Στο 70% έφτασε η μέση βροχόπτωση Δεκεμβρίου – Αποτίμηση της “Νεφέλης”

Μετά τις μεμονωμένες βροχές που παρατηρήθηκαν στο ανατολικό μισό του νησιού και ορεινά/ημιορεινά την Τετάρτη (16/12/2020), το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Δεκέμβριο ανέβηκε στο 70% από το 69% που ήταν μέχρι το πρωί της Τετάρτης, 16/12/2020 (08:00).

Οι δικοί μας μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν καταγράψει τις εξής συνολικές ποσότητες κατά το 24ωρο από 08:00 (16/12) μέχρι 08:00 (17/12):

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 0.8 mm 
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 0 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 0 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 0 mm
Spectus – Λεμεσός: 0 mm
Χάνι – Λεμεσός: 0 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 0 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 0 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 0 mm
Κτήμα Δημοσθένους – Παρεκκλησία: 0 mm
Ακαπνού: 2.8 mm
Κέντρο Νεότητας Οδούς – Οδού: 2.1 mm
Ξενοδοχείο Petit Palais – Πλάτρες: 0 mm
Μενεού: 0 mm
Αραδίππου: 0 mm
Λάρνακα – περιοχή Καθαρή: 0 mm
Ορόκλινη: 0 mm

invito

Η βροχόπτωση του 24ώρου (16-17/12 (08:00)), με βάση τους μετρητές του Τμήματος Μετεωρολογίας, κυμάνθηκε από 0 έως 4.6 χιλιοστά.

Βροχόπτωση 16-17/12/2020 (08:00). Στοιχεία τμήματος Μετεωρολογίας.

Για τις υπόλοιπες μετρήσεις Δεκεμβρίου του τμήματος Μετεωρολογίας πατήστε εδώ.

Για καλύτερη αποτίμηση της διαταραχής που μας επηρέασε (Νεφέλη), σας παρουσιάζουμε πιο κάτω τις συνολικές ποσότητες βροχής που κατέγραψαν οι δικοί μας μετεωρολογικοί σταθμοί (από 08:00 13/12 μέχρι 08:00 17/12) αλλά και τους προηγούμενους πίνακες βροχόπτωσης από τους σταθμούς του τμήματος Μετεωρολογίας:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 80.9 mm 
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 37.8 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 38.2 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 27 mm
Spectus – Λεμεσός: 30 mm
Χάνι – Λεμεσός: 24.9 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 30 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 48.2 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 27.8 mm
Κτήμα Δημοσθένους – Παρεκκλησία: 28.2 mm
Ακαπνού: 30.8 mm
Κέντρο Νεότητας Οδούς – Οδού: 43.8 mm
Ξενοδοχείο Petit Palais – Πλάτρες: 50.3 mm
Μενεού: 27 mm
Αραδίππου: 42.7 mm
Λάρνακα – περιοχή Καθαρή: 34 mm
Ορόκλινη: 28.7 mm

Βροχόπτωση 11-14/12/2020 (08:00). Στοιχεία τμήματος Μετεωρολογίας.
Βροχόπτωση 14-15/12/2020 (08:00). Στοιχεία τμήματος Μετεωρολογίας.
Βροχόπτωση 15-16/12/2020 (08:00). Στοιχεία τμήματος Μετεωρολογίας.

Στις εικόνες πιο κάτω βλέπετε τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν παγκύπρια βάσει των μετρήσεων του τμήματος Μετεωρολογίας από τις 11/12/2020 (08:00) μέχρι 17/12/2020 (08:00) αλλά και τον χάρτη με τα χιλιοστά που εκτιμήσαμε πως θα παρατηρούνταν κατά την διάρκεια της Νεφέλης. Να σημειώσουμε ότι οι βροχές που παρατηρήθηκαν στις 11/12/2020 δεν λαμβάνονται υπόψην καθώς δεν προήλθαν από την Νεφέλη.

