Η Ηλέκτρα μας φέρνει αρκετά ηλεκτρικά απόψε και αύριο – Πρόσκαιρη βελτίωση τις επόμενες ώρες

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό εν ονόματι Ηλέκτρα (το πέμπτο σύστημα του υδρολογικού έτους που διανύουμε με ονοματοδοσία), όπως έχει ονομαστεί από την ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου, έχει αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας από χθες νωρίς το βράδυ, αρχικά από τα δυτικά και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα.

Όπως βλέπετε στην κεντρική εικόνα, το βαρομετρικό χαμηλό από τη Βόρεια Λιβύη έχει ξεκινήσει την πορεία του προς την περιοχή μας και αυτή την στιγμή το κέντρο του βρίσκεται στην περιοχή της Κρήτης. Από εκεί θα συνεχίσει την ανατολική – βορειοανατολική του πορεία προς την περιοχή μας. Φτάνοντας στην περιοχή μας αναμένεται να βαθύνει αρκετά, ενώ την ίδια ώρα θα αρχίσει να κινείται πιο αργά προς τα βορειοανατολικά, όπως βλέπετε στον πιο κάτω χάρτη. Οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα, με κορύφωση των φαινομένων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από σήμερα Παρασκευή μέχρι -περίπου- το απόγευμα του Σαββάτου. Από το Σάββατο αναμένεται σταδιακά να αρχίσουν και χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Μετά τις βροχές, κυρίως ελαφριάς έως μέτριας έντασης που επηρεάζουν την περιοχή μας κατά διαστήματα από χθες βράδυ, θα ακολουθήσει πρόσκαιρη βελτίωση νωρίς το απόγευμα όπου θα παρατηρηθούν και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας. Από αργά το απόγευμα προς το βράδυ επιστρέφουν οι βροχές και αναμένονται και καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους άνεμους και χαλάζι.

Μείνετε συντονισμένοι με την ιστοσελίδα μας αλλά και τη σελίδα μας στο Facebook,για την εξέλιξη της Ηλέκτρας και προειδοποιήσεις που πολύ πιθανό να ακολουθήσουν.

invito

Σημερινή πληρότητα φραγμάτων, βροχόπτωση μήνα/υδρολογικού έτους και εκτίμηση της Ηλέκτρας:

Από τις 08:00, 28/3/2019 μέχρι τις 08:00, 29/3/2019 – το διάστημα που σημειώθηκαν φαινόμενα, οι σταθμοί μας κατέγραψαν τις εξής ποσότητες:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 3.6 mm
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 5.1 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 9.9 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 1 mm
Spectus – Λεμεσός: 2 mm
Χάνι – Λεμεσός: 1.8 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 5.5 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 2.8 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 1 mm

Μετά τις βροχές που σημειώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο, η βροχόπτωση για το μήνα ανήλθε στο 79%, από το 73% που βρισκόταν μέχρι χθες, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ η βροχόπτωση από 1/10/2018, στο 153% (εξαιρετική πολυομβρία). Μέχρι το τέλος του μήνα η βροχόπτωση θα ξεπεράσει το 100% και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, υπολογίζουμε να φτάσει περίπου το 140-155%.

Στους πιο κάτω χάρτες μπορείτε να δείτε τις ανωμαλίες που παρουσιάζει ο καιρός, όσον αφορά τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας και του υετού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τις αποκλίσεις υετού, παρουσιάζουν το ανατολικό μισό της Μεσογείου και η Μέση Ανατολή.

Δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες αλλαγές στην εκτίμηση μας για τις συνολικές ποσότητες υετού από το σύστημα Ηλέκτρα, ως εκ τούτου ισχύει ο χάρτης που σας παρουσιάσαμε χθες και τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Μέχρι στιγμής (13:00) έχουν καταγραφεί από περίπου 5 έως 30 χιλιοστά με τα πιο πολλά να έχουν σημειωθεί στις περιοχές με τους πιο έντονους χρωματισμούς.

