Η “Λυδία” μας φέρνει πολλές βροχές, χιόνια και σφοδρούς ανέμους – Νέος χάρτης συνολικού υετού

Μετά την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σήμερα Κυριακή, έρχεται σταδιακά νέα σημαντική επιδείνωση του καιρού από αργά απόψε.

H κυκλογένεση για την οποία σας κάναμε αναφορά στο χθεσινό δελτίο και μπορείτε να διαβάσετε εδώ, έχει αρχίσει να οργανώνεται στην περιοχή του Αιγαίου πελάγους. Αυτό το νέο χαμηλό, αναμένεται να βαθύνει και να οργανωθεί αρκετά γρήγορα τις επόμενες ώρες, καθώς κινείται πολύ αργά ανατολικότερα προς την περιοχή μας, όπως μπορείτε να δείτε στις πιο κάτω εικόνες με την πορεία του χαμηλού.

Πορεία Λυδίας (από πρώτες ώρες Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης)
Πορεία Λυδίας (από μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και πρώτες ώρες Παρασκευής)

Η περιοχή μας θα επηρεαστεί από μέτωπα κακοκαιρίας ενώ την ίδια ώρα, οι προσήνεμες πλαγιές (νότιο μισό οροσειράς Τροόδους) θα ευνοηθούν από ορογραφικές βροχές/ορογραφική ενίσχυση, όπου αναμένονται και τα πιο μεγάλα συνολικά ύψη βροχής. Κατά το δεύτερο μισό αυτής της διαταραχής αναμένονται και βαριές χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις κυρίως στην περιοχή του Τροόδους. Να σημειώσουμε επίσης, ότι κατά την διάρκεια της διαταραχής, στα προσήνεμα θα πνέουν σφοδροί έως θυελλώδεις άνεμοι. Για αυτό το λόγο θα ήταν καλό, όπως σταθεροποιήσετε ή απομακρύνετε αντικείμενα τα οποία μπορούν να παρασυρθούν. Τοπικά, στο νότιο κυρίως παραλιακό μέτωπο, ενδέχεται να υπάρξουν και προβλήματα από τα μεγάλα κύματα που θα δημιουργηθούν.

invito

Η νέα διαταραχή, εν ονόματι “Λυδία”, όπως έχει ονομαστεί από την ομάδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ, θα επηρεάζει την περιοχή μας σταδιακά από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και τουλάχιστον το πρωί της Πέμπτης. Αρχικά, από σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αρχίσουν να παρατηρούνται κάποιες κυρίως ορογραφικές βροχές στον νότιο ορεινό όγκο του Τροόδους ενώ προοδευτικά από απόψε, θα μας επηρεάσει το θερμό μέτωπο της Λυδίας, με γενίκευση και ενίσχυση των φαινομένων κυρίως κατά το δεύτερο μισό της νύχτας.

Αρχικά, αύριο Δευτέρα, αναμένεται μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού καθώς το θερμό μέτωπο κινείται βορειότερα, ωστόσο, ορογραφικές βροχές θα συνεχίσουν να παρατηρούνται ενώ την ίδια ώρα, κάποια μεμονωμένα φαινόμενα θα σημειώνονται και σε άλλες περιοχές. Την ίδια ώρα, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των νότιων ανέμων, όπου στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά αλλά και κορυφές βουνών θα πνέουν σφοδροί έως θυελλώδεις ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Προοδευτικά κατά το δεύτερο μισό της ημέρας αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού αρχικά από τα δυτικά, με έντονα και παρατεταμένα φαινόμενα όπου μέχρι το βράδυ θα επηρεάσουν όλο το νησί ενώ ταυτόχρονα η ένταση των ανέμων αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα λίγο.

Την Τρίτη, αναμένεται ιδιαίτερα βροχερός καιρός, όπου σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παρατεταμένα.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα παραμείνει άστατος με βροχές/καταιγίδες αλλά θα παρατηρούνται και διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας.

