – 2019. Και τα 2 ρεκόρ επαληθεύτηκαν μέσω μιας νέας τεχνολογίας δορυφορικών εικόνων αστραπής. Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι 2 τιμές που καταγράφηκαν, ήταν διπλάσιες από τα προηγούμενα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί στις Η.Π.Α και στη Γαλλία. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Geophysical Research Letters.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, η οποία ασχολείται με ακραία καιρικά φαινόμενα, η μεγαλύτερη σε μήκος αστραπή κάλυψε μια οριζόντια απόσταση 709±8 χιλιομέτρων σε περιοχές της νότιας Βραζιλίας, στις 31 Οκτωβρίου 2018. H απόσταση αυτή ισοδυναμεί με την απόσταση μεταξύ Βοστόνης και Ουάσιγκτον D.C στις Η.Π.Α ή μεταξύ Λονδίνου και της Βασιλείας που βρίσκεται στα σύνορα της Ελβετίας ή μεταξύ των δυτικών παραλίων της Κύπρου μέχρι την κεντρική Κρήτη (κοντά στο ύψος του Ρεθύμνου)!

Δορυφορική εικόνα της αστραπής ρεκόρ (σε απόσταση) που καταγράφηκε στη Βραζιλία στις 31 Οκτωβρίου 2018. Πηγή: WMO.

Το δεύτερο ρεκόρ, που αφορά στη μεγαλύτερη σε διάρκεια αστραπή, καταγράφηκε στη βόρεια Αργεντινή στις 4 Μαρτίου 2019 και διήρκησε 16.73 δευτερόλεπτα.

Δορυφορική εικόνα της αστραπής ρεκόρ (σε διάρκεια) που καταγράφηκε στην Αργεντινή στις 04 Μαρτίου 2019. Πηγή: WMO

Σύμφωνα με τον καθηγητή Randall Cerveny, επικεφαλής εισηγητή της επιτροπής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, η οποία ασχολείται με ακραία καιρικά φαινόμενα, «τέτοια ρεκόρ είναι εξωπραγματικά, αφού προέρχονται από μία και μόνο αστραπή. Αυτά τα ακραία περιβαλλοντικά φαινόμενα αποτελούν απόδειξη για το τι είναι ικανή να κάνει η φύση και πολύ πιθανόν να υπάρχουν ακόμα πιο ακραία φαινόμενα, τα οποία θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε καθώς η τεχνολογία ανίχνευσης κεραυνών βελτιώνεται. Αυτό θα παράσχει και πολύτιμες πληροφορίες ώστε να καθοριστούν κάποια όρια στην κλίμακα των κεραυνών όσον αφορά τη μηχανική, την προστασία αλλά και άλλες επιστημονικές ανησυχίες».

Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο ρεκόρ μεγαλύτερης σε μήκος αστραπής ήταν 321 χιλιόμετρα και καταγράφηκε στις 20 Ιουνίου 2007 στην πολιτεία της Oklahoma των Η.Π.Α, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ μεγαλύτερης σε διάρκεια αστραπής καταγράφηκε στην επαρχία Provence – Alpes – Cote d’ Azur της Γαλλίας, στις 30 Αυγούστου 2012 και είχε διάρκεια 7.74 δευτερόλεπτα.

Πιο κάτω ακολουθεί βίντεο με την ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:

WMO certifies Megaflash lightning extremes

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε την δορυφορική εικόνα της αστραπής ρεκόρ (σε απόσταση) που καταγράφηκε στη Βραζιλία στις 31 Οκτωβρίου 2018.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο YouTube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.