Ημερήσιο ύψος βροχής 11-14/12/2020 (08:00). Στοιχεία Τμήματος Μετεωρολογίας
Ημερήσιο ύψος βροχής 14-15/12/2020 (08:00). Στοιχεία Τμήματος Μετεωρολογίας
Ημερήσιο ύψος βροχής 15-16/12/2020 (08:00). Στοιχεία Τμήματος Μετεωρολογίας
Εκτίμηση υετού διαταραχής

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, ο χάρτης εκτιμώμενου υετού συμπεριφέρθηκε σχεδόν εξαιρετικά στα ορεινά/ημιορεινά και γενικότερα στο δυτικό μισό του νησιού και μέτρια έως όχι και πολύ καλά στο ανατολικό μισό του νησιού.

Όσον αφορά τα ορεινά/ημιορεινά και γενικότερα το δυτικό μισό του νησιού, ο χάρτης κινήθηκε στις πλείστες περιοχές σε εξαιρετικά πλαίσια, αφού τα συνολικά ύψη βροχής στις πλείστες περιοχές κυμαίνονται μέσα στα βροχομετρικά πλαίσια που αναμέναμε (είτε στα κατώτατα είτε στα ανώτατα αναλόγως περιοχής). Ελαφρώς πέραν των προσδοκιών μας ήταν η βροχόπτωση που παρατηρήθηκε στα βορειοδυτικά τμήματα του νησιού (περιοχές στον Κόλπο της Μόρφου και δυτικά της Λευκωσίας), όπου η βροχόπτωση στις πλείστες περιοχές ξεπέρασε την ανώτατη τιμή των 35 χιλιοστών που αναφέραμε. Αυτό όμως οφείλεται εν μέρει και στο ότι η ευρύτερη περιοχή επηρεάστηκε από υπερκυτταρική καταιγίδα το πρωινό της Δευτέρας (14/12), η οποία άφησε μεγάλα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι αναφέρεται σε όλους τους χάρτες που εκδίδουμε σε περίπτωση που υπάρχουν καταιγίδες στην πρόγνωση.

Όσον αφορά το ανατολικό κομμάτι του νησιού, ο χάρτης συμπεριφέρθηκε μέτρια (στην περιοχή όπου το εύρος βροχής ήταν 40-75 χιλιοστά) και όχι καλά στα ανατολικότερα τμήματα του νησιού (όπου το εύρος βροχής ήταν 60-115 χιλιοστά). Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το κομμάτι του νησιού όπου η εκτίμηση βροχόπτωσης κυμαινόταν από 40-75 χιλιοστά, σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκαν οι ελάχιστες τιμές που είχαμε θέσει βάσει των μετρήσεων του Τ.Μ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, η βροχόπτωση ήταν ελαφρώς πιο κάτω από τις ελάχιστες ή αρκετά πιο κάτω από τις ελάχιστες τιμές που είχαμε θέσει. Εξαίρεση σε αυτό το κομμάτι αποτελούν τα κατεχόμενα τμήματα της Κερύνειας και γενικά οι περιοχές που βρίσκονται στο κατεχόμενο κομμάτι του εύρους 40-75 χιλιοστών, όπου η βροχόπτωση βάσει της υπηρεσίας του ψευδοκράτους κυμάνθηκε μέσα στα βροχομετρικά πλαίσια του χάρτη (κάτι που δυστυχώς δεν είναι εμφανές στους χάρτες του Τ.Μ της Κ.Δ). Όσον αφορά το κομμάτι του νησιού όπου η εκτίμηση βροχόπτωσης κυμαινόταν από 60-115 χιλιοστά, στις πλείστες περιοχές η βροχόπτωση κυμάνθηκε πολύ πιο κάτω από τις ελάχιστες τιμές που αναμέναμε. Εξαίρεση αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της Κύπρου (Κάβο Γκρέκο), όπου η βροχόπτωση έφτασε σχεδόν τα κατώτατα βροχομετρικά πλαίσια, αλλά και τα βορειοανατολικότερα τμήματα της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου και πάλι βάσει των μετρήσεων της υπηρεσίας του ψευδοκράτους, η βροχόπτωση κυμάνθηκε στα κατώτατα πλαίσια που είχαμε θέσει (κάτι που δυστυχώς για ακόμα μια φορά δεν είναι εμφανές στους χάρτες του Τ.Μ της Κ.Δ).