Βάσει των πιο πάνω, ο κύριος όγκος των βροχών αναμένεται προοδευτικά από το δεύτερο μισό της Δευτέρας μέχρι και το βράδυ της Τρίτης αφού θα επηρεαζόμαστε από το συνεσφιγμένο μέτωπο του χαμηλού, το οποίο θα κινείται εξαιρετικά αργά προς τα ανατολικά και σε αυτό το διάστημα θεωρούμε πως αναμένεται να υπάρξουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Να σημειώσουμε ότι κυρίως οι πλημμυρικά ευάλωτες περιοχές, έχουν αυξημένο κίνδυνο στο να δημιουργηθούν προβλήματα και πλημμύρες. Επίσης, κατά τη διάρκεια της “Λυδίας”, αναμένεται η υπερχείλιση όλων των φραγμάτων, εκτός αυτού των Λευκάρων, όπου πολύ πιθανόν να σημειωθεί αργότερα μέσα στον μήνα.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Λυδίας, αρχικά βροχή θα εναλλάσσεται με χιόνι και χιονόνερο από τα 1750 μέτρα και άνω, όπου αναμένεται και το λιώσιμο αρκετού χιονιού. Σταδιακά από το βράδυ της Δευτέρας, θα αρχίσουν να παρατηρούνται χιονοπτώσεις αρχικά από τις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, οι οποίες μέχρι το πρωί της Τρίτης θα επεκταθούν σε υψόμετρα έως 1300 μέτρα περίπου με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Να σημειώσουμε ότι από τα 1500-1600 μέτρα και άνω, οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές κατά το μεγαλύτερο μέρος της Λυδίας, με βαριές χιονοστρώσεις.

Στην κεντρική εικόνα αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις συνολικές ποσότητες υετού που εκτιμούμε ότι θα σημειωθούν στο διάστημα από τις 14:00 τοπική ώρα 05/01/2020, μέχρι 08:00 τοπική ώρα 09/01/2020. Εάν κάποιες περιοχές επηρεαστούν από διαδοχικά επίκεντρα καταιγίδων, ενδεχομένως να σημειωθούν ακόμα μεγαλύτερα ύψη βροχής από αυτά που σας παρουσιάζουμε στον πιο κάτω χάρτη, ανεξαρτήτως περιοχής. Για τις ώρες στις οποίες αναμένουμε τον κύριο όγκο των βροχών, γίνεται αναφορά πιο πάνω αλλά και στο αναλυτικό δελτίο καιρού πιο κάτω.

Λόγω του ότι έχουμε δεχθεί πολύ μεγάλα ύψη βροχής το τελευταίο διάστημα και το έδαφος βρίσκεται σε απόλυτο κορεσμό, αλλά και λόγω του ότι στην περιοχή του Τροόδους αρχικά θα σημειώνεται βροχόπτωση στις χιονισμένες περιοχές (επιτάχυνση λιώσιμου χιονιού), αναμένουμε ότι θα παρατηρηθούν γενικευμένα προβλήματα λόγω συσσώρευσης νερού, υπερχειλίσεις ποταμών, χειμμάρων και φραγμάτων, αλλά και κατολισθήσεων όγκων χώματος και πέτρων, και πιο τοπικά πλημμύρων. Για αυτό το λόγο σας συστήνουμε τις επόμενες ημέρες να ενημερώνεστε τακτικά για την εξέλιξη του καιρού. Η ομάδα του Kitasweather ήδη παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις για να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για την επερχόμενη διαταραχή.

Η βροχόπτωση του μήνα, εκτιμούμε πως μέχρι το πέρας της Λυδιάς θα κυμανθεί κάπου μεταξύ 80-110% της κανονικής ενώ το υδρολογικό έτος θα πλησιάσει ή και θα φτάσει το εξαιρετικά πολύομβρο (130%+) για το τελευταίο 4μηνο.

Το KitasWeather, έχει εκδώσει την πρώτη προειδοποίηση όσο αφορά την “Λυδία” και μπορείτε να δείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο. Νέες προειδοποιήσεις θα ακολουθήσουν αργότερα σήμερα για τα επόμενα 24ωρα…

Κίτρινη προειδοποίηση από KitasWeather για έντονες καταιγίδες, μεγάλα ύψη βροχής και πυκνή ομίχλη!

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Σήμερα το απόγευμα, ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος και στα ορεινά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος, όπου αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ.