Μετά το σύστημα Ηλέκτρα που μας επηρεάζει, θεωρούμε σίγουρο ότι αυτό το υδρολογικό έτος θα καταταχθεί στην πρώτη πεντάδα από τότε που υπάρχουν στοιχεία (1902). Η πιο υψηλή μέση βροχόπτωση σε ένα υδρολογικό έτος ήταν το 1968/1969, με 800 χιλιοστά βροχής. Ακολουθούν τα υδρολογικά έτη 1929/1930, 1925/1926, 1904/1905, 1919/1920 με 739, 732, 722 και 697 χιλιοστά αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, η μέση βροχόπτωση του υδρολογικού έτους που διανύουμε είναι στα 669.4 χιλιοστά και υπολείπονται 27.6 χιλιοστά μέσης βροχόπτωσης για να βρεθούμε στην πέμπτη θέση, ενώ φλερτάρουμε να καταταχθούμε και πιο ψηλά μέχρι το τέλος του υδρολογικού έτους. Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειάζεται για να βρεθούμε στην πρώτη τριάδα, είναι στο σύνολο της περιόδου Απρίλης-Σεπτέμβρης, η συνολική μέση βροχόπτωση να κυμανθεί κοντά στις κανονικές τιμές και άνω.

Η εισροή νερού στα φράγματα ήταν ικανοποιητική το τελευταίο 24ωρο, όπου προστέθηκαν ακόμη 0.619 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 219.549 Ε.Κ.Μ νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων ανήλθε στο 84.2%, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 23.4%. Μετά το πέρας της Ηλέκτρας και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απρίλη, υπολογίζουμε ότι η συνολική πληρότητα θα φτάσει γύρω στο 90%, αφού οι εισροές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από αύριο.

Τα επόμενα φράγματα που αναμένεται να υπερχειλίσουν είναι της Ευρέτου (95.6% πληρότητα) και Κανναβιού (82.1%), ενώ στο παιχνίδι ίσως μπει και ο Διπόταμος, νοουμένου ότι η Ηλέκτρα θα φέρει αρκετές βροχές βόρεια του φράγματος.

Με τις σημερινές εισροές θα σπάσουμε ακόμη ένα ρεκόρ όσον αφορά τις συνολικές εισροές για μήνα Μάρτιο αφού οι συνολικές εισροές μέχρι σήμερα το πρωί ανήλθαν στα 29.250 Ε.Κ.Μ νερού. Το ρεκόρ κατέχει ο Μάρτιος του 2012 με 29.378 Ε.Κ.Μ νερού.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα σπάσαμε το απόλυτο ρεκόρ εισροής νερού σε ένα υδρολογικό έτος, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσης, έχουμε σπάσει 1 ρεκόρ μέσα στο Φεβρουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και άλλα 2 ρεκόρ μέσα στον Ιανουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Για τις αναλυτικές εισροές πατήστε εδώ.

Είναι σίγουρα ευχάριστο ότι είχαμε τέτοιες μεγάλες εισροές, ωστόσο να σημειώσουμε ότι τέτοιες εισροές είναι εφικτές μόνο όταν ένα υδρολογικό έτος ξεκινάει με σχεδόν άδεια φράγματα. Τόσο αυτό το ρεκόρ όσο και τα προηγούμενα, θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν, αφού έπαιξαν ρόλο διάφορες συγκυρίες, όπως μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία όσον αφορά τις βροχές η Ευρυδίκη – Τοπικές βροχές και σκόνη τις επόμενες μέρες.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αρκετά φράγματα έχουν υπερχειλίσει και δεν καταμετρείται το νερό που εισρέει, όπως βλέπετε πιο πάνω.

Αυτή η ασυνήθιστη παρατεταμένη περίοδος με πολλές βροχές, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τους πιο κάτω λόγους:

  1. Πλησιάζουμε στο τέλος των οργανωμένων διαταραχών.
  2. Θα κρατήσει αυξημένες τις εισροές νερού στα φράγματα για αρκετές εβδομάδες ακόμα και επίσης θα παραμείνουν υπερχειλισμένα αρκετά φράγματα, ίσως για μερικούς μήνες ακόμα.
  3. Θα υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται εξοικονόμηση νερού από τις γεωτρήσεις και τα φράγματα, κυρίως για γεωργικούς σκοπούς.
  4. Θα κρατήσουν τα δάση μας πράσινα και θα αντέξουν πιο εύκολα το καλοκαίρι.