Βλέποντας ωστόσο τη γενική εικόνα του συστήματος, η Νεφέλη άφησε συνολικά πολύ ικανοποιητική μέση βροχόπτωση (μέση βροχόπτωση γύρω στα 45 χιλιοστά), κάτι που αντιστοιχεί με το 43% (σχεδόν την μισή) της βροχόπτωσης του κλιματολογικά πιο βροχερού μήνα της Κύπρου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Νεφέλης εκδώθηκαν διάφορες προειδοποιήσεις από το Kitasweather, οι οποίες αφορούσαν καταιγίδες, μεγάλα ύψη βροχής και ανέμους.

Η πρώτη προειδοποίηση (πορτοκαλί χρώματος) για έντονες ή και ακραιές καταιγίδες επιβεβαιώθηκε (στην οποία γινόταν αναφορά για υπερκυτταρικές καταιγίδες και μικρή πιθανότητα ανεμοστρόβιλου), αφού κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της Δευτέρας (14/12), υπερκυτταρικές καταιγίδες επηρέασαν περιοχές κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού, δίνοντας μεγάλου διαμέτρου χαλάζι (και στα κατεχόμενα τεραστίου διαμέτρου χαλάζι για τα κυπριακά δεδομένα) αλλά και ανεμοστρόβιλο σε δυτικά τμήματα της επαρχίας Λευκωσίας, προξενώντας αρκετές ζημιές. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Στη συνέχεια, εκδώθηκε νέα κίτρινη προειδοποίηση για την πιθανότητα τοπικά έντονων καταιγίδων για το δεύτερο μισό της Δευτέρας (14/12), η οποία επίσης επιβεβαιώθηκε. Κατά τη διάρκεια της Τρίτης (15/12), εκδώθηκε πορτοκαλί και κίτρινη προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής, οι οποίες βάσει των μετρήσεων βροχής δεν φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο, οι ενδείξεις της συγκεκριμένης στιγμής δεν παρέπεμπαν σε κάτι άλλο.

Δύο τελευταίες κίτρινες προειδοποίησεις (ανέμου και για μεγάλα ύψη βροχής) εκδώθηκαν για το βράδυ της Τρίτης (15/12) μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης (16/12). Από αυτές, η κίτρινη προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής φαίνεται πως έχει επιβεβαιωθεί μόνο για τα βορειοανατολικότερα κατεχόμενα τμήματα του νησιού (ευρύτερη περιοχή Ριζοκαρπαάσου). Για την κίτρινη προειδοποίηση ανέμων η οποία ίσχυε για τo ανατολικό 1/5 του νησιού, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία διαθέσιμα για να γνωρίζουμε κατά πόσο επιβεβαιώθηκε ή όχι (στο Κάβο Γκρέκο παρατηρήθηκαν ανέμοι 6 μποφόρ βάσει μετρήσεων του Τ.Μ, οπότε οι ριπές πρέπει το πιθανότερο να έφταναν ή και να ξεπερνούσαν τα 7-8 μποφόρ) ενώ βάσει του δορυφόρου ASCAT METOP (εικόνα πιο κάτω), φαίνεται πως ανοιχτά των ανατολικών παραλίων της Κύπρου λίγο πριν ισχύσει η προειδοποίηση, παρατηρήθηκαν άνεμοι που έφταναν τους 35-40 κόμβους (8 μποφόρ). Με βάση τα πιο πάνω, εκτιμούμε ότι η προειδοποίηση ήταν δικαιολογημένη.

