Μετά τις τοπικές βροχές του τελευταίου 3ημέρου, η βροχόπτωση για το μήνα Ιούνιο ανέβηκε και έκλεισε στο 325%, από το 308% που ήταν μέχρι τις 8 το πρωί της Παρασκευής. Η βροχόπτωση από 1/10/2018 βρίσκεται στο 154% (εξαιρετική πολυομβρία). Η τελευταία φορά που η χρονιά έκλεισε ως εξαιρετική πολυομβρία (>130%), ήταν πριν από ακριβώς 50 χρόνια.
Η βροχόπτωση του προηγούμενου 3ημέρου, με βάση τους μετρητές του Τμήματος Μετεωρολογίας, κυμάνθηκε από 0 έως 27.5 χιλιοστά. Για τις αναλυτικές μετρήσεις πατήστε εδώ.
Διαβάστε επίσης:
Απίστευτες εισροές νερού στα μέσα Ιουνίου
Αυξήθηκε η εισροή νερού στον Κούρη καλοκαιριάτικα (βίντεο/εικόνες)
Οι δικοί μας μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν καταγράψει τις εξής συνολικές ποσότητες κατά το τελευταίο 3ήμερο:
Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 1.0 mm
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 8.1 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 0.3 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 0 mm
Spectus – Λεμεσός: 0 mm
Χάνι – Λεμεσός: 0 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 0 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 0 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 0 mm
Το υδρολογικό έτος που διανύουμε βρίσκεται στη δεύτερη θέση από τότε που υπάρχουν στοιχεία (1901), με 761.3 mm μέχρι στιγμής. Η πιο υψηλή μέση βροχόπτωση σε ένα υδρολογικό έτος ήταν το 1968/1969, με 800 χιλιοστά βροχής.
Μετά τις βροχές των τελευταίων ημερών έχουν κατέβει αρκετοί ποταμοί, με τις εισροές να είναι πολύ αυξημένες για την εποχή.
Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 3ήμερο, ανήλθε στα 0.370 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 262.976 Ε.Κ.Μ νερού. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων έπεσε στο 91.7% σήμερα, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 20.9%.
Παρόλο που έχει αυξηθεί η κατανάλωση τις τελευταίες εβδομάδες, εντούτοις η συνολική πληρότητα μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς μέχρι στιγμής λόγω και των βροχών που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Να σημειώσουμε ότι το φράγμα του Κούρη ξαναχτύπησε την μέγιστη του πληρότητα σήμερα με 110,009 Ε.Κ.Μ νερού, κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί τόσο αργά μέσα στο υδρολογικό έτος. Υπολογίζουμε πως η πληρότητα του Κούρη θα παραμείνει πολύ υψηλή και θα κυμαίνεται γύρω στο 83-88% με το τέλος του υδρολογικού έτους (30 Σεπτεμβρίου).
Με τέτοια αποθέματα, ο Κούρης είναι δυνατό να υπερχειλίσει ακόμα και αν είναι άνομβρο το επόμενο υδρολογικό έτος, αφού μετά την απίστευτη βροχερή χρονιά που διανύουμε οι εισροές θα αρχίσουν πολύ πιο εύκολα.
Η συνολική πληρότητα είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλή για τέτοια εποχή (αρχές Ιουλίου), εντούτοις όσο εύκολα “γεμίσαν” τα φράγματα, τόσο εύκολα μπορούν και να αδειάσουν. Στο μέλλον σίγουρα θα έρθουν άσχημες υδρολογικές χρονιές με μειωμένα αποθέματα νερού βάσει κλιματολογίας γι΄αυτό θα ήταν καλό όλοι μας να κάνουμε όσο περισσότερη οικονομία γίνεται και να μην κάνουμε άσκοπες καταναλώσεις (πχ. πλένοντας τα πεζοδρόμια με το λάστιχο).
Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα Μάρτη σπάσαμε το απόλυτο ρεκόρ εισροής νερού σε ένα υδρολογικό έτος, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, καθώς και ακόμη 1 ρεκόρ, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσης, έχουμε σπάσει και άλλα 2 ρεκόρ μέσα στον Ιανουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, 1 ρεκόρ μέσα στον Απρίλη, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, 1 ρεκόρ μέσα στον Μάιο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και 1 ρεκόρ μέσα στον Ιούνιο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Για τις αναλυτικές εισροές πατήστε εδώ.
Η κεντρική εικόνα είναι από το φράγμα της Γερμασόγειας εχθές Κυριακή 30/6/2019, και η οποία αναρτήθηκε στην ομάδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ από την Έλενα Παναγιώτου.
Στις Τοποθεσίες (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος, Παραλίμνι, Τρόοδος (1900 μέτρα)), μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.
Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.