Τοπικές βροχές/καταιγίδες σήμερα – Γενίκευση των φαινομένων το Σ/Κ

Σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας έχει αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να αναμένονται ασταθείς καιρικές συνθήκες σήμερα Παρασκευή, όπου και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας και κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και ανατολικό μισό του νησιού. Αύριο Σάββατο, κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) αναμένεται να παρατηρηθεί στην περιοχή μας και ακολούθως κινείται ελαφρώς νότια όπου θα στροβιλίζεται μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου μέχρι και την Δευτέρα. Αυτή η εξέλιξη θα φέρει βροχές/καταιγίδες κυρίως το Σ/Κ κατά περιόδους στην περιοχή μας, όπου στο σύνολο της περιόδου αναμένεται να παρατηρηθούν βροχές σε όλο το νησί, με τις πιο αξιόλογες βροχές να αναμένονται κυρίως στο ανατολικό/νοτιοανατολικό μισό του νησιού. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή πτώση από σήμερα Παρασκευή, για να βρεθεί μέχρι την Κυριακή σε επίπεδα πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Δευτέρα, ωστόσο κάποια φαινόμενα αναμένεται να συνεχίσουν περίπου μέχρι το πρώτο μισό της ημέρας.

Σήμερα Παρασκευή, ο Αζορικός αντικυκλώνας έχει εγκατασταθεί πρόσκαιρα στη δυτική Ευρώπη ενώ η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας από την βόρεια Ευρώπη συνεχίζει να κατηφορίζει νοτιότερα, όπου και έχει αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να παρατηρούνται ασταθείς καιρικές συνθήκες και χαμηλότερες πιέσεις στην επιφάνεια. Έτσι, τις επόμενες ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις, όπου το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και ανατολικό μισό του νησιού. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες κυρίως σε κεντροανατολικά τμήματα του νησιού και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι. Κατά τις βραδινές ώρες, και κυρίως αργά το βράδυ, ενδέχεται να παρατηρηθούν ακόμα λίγες τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως στα παράλια.

invito

Στην κεντρική εικόνα, αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις περιοχές που παρουσιάζουν πιθανότητα βροχής 30% και άνω σήμερα Παρασκευή (μέχρι τις 18:00) όπως και το εύρος της αναμενόμενης βροχής. Να σημειώσουμε ότι η πιθανότητα βροχής δεν σχετίζεται με τα ύψη βροχής, φτάνει να καταγραφεί μετρήσιμη ποσότητα βροχής (0.2 χιλιοστά και άνω).

Μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί πλησίον αυτών των περιοχών αλλά όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, για να κυμανθεί σε επίπεδα λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή και θα ανέλθει γύρω στους 22 έως 24 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 23 έως 25 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 11 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Παρασκευή (19/11/2021)

Aύριο Σάββατο, αναμένεται κυκλογένεση στην περιοχή μας, με το χαμηλό βαρομετρικό να κινείται σταδιακά νοτιότερα καθώς οργανώνεται περαιτέρω. Λόγω αυτού, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος, με την πιθανότητα εκδήλωσης λίγων διάσπαρτων βροχώ/καταιγίδων κυρίως παραλιακά. Προοδευτικά, βροχές/καταιγίδες θα αρχίσουν να εισέρχονται στο νησί από τα ανατολικά/βορειοανατολικά ενώ την ίδια ώρα, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται μέσα στο νησί αναμένεται να δώσουν και αυτές βροχές/καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα ακολουθούν δυτική/νοτιοδυτική πορεία και στο σύνολο τους αναμένεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή και όλο. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και ενδεχομένως παρατεταμένες και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, με τα φαινόμενα να γίνονται πιο μεμονωμένα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20 έως 22 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 22 έως 24 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Σάββατο (20/11/2021)

Το Σάββατο το βράδυ, η περιοχή μας θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το βαρομετρικό χαμηλό, με το κέντρο του να βρίσκεται νότια του νησιού, μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου. Αρχικά, θα συνεχίσουν να παρατηρούνται κάποιες μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Σταδιακά όμως και κυρίως κατά το δεύτερο μισό της νύχτας, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες αρχικά κυρίως στο ανατολικό μισό του νησιού, με προοδευτική δυτικότερη επέκταση προς τις αυγινές ώρες. Κάποια φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά/νοτιοανατολικά θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Την ίδια ώρα, οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν κυρίως από ανατολικές/βορειοανατολικές κατευθύνσεις κατά το δεύτερο μισό της νύχτας.