Κλείνοντας την αποτίμηση, θα θέλαμε να κάνουμε και μία αναφορά σχετικά με την εξέλιξη της Νεφέλης όταν αυτή βρέθηκε ανατολικά του νησιού, μεταξύ Κύπρου – Συρίας, η οποία φαίνεται να πήρε κάποια χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα ή και ενδεχομένως να εξελίχθηκε σε μεσογειακό κυκλώνα (Medicane). Να υπενθυμίσουμε ότι αναφορά για μια τέτοια εξέλιξη είχε γίνει και από το Kitasweather από την Κυριακή (13/12), όπως μπορείτε να διαβάσετε στο δελτίο που είχαμε αναρτήσει την συγκεκριμένη ημέρα πατώντας εδώ.

Τόσο οι εικόνες του ραντάρ βροχής/δορυφόρου αλλά και οι χάρτες ανάλυσης υποστηρίζουν τα πιο πάνω. Όπως φαίνεται στις πιο κάτω εικόνες ραντάρ βροχής, το χαμηλό είχε πάρει μια αρκετά συμμετρική δομή την Τετάρτη (16/12) (με εμφανές μάτι στο κέντρο και τις βροχοπτώσεις να περιστρέφονται γύρω από το κέντρο του χαμηλού, όπου κάποιες από τις εξωτερικές ζώνες βροχών/καταιγίδων επηρέαζαν τα ανατολικότερα/βορειοανατολικότερα τμήματα της Κύπρου ).

Στην πιο κάτω εικόνα από τη NASA βλέπετε τη “Νεφέλη”, όπου είχε κέντρο ανοικτά της Συρίας, ωστόσο, το μάτι δεν είναι και τόσο ευδιάκριτο λόγω χαμηλής νέφωσης που παρατηρόταν την δεδομένη στιγμή.

Στις 2 πιο κάτω εικόνες παρατηρούμε ότι το χαμηλό είχε ρηχό, σχετικά συμμετρικό θερμό πυρήνα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει συχνά στη περιοχή μας.

Παράλληλα, σύμφωνα με δεδομένα του ΝΟΑΑ, είχε εκδωθεί η πιο κάτω ενημέρωση σχετικά με το σύστημα Νεφέλη (με ονομασία “Τροπική Καταιγίδα 03Μ – Tropical Storm 03M).

Δυστυχώς οι μετρήσεις από την περιοχή είναι ελάχιστες και πολύ πιθανόν να μην γίνει ποτέ γνωστό αν η Νεφέλη εξελίχθηκε τελικά σε ένα μεσογειακό κυκλώνα, ωστόσο, είναι εμφανές ότι απέκτησε κάποια χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα, πριν διαλυθεί κινούμενη προς τη Μέση Ανατολή. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση επιβεβαίωσης, το εν λόγω σύστημα θα αποτελεί και τον ανατολικότερο μεσογειακό κυκλώνα που έχει καταγραφεί ποτέ από τότε που υπάρχουν στοιχεία. Λόγω και όλης αυτής της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την εξέλιξη του χαμηλού, όπως σας είχαμε αναφέρει και στα αρχικά δελτία, θα υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα μέχρι και την τελευταία στιγμή, κάτι που παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του συστήματος.

Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 3ήμερο ανήλθε στα 0.322 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 3.166 Ε.Κ.Μ νερού. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων έπεσε στο 74.2% σήμερα, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν στο 78.0%.

Η συνολική πληρότητα φραγμάτων αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται τις επόμενες ημέρες.

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε την δορυφορική εικόνα της NASA πάνω από την περιοχή μας τη Τετάρτη 16/12/2020.

