Το Kitasweather συνεχίζει με τα ενημερωτικά του δελτία και σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το Σημείο Δρόσου (Dew Point), το οποίο έχει προστεθεί στις Τοποθεσίες. Θα σας παρουσιάζουμε το εκτιμώμενο σημείο δρόσου για το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών.
Πολλοί από εσάς, μας ρωτάτε συνεχώς για τα επίπεδα υγρασίας, αφού όσο πιο ψηλά είναι τα επίπεδα υγρασίας, τόσο πιο ψηλή είναι η αισθητή θερμοκρασία, αυξάνοντας το δείκτη δυσφορίας κατά τους θερμούς μήνες. Παρόλα αυτά, τα πιο πάνω έχουν να κάνουν περισσότερο με το σημείο δρόσου, παρά με τη σχετική υγρασία.
Τι είναι το “Σημείο Δρόσου”;
To σημείο δρόσου είναι η θερμοκρασία στην οποία ο αέρας πρέπει να ψυχθεί (κάτω από σταθερή πίεση) για να καταστεί κορεσμένος ως προς τους υδρατμούς. Μας δείχνει δηλαδή την ποσότητα του υγρού αέρα. Όσο πιο ψηλό είναι το σημείο δρόσου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του υγρού αέρα. Όταν το σημείο δρόσου και η θερμοκρασία αέρος έχουν την ίδια τιμή, τότε ο αέρας έχει κορεστεί πλήρως, άρα η σχετική υγρασία είναι 100%.
Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ του σημείου δρόσου και της σχετικής υγρασίας;
Και το σημείο δρόσου αλλά και η σχετική υγρασία, μετρούν πόσο υγρός είναι ο αέρας. Ωστόσο, το σημείο δρόσου έχει να κάνει με την ποσότητα του υγρού αέρα ενώ η σχετική υγρασία εκφράζει πόσο κοντά είναι ο αέρας στο να καταστεί κορεσμένος. Όσο πιο θερμός είναι ο αέρας, τόσο πιο πολλούς υδρατμούς μπορεί να συγκρατήσει από τον πιο κρύο αέρα. Άρα, αν η ποσότητα του υγρού αέρα παραμείνει σταθερή αλλά η θερμοκρασία ανέβει, τότε η σχετική υγρασία πέφτει. Με την ίδια λογική, εάν η θερμοκρασία πέφτει, τότε η σχετική υγρασία ανεβαίνει.
Όμως, λόγω του ότι η σχετική υγρασία σχετίζεται άμεσα με τη μεταβαλλόμενη θερμοκρασία, δεν μπορεί να μας παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση ως προς την ποσότητα του υγρού αέρα σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Το σημείο δρόσου, αντιθέτως, είναι περισσότερο αμετάβλητο, άρα μπορεί να μας δώσει μία καλύτερη εικόνα ως προς την αισθητή θερμοκρασία – και επομένως της δυσφορίας.
Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε έναν πίνακα στον οποίο μπορείτε να δείτε πως το σημείο δρόσου επηρεάζει το επίπεδο δυσφορίας:
Όταν το σημείο δρόσου βρίσκεται από περίπου 15 βαθμούς Κελσίου και κάτω, τότε δεν υπάρχει κάποια δυσφορία και ο αέρας είναι ξηρός (όσο πιο χαμηλή η τιμή, τόσο ξηρότερος είναι ο αέρας). Όταν όμως το σημείο δρόσου αρχίζει και ξεπερνά τους 15 βαθμούς Κελσίου, η δυσφορία αρχίζει να αυξάνεται. Όταν το σημείο δρόσου φτάσει ή ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου, τότε η ατμόσφαιρα αρχίζει να γίνεται πιο αποπνικτική και ο δείκτης δυσφορίας είναι αρκετά μεγάλος. Να σημειώσουμε πως ο πίνακας αυτός ισχύει για τους θερμούς μήνες, ενώ το χειμώνα, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών, ακόμα κι αν η σχετική υγρασία βρίσκεται στο 100% (άρα το σημείο δρόσου και η θερμοκρασία αέρος έχουν την ίδια τιμή), η δυσφορία είναι ελάχιστη ή δεν υπάρχει.
Στις Τοποθεσίες (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος, Παραλίμνι, Τρόοδος (1900 μέτρα), μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, σημείο δρόσου όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.
Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.