Γενικεύονται και ενισχύονται τα φαινόμενα το επόμενο διήμερο – Ιδιαίτερα ψυχρή εισβολή προ των πυλών

Βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι θα συνθέτουν το καιρικό σκηνικό το επόμενο διήμερο ενώ από την Πέμπτη, ιδιαίτερα ψυχρή αέρια μάζα θα αρχίσει να επηρεάζει σταδιακά την περιοχή μας, με κορύφωση την Κυριακή.

Όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα, η ισχυρή σφήνα ύφεσης έχει κατηφορίσει μέχρι τα Βαλκάνια, με επέκταση προς την κεντροανατολική Μεσόγειο, συνοδεία εκτεταμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων στην επιφάνεια. Το κλειστό πλέον χαμηλό στην μέση τροπόσφαιρα που έχει σχηματιστεί θα κινηθεί αρχικά νοτιοανατολικά, ενώ στην πορεία θα κινηθεί βορειοανατολικά καθώς εξασθενεί και θα ενσωματωθεί και πάλι με την σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας.

Όπως βλέπετε και στην πιο κάτω δορυφορική εικόνα, η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της κεντροανατολικής Μεσογείου είναι αρκετά ασταθής και παρατηρείται αυξημένη νεφοκάλυψη και γενικευμένα φαινόμενα.

invito
Δορυφορική εικόνα (17:20, 05/02/2020)

Σήμερα Τετάρτη, η περιοχή μας επηρεάζεται από τα νοτιοανατολικότερα τμήματα της διαταραχής εν ονόματι “Μάξιμος”. Λόγω αυτής της εξέλιξης, η περιοχή μας επηρεάζεται από θερμό για την εποχή νότιο/νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα, ενώ από χθες βράδυ, παρατηρούνται και λίγες τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Για να διαβάσετε τα ύψη βροχής που έχουν παρατηρηθεί από χθες βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί (08:00), αλλά και για να δείτε τα ύψη βροχής που εκτιμούμε ότι θα σημειωθούν με το πέρας της διαταραχής εν ονόματι “Μάξιμος” πατήστε στους πιο κάτω συνδέσμους:

Σε εξαιρετική πολυομβρία θα περάσει και πάλι το υδρολογικό έτος μέχρι την Παρασκευή

Χάρτης συνολικού υετού της επερχόμενης διαταραχής εν ονόματι «Μάξιμος»

Λόγω του θερμού για την εποχή νότιου/νοτιοδυτικού ρεύματος αέρα που πνέει στην περιοχή μας, τόσο οι ελάχιστες όσο και οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται αρκετά πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (2-5 βαθμούς Κελσίου περίπου).

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) τα ξημερώματα Πέμπτης, 06/02/2020

Ταυτόχρονα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν πυκνή ομίχλη κατά διαστήματα στις ορεινές/ημιορεινές περιοχές, όπου και έχει εκδωθεί σχετική προειδοποίηση την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Κίτρινη προειδοποίηση από Kitasweather για πυκνή ομίχλη

Επίσης, αραιή σκόνη έχει κάνει την εμφάνιση της τις τελευταίες ώρες από τα δυτικά/νοτιοδυτικά, όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα, με τις μετρήσεις στα νότια παράλια την τελευταία ώρα να κυμαίνονται πάνω από το όριο των 50μg/m³.

Δορυφορική εικόνα NASA το μεσημέρι της Τετάρτης, 05/02/2020

Aπόψε το βράδυ, θα συνεχίσουν να παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις, όπου τοπικά θα παρατηρούνται βροχές κατά διαστήματα, αλλά θα είναι αρχικά περιορισμένες κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού καθώς και στον ορεινό/ημιορεινό όγκο.

Μετά τα μεσάνυχτα, η περιοχή μας θα αρχίσει να επηρεάζεται από το σχετικά αδύναμο ψυχρό μέτωπο του χαμηλού, όπου εκτεταμένες βροχές και τοπικές καταιγίδες που θα προηγούνται του ψυχρού μετώπου θα διασχίσουν το νησί από τα δυτικά και αναμένεται να επηρεαστούν οι πλείστες περιοχές του νησιού μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης. Mε το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης θα εκτοπιστούν ανατολικότερα και η σκόνη θα υποχωρήσει τελείως μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει αισθητή πτώση.

