Ξηρή Καταιγίδα - Κάτω από ποιες συνθήκες εκδηλώνονται και τι προκαλούν

Ξηρή Καταιγίδα - Κάτω από ποιες συνθήκες εκδηλώνονται και τι προκαλούν

>   Το δελτίο καιρού προσφέρει η kitas bank of cyprus banner


Ξηρή καταιγίδα είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2.5 mm). Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από την βόρειο Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Πιο κάτω βλέπουμε το skew-T στις 14/10/2019, όπου και σημειώθηκαν ξηρές καταιγίδες στην Κύπρο. Η περιοχή την οποία κυκλώσαμε υποδεικνύει ότι η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ξηρή από περίπου τα 700 hPa (~3000 μέτρα) μέχρι και την επιφάνεια και άρα σε περίπτωση βροχής, το μεγαλύτερο μέρος της εξατμίζεται.

Η βάση των νεφών των ξηρών καταιγίδων βρίσκεται σε μεγάλα ύψη, συνήθως από τα 2500 μέτρα και άνω. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση της βάσης της καταιγίδας από την επιφάνεια του εδάφους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση. Για παράδειγμα, εάν μια ξηρή καταιγίδα περάσει με την ίδια ένταση πάνω από όλες τις περιοχές της Κύπρου, στα πεδινά πιθανό να μην πέσει καθόλου βροχή ή μόνο κάποιες σταγόνες, ενώ στα ορεινά που είναι πιο κοντά στη βάση της καταιγίδας είναι πιο πιθανό να καταγραφεί λίγη βροχόπτωση. Eπίσης, όσο πιο χαμηλή είναι η υγρασία από περίπου τα μέσα έως τα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση.

Να προσθέσουμε ότι οι ξηρές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν ισχυρά καθοδικά ρεύματα αέρα (dry microbursts). Αυτό οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας πάνω από το έδαφος (τα οποία φτάνουν μέχρι και την μέση τροπόσφαιρα), και τα οποία ευνοούν το φαινόμενο του “evaporational cooling” (δηλαδή ψύξη μιας αέριας μάζας λόγω εξάτμιση της βροχής).

Στο πιο κάτω βίντεο βλέπετε τα έντονα καθοδικά ρεύματα ξηρής καταιγίδας που επηρέασε την Λευκωσία στις 14/10/2019. Το βίντεο τραβήχτηκε από τον Στέφανο Μιστρελλίδη και τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

Στο πιο κάτω βίντεο βλέπετε τα έντονα καθοδικά ρεύματα στο Πλατύ Αγλατζιάς στις 14/10/2019, τα οποία παρέσυραν σκόνη και διάφορα άλλα αντικείμενα.

Πριν 10 λεπτα..Πλατυ Αγλατζιας..

Posted by Florinda Gjonaj on Monday, October 14, 2019

Οι ξηρές καταιγίδες είναι ο νούμερο 1 φυσικός λόγος παγκοσμίως εκδήλωσης πυρκαγιών. Ευτυχώς στην Κύπρο οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται κυρίως κατά τους μήνες της άνοιξης όπου λόγω της αυξημένης χλωρής βλάστησης οι πυρκαγιές είτε αποτρέπονται, ή σβήνουν μόνες τους ή κατασβήνονται εύκολα από την πυροσβεστική.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

4 Comments

  1. Απλά για ακόμη μία φορά θέλω να σε ευχαριστήσω για όλες τις νέες γνώσεις που μας χαρίζεις καθημερινά. Τα διαβάζω όλα με τόσο ενδιαφέρον!☺

  2. Ακρως επαγγελματικό το περιεχόμενο του website σας. Η ευρείς σας γνώσεις αλλά και η εκτίμηση στον επισκέπτη του site σας καθιστά το kitas weather ισως το πιο πλήρες τοπικό ιντερνετικό βοήθημα για τον Κύπριο πολίτη.
    Συγχαρητήρια!

  3. Πολύ κατατοπιστικός μπράβο σου

  4. Ευχαριστώ