Σημαντική επιδείνωση του καιρού – Κίτρινη προειδοποίηση για έντονες βροχές

Το νέο σύστημα που θα μας επηρεάσει από αύριο Παρασκευή μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της ομάδας Καιρόφιλοι Κύπρου -της οποίας το KitasWeather είναι ενεργό μέλος- έχει ονομαστεί Αρσινόη.

Σκοπός της ομάδας είναι η ονοματοδοσία σημαντικών συστημάτων που επηρεάζουν την Κύπρο.

Να διευκρινίσουμε ότι η ονοματοδοσία συστημάτων αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά πληροφοριών στους πολίτες.

Αποκομμένη ψυχρή λίμνη στη μέση τροπόσφαιρα κατηφορίζει από την περιοχή της Ελλάδας προς Αίγυπτο και από εκεί ακολουθεί ανατολική/βορειοανατολική πορεία. To βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται στην περιοχή της Ελλάδας και συνοδεύεται από το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα, έχει φτάσει στο σημείο ωρίμανσης του και φτάνει στην περιοχή μας εξασθενημένο αύριο.

Βροχές/καταιγίδες που θα βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο νότια του νησιού το πρωί, ενδέχεται να επηρεάσουν τοπικά κάποιες νότιες περιοχές του νησιού.

Την ίδια ώρα, λόγω του αποκομμένου χαμηλού στη μέση τροπόσφαιρα, θα ευνοηθεί Κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) στην περιοχή της Ιορδανίας. Το χαμηλό αυτό καθώς θα κινείται βόρεια προς την περιοχή μας, αναμένεται να βαθύνει και να οργανωθεί. Θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας με βροχές/καταιγίδες αρχικά από τα νότια-νοτιοανατολικά από αύριο απόγευμα, με σταδιακή επέκταση σε όλο το νησί το βράδυ. Ο βροχερός καιρός κατά διαστήματα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Παρόλο που παρουσιάζονται συνεχείς αλλαγές από τα προγνωστικά μοντέλα, κάτι που αναφέρουμε από την πρώτη μέρα μέσα από τα δελτία μας, τώρα άρχισε να ξεκαθαρίζει το σκηνικό. Αναμένεται ένα πολύ αξιόλογο σύστημα όσο φορά τις βροχές σε παγκύπρια βάση και μάλλον θα είναι το πιο βροχερό σύστημα των τελευταίων τριών χρόνων.

Αύριο θα σας παρουσιάσουμε τις συνολικές ποσότητες βροχής που αναμένουμε από την Αρσινόη σε χάρτη, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε πριν από κάθε αξιόλογο σύστημα.

Βάσει, όμως, των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας, περιμένουμε ότι οι ποσότητες βροχής αναμένεται σε αρκετές περιπτώσεις να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τα 35 χιλιοστά ανά 6 ώρες, ή τα 50 χιλιοστά ανά 12 ώρες. Γι’ αυτό κρίνουμε αναγκαία την έκδοση κίτρινης προειδοποίησης.

Το KitasWeather έχει εκδώσει κίτρινο συναγερμό για έντονες και παρατεταμένες βροχές καθώς και ισχυρές καταιγίδες, ο οποίος είναι σε ισχύ από αύριο Παρασκευή 12:00, 16/2/2018, μέχρι Κυριακή 00:00, 18/2/2018.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη από τη Συρία, τα ποσοστά της οποίας θα φτάνουν κυρίως τα μέτρια. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί-βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 14 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα, όπου αναμένεται να σχηματιστεί τοπικά παγετός.

Αύριο Παρασκευή αναμένεται αρχικά μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος, με το ενδεχόμενο τοπικών βροχών/καταιγίδων στα νότια τμήματα του νησιού. Οι νεφώσεις σταδιακά θα αυξηθούν και τις απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικές βροχές/καταιγίδες και σε άλλες περιοχές. Οι καταιγίδες τοπικά ενδέχεται να είναι έντονες με πιθανό χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 19 στα παράλια και 4 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι άστατος με παγκύπριες βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι έντονα και παρατεταμένα.

Το Σάββατο ο καιρός συνεχίζει άστατος με παγκύπριες βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται πολύ πυκνή χιονόπτωση με πολύ βαριές χιονοστρώσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου ο καιρός σημειώνει σταδιακά σημαντική βελτίωση από τα δυτικά.

Την Κυριακή αναμένεται μερικώς συννεφιασμένος καιρός χωρίς βροχές. Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο.

Την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός. Περαιτέρω άνοδος θερμοκρασίας.

Στα μέσα της εβδομάδας, Omega Block στην κεντρική Ευρώπη φαίνεται να ευνοεί την περιοχή μας με νέα βαρομετρικά χαμηλά.

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Στα Weather Stations μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Maps: http://www.unisys.com

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Άστατος καιρός το επόμενο 2ήμερο – Ακολουθεί άνοδος θερμοκρασίας και πιθανότητα σκόνης

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες...

Καιρική ενημέρωση (15:00) – Tοπικά έντονες καταιγίδες σε εξέλιξη

Αύξηση των νεφώσεων παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο νησί, όπως μπορείτε να δείτε στην πιο κάτω δορυφορική εικόνα. Ήδη τοπικές βροχές/καταιγίδες έχουν αρχίσει να...

Δείτε τις μετρήσεις βροχόπτωσης του τελευταίου 48ώρου – Πληρότητα φραγμάτων

Μετά τις τοπικές βροχές/καταιγίδες που επηρέασαν που επηρέασαν το νησί την Τρίτη και Τετάρτη, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Δεκέμβριο ανέβηκε στο...

Συνεχίζουν οι τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι το Σάββατο

Συνεχίζει ο άστατος καιρός με τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Πιο γενικευμένα θα είναι τα φαινόμενα κατά την Παρασκευή και...

Ανακοίνωση ΣΑΛΑ (30/11/2020)

Tο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ανακοινώνει ότι, από την Τετάρτη 2/12/2020 και ώρα 07.00 μέχρι την Πέμπτη 10/12/2020 και ώρα 16.00, θα εκτελούνται εργασίες...
- Advertisement -