Μετά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, θα παρατηρηθεί πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, ωστόσο τοπικές βροχές θα συνεχίσουν να παρατηρούνται κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και στις προσήνεμες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Την ίδια ώρα, τα όποια φαινόμενα παρατηρηθούν στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού.

Το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή, αναμένεται περαιτέρω γενίκευση και ενίσχυση των φαινομένων λόγω δημιουργίας δευτερεύοντος χαμηλού στα νότια παράλια της Τουρκίας, μεταξύ Κύπρου – Ρόδου, όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα.

Πορεία δευτερεύοντος χαμηλού βαρομετρικού

Σε αυτό το διάστημα οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου από τα 1100 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1200 μέτρα και άνω. Οι χιονοστρώσεις από τα 1600 μέτρα και άνω θα είναι αξιόλογες. Από το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και κατά την διάρκεια του Σαββάτου, η ατμόσφαιρα θα ψυχράνει περαιτέρω, με τις χιονοπτώσεις να επεκτείνονται μέχρι περίπου τα 800 μέτρα, με χιονοστρώσεις από τα 900 μέτρα περίπου και άνω. Οι χιονοστρώσεις από τα περίπου 1000 μέτρα και άνω θα είναι αξιόλογες. Κατά το δεύτερο μισό του Σαββάτου, ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις δεν αποκλείεται ακόμα λίγες μεμονωμένες βροχές ή ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού.

Το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως την Κυριακή, η περιοχή μας θα επηρεάζεται από ιδιαίτερα ψυχρή αέρια μάζα όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα, καθώς δευτερεύουσα και αβαθέστερη σφήνα ύφεσης θα επηρεάσει την περιοχή μας από τα βόρεια.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή, 09/02/2020.

Την Κυριακή, όπου και θα έχουμε την κορύφωση των ψυχρών αερίων μαζών, υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν και πάλι ασθενείς χιονοπτώσεις λόγω Lake Effect Snow (στην δική μας περίπτωση από Sea Effect Snow). Εάν όντως παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο, είναι πιθανόν να σημειωθούν ελαφριές χιονοπτώσεις ή νιφάδες χιονιού μέχρι και σε πεδινές περιοχές.

Image result for lake effect snow

Το Kitasweather αντιλαμβάνεται την αγωνία που έχετε στο να δείτε νιφάδες μέχρι τις πεδινές περιοχές, γι΄αυτό παρακολουθούμε στενά την όλη εξέλιξη και θα σας ενημερώνουμε συνεχώς. Με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται πιο αυξημένο το ενδεχόμενο να έχουμε Sea Effect Snow, και γι΄αυτό τον λόγο αν προσέξετε στις τοποθεσίες, παρουσιάζεται 25% πιθανότητα υετού την Κυριακή.

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε την πρόγνωση του Kitasweather για το Τρόοδος (1900 μέτρα).

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Απόψε, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται λίγες τοπικές βροχές κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και στον ορεινό/ημιορεινό όγκο. Σταδιακά μετά τα μεσάνυχτα, οι βροχές αναμένεται να αρχίσουν να γενικεύονται αρχικά από τα δυτικά. Στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά, θα επικρατεί πυκνή ομίχλη κατά διαστήματα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ ενώ στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και κορυφές βουνών θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 4-7 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, 13 έως 15 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Aύριο Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα, κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα αρχίσει να παρατηρείται σταδιακά χιονόπτωση ενώ από το απόγευμα, οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 1100 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1200 μέτρα και άνω. Οι χιονοστρώσεις από τα 1600 μέτρα και άνω θα είναι αξιόλογες. Στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά, θα επικρατεί πυκνή ομίχλη κατά διαστήματα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, η οποία θα υποχωρήσει μέχρι περίπου το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ ενώ στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και κορυφές βουνών θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 16 έως 18 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζοστρώσεων. Στα ορεινά θα παρατηρείται κατά διαστήματα χιονόπτωση από περίπου τα 1100 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1200 μέτρα και άνω. Οι χιονοστρώσεις από τα 1600 μέτρα και άνω θα είναι αξιόλογες. Στα ορεινά θα επικρατεί πυκνή ομίχλη κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ ενώ στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και κορυφές βουνών θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στον -1 βαθμό στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα, κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά και θα παρατηρούνται και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζοστρώσεων Στα ορεινά, θα παρατηρείται κατά διαστήματα χιονόπτωση αρχικά κυρίως από τα 1100 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1200 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ ενώ στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και κορυφές βουνών θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 13 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 14 έως 16 στα παράλια και στους -2 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα επικρατεί παγετός.