Μετά τις μεμονωμένες βροχές που παρατηρήθηκαν στο ανατολικό μισό του νησιού και ορεινά/ημιορεινά την Τετάρτη (16/12/2020), το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Δεκέμβριο ανέβηκε στο 70% από το 69% που ήταν μέχρι το πρωί της Τετάρτης, 16/12/2020 (08:00).

Οι δικοί μας μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν καταγράψει τις εξής συνολικές ποσότητες κατά το 24ωρο από 08:00 (16/12) μέχρι 08:00 (17/12):

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 0.8 mm 
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 0 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 0 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 0 mm
Spectus – Λεμεσός: 0 mm
Χάνι – Λεμεσός: 0 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 0 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 0 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 0 mm
Κτήμα Δημοσθένους – Παρεκκλησία: 0 mm
Ακαπνού: 2.8 mm
Κέντρο Νεότητας Οδούς – Οδού: 2.1 mm
Ξενοδοχείο Petit Palais – Πλάτρες: 0 mm
Μενεού: 0 mm
Αραδίππου: 0 mm
Λάρνακα – περιοχή Καθαρή: 0 mm
Ορόκλινη: 0 mm

Η βροχόπτωση του 24ώρου (16-17/12 (08:00)), με βάση τους μετρητές του Τμήματος Μετεωρολογίας, κυμάνθηκε από 0 έως 4.6 χιλιοστά.

Βροχόπτωση 16-17/12/2020 (08:00). Στοιχεία τμήματος Μετεωρολογίας.

Για τις υπόλοιπες μετρήσεις Δεκεμβρίου του τμήματος Μετεωρολογίας πατήστε εδώ.

Για καλύτερη αποτίμηση της διαταραχής που μας επηρέασε (Νεφέλη), σας παρουσιάζουμε πιο κάτω τις συνολικές ποσότητες βροχής που κατέγραψαν οι δικοί μας μετεωρολογικοί σταθμοί (από 08:00 13/12 μέχρι 08:00 17/12) αλλά και τους προηγούμενους πίνακες βροχόπτωσης από τους σταθμούς του τμήματος Μετεωρολογίας:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 80.9 mm 
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 37.8 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 38.2 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 27 mm
Spectus – Λεμεσός: 30 mm
Χάνι – Λεμεσός: 24.9 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 30 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 48.2 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 27.8 mm
Κτήμα Δημοσθένους – Παρεκκλησία: 28.2 mm
Ακαπνού: 30.8 mm
Κέντρο Νεότητας Οδούς – Οδού: 43.8 mm
Ξενοδοχείο Petit Palais – Πλάτρες: 50.3 mm
Μενεού: 27 mm
Αραδίππου: 42.7 mm
Λάρνακα – περιοχή Καθαρή: 34 mm
Ορόκλινη: 28.7 mm

Βροχόπτωση 11-14/12/2020 (08:00). Στοιχεία τμήματος Μετεωρολογίας.
Βροχόπτωση 14-15/12/2020 (08:00). Στοιχεία τμήματος Μετεωρολογίας.
Βροχόπτωση 15-16/12/2020 (08:00). Στοιχεία τμήματος Μετεωρολογίας.

Στις εικόνες πιο κάτω βλέπετε τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν παγκύπρια βάσει των μετρήσεων του τμήματος Μετεωρολογίας από τις 11/12/2020 (08:00) μέχρι 17/12/2020 (08:00) αλλά και τον χάρτη με τα χιλιοστά που εκτιμήσαμε πως θα παρατηρούνταν κατά την διάρκεια της Νεφέλης. Να σημειώσουμε ότι οι βροχές που παρατηρήθηκαν στις 11/12/2020 δεν λαμβάνονται υπόψην καθώς δεν προήλθαν από την Νεφέλη.