Όσοι γεωργοί σκοπεύουν να φυτέψουν φυτά τα οποία είναι ευαίσθητα στο κρύο και στις πολλές βροχές, καλό θα ήταν να το καθυστερήσουν λίγο (μια εβδομάδα) και να συμβουλευτούν τους γεωπόνους τους.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές αρχικά, ενώ από αργά το απόγευμα αναμένονται και τοπικές καταιγίδες. Στα ορεινά/ημιορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα.

Απόψε ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι ισχυρές ή/και παρατεταμένες τοπικά και θα συνοδεύονται από χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει τα 2-3 εκατοστά, με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στα ορεινά/ημιορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά αλλά και σε περιοχές των καταιγίδων, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Σάββατο. ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι ισχυρές και τοπικά θα συνοδεύονται από χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει τα 2-3 εκατοστά, με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση με χιονόστρωση κυρίως από τα 1750 μέτρα και άνω. Σε περίιπτωση χιονοκαταιγίδας, η χιονόπτωση θα είναι πυκνή με βαριά χιονόστρωση. Στα ορεινά/ημιορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά αλλά και σε περιοχές των καταιγίδων, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 18 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Κάποιες καταιγίδες πιθανό και να συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Κυριακή συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να είναι έντονες με χαλάζι. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση με χιονόστρωση κυρίως από τα 1750 μέτρα και άνω. Σε περίπτωση χιονοκαταιγίδας, η χιονόπτωση θα είναι πυκνή με βαριά χιονόστρωση.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

Ηλεκτρικές εκκενώσεις 

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό εν ονόματι Ηλέκτρα (το πέμπτο σύστημα του υδρολογικού έτους που διανύουμε με ονοματοδοσία), όπως έχει ονομαστεί από την ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου, έχει αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας από χθες νωρίς το βράδυ, αρχικά από τα δυτικά και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα.

Όπως βλέπετε στην κεντρική εικόνα, το βαρομετρικό χαμηλό από τη Βόρεια Λιβύη έχει ξεκινήσει την πορεία του προς την περιοχή μας και αυτή την στιγμή το κέντρο του βρίσκεται στην περιοχή της Κρήτης. Από εκεί θα συνεχίσει την ανατολική – βορειοανατολική του πορεία προς την περιοχή μας. Φτάνοντας στην περιοχή μας αναμένεται να βαθύνει αρκετά, ενώ την ίδια ώρα θα αρχίσει να κινείται πιο αργά προς τα βορειοανατολικά, όπως βλέπετε στον πιο κάτω χάρτη. Οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν κατά περιόδους μέχρι -τουλάχιστον- τη Δευτέρα, με κορύφωση των φαινομένων, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από σήμερα Παρασκευή μέχρι -περίπου- το απόγευμα του Σαββάτου. Από το Σάββατο αναμένεται σταδιακά να αρχίσουν και χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Μετά τις βροχές, κυρίως ελαφριάς έως μέτριας έντασης που επηρεάζουν την περιοχή μας κατά διαστήματα από χθες βράδυ, θα ακολουθήσει πρόσκαιρη βελτίωση νωρίς το απόγευμα όπου θα παρατηρηθούν και μικρά διαστήματα ηλιοφάνειας. Από αργά το απόγευμα προς το βράδυ επιστρέφουν οι βροχές και αναμένονται και καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους άνεμους και χαλάζι.

Μείνετε συντονισμένοι με την ιστοσελίδα μας αλλά και τη σελίδα μας στο Facebook,για την εξέλιξη της Ηλέκτρας και προειδοποιήσεις που πολύ πιθανό να ακολουθήσουν.