Απόψε, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και κυρίως μετά τα μεσάνυχτα, αναμένονται βροχές/καταιγίδες προοδευτικά από τα νότια/νοτιοδυτικά. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και πιθανόν χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει μέχρι τα 3 cm διάμετρο, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, βροχή θα εναλλάσσεται με χιόνι και χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ για να στραφούν μετά τα μεσάνυχτα σε νοτιοδυτικούς έως νοτιοανατολικούς, μέτριους μέχρι ισχυρούς 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα παράλια και θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Προοδευτικά κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, αναμένεται γενίκευση και ενίσχυση των φαινομένων αρχικά από τα δυτικα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες και παρατεταμένες και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και πιθανόν χαλάζι που θα φτάνει μέχρι τα 2 cm διάμετρο, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, βροχή θα εναλλάσσεται με χιόνι και χιονόνερο ενώ σταδιακά από το απόγευμα, θα αρχίσουν να παρατηρούνται μόνο χιονοπτώσεις αρχικά από τη Χιονίστρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά, πολύ ισχυροί έως σφοδροί 6-7 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ ενώ από το μεσημέρι και μετά θα ενισχυθούν περαιτέρω και θα πνέουν ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά, σφοδροί έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 9-10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 15 έως 17 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και πιθανόν χαλάζι που θα φτάνει μέχρι τα 2 cm διάμετρο, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, κυρίως από την πλατεία και άνω θα σημειώνονται πυκνές χιονοπτώσεις με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί, ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά, σφοδροί έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 9-10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 3-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 12 έως 15 στα παράλια και στους 0 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και πιθανόν χαλάζι που θα φτάνει μέχρι τα 2 cm διάμετρο, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα και παρατεταμένα. Στα ορεινά, από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω αναμένεται να σημειώνονται χιονοπτώσεις με χιονοστρώσεις κυρίως από τα περίπου 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω θα είναι πυκνές, με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά, πολύ ισχυροί έως σφοδροί 6-7 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο κάτω και θα ανέλθει γύρω στους 14 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 14 έως 16 στα παράλια και στον -1 βαθμό στη Χιονίστρα, όπου θα επικρατεί παγετός.

Την Τρίτη το βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και πιθανόν χαλάζι που θα φτάνει μέχρι τα 2 cm διάμετρο, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Στα ορεινά, από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω αναμένεται να σημειώνονται χιονοπτώσεις με χιονοστρώσεις κυρίως από τα περίπου 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω θα είναι πυκνές, με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά, ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στους -2 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα επικρατεί παγετός.

Την Τετάρτη, περίοδοι ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται με αυξημένες νεφώσεις και αναμένονται βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg
Radar Görüntüsü: Hatay, PPI
This image has an empty alt attribute; its file name is image_b_gr.png
Ηλεκτρικές Εκκενώσεις

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Μετά την πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σήμερα Κυριακή, έρχεται σταδιακά νέα σημαντική επιδείνωση του καιρού από αργά απόψε.

H κυκλογένεση για την οποία σας κάναμε αναφορά στο χθεσινό δελτίο και μπορείτε να διαβάσετε εδώ, έχει αρχίσει να οργανώνεται στην περιοχή του Αιγαίου πελάγους. Αυτό το νέο χαμηλό, αναμένεται να βαθύνει και να οργανωθεί αρκετά γρήγορα τις επόμενες ώρες, καθώς κινείται πολύ αργά ανατολικότερα προς την περιοχή μας, όπως μπορείτε να δείτε στις πιο κάτω εικόνες με την πορεία του χαμηλού.

Πορεία Λυδίας (από πρώτες ώρες Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης)
Πορεία Λυδίας (από μεσημέρι της Τρίτης μέχρι και πρώτες ώρες Παρασκευής)

Η περιοχή μας θα επηρεαστεί από μέτωπα κακοκαιρίας ενώ την ίδια ώρα, οι προσήνεμες πλαγιές (νότιο μισό οροσειράς Τροόδους) θα ευνοηθούν από ορογραφικές βροχές/ορογραφική ενίσχυση, όπου αναμένονται και τα πιο μεγάλα συνολικά ύψη βροχής. Κατά το δεύτερο μισό αυτής της διαταραχής αναμένονται και βαριές χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις κυρίως στην περιοχή του Τροόδους. Να σημειώσουμε επίσης, ότι κατά την διάρκεια της διαταραχής, στα προσήνεμα θα πνέουν σφοδροί έως θυελλώδεις άνεμοι. Για αυτό το λόγο θα ήταν καλό, όπως σταθεροποιήσετε ή απομακρύνετε αντικείμενα τα οποία μπορούν να παρασυρθούν. Τοπικά, στο νότιο κυρίως παραλιακό μέτωπο, ενδέχεται να υπάρξουν και προβλήματα από τα μεγάλα κύματα που θα δημιουργηθούν.

Η νέα διαταραχή, εν ονόματι “Λυδία”, όπως έχει ονομαστεί από την ομάδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ, θα επηρεάζει την περιοχή μας σταδιακά από το απόγευμα της Κυριακής μέχρι και τουλάχιστον το πρωί της Πέμπτης. Αρχικά, από σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αρχίσουν να παρατηρούνται κάποιες κυρίως ορογραφικές βροχές στον νότιο ορεινό όγκο του Τροόδους ενώ προοδευτικά από απόψε, θα μας επηρεάσει το θερμό μέτωπο της Λυδίας, με γενίκευση και ενίσχυση των φαινομένων κυρίως κατά το δεύτερο μισό της νύχτας.