Ημερήσιο ύψος βροχής 11-14/12/2020 (08:00). Στοιχεία Τμήματος Μετεωρολογίας
Ημερήσιο ύψος βροχής 14-15/12/2020 (08:00). Στοιχεία Τμήματος Μετεωρολογίας
Ημερήσιο ύψος βροχής 15-16/12/2020 (08:00). Στοιχεία Τμήματος Μετεωρολογίας
Εκτίμηση υετού διαταραχής

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, ο χάρτης εκτιμώμενου υετού συμπεριφέρθηκε σχεδόν εξαιρετικά στα ορεινά/ημιορεινά και γενικότερα στο δυτικό μισό του νησιού και μέτρια έως όχι και πολύ καλά στο ανατολικό μισό του νησιού.

Όσον αφορά τα ορεινά/ημιορεινά και γενικότερα το δυτικό μισό του νησιού, ο χάρτης κινήθηκε στις πλείστες περιοχές σε εξαιρετικά πλαίσια, αφού τα συνολικά ύψη βροχής στις πλείστες περιοχές κυμαίνονται μέσα στα βροχομετρικά πλαίσια που αναμέναμε (είτε στα κατώτατα είτε στα ανώτατα αναλόγως περιοχής). Ελαφρώς πέραν των προσδοκιών μας ήταν η βροχόπτωση που παρατηρήθηκε στα βορειοδυτικά τμήματα του νησιού (περιοχές στον Κόλπο της Μόρφου και δυτικά της Λευκωσίας), όπου η βροχόπτωση στις πλείστες περιοχές ξεπέρασε την ανώτατη τιμή των 35 χιλιοστών που αναφέραμε. Αυτό όμως οφείλεται εν μέρει και στο ότι η ευρύτερη περιοχή επηρεάστηκε από υπερκυτταρική καταιγίδα το πρωινό της Δευτέρας (14/12), η οποία άφησε μεγάλα ύψη βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα, κάτι αναφέρεται σε όλους τους χάρτες που εκδίδουμε σε περίπτωση που υπάρχουν καταιγίδες στην πρόγνωση.

Όσον αφορά το ανατολικό κομμάτι του νησιού, ο χάρτης συμπεριφέρθηκε μέτρια (στην περιοχή όπου το εύρος βροχής ήταν 40-75 χιλιοστά) και όχι καλά στα ανατολικότερα τμήματα του νησιού (όπου το εύρος βροχής ήταν 60-115 χιλιοστά). Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το κομμάτι του νησιού όπου η εκτίμηση βροχόπτωσης κυμαινόταν από 40-75 χιλιοστά, σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκαν οι ελάχιστες τιμές που είχαμε θέσει βάσει των μετρήσεων του Τ.Μ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, η βροχόπτωση ήταν ελαφρώς πιο κάτω από τις ελάχιστες ή αρκετά πιο κάτω από τις ελάχιστες τιμές που είχαμε θέσει. Εξαίρεση σε αυτό το κομμάτι αποτελούν τα κατεχόμενα τμήματα της Κερύνειας και γενικά οι περιοχές που βρίσκονται στο κατεχόμενο κομμάτι του εύρους 40-75 χιλιοστών, όπου η βροχόπτωση βάσει της υπηρεσίας του ψευδοκράτους κυμάνθηκε μέσα στα βροχομετρικά πλαίσια του χάρτη (κάτι που δυστυχώς δεν είναι εμφανές στους χάρτες του Τ.Μ της Κ.Δ). Όσον αφορά το κομμάτι του νησιού όπου η εκτίμηση βροχόπτωσης κυμαινόταν από 60-115 χιλιοστά, στις πλείστες περιοχές η βροχόπτωση κυμάνθηκε πολύ πιο κάτω από τις ελάχιστες τιμές που αναμέναμε. Εξαίρεση αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της Κύπρου (Κάβο Γκρέκο), όπου η βροχόπτωση έφτασε σχεδόν τα κατώτατα βροχομετρικά πλαίσια, αλλά και τα βορειοανατολικότερα τμήματα της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου και πάλι βάσει των μετρήσεων της υπηρεσίας του ψευδοκράτους, η βροχόπτωση κυμάνθηκε στα κατώτατα πλαίσια που είχαμε θέσει (κάτι που δυστυχώς για ακόμα μια φορά δεν είναι εμφανές στους χάρτες του Τ.Μ της Κ.Δ).