Την Παρασκευή το βράδυ, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα από τα βορειοδυτικά. Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζοστρώσεων. Στα ορεινά θα παρατηρείται κατά διαστήματα πυκνή χιονόπτωση από περίπου τα 800 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 900 μέτρα και άνω. Οι χιονοστρώσεις από τα 1000 μέτρα και άνω θα είναι βαριές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ ενώ στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και κορυφές βουνών θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ για να στραφούν αργότερα σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς, της ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, 7 έως 9 στα παράλια και στους -5 βαθμούς στη Χιονίστρα. Στα ορεινά και τοπικά στα υψηλότερα ημιορεινά θα επικρατεί παγετός.

Το Σάββατο, μετά τις πρωινές βροχές/καταιγίδες χιόνια που θα παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές του νησιού, ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά και αναμένονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Ο παγετός στις ορεινές περιοχές θα παραμείνει καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα ψυχρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και μικρό ενδεχόμενο λίγων νιφάδων χιονιού ή πρόσκαιρων χιονοπτώσεων τοπικά στα ορεινά/ημιορεινά αλλά και κάποιες πεδινές περιοχές του εσωτερικού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, αν παρατηρηθούν φαινόμενα θα είναι υπό την μορφή βροχής ή χιονόνερου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω αισθητή πτώση και θα κυμαίνεται 5-8 βαθμούς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg
Radar Görüntüsü: Hatay, PPI
This image has an empty alt attribute; its file name is image_b_gr.png
Ηλεκτρικές Εκκενώσεις

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι θα συνθέτουν το καιρικό σκηνικό το επόμενο διήμερο ενώ από την Πέμπτη, ιδιαίτερα ψυχρή αέρια μάζα θα αρχίσει να επηρεάζει σταδιακά την περιοχή μας, με κορύφωση την Κυριακή.

Όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα, η ισχυρή σφήνα ύφεσης έχει κατηφορίσει μέχρι τα Βαλκάνια, με επέκταση προς την κεντροανατολική Μεσόγειο, συνοδεία εκτεταμένου πεδίου χαμηλών πιέσεων στην επιφάνεια. Το κλειστό πλέον χαμηλό στην μέση τροπόσφαιρα που έχει σχηματιστεί θα κινηθεί αρχικά νοτιοανατολικά, ενώ στην πορεία θα κινηθεί βορειοανατολικά καθώς εξασθενεί και θα ενσωματωθεί και πάλι με την σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας.

Όπως βλέπετε και στην πιο κάτω δορυφορική εικόνα, η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της κεντροανατολικής Μεσογείου είναι αρκετά ασταθής και παρατηρείται αυξημένη νεφοκάλυψη και γενικευμένα φαινόμενα.

Δορυφορική εικόνα (17:20, 05/02/2020)

Σήμερα Τετάρτη, η περιοχή μας επηρεάζεται από τα νοτιοανατολικότερα τμήματα της διαταραχής εν ονόματι “Μάξιμος”. Λόγω αυτής της εξέλιξης, η περιοχή μας επηρεάζεται από θερμό για την εποχή νότιο/νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα, ενώ από χθες βράδυ, παρατηρούνται και λίγες τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Για να διαβάσετε τα ύψη βροχής που έχουν παρατηρηθεί από χθες βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί (08:00), αλλά και για να δείτε τα ύψη βροχής που εκτιμούμε ότι θα σημειωθούν με το πέρας της διαταραχής εν ονόματι “Μάξιμος” πατήστε στους πιο κάτω συνδέσμους:

Σε εξαιρετική πολυομβρία θα περάσει και πάλι το υδρολογικό έτος μέχρι την Παρασκευή

Χάρτης συνολικού υετού της επερχόμενης διαταραχής εν ονόματι «Μάξιμος»

Λόγω του θερμού για την εποχή νότιου/νοτιοδυτικού ρεύματος αέρα που πνέει στην περιοχή μας, τόσο οι ελάχιστες όσο και οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται αρκετά πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (2-5 βαθμούς Κελσίου περίπου).

