Η πρώτη φθινοπωρινή διαταραχή αναμένεται το επόμενο διήμερο στην περιοχή μας

Αλλάζει το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας καθώς πιο ευνοική διάταξη στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας άρχισε να λαμβάνει μέρος σταδιακά από σήμερα Δευτέρα. Κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα, το οποίο περικλείει δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις στη βορειοανατολική Ευρώπη άρχισε προοδευτικά να επεκτείνεται προς την ανατολική Μεσόγειο και ακολούθως κινείται νοτιότερα. Φτάνοντας στην περιοχή μας το κλειστό χαμηλό, ακολουθεί πιο νοτιοανατολική πορεία, με αποτέλεσμα την δημιουργία αβαθούς βαρομετρικού χαμηλού μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας. Ακολούθως, αυτή η διαταραχή κινείται βορειοανατολικά, ανοίγοντας το δρόμο για να επηρεάσουν νέες διαταραχές την περιοχή μας αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Χθες Κυριακή, η θερμοκρασία δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή στις πλείστες περιοχές του νησιού σε σχέση με το Σάββατο, φτάνοντας έως τους 29-30 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, 25-29 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και στους 15 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα). Επίσης, για πρώτη φορά αυτό το φθινόπωρο, η θερμοκρασία κατάφερε να πέσει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος χθες βράδυ, με το σταθμό μας στο ξενοδοχείο Jubilee να καταγράφει ελάχιστη θερμοκρασία 4.8 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι ως επί το πλείστον κυρίως αίθριος, ωστόσο κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού (Ριζοκάρπασο), αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα να επηρεάσει και άλλες περιοχές στο ανατολικό/βορειοανατολικό 1/4 του νησιού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε σχέση με χθες Κυριακή, καθώς πιο δροσερή αέρια μάζα έχει αρχίσει να εγκαθίσταται στην περιοχή μας εξαιτίας της διαταραχής που επηρεάζει την βορειοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για την εποχή κατά 2-4 βαθμούς Κελσίου και θα φτάνει γύρω στους 26-29 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 26-28 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα).

invito
Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Δευτέρα, 02/11/2020

Αύριο Τρίτη, η σφήνα έξαρσης στην κεντροδυτική Ευρώπη κινείται ανατολικότερα και το κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα στην βορειοανατολική Ευρώπη αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα προς την περιοχή μας, όπου και αναμένεται η δημιουργία αβαθούς χαμηλού βαρομετρικού στην επιφάνεια μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας. Αυτή η εξέλιξη θα ευνοήσει κατά τις αυγινές/πρωινές ώρες την εκδήλωση μεμονωμένων βροχών/καταιγίδων κυρίως στην θαλάσσια περιοχή βόρεια/βορειοανατολικά του νησιού, χωρίς να αποκλείεται να επηρεαστούν και τα βόρεια/βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού. Παράλληλα, οι νεφώσεις θα αυξηθούν κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, όπου και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και σε βόρεια/βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Να σημειώσουμε ότι διάσπαρτες βροχές ή καταιγίδες δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και άλλες περιοχές του νησιού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση αύριο Τρίτη, για να κυμανθεί λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Να σημειώσουμε ότι αύριο θα εκδωθεί χάρτης με τις πιθανότητες βροχής που έχει η κάθε περιοχή.

Πιθανή πορεία αβαθούς βαρομετρικού χαμηλού βάσει του GFS
Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Τρίτη, 03/11/2020

Κατά τις βραδυνές ώρες της Τρίτης, το κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα κινηθεί και άλλο νοτιότερα προς την περιοχή μας ενώ ταυτόχρονα, αβαθές βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάζει την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται γενικευμένες βροχές/καταιγίδες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού, με κάποιες από αυτές να εισέρχονται στο νησί, επηρεάζοντας διάφορες περιοχές.

Την Τετάρτη, το κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα αναμένεται να βρεθεί βορειοανατολικά της Κύπρου, καθώς συνεχίζει την νοτιοανατολική του πορεία προς την περιοχή τη Μέση Ανατολή ενώ αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια θα συνεχίσει να βρίσκεται μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη νεφοκάλυψη κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας, με βροχές/καταιγίδες σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ σύντομα, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο κάτω κυρίως στις περιοχές όπου οι ώρες ηλιοφάνειας θα είναι πιο μειωμένες.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη, 04/11/2020

Μέχρι την Πέμπτη, η διαταραχή θα έχει κινηθεί βορειοανατολικότερα και αναμένεται κυρίως ηλιόλουστος καιρός σε όλο το νησί, εκτός από τα ορεινά/ημιορεινά όπου θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την Τετάρτη και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Παρασκευή, αναμένεται η προσωρινή δημιουργία Omega Block, με τον άξονα της σφήνας έξαρσης να επεκτείνεται από την βόρειο Αφρική μέχρι την βόρεια Ευρώπη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι ασταθείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας, με βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας.