Βλέποντας ωστόσο τη γενική εικόνα του συστήματος, η Νεφέλη άφησε συνολικά πολύ ικανοποιητική μέση βροχόπτωση (μέση βροχόπτωση γύρω στα 45 χιλιοστά), κάτι που αντιστοιχεί με το 43% (σχεδόν την μισή) της βροχόπτωσης του κλιματολογικά πιο βροχερού μήνα της Κύπρου.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Νεφέλης εκδώθηκαν διάφορες προειδοποιήσεις από το Kitasweather, οι οποίες αφορούσαν καταιγίδες, μεγάλα ύψη βροχής και ανέμους.

Η πρώτη προειδοποίηση (πορτοκαλί χρώματος) για έντονες ή και ακραιές καταιγίδες επιβεβαιώθηκε (στην οποία γινόταν αναφορά για υπερκυτταρικές καταιγίδες και μικρή πιθανότητα ανεμοστρόβιλου), αφού κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού της Δευτέρας (14/12), υπερκυτταρικές καταιγίδες επηρέασαν περιοχές κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού, δίνοντας μεγάλου διαμέτρου χαλάζι (και στα κατεχόμενα τεραστίου διαμέτρου χαλάζι για τα κυπριακά δεδομένα) αλλά και ανεμοστρόβιλο σε δυτικά τμήματα της επαρχίας Λευκωσίας, προξενώντας αρκετές ζημιές. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Στη συνέχεια, εκδώθηκε νέα κίτρινη προειδοποίηση για την πιθανότητα τοπικά έντονων καταιγίδων για το δεύτερο μισό της Δευτέρας (14/12), η οποία επίσης επιβεβαιώθηκε. Κατά τη διάρκεια της Τρίτης (15/12), εκδώθηκε πορτοκαλί και κίτρινη προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής, οι οποίες βάσει των μετρήσεων βροχής δεν φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν, ωστόσο, οι ενδείξεις της συγκεκριμένης στιγμής δεν παρέπεμπαν σε κάτι άλλο.

Δύο τελευταίες κίτρινες προειδοποίησεις (ανέμου και για μεγάλα ύψη βροχής) εκδώθηκαν για το βράδυ της Τρίτης (15/12) μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης (16/12). Από αυτές, η κίτρινη προειδοποίηση για μεγάλα ύψη βροχής φαίνεται πως έχει επιβεβαιωθεί μόνο για τα βορειοανατολικότερα κατεχόμενα τμήματα του νησιού (ευρύτερη περιοχή Ριζοκαρπαάσου). Για την κίτρινη προειδοποίηση ανέμων η οποία ίσχυε για τo ανατολικό 1/5 του νησιού, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία διαθέσιμα για να γνωρίζουμε κατά πόσο επιβεβαιώθηκε ή όχι (στο Κάβο Γκρέκο παρατηρήθηκαν ανέμοι 6 μποφόρ βάσει μετρήσεων του Τ.Μ, οπότε οι ριπές πρέπει το πιθανότερο να έφταναν ή και να ξεπερνούσαν τα 7-8 μποφόρ) ενώ βάσει του δορυφόρου ASCAT METOP (εικόνα πιο κάτω), φαίνεται πως ανοιχτά των ανατολικών παραλίων της Κύπρου λίγο πριν ισχύσει η προειδοποίηση, παρατηρήθηκαν άνεμοι που έφταναν τους 35-40 κόμβους (8 μποφόρ). Με βάση τα πιο πάνω, εκτιμούμε ότι η προειδοποίηση ήταν δικαιολογημένη.