Αρχικά, αύριο Δευτέρα, αναμένεται μια πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού καθώς το θερμό μέτωπο κινείται βορειότερα, ωστόσο, ορογραφικές βροχές θα συνεχίσουν να παρατηρούνται ενώ την ίδια ώρα, κάποια μεμονωμένα φαινόμενα θα σημειώνονται και σε άλλες περιοχές. Την ίδια ώρα, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των νότιων ανέμων, όπου στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά αλλά και κορυφές βουνών θα πνέουν σφοδροί έως θυελλώδεις ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Προοδευτικά κατά το δεύτερο μισό της ημέρας αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού αρχικά από τα δυτικά, με έντονα και παρατεταμένα φαινόμενα όπου μέχρι το βράδυ θα επηρεάσουν όλο το νησί ενώ ταυτόχρονα η ένταση των ανέμων αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα λίγο.

Την Τρίτη, αναμένεται ιδιαίτερα βροχερός καιρός, όπου σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παρατεταμένα.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα παραμείνει άστατος με βροχές/καταιγίδες αλλά θα παρατηρούνται και διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας.

Βάσει των πιο πάνω, ο κύριος όγκος των βροχών αναμένεται προοδευτικά από το δεύτερο μισό της Δευτέρας μέχρι και το βράδυ της Τρίτης αφού θα επηρεαζόμαστε από το συνεσφιγμένο μέτωπο του χαμηλού, το οποίο θα κινείται εξαιρετικά αργά προς τα ανατολικά και σε αυτό το διάστημα θεωρούμε πως αναμένεται να υπάρξουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Να σημειώσουμε ότι κυρίως οι πλημμυρικά ευάλωτες περιοχές, έχουν αυξημένο κίνδυνο στο να δημιουργηθούν προβλήματα και πλημμύρες. Επίσης, κατά τη διάρκεια της “Λυδίας”, αναμένεται η υπερχείλιση όλων των φραγμάτων, εκτός αυτού των Λευκάρων, όπου πολύ πιθανόν να σημειωθεί αργότερα μέσα στον μήνα.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Λυδίας, αρχικά βροχή θα εναλλάσσεται με χιόνι και χιονόνερο από τα 1750 μέτρα και άνω, όπου αναμένεται και το λιώσιμο αρκετού χιονιού. Σταδιακά από το βράδυ της Δευτέρας, θα αρχίσουν να παρατηρούνται χιονοπτώσεις αρχικά από τις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, οι οποίες μέχρι το πρωί της Τρίτης θα επεκταθούν σε υψόμετρα έως 1300 μέτρα περίπου με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Να σημειώσουμε ότι από τα 1500-1600 μέτρα και άνω, οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές κατά το μεγαλύτερο μέρος της Λυδίας, με βαριές χιονοστρώσεις.

Στην κεντρική εικόνα αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις συνολικές ποσότητες υετού που εκτιμούμε ότι θα σημειωθούν στο διάστημα από τις 14:00 τοπική ώρα 05/01/2020, μέχρι 08:00 τοπική ώρα 09/01/2020. Εάν κάποιες περιοχές επηρεαστούν από διαδοχικά επίκεντρα καταιγίδων, ενδεχομένως να σημειωθούν ακόμα μεγαλύτερα ύψη βροχής από αυτά που σας παρουσιάζουμε στον πιο κάτω χάρτη, ανεξαρτήτως περιοχής. Για τις ώρες στις οποίες αναμένουμε τον κύριο όγκο των βροχών, γίνεται αναφορά πιο πάνω αλλά και στο αναλυτικό δελτίο καιρού πιο κάτω.

Λόγω του ότι έχουμε δεχθεί πολύ μεγάλα ύψη βροχής το τελευταίο διάστημα και το έδαφος βρίσκεται σε απόλυτο κορεσμό, αλλά και λόγω του ότι στην περιοχή του Τροόδους αρχικά θα σημειώνεται βροχόπτωση στις χιονισμένες περιοχές (επιτάχυνση λιώσιμου χιονιού), αναμένουμε ότι θα παρατηρηθούν γενικευμένα προβλήματα λόγω συσσώρευσης νερού, υπερχειλίσεις ποταμών, χειμμάρων και φραγμάτων, αλλά και κατολισθήσεων όγκων χώματος και πέτρων, και πιο τοπικά πλημμύρων. Για αυτό το λόγο σας συστήνουμε τις επόμενες ημέρες να ενημερώνεστε τακτικά για την εξέλιξη του καιρού. Η ομάδα του Kitasweather ήδη παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις για να έχετε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για την επερχόμενη διαταραχή.