Mε τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται ότι την περίοδο Τρίτη – Τετάρτη είναι πολύ πιθανόν να δεχθούμε τελικά τα πρωτοβρόχια, ωστόσο, στις πλείστες περιοχές οι βροχές δεν θα είναι αξιόλογες και θα κυμαίνονται κάτω των 5 χιλιοστών, με κάποιες περιοχές να μην καταγράφουν και καθόλου βροχή. Παρόλα αυτά, τοπικά στα ορεινά/ημιορεινά και βόρειο 1/4 του νησιού θα παρατηρηθούν πιο αξιόλογα ύψη βροχής. Επίσης, αξιόλογα ύψη βροχής θα παρατηρηθούν και σε περιοχές όπου θα επηρεαστούν από επίκεντρα καταιγίδων. Να σημειώσουμε ότι όπως αναφέραμε και στο άρθρο μας σχετικά με τα πρωτοβρόχια, ΔΕΝ σημαίνει πως θα επηρεαστεί όλο το νησί από φαινόμενα, κάτι που ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Ο κίνδυνος έκρηξης και εξάπλωσης πυρκαγιών βάσει της ξηρασίας και τις ανομβρίας που συνεχίζει είναι μεγάλος.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι ως επί το πλείστον κυρίως αίθριος, ωστόσο κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού (Ριζοκάρπασο), αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα να επηρεάσει και άλλες περιοχές στο ανατολικό/βορειοανατολικό 1/4 του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν κυρίως σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικα τα 5 μποφόρ στα παράλια ενώ κυρίως στο βόρειο μισό του νησιού, οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βόρειες/βορειοανατολικές κατευθύνσεις, εντάσεως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 26 έως 29 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 24 έως 26 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 26 έως 28 στα υπόλοιπα παράλια και στους 14 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε το βράδυ, ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος, ωστόσο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια/βορειοανατολικά παράλια δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή/καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο πάνω και θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 18 στα παράλια και στους 4 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος ενώ πιο αυξημένες νεφώσεις θα παρατηρούνται στα βόρεια/βορειοανατολικά όπου θα εκδηλώνονται μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού, χωρίς να αποκλείεται να επηρεάζονται και τα βόρεια/βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού. Παράλληλα, οι νεφώσεις θα αυξηθούν κατά το δεύτερο μισό της ημέρας και αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και σε βόρεια/βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Να σημειώσουμε ότι διάσπαρτες βροχές ή καταιγίδες δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και άλλες περιοχές του νησιού κυρίως αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν κυρίως σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ, ενώ σε περιοχές καταιγίδων θα πνέουν μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 25 έως 27 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 24 έως 26 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 25 έως 27 στα υπόλοιπα παράλια και στους 13 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο το βράδυ, ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος και θα παρατηρούνται βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα στον θαλάσσιο χώρο του νησιού, με κάποιες από αυτές να εισέρχονται και μέσα στο νησί, επηρεάζοντας διάφορες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ ενώ σε περιοχές καταιγίδων θα πνέουν μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 17 έως 19 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος με βροχές/καταιγίδες σε διάφορες περιοχές του νησιού. Σύντομα όμως, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται στο ανατολικό 1/3 του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο κάτω και θα ανέλθει γύρω στους 23 έως 25 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και στους 9 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος εκτός από τα βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού, όπου αρχικά δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν ακόμα λίγες μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 19 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος στις πλείστες περιοχές του νησιού εκτός από τα ορεινά/ημιορεινά όπου θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Αλλάζει το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας καθώς πιο ευνοική διάταξη στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας άρχισε να λαμβάνει μέρος σταδιακά από σήμερα Δευτέρα. Κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα, το οποίο περικλείει δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις στη βορειοανατολική Ευρώπη άρχισε προοδευτικά να επεκτείνεται προς την ανατολική Μεσόγειο και ακολούθως κινείται νοτιότερα. Φτάνοντας στην περιοχή μας το κλειστό χαμηλό, ακολουθεί πιο νοτιοανατολική πορεία, με αποτέλεσμα την δημιουργία αβαθούς βαρομετρικού χαμηλού μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας. Ακολούθως, αυτή η διαταραχή κινείται βορειοανατολικά, ανοίγοντας το δρόμο για να επηρεάσουν νέες διαταραχές την περιοχή μας αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Χθες Κυριακή, η θερμοκρασία δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή στις πλείστες περιοχές του νησιού σε σχέση με το Σάββατο, φτάνοντας έως τους 29-30 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, 25-29 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και στους 15 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα). Επίσης, για πρώτη φορά αυτό το φθινόπωρο, η θερμοκρασία κατάφερε να πέσει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος χθες βράδυ, με το σταθμό μας στο ξενοδοχείο Jubilee να καταγράφει ελάχιστη θερμοκρασία 4.8 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι ως επί το πλείστον κυρίως αίθριος, ωστόσο κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού (Ριζοκάρπασο), αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα να επηρεάσει και άλλες περιοχές στο ανατολικό/βορειοανατολικό 1/4 του νησιού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε σχέση με χθες Κυριακή, καθώς πιο δροσερή αέρια μάζα έχει αρχίσει να εγκαθίσταται στην περιοχή μας εξαιτίας της διαταραχής που επηρεάζει την βορειοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα για την εποχή κατά 2-4 βαθμούς Κελσίου και θα φτάνει γύρω στους 26-29 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 26-28 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στο Τρόοδος (1900 μέτρα).