Σημερινή πληρότητα φραγμάτων, βροχόπτωση μήνα/υδρολογικού έτους και εκτίμηση της Ηλέκτρας:

Από τις 08:00, 28/3/2019 μέχρι τις 08:00, 29/3/2019 – το διάστημα που σημειώθηκαν φαινόμενα, οι σταθμοί μας κατέγραψαν τις εξής ποσότητες:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 3.6 mm
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 5.1 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 9.9 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 1 mm
Spectus – Λεμεσός: 2 mm
Χάνι – Λεμεσός: 1.8 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 5.5 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 2.8 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 1 mm

Μετά τις βροχές που σημειώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο, η βροχόπτωση για το μήνα ανήλθε στο 79%, από το 73% που βρισκόταν μέχρι χθες, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ η βροχόπτωση από 1/10/2018, στο 153% (εξαιρετική πολυομβρία). Μέχρι το τέλος του μήνα η βροχόπτωση θα ξεπεράσει το 100% και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, υπολογίζουμε να φτάσει περίπου το 140-155%.

Στους πιο κάτω χάρτες μπορείτε να δείτε τις ανωμαλίες που παρουσιάζει ο καιρός, όσον αφορά τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας και του υετού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τις αποκλίσεις υετού, παρουσιάζουν το ανατολικό μισό της Μεσογείου και η Μέση Ανατολή.

Δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες αλλαγές στην εκτίμηση μας για τις συνολικές ποσότητες υετού από το σύστημα Ηλέκτρα, ως εκ τούτου ισχύει ο χάρτης που σας παρουσιάσαμε χθες και τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Μέχρι στιγμής (13:00) έχουν καταγραφεί από περίπου 5 έως 30 χιλιοστά με τα πιο πολλά να έχουν σημειωθεί στις περιοχές με τους πιο έντονους χρωματισμούς.

Μετά το σύστημα Ηλέκτρα που μας επηρεάζει, θεωρούμε σίγουρο ότι αυτό το υδρολογικό έτος θα καταταχθεί στην πρώτη πεντάδα από τότε που υπάρχουν στοιχεία (1902). Η πιο υψηλή μέση βροχόπτωση σε ένα υδρολογικό έτος ήταν το 1968/1969, με 800 χιλιοστά βροχής. Ακολουθούν τα υδρολογικά έτη 1929/1930, 1925/1926, 1904/1905, 1919/1920 με 739, 732, 722 και 697 χιλιοστά αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, η μέση βροχόπτωση του υδρολογικού έτους που διανύουμε είναι στα 669.4 χιλιοστά και υπολείπονται 27.6 χιλιοστά μέσης βροχόπτωσης για να βρεθούμε στην πέμπτη θέση, ενώ φλερτάρουμε να καταταχθούμε και πιο ψηλά μέχρι το τέλος του υδρολογικού έτους. Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειάζεται για να βρεθούμε στην πρώτη τριάδα, είναι στο σύνολο της περιόδου Απρίλης-Σεπτέμβρης, η συνολική μέση βροχόπτωση να κυμανθεί κοντά στις κανονικές τιμές και άνω.

Η εισροή νερού στα φράγματα ήταν ικανοποιητική το τελευταίο 24ωρο, όπου προστέθηκαν ακόμη 0.619 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 219.549 Ε.Κ.Μ νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων ανήλθε στο 84.2%, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 23.4%. Μετά το πέρας της Ηλέκτρας και μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απρίλη, υπολογίζουμε ότι η συνολική πληρότητα θα φτάσει γύρω στο 90%, αφού οι εισροές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά από αύριο.

Τα επόμενα φράγματα που αναμένεται να υπερχειλίσουν είναι της Ευρέτου (95.6% πληρότητα) και Κανναβιού (82.1%), ενώ στο παιχνίδι ίσως μπει και ο Διπόταμος, νοουμένου ότι η Ηλέκτρα θα φέρει αρκετές βροχές βόρεια του φράγματος.