Κλείνοντας την αποτίμηση, θα θέλαμε να κάνουμε και μία αναφορά σχετικά με την εξέλιξη της Νεφέλης όταν αυτή βρέθηκε ανατολικά του νησιού, μεταξύ Κύπρου – Συρίας, η οποία φαίνεται να πήρε κάποια χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα ή και ενδεχομένως να εξελίχθηκε σε μεσογειακό κυκλώνα (Medicane). Να υπενθυμίσουμε ότι αναφορά για μια τέτοια εξέλιξη είχε γίνει και από το Kitasweather από την Κυριακή (13/12), όπως μπορείτε να διαβάσετε στο δελτίο που είχαμε αναρτήσει την συγκεκριμένη ημέρα πατώντας εδώ.

Τόσο οι εικόνες του ραντάρ βροχής/δορυφόρου αλλά και οι χάρτες ανάλυσης υποστηρίζουν τα πιο πάνω. Όπως φαίνεται στις πιο κάτω εικόνες ραντάρ βροχής, το χαμηλό είχε πάρει μια αρκετά συμμετρική δομή την Τετάρτη (16/12) (με εμφανές μάτι στο κέντρο και τις βροχοπτώσεις να περιστρέφονται γύρω από το κέντρο του χαμηλού, όπου κάποιες από τις εξωτερικές ζώνες βροχών/καταιγίδων επηρέαζαν τα ανατολικότερα/βορειοανατολικότερα τμήματα της Κύπρου ).

Στην πιο κάτω εικόνα από τη NASA βλέπετε τη “Νεφέλη”, όπου είχε κέντρο ανοικτά της Συρίας, ωστόσο, το μάτι δεν είναι και τόσο ευδιάκριτο λόγω χαμηλής νέφωσης που παρατηρόταν την δεδομένη στιγμή.

Στις 2 πιο κάτω εικόνες παρατηρούμε ότι το χαμηλό είχε ρηχό, σχετικά συμμετρικό θερμό πυρήνα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει συχνά στη περιοχή μας.

Παράλληλα, σύμφωνα με δεδομένα του ΝΟΑΑ, είχε εκδωθεί η πιο κάτω ενημέρωση σχετικά με το σύστημα Νεφέλη (με ονομασία “Τροπική Καταιγίδα 03Μ – Tropical Storm 03M).

Δυστυχώς οι μετρήσεις από την περιοχή είναι ελάχιστες και πολύ πιθανόν να μην γίνει ποτέ γνωστό αν η Νεφέλη εξελίχθηκε τελικά σε ένα μεσογειακό κυκλώνα, ωστόσο, είναι εμφανές ότι απέκτησε κάποια χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα, πριν διαλυθεί κινούμενη προς τη Μέση Ανατολή. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση επιβεβαίωσης, το εν λόγω σύστημα θα αποτελεί και τον ανατολικότερο μεσογειακό κυκλώνα που έχει καταγραφεί ποτέ από τότε που υπάρχουν στοιχεία. Λόγω και όλης αυτής της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την εξέλιξη του χαμηλού, όπως σας είχαμε αναφέρει και στα αρχικά δελτία, θα υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα μέχρι και την τελευταία στιγμή, κάτι που παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του συστήματος.

Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 3ήμερο ανήλθε στα 0.322 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 3.166 Ε.Κ.Μ νερού. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων έπεσε στο 74.2% σήμερα, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν στο 78.0%.

Η συνολική πληρότητα φραγμάτων αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται τις επόμενες ημέρες.

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε την δορυφορική εικόνα της NASA πάνω από την περιοχή μας τη Τετάρτη 16/12/2020.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Ασυνήθιστα θερμή αέρια μάζα για μήνα Απρίλιο με θερμοκρασίες Ιουλίου αναμένονται αύριο Τετάρτη

Εξαιρετικά έως ακραία θερμή για την εποχή αέρια μάζα έχει αρχίσει να ανηφορίζει στην περιοχή μας από την βόρειο...