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) τα ξημερώματα Πέμπτης, 06/02/2020

Ταυτόχρονα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν πυκνή ομίχλη κατά διαστήματα στις ορεινές/ημιορεινές περιοχές, όπου και έχει εκδωθεί σχετική προειδοποίηση την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Κίτρινη προειδοποίηση από Kitasweather για πυκνή ομίχλη

Επίσης, αραιή σκόνη έχει κάνει την εμφάνιση της τις τελευταίες ώρες από τα δυτικά/νοτιοδυτικά, όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα, με τις μετρήσεις στα νότια παράλια την τελευταία ώρα να κυμαίνονται πάνω από το όριο των 50μg/m³.

Δορυφορική εικόνα NASA το μεσημέρι της Τετάρτης, 05/02/2020

Aπόψε το βράδυ, θα συνεχίσουν να παρατηρούνται αυξημένες νεφώσεις, όπου τοπικά θα παρατηρούνται βροχές κατά διαστήματα, αλλά θα είναι αρχικά περιορισμένες κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού καθώς και στον ορεινό/ημιορεινό όγκο.

Μετά τα μεσάνυχτα, η περιοχή μας θα αρχίσει να επηρεάζεται από το σχετικά αδύναμο ψυχρό μέτωπο του χαμηλού, όπου εκτεταμένες βροχές και τοπικές καταιγίδες που θα προηγούνται του ψυχρού μετώπου θα διασχίσουν το νησί από τα δυτικά και αναμένεται να επηρεαστούν οι πλείστες περιοχές του νησιού μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης. Mε το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκόνης θα εκτοπιστούν ανατολικότερα και η σκόνη θα υποχωρήσει τελείως μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει αισθητή πτώση.

Μετά το πέρασμα του ψυχρού μετώπου, θα παρατηρηθεί πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, ωστόσο τοπικές βροχές θα συνεχίσουν να παρατηρούνται κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και στις προσήνεμες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Την ίδια ώρα, τα όποια φαινόμενα παρατηρηθούν στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού.

Το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή, αναμένεται περαιτέρω γενίκευση και ενίσχυση των φαινομένων λόγω δημιουργίας δευτερεύοντος χαμηλού στα νότια παράλια της Τουρκίας, μεταξύ Κύπρου – Ρόδου, όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα.

Πορεία δευτερεύοντος χαμηλού βαρομετρικού

Σε αυτό το διάστημα οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου από τα 1100 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1200 μέτρα και άνω. Οι χιονοστρώσεις από τα 1600 μέτρα και άνω θα είναι αξιόλογες. Από το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και κατά την διάρκεια του Σαββάτου, η ατμόσφαιρα θα ψυχράνει περαιτέρω, με τις χιονοπτώσεις να επεκτείνονται μέχρι περίπου τα 800 μέτρα, με χιονοστρώσεις από τα 900 μέτρα περίπου και άνω. Οι χιονοστρώσεις από τα περίπου 1000 μέτρα και άνω θα είναι αξιόλογες. Κατά το δεύτερο μισό του Σαββάτου, ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις δεν αποκλείεται ακόμα λίγες μεμονωμένες βροχές ή ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού.

Το βράδυ του Σαββάτου και κυρίως την Κυριακή, η περιοχή μας θα επηρεάζεται από ιδιαίτερα ψυχρή αέρια μάζα όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα, καθώς δευτερεύουσα και αβαθέστερη σφήνα ύφεσης θα επηρεάσει την περιοχή μας από τα βόρεια.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή, 09/02/2020.

Την Κυριακή, όπου και θα έχουμε την κορύφωση των ψυχρών αερίων μαζών, υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν και πάλι ασθενείς χιονοπτώσεις λόγω Lake Effect Snow (στην δική μας περίπτωση από Sea Effect Snow). Εάν όντως παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο, είναι πιθανόν να σημειωθούν ελαφριές χιονοπτώσεις ή νιφάδες χιονιού μέχρι και σε πεδινές περιοχές.