Με τις σημερινές εισροές θα σπάσουμε ακόμη ένα ρεκόρ όσον αφορά τις συνολικές εισροές για μήνα Μάρτιο αφού οι συνολικές εισροές μέχρι σήμερα το πρωί ανήλθαν στα 29.250 Ε.Κ.Μ νερού. Το ρεκόρ κατέχει ο Μάρτιος του 2012 με 29.378 Ε.Κ.Μ νερού.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα σπάσαμε το απόλυτο ρεκόρ εισροής νερού σε ένα υδρολογικό έτος, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσης, έχουμε σπάσει 1 ρεκόρ μέσα στο Φεβρουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και άλλα 2 ρεκόρ μέσα στον Ιανουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Για τις αναλυτικές εισροές πατήστε εδώ.

Είναι σίγουρα ευχάριστο ότι είχαμε τέτοιες μεγάλες εισροές, ωστόσο να σημειώσουμε ότι τέτοιες εισροές είναι εφικτές μόνο όταν ένα υδρολογικό έτος ξεκινάει με σχεδόν άδεια φράγματα. Τόσο αυτό το ρεκόρ όσο και τα προηγούμενα, θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν, αφού έπαιξαν ρόλο διάφορες συγκυρίες, όπως μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία όσον αφορά τις βροχές η Ευρυδίκη – Τοπικές βροχές και σκόνη τις επόμενες μέρες.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αρκετά φράγματα έχουν υπερχειλίσει και δεν καταμετρείται το νερό που εισρέει, όπως βλέπετε πιο πάνω.

Αυτή η ασυνήθιστη παρατεταμένη περίοδος με πολλές βροχές, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τους πιο κάτω λόγους:

  1. Πλησιάζουμε στο τέλος των οργανωμένων διαταραχών.
  2. Θα κρατήσει αυξημένες τις εισροές νερού στα φράγματα για αρκετές εβδομάδες ακόμα και επίσης θα παραμείνουν υπερχειλισμένα αρκετά φράγματα, ίσως για μερικούς μήνες ακόμα.
  3. Θα υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται εξοικονόμηση νερού από τις γεωτρήσεις και τα φράγματα, κυρίως για γεωργικούς σκοπούς.
  4. Θα κρατήσουν τα δάση μας πράσινα και θα αντέξουν πιο εύκολα το καλοκαίρι.

Όσοι γεωργοί σκοπεύουν να φυτέψουν φυτά τα οποία είναι ευαίσθητα στο κρύο και στις πολλές βροχές, καλό θα ήταν να το καθυστερήσουν λίγο (μια εβδομάδα) και να συμβουλευτούν τους γεωπόνους τους.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές αρχικά, ενώ από αργά το απόγευμα αναμένονται και τοπικές καταιγίδες. Στα ορεινά/ημιορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα.

Απόψε ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι ισχυρές ή/και παρατεταμένες τοπικά και θα συνοδεύονται από χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει τα 2-3 εκατοστά, με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στα ορεινά/ημιορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά αλλά και σε περιοχές των καταιγίδων, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Σάββατο. ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι ισχυρές και τοπικά θα συνοδεύονται από χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει τα 2-3 εκατοστά, με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση με χιονόστρωση κυρίως από τα 1750 μέτρα και άνω. Σε περίιπτωση χιονοκαταιγίδας, η χιονόπτωση θα είναι πυκνή με βαριά χιονόστρωση. Στα ορεινά/ημιορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά αλλά και σε περιοχές των καταιγίδων, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 18 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Κάποιες καταιγίδες πιθανό και να συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι με πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νότιοι έως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 1-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και στους 2 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Κυριακή συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να είναι έντονες με χαλάζι. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση με χιονόστρωση κυρίως από τα 1750 μέτρα και άνω. Σε περίπτωση χιονοκαταιγίδας, η χιονόπτωση θα είναι πυκνή με βαριά χιονόστρωση.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

Ηλεκτρικές εκκενώσεις 

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Στο 150% ανήλθε η μέση βροχόπτωση Ιουλίου – Μετρήσεις βροχόπτωσης τελευταίου 24ώρου

Μετά τις τοπικές βροχές/καταιγίδες που παρατηρήθηκαν κατά τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες χθες Δευτέρα στα ορεινά, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για...