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Δευτέρα, 02/11/2020

Αύριο Τρίτη, η σφήνα έξαρσης στην κεντροδυτική Ευρώπη κινείται ανατολικότερα και το κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα στην βορειοανατολική Ευρώπη αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα προς την περιοχή μας, όπου και αναμένεται η δημιουργία αβαθούς χαμηλού βαρομετρικού στην επιφάνεια μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας. Αυτή η εξέλιξη θα ευνοήσει κατά τις αυγινές/πρωινές ώρες την εκδήλωση μεμονωμένων βροχών/καταιγίδων κυρίως στην θαλάσσια περιοχή βόρεια/βορειοανατολικά του νησιού, χωρίς να αποκλείεται να επηρεαστούν και τα βόρεια/βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού. Παράλληλα, οι νεφώσεις θα αυξηθούν κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, όπου και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και σε βόρεια/βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Να σημειώσουμε ότι διάσπαρτες βροχές ή καταιγίδες δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και άλλες περιοχές του νησιού. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση αύριο Τρίτη, για να κυμανθεί λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Να σημειώσουμε ότι αύριο θα εκδωθεί χάρτης με τις πιθανότητες βροχής που έχει η κάθε περιοχή.

Πιθανή πορεία αβαθούς βαρομετρικού χαμηλού βάσει του GFS
Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Τρίτη, 03/11/2020

Κατά τις βραδυνές ώρες της Τρίτης, το κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα θα κινηθεί και άλλο νοτιότερα προς την περιοχή μας ενώ ταυτόχρονα, αβαθές βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάζει την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται γενικευμένες βροχές/καταιγίδες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού, με κάποιες από αυτές να εισέρχονται στο νησί, επηρεάζοντας διάφορες περιοχές.

Την Τετάρτη, το κλειστό χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα αναμένεται να βρεθεί βορειοανατολικά της Κύπρου, καθώς συνεχίζει την νοτιοανατολική του πορεία προς την περιοχή τη Μέση Ανατολή ενώ αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια θα συνεχίσει να βρίσκεται μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη νεφοκάλυψη κυρίως κατά το πρώτο μισό της ημέρας, με βροχές/καταιγίδες σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ σύντομα, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο κάτω κυρίως στις περιοχές όπου οι ώρες ηλιοφάνειας θα είναι πιο μειωμένες.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη, 04/11/2020

Μέχρι την Πέμπτη, η διαταραχή θα έχει κινηθεί βορειοανατολικότερα και αναμένεται κυρίως ηλιόλουστος καιρός σε όλο το νησί, εκτός από τα ορεινά/ημιορεινά όπου θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την Τετάρτη και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την Παρασκευή, αναμένεται η προσωρινή δημιουργία Omega Block, με τον άξονα της σφήνας έξαρσης να επεκτείνεται από την βόρειο Αφρική μέχρι την βόρεια Ευρώπη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι ασταθείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας, με βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι τουλάχιστον το τέλος της εβδομάδας.

