Σημαντική επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Καταιγίδες, χαλάζι, βαριές χιονοπτώσεις και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι

Η παρατεταμένη περίοδος με άστατο καιρό στην οποία είχαμε εισέλθει από το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου, όπου η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας ευνοεί συχνές κυκλογενέσεις στην περιοχή μας, συνεχίζεται.

Απόψε Δευτέρα, η περιοχή μας αρχίζει επηρεάζεται από το έκτο διαδοχικό βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο έχει επίκεντρο την Κύπρο και ακολουθεί βορειοανατολική πορεία, όπως βλέπετε στον πιο κάτω χάρτη.

Το έκτο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας από απόψε, κυρίως μετά τα μεσάνυχτα, αρχικά από τα δυτικά και θα συνεχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας μέχρι αύριο βράδυ προς αυγινές ώρες της Τετάρτης.

Αυτό το χαμηλό θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά του πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους, κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, πολύ πυκνές χιονοπτώσεις και βαριές χιονοστρώσεις στα ορεινά αλλά και σε κάποια υψηλότερα ημιορεινά και χαλαζοπτώσεις/χαλαζοστρώσεις. Από θέμα βροχών, φαίνεται ότι μπορεί να ανεβάσει τη βροχόπτωση του μήνα κατά ακόμα 15-20% και σε συνδυασμό με τις τοπικές βροχές που σημειώνονται από τις 8 σήμερα το πρωί, αναμένεται να φτάσει γύρω στο 85-90% της κανονικής.

Κίτρινη Προειδοποίηση για πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις δυτικούς ανέμους, ισχυρές ή/και ακραίες καταιγίδες και βαριές χιονοστρώσεις.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Το ύψος του χιονιού στο ξενοδοχείο Jubilee στο Τρόοδος είναι 39 εκατοστά και στη Χιονίστρα γύρω στα 65 εκατοστά. Με τις χιονοπτώσεις των επόμενων ωρών (30) υπολογίζουμε ότι το χιόνι στο Jubilee θα φτάσει γύρω στα 65-75 εκατοστά ενώ στην Χιονίστρα θα πλησιάσει το ένα μέτρο. Στην πρόγνωση μας για το Τρόοδος μπορείτε να δείτε πόσο χιόνι αναμένουμε ανά ημέρα.

Όσοι ασχολούνται με σπορ που απαιτούν χιόνι, θα υπάρχει μπόλικο τις επόμενες ημέρες.

*Σημείωση: Λόγω παγετού και χιονόπτωσης, ο δρόμος από τον Πρόδρομο προς τον Όλυμπο είναι κλειστός για όλα τα οχήματα . Οι χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις όπως και ο παγετός θα είναι πιο έντονες τις επόμενες ώρες και θα αρχίσουν να κατεβαίνουν υψόμετρο, γι’ αυτό συστήνουμε να ενημερώνεστε πριν κατευθυνθείτε προς τα ορεινά απόψε και αύριο, για αποφυγή ταλαιπωριών και κινδύνων. Εμείς εκτιμούμε ότι αύριο, όχι μόνο δεν θα ανοίξει ο δρόμος προς τη Χιονίστρα, αλλά θα καταστούν επικίνδυνοι και το πιθανότερο να κλείσουν κι άλλοι δρόμοι, κυρίως από τα 1300-1400 μέτρα και άνω.