Την Κυριακή, το βαρομετρικό χαμηλό θα στροβιλίζεται νότια του νησιού μας. Αρχικά, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες, οι οποίες αρχικά θα επηρεάζουν το ανατολικό μισό του νησιού, με προοδευτική δυτική επέκταση, επηρεάζοντας και άλλες περιοχές του νησιού. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα παρατηρηθεί μερική βελτίωση του καιρού, με τα φαινόμενα να γίνονται πιο τοπικά και να περιορίζονται κυρίως στο νότιο 1/3 του νησιού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο άστατος καιρός θα συνεχίσει με βροχές/καταιγίδες, οι οποίες θα εισέρχονται στο νησί από τα ανατολικά/νοτιοανατολικά, επηρεάζοντας προοδευτικά και άλλες περιοχές. Κάποια φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά/νοτιοανατολικά θα είναι έντονα και παρατεταμένα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 17 έως 19 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (21/11/2021)

Την Δευτέρα, το χαμηλό αρχίζει να εξασθενεί, ωστόσο θα δώσει ακόμα λίγες βροχές/καταιγίδες, χωρίς να αποκλείεται κάποια φαινόμενα να είναι έντονα και κυρίως στο νότιο 1/3 του νησιού.

Συνοψίζοντας, οι βροχές του τετραημέρου (Παρασκευή – Δευτέρα) αναμένεται να επηρεάσουν στο σύνολο τους όλο το νησί, ωστόσο σε διαφορετικούς χρόνους (δεν θα βρέχει συνέχεια και δεν θα επηρεάζονται όλες οι περιοχές την ίδια ώρα) και με μεγάλο βροχομετρικό εύρος, αφού κάποιες περιοχές φαίνεται να ευνοούνται περισσότερο και κάποιες πολύ λιγότερο. Οι περιοχές που φαίνεται να ευνοούνται περισσότερο είναι το ανατολικό/νοτιοανατολικό μισό του νησιού ενώ οι περιοχές που φαίνεται να ευνοούνται λιγότερο είναι το δυτικό/βορειοδυτικό 1/3 του νησιού. Παρόλο που η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει αρκετά, κάποια αβεβαιότητα παραμένει αφού μικρή μετατόπιση του κέντρου του χαμηλού είτε λίγο νοτιότερα είτε λίγο βορειότερα θα φέρει διαφορετικές συνολικές συγκεντρώσεις βροχής στην περιοχή μας. Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτό το χαμηλό φαίνεται ότι στα αρχικά του στάδια θα έχει ρηχό θερμό πυρήνα όπως βλέπετε στις 2 πιο κάτω εικόνες. Παρόλα αυτά, θα είναι η πρώτη οργανωμένη διαταραχή της σεζόν και στο σύνολο της θα είναι μια μέτρια διαταραχή για το δυτικό/βορειοδυτικό 1/2 του νησιού και μια αξιόλογη διαταραχή για το ανατολικό/νοτιοανατολικό 1/2 του νησιού. Νεότερα σχετικά με την εξέλιξη και τυχόν αλλαγές που μπορεί να παρατηρηθούν στην πρόγνωση θα έχετε σε επόμενα δελτία.

Στην εικόνα πιο κάτω βλέπετε την πιθανή πορεία του βαρομετρικού χαμηλού.

Eκτιμούμε ότι η συνολική βροχόπτωση αυτού του συστήματος από σήμερα Παρασκευή μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας θα δώσει από 24 έως 40 χιλιοστά μέσης βροχόπτωσης, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να αναμένονται όπως προαναφέραμε στο ανατολικό/νοτιοανατολικό 1/3 του νησιού. Αν αυτή η εκτίμηση επαληθευτεί, τότε η βροχόπτωση του μήνα από το 5% που βρίσκεται θα σκαρφαλώσει μέχρι την Τρίτη το πρωί (08:00) στο 50-80%.

Στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις συνολικές ποσότητες βροχής που εκτιμούμε ότι θα σημειωθούν στο διάστημα από τις 10:00 τοπική ώρα 19/11/2021, μέχρι 08:00 τοπική ώρα 23/11/2021. 

Τα πλείστα χιλιοστά για την περίοδο που ισχύει ο πιο πάνω χάρτης αναμένονται στο ανατολικό/νοτιοανατολικό 1/2 του νησιού ενώ τα χιλιοστά μειώνονται καθώς κινούμαστε δυτικότερα/βορειοδυτικότερα. Περιοχές όπου θα επηρεαστούν από επίκεντρα καταιγίδων (ή από επίκεντρο των ισχυρότερων καταιγίδων) κατά αυτή την περίοδο, θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερα ύψη βροχής από αυτά που αναγράφονται στον χάρτη, τα οποία ενδεχομένως να είναι γύρω στα 30-50 χιλιοστά πιο πάνω (ανεξαρτήτως περιοχής). Σε περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην κατανομή και ύψη βροχής που αναμένονται, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Nα σας υπενθυμίσουμε ότι το Kitasweather πλέον ενημερώνει μέσω της εφαρμογής για έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται ή θα παρατηρηθούν, αποστέλλοντας ειδοποίηση (notification). Λόγω των τοπικά έντονων φαινομένων που αναμένονται αυτές τις ημέρες, συστήνουμε όπως κατεβάσετε την εφαρμογή και όπως ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις (notifications).

O κίνδυνος έκρηξης και εξάπλωσης πυρκαγιών είναι μεγάλος.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is htyppi15.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg

Σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας έχει αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να αναμένονται ασταθείς καιρικές συνθήκες σήμερα Παρασκευή, όπου και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας και κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και ανατολικό μισό του νησιού. Αύριο Σάββατο, κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) αναμένεται να παρατηρηθεί στην περιοχή μας και ακολούθως κινείται ελαφρώς νότια όπου θα στροβιλίζεται μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου μέχρι και την Δευτέρα. Αυτή η εξέλιξη θα φέρει βροχές/καταιγίδες κυρίως το Σ/Κ κατά περιόδους στην περιοχή μας, όπου στο σύνολο της περιόδου αναμένεται να παρατηρηθούν βροχές σε όλο το νησί, με τις πιο αξιόλογες βροχές να αναμένονται κυρίως στο ανατολικό/νοτιοανατολικό μισό του νησιού. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή πτώση από σήμερα Παρασκευή, για να βρεθεί μέχρι την Κυριακή σε επίπεδα πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Δευτέρα, ωστόσο κάποια φαινόμενα αναμένεται να συνεχίσουν περίπου μέχρι το πρώτο μισό της ημέρας.

Σήμερα Παρασκευή, ο Αζορικός αντικυκλώνας έχει εγκατασταθεί πρόσκαιρα στη δυτική Ευρώπη ενώ η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας από την βόρεια Ευρώπη συνεχίζει να κατηφορίζει νοτιότερα, όπου και έχει αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να παρατηρούνται ασταθείς καιρικές συνθήκες και χαμηλότερες πιέσεις στην επιφάνεια. Έτσι, τις επόμενες ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις, όπου το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και ανατολικό μισό του νησιού. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες κυρίως σε κεντροανατολικά τμήματα του νησιού και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι. Κατά τις βραδινές ώρες, και κυρίως αργά το βράδυ, ενδέχεται να παρατηρηθούν ακόμα λίγες τοπικές βροχές/καταιγίδες κυρίως στα παράλια.

Στην κεντρική εικόνα, αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις περιοχές που παρουσιάζουν πιθανότητα βροχής 30% και άνω σήμερα Παρασκευή (μέχρι τις 18:00) όπως και το εύρος της αναμενόμενης βροχής. Να σημειώσουμε ότι η πιθανότητα βροχής δεν σχετίζεται με τα ύψη βροχής, φτάνει να καταγραφεί μετρήσιμη ποσότητα βροχής (0.2 χιλιοστά και άνω).

