Καταγράφηκε ο πρώτος μέσος όρος βροχής του νέου υδρολογικού έτους

Μετά τις τοπικές βροχές/καταιγίδες του τελευταίου 24ώρου, η βροχόπτωση για το μήνα Οκτώβριο ανέβηκε στο 5% από το 0% που ήταν μέχρι τις 9 το πρωί της Τρίτης (15/10/2019).

Οι δικοί μας μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν καταγράψει τις εξής συνολικές ποσότητες κατά το τελευταίο 24ωρο:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 4.1 mm 
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 1 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 2.8 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 1.5 mm
Spectus – Λεμεσός: 1.8 mm
Χάνι – Λεμεσός: 2.3 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 2.3 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 0.3 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 3 mm

Οι ποσότητες βροχής που καταγράφηκαν χθες Τρίτη 15/10/2019, σε διάφορες περιοχές της Λεμεσού, βάσει των βροχομετρικών σταθμών του Σ.Α.Λ.Α, είναι:

Oval: 3.8 mm 
Ιστιοπλοϊκό Λεμεσού: 2.4 mm
Μαρίνα Λεμεσού: 3.4 mm
Μονή: 10.2 mm
Γαρύλλης: 2 mm
Άγιος Αθανάσιος: 3.4 mm
Αγία Φύλα: 2 mm
Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: 1.4 mm
Γερμασόγεια: 3.6 mm
Δημοτικό Αγίου Τύχωνα: 4 mm

Να σημειώσουμε ότι τα πιο πάνω δεδομένα προέκυψαν από τους βροχομετρικούς σταθμούς που εγκαταστάθηκαν από το ΣΑΛΑ, στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V–A «Ελλάδα –Κύπρος 2014 – 2020» – «Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων – Πλημμύρες» – ERMIS-F και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη συνεργασία.

Η βροχόπτωση του προηγούμενου 24ώρου, με βάση τους μετρητές του Τμήματος Μετεωρολογίας, κυμάνθηκε από 0 έως 7 χιλιοστά. Για τις αναλυτικές μετρήσεις πατήστε εδώ.

Βάσει των μετρήσεων από όλους τους σταθμούς, προκύπτει πως οι καταιγίδες που μας επηρέασαν χθες ήταν ξηρές, αφού οι πλείστοι σταθμοί κατέγραψαν βροχόπτωση μικρότερη από 3 χιλιοστά. Να σημειώσουμε ότι οι σταθμοί που κατέγραψαν ψηλότερες μετρήσεις, επηρεάστηκαν από παραπάνω από 1-2 ξηρές καταιγίδες ή βρίσκονταν σε μεγαλύτερο υψόμετρο, με αποτέλεσμα να μην εξατμίζεται μεγάλο μέρος της βροχής.

Χθες επίσης καταγράφηκε και ο πρώτος μέσος όρος βροχής για το νέο υδρολογικό έτος (2019/2020). Παρόλο που κάποιες τοπικές βροχές είχαμε και την Δευτέρα, αυτές δεν ήταν αρκετές για να καταγραφεί συνολικός μέσος όρος βροχής πάνω από 0.1 χιλιοστά.

Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 24ωρο παρέμεινε σταθερή και ανήλθε στα 0.007 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 0.105 Ε.Κ.Μ νερού. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων έπεσε στο 80.8% σήμερα, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 12.7%.

Η συνολική πληρότητα είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλή για τέτοια εποχή (μέσα Oκτωβρίου), εντούτοις όσο εύκολα “γεμίσαν” τα φράγματα, τόσο εύκολα μπορούν και να αδειάσουν. Στο μέλλον σίγουρα θα έρθουν άσχημες υδρολογικές χρονιές με μειωμένα αποθέματα νερού βάσει κλιματολογίας γι΄αυτό θα ήταν καλό όλοι μας να κάνουμε όσο περισσότερη οικονομία γίνεται και να μην κάνουμε άσκοπες καταναλώσεις (πχ. πλένοντας τα πεζοδρόμια με το λάστιχο).

Διαβάστε επίσης:

O κ. Φαίδρος Ρουσής του ΤΑΥ μίλησε στο Kitasweather για τις εισροές νερού στα φράγματα

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε κεραυνό από την ξηρή καταιγίδα που επηρέασε περιοχές της Λευκωσίας το βράδυ της Τρίτης 15/10/2019 και η οποία αναρτήθηκε στην ομάδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ από τον Χρήστο Μπελέση.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Άστατος καιρός το επόμενο 2ήμερο – Ακολουθεί άνοδος θερμοκρασίας και πιθανότητα σκόνης

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες...

Καιρική ενημέρωση (15:00) – Tοπικά έντονες καταιγίδες σε εξέλιξη

Αύξηση των νεφώσεων παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο νησί, όπως μπορείτε να δείτε στην πιο κάτω δορυφορική εικόνα. Ήδη τοπικές βροχές/καταιγίδες έχουν αρχίσει να...

Δείτε τις μετρήσεις βροχόπτωσης του τελευταίου 48ώρου – Πληρότητα φραγμάτων

Μετά τις τοπικές βροχές/καταιγίδες που επηρέασαν που επηρέασαν το νησί την Τρίτη και Τετάρτη, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Δεκέμβριο ανέβηκε στο...

Συνεχίζουν οι τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι το Σάββατο

Συνεχίζει ο άστατος καιρός με τοπικές βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου. Πιο γενικευμένα θα είναι τα φαινόμενα κατά την Παρασκευή και...

Ανακοίνωση ΣΑΛΑ (30/11/2020)

Tο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας ανακοινώνει ότι, από την Τετάρτη 2/12/2020 και ώρα 07.00 μέχρι την Πέμπτη 10/12/2020 και ώρα 16.00, θα εκτελούνται εργασίες...
- Advertisement -