Ευχαριστούμε τον φίλο Chris Belesis για την κεντρική εικόνα.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά συννεφιασμένος με βροχές κατά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι πιο γενικευμένες μετά τα μεσάνυχτα, όπου αναμένονται και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα παράλια και δυτικό μισό του νησιού. Οι καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ισχυρές με ριπαίους ανέμους και συνοδεία μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με πιθανότητα ελαφριάς χαλαζόστρωσης. Στα ορεινά θα σημειώνεται χιονόπτωση, αρχικά από τα 1300 μέτρα και άνω, με χιονόστρωση από τα 1400 μέτρα και άνω. Μέχρι τις αυγινές ώρες, χιονόπτωση με χιονόστρωση θα σημειώνεται σε υψόμετρα περίπου 200-300 μέτρα πιο κάτω από τα υψόμετρα που προαναφέραμε. Οι χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις θα είναι κατά διαστήματα βαριές. Επίσης, στα ορεινά/ημιορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, αλλά τις αυγινές ώρες αναμένεται να ενισχυθούν σε 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα τμήματα του νησιού και κορυφές των βουνών πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, 8 έως 9 στα παράλια και στους -3 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα επικρατεί παγετός.

Αύριο Τρίτη, αναμένεται κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος καιρός, με βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές με μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, αναμένεται ελαφριά χαλαζόστρωση. Στα ορεινά, αρχικά από τα 900 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση με χιονόστρωση από τα 1000 μέτρα και άνω. Μέχρι το μεσημέρι, χιονόπτωση και χιονόστρωση θα σημειώνεται τοπικά σε υψόμετρα περίπου 300-400 μέτρα πιο κάτω από τα υψόμετρα που προαναφέραμε. Λόγω των πολύ ισχυρών έως θυελλωδών ανέμων, παρασυρόμενες από τον άνεμο νιφάδες πιθανόν να παρατηρηθούν πρόσκαιρα μέχρι τα 400 μέτρα, ενώ λίγο χιονόνερο δεν αποκλείεται και σε κάποιες πεδινές περιοχές του εσωτερικού. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές, με βαριές χιονοστρώσεις. Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη κατά διαστήματα και ολικός παγετός από τα 1000 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα τμήματα του νησιού και κορυφές των βουνών πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και πιο τοπικά έως 8 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 9-10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 11 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 12 έως 14 στα παράλια και στους -3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι αρχικά άστατος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές με μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, αναμένεται ελαφριά χαλαζόστρωση. Στα ορεινά και ημιορεινά από τα 400 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση με τοπικές ελαφριές χιονοστρώσεις, κυρίως από τα 500 μέτρα και άνω. Από τα μεσάνυχτα ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά και οι άνεμοι αρχίζουν σταδιακά να εξασθενούν.

Ξεπεράστηκε η περσινή εισροή νερού στα φράγματα.

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Στα Weather Stations μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.


Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Toπικές βροχές το επόμενο διήμερο – Με περισσότερες βροχές φαίνεται να μας υποδέχεται ο Δεκέμβριος

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες...

Ξεπέρασε το 200% η βροχόπτωση στο Φρέναρος – Στα κανονικά θα κλείσει η μέση βροχόπτωση Νοεμβρίου

Μετά τις τοπικές που επηρέασαν χθες Τετάρτη το νησί, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Νοέμβριο ανέβηκε στο 84% από το 81% που...

Ασταθείς καιρικές συνθήκες με τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι το Σάββατο

Σφήνα ύφεσης με τάση αποκοπής και αβαθές χαμηλό στην επιφάνεια επηρεάζουν την περιοχή μας, με αποτέλεσμα τις κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές/καταιγίδες μέχρι...

Συννεφιασμένος και σχετικά ψυχρός ο καιρός σήμερα με τοπικές ελαφριές βροχές το απόγευμα

Σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας από την βορειοανατολική Ευρώπη και πιο ψυχρές αέριες μάζες έχουν κατηφορίσει στην περιοχή μας ενώ προοδευτικά αναμένεται η δημιουργία κλειστού...

Πτώση θερμοκρασίας, ενίσχυση ανέμων και πιθανότητα βροχών από αύριο

Η σφήνα έξαρσης που επηρέαζε την περιοχή μας κινείται ανατολικότερα καθώς σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας από την βορειοανατολική Ευρώπη κατηφορίζει σταδιακά προς την περιοχή...
- Advertisement -