Μεμονωμένη βροχή ή και καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί πλησίον αυτών των περιοχών αλλά όσο απομακρυνόμαστε από αυτές τις περιοχές, οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, για να κυμανθεί σε επίπεδα λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή και θα ανέλθει γύρω στους 22 έως 24 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 23 έως 25 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 11 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για σήμερα Παρασκευή (19/11/2021)

Aύριο Σάββατο, αναμένεται κυκλογένεση στην περιοχή μας, με το χαμηλό βαρομετρικό να κινείται σταδιακά νοτιότερα καθώς οργανώνεται περαιτέρω. Λόγω αυτού, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος, με την πιθανότητα εκδήλωσης λίγων διάσπαρτων βροχώ/καταιγίδων κυρίως παραλιακά. Προοδευτικά, βροχές/καταιγίδες θα αρχίσουν να εισέρχονται στο νησί από τα ανατολικά/βορειοανατολικά ενώ την ίδια ώρα, νεφώσεις που θα αναπτύσσονται μέσα στο νησί αναμένεται να δώσουν και αυτές βροχές/καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα ακολουθούν δυτική/νοτιοδυτική πορεία και στο σύνολο τους αναμένεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ή και όλο. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και ενδεχομένως παρατεταμένες και πιθανόν να συνοδεύονται από χαλάζι. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού, με τα φαινόμενα να γίνονται πιο μεμονωμένα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20 έως 22 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 22 έως 24 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Σάββατο (20/11/2021)

Το Σάββατο το βράδυ, η περιοχή μας θα συνεχίσει να επηρεάζεται από το βαρομετρικό χαμηλό, με το κέντρο του να βρίσκεται νότια του νησιού, μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου. Αρχικά, θα συνεχίσουν να παρατηρούνται κάποιες μεμονωμένες βροχές/καταιγίδες. Σταδιακά όμως και κυρίως κατά το δεύτερο μισό της νύχτας, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες αρχικά κυρίως στο ανατολικό μισό του νησιού, με προοδευτική δυτικότερη επέκταση προς τις αυγινές ώρες. Κάποια φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά/νοτιοανατολικά θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Την ίδια ώρα, οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν κυρίως από ανατολικές/βορειοανατολικές κατευθύνσεις κατά το δεύτερο μισό της νύχτας.

Την Κυριακή, το βαρομετρικό χαμηλό θα στροβιλίζεται νότια του νησιού μας. Αρχικά, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες, οι οποίες αρχικά θα επηρεάζουν το ανατολικό μισό του νησιού, με προοδευτική δυτική επέκταση, επηρεάζοντας και άλλες περιοχές του νησιού. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα παρατηρηθεί μερική βελτίωση του καιρού, με τα φαινόμενα να γίνονται πιο τοπικά και να περιορίζονται κυρίως στο νότιο 1/3 του νησιού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο άστατος καιρός θα συνεχίσει με βροχές/καταιγίδες, οι οποίες θα εισέρχονται στο νησί από τα ανατολικά/νοτιοανατολικά, επηρεάζοντας προοδευτικά και άλλες περιοχές. Κάποια φαινόμενα κυρίως στα ανατολικά/νοτιοανατολικά θα είναι έντονα και παρατεταμένα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 17 έως 19 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (21/11/2021)

Την Δευτέρα, το χαμηλό αρχίζει να εξασθενεί, ωστόσο θα δώσει ακόμα λίγες βροχές/καταιγίδες, χωρίς να αποκλείεται κάποια φαινόμενα να είναι έντονα και κυρίως στο νότιο 1/3 του νησιού.

