Με ίχνη συμπύκνωσης (contrails) άρχισε να γεμίζει η Κύπρος

Την τελευταία ώρα, ίχνη συμπύκνωσης και υψηλές νεφώσεις άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους πάνω από τον κυπριακό εναέριο χώρο. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού είναι ένα φυσικό φαινόμενο, βάσει των συνθηκών που επικρατούν στην ατμόσφαιρα (όπως θα διαβάσετε πιο κάτω).

Δορυφορική εικόνα του απογεύματος της Δευτέρας

Τα λευκά ίχνη που βλέπουμε κατά καιρούς στον ουρανό, δημιουργούνται λόγω συμπύκνωσης των υδρατμών των καυσαερίων εξ’ αιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας (κάτω από −36.5 °C ) σε μεγάλα ύψη (άνω των 8,000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας), σχηματίζοντας μικροσκοπικούς κρυστάλλους.  Συνήθως αυτές είναι οι συνθήκες που ευνοούν και τη δημιουργία υψηλών νεφώσεων.

Λευκά ίχνη μπορούν να προκύψουν στην ατμόσφαιρα από την πτήση αεροσκαφών, τα οποία αφήνουν στο πέρασμα τους υδρατμούς υψηλής θερμοκρασίας οι οποίοι ψύχονται σε παγοκρυστάλλους και γίνονται αντιληπτοί με γυμνό μάτι. Αυτά λέγονται ίχνη συμπύκνωσης (condensation trails – «contrails»).  

Η διάρκεια της ορατότητας των ιχνών είναι ανάλογο του ποσοστού της υγρασίας στο ύψος των πτήσεων. Εάν η υγρασία είναι χαμηλή τότε εξατμίζονται γρήγορα ενώ εάν η υγρασία είναι υψηλή, τότε επιμένουν ή και αναπτύσσονται για αρκετές ώρες.

Στην εικόνα πιο κάτω βλέπετε το skew-T πάνω από την Κύπρο για σήμερα αργά το απόγευμα, όπου υπάρχει κορεσμός στην ανώτερη τροπόσφαιρα και άρα αυτό δικαιολογεί την ύπαρξη υψηλών νεφώσεων αλλά και επίμονων ίχνων συμπύκνωσης.

Να σημειώσουμε ότι οι συνθήκες για την ύπαρξη ίχνων συμπύκνωσης θα είναι ευνοϊκές για το επόμενο 24ωρο.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Υπερκαλύφθηκε η μέση βροχόπτωση Νοεμβρίου – Δείτε τις 2 ακραίες αποκλίσεις

Μετά τις βροχές που επηρέασαν που επηρέασαν τις πλείστες περιοχές του νησιού το τελευταίο 24ωρο, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης...

Διάσπαρτες και πρόσκαιρες βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους τις επόμενες ημέρες

Σφήνα ύφεσης και αβαθές χαμηλό στην επιφάνεια στα παράλια της Αιγύπτου επηρεάζουν την περιοχή μας σήμερα Τρίτη, με αποτέλεσμα τις ασταθείς καιρικές συνθήκες να...

Τοπικές και πρόσκαιρες βροχές/καταιγίδες τις επόμενες ημέρες – Ανανεωμένες προγνώσεις

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών. Στις τοποθεσίες θα...

Κανονική θα κλείσει η μέση βροχόπτωση Νοεμβρίου – Μικρές εισροές στα φράγματα

Μετά τις βροχές που επηρέασαν το προηγούμενο τριήμερο κυρίως ανατολικά τμήματα του νησιού, αλλά και μετά τις βροχές που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές του...

Έρχεται νέος γύρος βροχών/καταιγίδων από τα δυτικά – Καιρική ενημέρωση (08:15)

Οι βροχές/καταιγίδες που επηρέασαν το νησί τις αυγινές ώρες από τα δυτικά έχουν κινηθεί ανατολικά, επηρεάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και αυτή την...
- Advertisement -