Mε τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται ότι την περίοδο Τρίτη – Τετάρτη είναι πολύ πιθανόν να δεχθούμε τελικά τα πρωτοβρόχια, ωστόσο, στις πλείστες περιοχές οι βροχές δεν θα είναι αξιόλογες και θα κυμαίνονται κάτω των 5 χιλιοστών, με κάποιες περιοχές να μην καταγράφουν και καθόλου βροχή. Παρόλα αυτά, τοπικά στα ορεινά/ημιορεινά και βόρειο 1/4 του νησιού θα παρατηρηθούν πιο αξιόλογα ύψη βροχής. Επίσης, αξιόλογα ύψη βροχής θα παρατηρηθούν και σε περιοχές όπου θα επηρεαστούν από επίκεντρα καταιγίδων. Να σημειώσουμε ότι όπως αναφέραμε και στο άρθρο μας σχετικά με τα πρωτοβρόχια, ΔΕΝ σημαίνει πως θα επηρεαστεί όλο το νησί από φαινόμενα, κάτι που ισχύει σε αυτή την περίπτωση. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Ο κίνδυνος έκρηξης και εξάπλωσης πυρκαγιών βάσει της ξηρασίας και τις ανομβρίας που συνεχίζει είναι μεγάλος.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι ως επί το πλείστον κυρίως αίθριος, ωστόσο κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στα βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού (Ριζοκάρπασο), αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδες το απόγευμα, χωρίς να αποκλείεται μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα να επηρεάσει και άλλες περιοχές στο ανατολικό/βορειοανατολικό 1/4 του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν κυρίως σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικα τα 5 μποφόρ στα παράλια ενώ κυρίως στο βόρειο μισό του νησιού, οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βόρειες/βορειοανατολικές κατευθύνσεις, εντάσεως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 26 έως 29 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 24 έως 26 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 26 έως 28 στα υπόλοιπα παράλια και στους 14 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε το βράδυ, ο καιρός θα είναι στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος, ωστόσο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια/βορειοανατολικά παράλια δεν αποκλείεται να δώσουν μεμονωμένη βροχή/καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν απόγειοι, ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο πάνω και θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 18 στα παράλια και στους 4 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος ενώ πιο αυξημένες νεφώσεις θα παρατηρούνται στα βόρεια/βορειοανατολικά όπου θα εκδηλώνονται μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες στον θαλάσσιο χώρο του νησιού, χωρίς να αποκλείεται να επηρεάζονται και τα βόρεια/βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού. Παράλληλα, οι νεφώσεις θα αυξηθούν κατά το δεύτερο μισό της ημέρας και αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και σε βόρεια/βορειοανατολικά τμήματα του νησιού. Να σημειώσουμε ότι διάσπαρτες βροχές ή καταιγίδες δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και άλλες περιοχές του νησιού κυρίως αργά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί, ασθενείς 1-3 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν κυρίως σε βορειοδυτικούς έως νοτιοδυτικούς, ασθενείς μέχρι μέτριους 3-4 μποφόρ, ενώ σε περιοχές καταιγίδων θα πνέουν μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 25 έως 27 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 24 έως 26 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 25 έως 27 στα υπόλοιπα παράλια και στους 13 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο το βράδυ, ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος και θα παρατηρούνται βροχές/καταιγίδες κατά διαστήματα στον θαλάσσιο χώρο του νησιού, με κάποιες από αυτές να εισέρχονται και μέσα στο νησί, επηρεάζοντας διάφορες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ ενώ σε περιοχές καταιγίδων θα πνέουν μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 17 έως 19 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασμένος με βροχές/καταιγίδες σε διάφορες περιοχές του νησιού. Σύντομα όμως, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται στο ανατολικό 1/3 του νησιού. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως ελαφρώς πιο κάτω και θα ανέλθει γύρω στους 23 έως 25 βαθμούς σε εσωτερικά τμήματα του νησιού, 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και στους 9 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος εκτός από τα βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού, όπου αρχικά δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν ακόμα λίγες μεμονωμένες βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τοπικά τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 19 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος στις πλείστες περιοχές του νησιού εκτός από τα ορεινά/ημιορεινά όπου θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, παραμένοντας γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Ασυνήθιστα θερμή αέρια μάζα για μήνα Απρίλιο με θερμοκρασίες Ιουλίου αναμένονται αύριο Τετάρτη

Εξαιρετικά έως ακραία θερμή για την εποχή αέρια μάζα έχει αρχίσει να ανηφορίζει στην περιοχή μας από την βόρειο...