Σε καταστροφικό κυκλώνα κατηγορίας 5 έχει εξελιχθεί ο Ντόριαν (Εικόνες/Βίντεο)

Σε καταστροφικό κυκλώνα κατηγορίας 5 έχει εξελιχθεί ο Ντόριαν (Εικόνες/Βίντεο)

>   Το δελτίο καιρού προσφέρει η kitas bank of cyprus banner


Ο κυκλώνας Ντόριαν ενισχύθηκε σε κυκλώνα κατηγορίας 5 της κλίμακας Saffir – Simpson. νωρίτερα σήμερα και θα είναι ιδιαίτερα καταστροφικός στο πέρασμά του.

Ο Ντόριαν, έχει ήδη επηρεάσει τα νησιά Elbow Cay και Great Abaco των Μπαχάμας νωρίτερα σήμερα, ως καταστροφικός κυκλώνας κατηγορίας 5 και είναι ο πιο ισχυρός που έχει περάσει από την περιοχή, τουλάχιστον από το 1935.

Στην πιο κάτω δορυφορική εικόνα βλέπετε το μάτι του κυκλώνα, την ώρα που περνά πάνω από τη νήσο Great Abaco.

No photo description available.

Στις 21:00 (τοπική ώρα Κύπρου) της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου, όταν ο τροπικός κυκλώνας (κατηγορίας 5) επηρέαζε την νήσο Great Abaco, οι άνεμοι έφταναν τα 298 kph με ισχυρότερες ριπές. Η πίεση στο κέντρο του τροπικού κυκλώνα υπολογίζεται στα 911 mb και ακολουθεί βορειοδυτική πορεία. Στην πιο κάτω εικόνα βλέπετε την επικρατέστερη πορεία που θα ακολουθήσει, αλλά ακόμη δεν είναι βέβαιο, δηλαδή το πως ακριβώς θα επηρεάσει την πορεία του η αδύναμη σφήνα έξαρσης που βρίσκεται στα βόρεια του κυκλώνα.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό είναι οι Μπαχάμες και η Φλόριντα όπου, λόγω της ισχύος του κυκλώνα αλλά και της αργής κίνησης που ακολουθεί, αναμένεται να προκληθούν καταστροφικές πλημμύρες. Οι πλημμύρες θα προκληθούν από την ανύψωση του ωκεανού, όπου θα φτάνει γύρω στα 5-7 μέτρα ύψος στις Μπαχάμες, σε συνδυασμό με τα μεγάλα ύψη βροχής όπου η συνολική βροχόπτωση θα ξεπερνά τα 500-750 χιλιοστά. Σε μικρότερο βαθμό αναμένεται να επηρεαστεί η ανατολική ακτή της Φλόριντα, με την ανύψωση του ωκεανού να φτάνει γύρω στα 1-3 μέτρα αλλά λόγω του πολύ χαμηλού υψομέτρου της χερσονήσου, το πέρασμα θα είναι και πάλι καταστροφικό, ακόμη και χωρίς να σημειωθούν βροχές.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.