Συνοψίζοντας, οι βροχές του τετραημέρου (Παρασκευή – Δευτέρα) αναμένεται να επηρεάσουν στο σύνολο τους όλο το νησί, ωστόσο σε διαφορετικούς χρόνους (δεν θα βρέχει συνέχεια και δεν θα επηρεάζονται όλες οι περιοχές την ίδια ώρα) και με μεγάλο βροχομετρικό εύρος, αφού κάποιες περιοχές φαίνεται να ευνοούνται περισσότερο και κάποιες πολύ λιγότερο. Οι περιοχές που φαίνεται να ευνοούνται περισσότερο είναι το ανατολικό/νοτιοανατολικό μισό του νησιού ενώ οι περιοχές που φαίνεται να ευνοούνται λιγότερο είναι το δυτικό/βορειοδυτικό 1/3 του νησιού. Παρόλο που η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει αρκετά, κάποια αβεβαιότητα παραμένει αφού μικρή μετατόπιση του κέντρου του χαμηλού είτε λίγο νοτιότερα είτε λίγο βορειότερα θα φέρει διαφορετικές συνολικές συγκεντρώσεις βροχής στην περιοχή μας. Να σημειώσουμε επίσης ότι αυτό το χαμηλό φαίνεται ότι στα αρχικά του στάδια θα έχει ρηχό θερμό πυρήνα όπως βλέπετε στις 2 πιο κάτω εικόνες. Παρόλα αυτά, θα είναι η πρώτη οργανωμένη διαταραχή της σεζόν και στο σύνολο της θα είναι μια μέτρια διαταραχή για το δυτικό/βορειοδυτικό 1/2 του νησιού και μια αξιόλογη διαταραχή για το ανατολικό/νοτιοανατολικό 1/2 του νησιού. Νεότερα σχετικά με την εξέλιξη και τυχόν αλλαγές που μπορεί να παρατηρηθούν στην πρόγνωση θα έχετε σε επόμενα δελτία.

Στην εικόνα πιο κάτω βλέπετε την πιθανή πορεία του βαρομετρικού χαμηλού.

Eκτιμούμε ότι η συνολική βροχόπτωση αυτού του συστήματος από σήμερα Παρασκευή μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας θα δώσει από 24 έως 40 χιλιοστά μέσης βροχόπτωσης, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής να αναμένονται όπως προαναφέραμε στο ανατολικό/νοτιοανατολικό 1/3 του νησιού. Αν αυτή η εκτίμηση επαληθευτεί, τότε η βροχόπτωση του μήνα από το 5% που βρίσκεται θα σκαρφαλώσει μέχρι την Τρίτη το πρωί (08:00) στο 50-80%.

Στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις συνολικές ποσότητες βροχής που εκτιμούμε ότι θα σημειωθούν στο διάστημα από τις 10:00 τοπική ώρα 19/11/2021, μέχρι 08:00 τοπική ώρα 23/11/2021. 

Τα πλείστα χιλιοστά για την περίοδο που ισχύει ο πιο πάνω χάρτης αναμένονται στο ανατολικό/νοτιοανατολικό 1/2 του νησιού ενώ τα χιλιοστά μειώνονται καθώς κινούμαστε δυτικότερα/βορειοδυτικότερα. Περιοχές όπου θα επηρεαστούν από επίκεντρα καταιγίδων (ή από επίκεντρο των ισχυρότερων καταιγίδων) κατά αυτή την περίοδο, θα δεχθούν ακόμα μεγαλύτερα ύψη βροχής από αυτά που αναγράφονται στον χάρτη, τα οποία ενδεχομένως να είναι γύρω στα 30-50 χιλιοστά πιο πάνω (ανεξαρτήτως περιοχής). Σε περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην κατανομή και ύψη βροχής που αναμένονται, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Nα σας υπενθυμίσουμε ότι το Kitasweather πλέον ενημερώνει μέσω της εφαρμογής για έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται ή θα παρατηρηθούν, αποστέλλοντας ειδοποίηση (notification). Λόγω των τοπικά έντονων φαινομένων που αναμένονται αυτές τις ημέρες, συστήνουμε όπως κατεβάσετε την εφαρμογή και όπως ενεργοποιήσετε τις ειδοποιήσεις (notifications).

O κίνδυνος έκρηξης και εξάπλωσης πυρκαγιών είναι μεγάλος.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is htyppi15.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Ασυνήθιστα θερμή αέρια μάζα για μήνα Απρίλιο με θερμοκρασίες Ιουλίου αναμένονται αύριο Τετάρτη

Εξαιρετικά έως ακραία θερμή για την εποχή αέρια μάζα έχει αρχίσει να ανηφορίζει στην περιοχή μας από την βόρειο...