Image result for lake effect snow

Το Kitasweather αντιλαμβάνεται την αγωνία που έχετε στο να δείτε νιφάδες μέχρι τις πεδινές περιοχές, γι΄αυτό παρακολουθούμε στενά την όλη εξέλιξη και θα σας ενημερώνουμε συνεχώς. Με τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται πιο αυξημένο το ενδεχόμενο να έχουμε Sea Effect Snow, και γι΄αυτό τον λόγο αν προσέξετε στις τοποθεσίες, παρουσιάζεται 25% πιθανότητα υετού την Κυριακή.

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε την πρόγνωση του Kitasweather για το Τρόοδος (1900 μέτρα).

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Απόψε, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται λίγες τοπικές βροχές κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και στον ορεινό/ημιορεινό όγκο. Σταδιακά μετά τα μεσάνυχτα, οι βροχές αναμένεται να αρχίσουν να γενικεύονται αρχικά από τα δυτικά. Στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά, θα επικρατεί πυκνή ομίχλη κατά διαστήματα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ ενώ στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και κορυφές βουνών θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 4-7 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, 13 έως 15 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Aύριο Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα, κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα αρχίσει να παρατηρείται σταδιακά χιονόπτωση ενώ από το απόγευμα, οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 1100 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1200 μέτρα και άνω. Οι χιονοστρώσεις από τα 1600 μέτρα και άνω θα είναι αξιόλογες. Στα ορεινά και τοπικά στα ημιορεινά, θα επικρατεί πυκνή ομίχλη κατά διαστήματα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, η οποία θα υποχωρήσει μέχρι περίπου το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ ενώ στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και κορυφές βουνών θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 16 έως 18 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζοστρώσεων. Στα ορεινά θα παρατηρείται κατά διαστήματα χιονόπτωση από περίπου τα 1100 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1200 μέτρα και άνω. Οι χιονοστρώσεις από τα 1600 μέτρα και άνω θα είναι αξιόλογες. Στα ορεινά θα επικρατεί πυκνή ομίχλη κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ ενώ στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και κορυφές βουνών θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στον -1 βαθμό στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Την Παρασκευή, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα, κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά και θα παρατηρούνται και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζοστρώσεων Στα ορεινά, θα παρατηρείται κατά διαστήματα χιονόπτωση αρχικά κυρίως από τα 1100 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1200 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ ενώ στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και κορυφές βουνών θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 13 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 14 έως 16 στα παράλια και στους -2 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα επικρατεί παγετός.

Την Παρασκευή το βράδυ, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα από τα βορειοδυτικά. Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζοστρώσεων. Στα ορεινά θα παρατηρείται κατά διαστήματα πυκνή χιονόπτωση από περίπου τα 800 μέτρα και άνω, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 900 μέτρα και άνω. Οι χιονοστρώσεις από τα 1000 μέτρα και άνω θα είναι βαριές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ ενώ στα προσήνεμα παράλια, προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά και κορυφές βουνών θα πνέουν ισχυροί έως πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ για να στραφούν αργότερα σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς, της ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, 7 έως 9 στα παράλια και στους -5 βαθμούς στη Χιονίστρα. Στα ορεινά και τοπικά στα υψηλότερα ημιορεινά θα επικρατεί παγετός.

Το Σάββατο, μετά τις πρωινές βροχές/καταιγίδες χιόνια που θα παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές του νησιού, ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά και αναμένονται μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Ο παγετός στις ορεινές περιοχές θα παραμείνει καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμαίνεται 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα ψυχρός με παροδικά αυξημένες νεφώσεις και μικρό ενδεχόμενο λίγων νιφάδων χιονιού ή πρόσκαιρων χιονοπτώσεων τοπικά στα ορεινά/ημιορεινά αλλά και κάποιες πεδινές περιοχές του εσωτερικού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, αν παρατηρηθούν φαινόμενα θα είναι υπό την μορφή βροχής ή χιονόνερου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω αισθητή πτώση και θα κυμαίνεται 5-8 βαθμούς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg
Radar Görüntüsü: Hatay, PPI
This image has an empty alt attribute; its file name is image_b_gr.png
Ηλεκτρικές Εκκενώσεις

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Τοπικές καταιγίδες με χαλάζι το απόγευμα κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά – Αναλυτικά η πρόγνωση του τριημέρου

Με καλές καιρικές συνθήκες και αυξημένη ηλιοφάνεια θα κυλήσει το τριήμερο του Κατακλυσμού στις πλείστες περιοχές του νησιού, ωστόσο,...