Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 3ήμερο ανήλθε στα 0.021 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 264.745 Ε.Κ.Μ νερού. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων έπεσε στο 86.2% σήμερα, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 16.3%. Να σημειώσουμε ότι εισροές παρατηρούνται μόνο στο φράγμα της Αρμίνου, αν και δεν αποκλείεται να παρατηρούνται πολύ μικρές εισροές και σε άλλα φράγματα.
Βάσει των συνολικών εισροών που παρατηρούνταν μέχρι τις 14 Αυγούστου (προηγούμενη τελευταία ανανέωση του πίνακα από το ΤΑΥ) αλλά και με τις εισροές που παρατηρούνται το τελευταίο 3ήμερο (οι οποίες είναι αμετάβλητες), μας βγάζουν στο συμπέρασμα ότι το διάστημα 19-20 Αυγούστου όπου σημειώθηκαν αρκετές βροχές σε ορεινές/ημιορεινές περιοχές, πρέπει να εισέρευσαν συνολικά γύρω στις 70 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού επιπλέον στα φράγματα.
Nα σημειώσουμε ότι πέρσι το φθινόπωρο με πολύ μεγαλύτερα ύψη βροχής, το νερό δεν κατάφερνε να φτάσει στα φράγματα λόγω της ανομβρίας/ολιγομβρίας που παρατηρήθηκε τα 3 προηγούμενα υδρολογικά έτη. Φέτος βλέπουμε ότι ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού με την παραμικρή αξιόλογη βροχή, έστω και μικρές ποσότητες τα καταφέρνουν να εισρεύσουν στα φράγματα. Αυτό οφείλεται στο εξαιρετικά πολύομβρο υδρολογικό έτος, αφού αρκετά ρυάκια και ποταμοί ακόμα τρέχουν νερό.
Φέτος με τις πρώτες αξιόλογες γενικευμένες βροχές, αναμένεται να αρχίσουν με πολύ περισσότερη ευκολία οι εισροές στα φράγματα.
Διαβάστε επίσης:
Έσπασε το ρεκόρ συνολικών εισροών Ιούλη – Σεπτέμβρη
Η συνολική πληρότητα είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλή για τέτοια εποχή (τέλη Αυγούστου), εντούτοις όσο εύκολα “γεμίσαν” τα φράγματα, τόσο εύκολα μπορούν και να αδειάσουν. Στο μέλλον σίγουρα θα έρθουν άσχημες υδρολογικές χρονιές με μειωμένα αποθέματα νερού βάσει κλιματολογίας γι΄αυτό θα ήταν καλό όλοι μας να κάνουμε όσο περισσότερη οικονομία γίνεται και να μην κάνουμε άσκοπες καταναλώσεις (πχ. πλένοντας τα πεζοδρόμια με το λάστιχο).
Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα Μάρτη σπάσαμε το απόλυτο ρεκόρ εισροής νερού σε ένα υδρολογικό έτος, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, καθώς και ακόμη 1 ρεκόρ, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσης, έχουμε σπάσει και άλλα 2 ρεκόρ μέσα στον Ιανουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, 1 ρεκόρ μέσα στον Απρίλη, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, 1 ρεκόρ μέσα στον Μάιο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, 1 ρεκόρ μέσα στον Ιούνιο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και 2 ρεκόρ μέσα στον Ιούλιο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Για τις αναλυτικές εισροές πατήστε εδώ.
Όσον αφορά την μέση βροχόπτωση για το μήνα Αύγουστο, αυτή βρίσκεται στο 272% με 7.9 χιλιοστά βροχής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στατιστικά, ο Αύγουστος είναι ο 2ος πιο ξηρός μήνας της Κύπρου με μόλις 2.9 χιλιοστά μέσο όρο βροχής. Η βροχόπτωση από 1/10/2018 βρίσκεται στο 155% (εξαιρετική πολυομβρία). Η τελευταία φορά που η χρονιά έκλεισε ως εξαιρετική πολυομβρία (>130%), ήταν πριν από ακριβώς 50 χρόνια. Για τις αναλυτικές μετρήσεις πατήστε εδώ.
Το υδρολογικό έτος που διανύουμε βρίσκεται στη δεύτερη θέση από τότε που υπάρχουν στοιχεία (1901), με 771.9 mm μέχρι στιγμής. Η πιο υψηλή μέση βροχόπτωση σε ένα υδρολογικό έτος ήταν το 1968/1969, με 800 χιλιοστά βροχής.
Η κεντρική εικόνα είναι από το φράγμα της Γερμασόγειας, η οποία τραβήχτηκε στις 13/8/2019.
Στις Τοποθεσίες (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος, Παραλίμνι, Τρόοδος (1900 μέτρα)), μπορείτε να δείτε ανά πόλη τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία καθώς και ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα βροχής (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε την ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.
Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.