Η βροχόπτωση του μήνα, εκτιμούμε πως μέχρι το πέρας της Λυδιάς θα κυμανθεί κάπου μεταξύ 80-110% της κανονικής ενώ το υδρολογικό έτος θα πλησιάσει ή και θα φτάσει το εξαιρετικά πολύομβρο (130%+) για το τελευταίο 4μηνο.

Το KitasWeather, έχει εκδώσει την πρώτη προειδοποίηση όσο αφορά την “Λυδία” και μπορείτε να δείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο. Νέες προειδοποιήσεις θα ακολουθήσουν αργότερα σήμερα για τα επόμενα 24ωρα…

Κίτρινη προειδοποίηση από KitasWeather για έντονες καταιγίδες, μεγάλα ύψη βροχής και πυκνή ομίχλη!

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Σήμερα το απόγευμα, ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος και στα ορεινά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος, όπου αναμένεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ.

Απόψε, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και κυρίως μετά τα μεσάνυχτα, αναμένονται βροχές/καταιγίδες προοδευτικά από τα νότια/νοτιοδυτικά. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και πιθανόν χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει μέχρι τα 3 cm διάμετρο, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, βροχή θα εναλλάσσεται με χιόνι και χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ για να στραφούν μετά τα μεσάνυχτα σε νοτιοδυτικούς έως νοτιοανατολικούς, μέτριους μέχρι ισχυρούς 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα παράλια και θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Δευτέρα, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Προοδευτικά κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, αναμένεται γενίκευση και ενίσχυση των φαινομένων αρχικά από τα δυτικα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες και παρατεταμένες και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και πιθανόν χαλάζι που θα φτάνει μέχρι τα 2 cm διάμετρο, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, βροχή θα εναλλάσσεται με χιόνι και χιονόνερο ενώ σταδιακά από το απόγευμα, θα αρχίσουν να παρατηρούνται μόνο χιονοπτώσεις αρχικά από τη Χιονίστρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά, πολύ ισχυροί έως σφοδροί 6-7 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 8 μποφόρ ενώ από το μεσημέρι και μετά θα ενισχυθούν περαιτέρω και θα πνέουν ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά, σφοδροί έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 9-10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 15 έως 17 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και πιθανόν χαλάζι που θα φτάνει μέχρι τα 2 cm διάμετρο, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, κυρίως από την πλατεία και άνω θα σημειώνονται πυκνές χιονοπτώσεις με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί, ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά, σφοδροί έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 9-10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 3-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 12 έως 15 στα παράλια και στους 0 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και πιθανόν χαλάζι που θα φτάνει μέχρι τα 2 cm διάμετρο, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα και παρατεταμένα. Στα ορεινά, από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω αναμένεται να σημειώνονται χιονοπτώσεις με χιονοστρώσεις κυρίως από τα περίπου 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω θα είναι πυκνές, με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά, πολύ ισχυροί έως σφοδροί 6-7 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο κάτω και θα ανέλθει γύρω στους 14 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 14 έως 16 στα παράλια και στον -1 βαθμό στη Χιονίστρα, όπου θα επικρατεί παγετός.

Την Τρίτη το βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι κατά τόπους έντονες και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους και πιθανόν χαλάζι που θα φτάνει μέχρι τα 2 cm διάμετρο, με πιθανότητα πρόσκαιρης χαλαζόστρωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Στα ορεινά, από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω αναμένεται να σημειώνονται χιονοπτώσεις με χιονοστρώσεις κυρίως από τα περίπου 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω θα είναι πυκνές, με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά, ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στους -2 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα επικρατεί παγετός.

Την Τετάρτη, περίοδοι ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται με αυξημένες νεφώσεις και αναμένονται βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg
Radar Görüntüsü: Hatay, PPI
This image has an empty alt attribute; its file name is image_b_gr.png
Ηλεκτρικές Εκκενώσεις

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Καλύφθηκε το 1/4 της μέσης βροχόπτωσης Μαρτίου – Μετρήσεις βροχόπτωσης τελευταίου 4ημέρου

Μετά τις βροχές και τοπικές καταιγίδες που παρατηρήθηκαν το τελευταίο 4ήμερο, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Μάρτιο...