Οι πρώτες μετρήσεις βροχής για το νέο υδρολογικό έτος – Αποτίμηση της πρώτης διαταραχής

Μετά τις βροχές που επηρέασαν πέραν του 95% του νησιού κατά το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη, η βροχόπτωση για το μήνα Νοέμβριο ανέβηκε στο 14% από το 0% που ήταν μέχρι το πρωί της Τρίτης, 03/11/2020 (08:00).

Οι δικοί μας μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν καταγράψει τις εξής συνολικές ποσότητες κατά το 2ήμερο (από 08:00 03/11 μέχρι 08:00 05/11):

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 10.7 mm 
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 8.6 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 2.5 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 8.4 mm
Spectus – Λεμεσός: 3.5 mm
Χάνι – Λεμεσός: 3.3 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 0.5 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 5.1 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 5.8 mm
Κτήμα Δημοσθένους – Παρεκκλησία: 0.8 mm
Ακαπνού: 1.5 mm
Κέντρο Νεότητας Οδούς – Οδού: 1.8 mm
Ξενοδοχείο Petit Palais – Πλάτρες: 6.6 mm

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λάρνακας έχουν καταγράψει τις εξής συνολικές ποσότητες κατά το 2ήμερο (από 08:00 03/11 μέχρι 08:00 05/11):

Ορόκλινη: 12.2 mm
Μενεού: 0.5 mm
Αραδίππου: 6.9 mm
Λάρνακα – περιοχή Καθαρή: 13.7 mm

Η βροχόπτωση του 2ημέρου 03-05/11/2020, με βάση τους μετρητές του Τμήματος Μετεωρολογίας, κυμάνθηκε από 0.4 έως 20.2 χιλιοστά.

Βροχόπτωση 03-04/11/2020 (08:00). Στοιχεία τμήματος Μετεωρολογίας.
Βροχόπτωση 04-05/11/2020 (08:00). Στοιχεία τμήματος Μετεωρολογίας.

Για τις υπόλοιπες μετρήσεις Νοεμβρίου του τμήματος Μετεωρολογίας πατήστε εδώ.

Για καλύτερη αποτίμηση της διαταραχής που μας επηρέασε, σας παρουσιάζουμε πιο κάτω τους ημερήσιους χάρτες βροχόπτωσης με βάσει τα δεδομένα του Τ.Μ, αλλά και τον χάρτη εκτιμώμενου υετού που εκδώσαμε:

Ημερήσιο ύψος βροχής 03-04/11/2020 (08:00). Στοιχεία Τμήματος Μετεωρολογίας
Ημερήσιο ύψος βροχής 04-05/11/2020 (08:00). Στοιχεία Τμήματος Μετεωρολογίας
Χάρτης εκτιμώμενου υετού της διαταραχής

Βάσει των πιο πάνω, ο χάρτης συμπεριφέρθηκε εξαιρετικά σε αρκετές περιοχές του νησιού, με τα συνολικά ύψη βροχής να κυμαίνονται γύρω στα βροχομετρικά πλαίσια που αναμέναμε. Οι κύριες αποκλίσεις από την εκτίμηση μας παρατηρούνται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κύπρου (επαρχία Αμμοχώστου με κόκκινο χρώμα) και στην πόλη της Πάφου όπου οι βροχές που τελικά παρατηρήθηκαν ήταν λιγότερες από αυτές που αναμέναμε και στα βόρεια παράλια (περιοχές πίσω από τον Πενταδάκτυλο – επαρχία Κερύνειας) όπου τα ύψη βροχής ήταν περισσότερα από αυτά που αναμέναμε γιατί επηρεάστηκαν τουλάχιστον από 2-3 επίκεντρα καταιγίδων (για το οποίο είχε γίνει αναφορά πως σε περιοχές που θα επηρεαστούν από επίκεντρα καταιγίδων, τα ύψη βροχής μπορεί να υπερβούν αυτά που παρουσιάζονται στον χάρτη).

Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 24ωρο ανήλθε στα 0.007 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 0.159 Ε.Κ.Μ νερού. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων βρίσκεται στο 76.0% σήμερα, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν στο 80.0%.

Η συνολική πληρότητα φραγμάτων αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο, με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η πληρότητα φραγμάτων θα σταματήσει να μειώνεται όταν έχουμε την πρώτη αξιόλογη διαταραχή που θα αφήσει τουλάχιστον 50 χιλιοστά βροχής και άνω στον ορεινό/ημιορεινό όγκο του νησιού.

H κεντρική εικόνα τραβήχτηκε από την Αραδίππου κοιτάζοντας βόρεια, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 04/11/2020 και η οποία αναρτήθηκε στην ομάδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ από τον Tsakiris Evangelos.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Πτώση θερμοκρασίας, ενίσχυση ανέμων και πιθανότητα βροχών από αύριο

Η σφήνα έξαρσης που επηρέαζε την περιοχή μας κινείται ανατολικότερα καθώς σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας από την βορειοανατολική Ευρώπη...

Σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας με εμφάνιση πιθανοτήτων βροχής – Ανανεωμένες προγνώσεις

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών. Στις τοποθεσίες θα...

Ξεπέρασε το 80% η μέση βροχόπτωση του μήνα – Χωρίς μεταβολή η πληρότητα φραγμάτων

Μετά τις βροχές που επηρέασαν μεγάλο μέρος του νησιού την Παρασκευή και το Σάββατο, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Νοέμβριο ανέβηκε στο...

Συνεχίζουν οι καλές καιρικές συνθήκες – Ακολουθεί πτώση της θερμοκρασίας και μικρή πιθανότητα βροχών

Σφήνα έξαρσης επηρεάζει την περιοχή μας και σήμερα Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι καλές καιρικές συνθήκες να συνεχίζουν και οι θερμοκρασίες να παραμένουν λίγο πιο...

Εξασθένησε η διαταραχή στη περιοχή μας – Έρχεται πρόσκαιρη σφήνα έξαρσης πριν την επόμενη διαταραχή

Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την περιοχή μας από την Πέμπτη έχει εξασθενήσει ενώ από αύριο Κυριακή, σφήνα έξαρσης θα επηρεάσει την περιοχή μας,...
- Advertisement -