Υπερχείλισε o Ασπρόκρεμμος για έκτη φορά – Το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου (Pic-Vid)

Υπερχείλισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, για έκτη φορά, το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου.

Το φράγμα του Ασπρόκρεμμου είναι χωρητικότητας 52.375 Ε.Κ.Μ νερού και αντιστοιχεί με περίπου το 1/6 της συνολικής χωρητικότητας όλων των φραγμάτων.

Το φράγμα κατασκευάστηκε το 1982 και από τότε έχει υπερχειλίσει 6 φορές. Η τελευταία χρονιά που έχει υπερχειλίσει είναι το 2013.

Η κεντρική εικόνα είναι από την υπερχείλιση στα αρχικά της στάδια.

Δείτε στο πιο κάτω βίντεο την ζωντανή μετάδοση από τον φίλο Μάριο Βρυώνη στην ομάδα των Καιρόφιλων Κύπρου.

https://www.facebook.com/mvryoni/videos/10161501805985187/?t=7

Τεχνητή λίμνη Ασπρόκρεμμου:

Το τεχνητό φράγμα του Ασπρόκρεμμου λειτούργησε το 1982 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Κύπρου μετά από αυτή του Κούρη.

Οι πρώτες εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν μετά την τουρκική εισβολή το 1976 και ολοκληρώθηκε το 1982, το κόστος του οποίου ανήλθε στα 25 εκατομμύρια λίρες (43 εκατ. Ευρώ).

Βρίσκεται 16 χιλιόμετρα ανατολικά της Πάφου σε υψόμετρο περίπου 80 μέτρων δίπλα στο χωριό Νικόκλεια. Το φράγμα του Ασπρόκρεμου, βρίσκεται βόρεια της γέφυρας του Ξεροπόταμου και είναι κτισμένο πάνω στον Ξερό ποταμό, ο οποίος πηγάζει από τα βουνά του Κύκκου.

Τα νερό του χρησιμοποιείτε για την άρδευση της κοιλάδας της Πάφου και την ύδρευση της Πάφου και μεγάλο μέρος της επαρχίας Πάφου.

Είναι χωμάτινο, με 53 μέτρα ύψος και χωρητικότητα 52.375.000 m³.

Λεκάνη Απορροής: 227 Χιλιόμετρα

Μέγιστο Μήκος: 700 Μέτρα

Μέγιστο Πλάτος: 220 Μέτρα

Η τελευταία φορά που υπερχείλισε το φράγμα ήταν το 2013, ενώ είχε υπερχειλίσει ξανά το 2012, 2004, 1989 και το 1988.

Να σημειώσουμε ότι την 1η Δεκεμβρίου το 2018 τα αποθέματα του φράγματος ήταν μόλις 8,176 εκ. κυβικά μέτρα νερού.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Κίτρινη προειδοποίηση από Kitasweather για τοπικά έντονες καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής (Χάρτης)

Αρκετές καταιγίδες θα επηρεάσουν κυρίως το νότιο 1/3 του νησιού και ανατολικά, εκ των οποίων κάποιες θα είναι έντονες...

Συνεχίζουν δειλά-δειλά οι καταγραφές βροχόπτωσης – Πληρότητα φραγμάτων

Μετά τις βροχές/καταιγίδες που επηρέασαν τις πλείστες περιοχές του νησιού χθες Πέμπτη, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Δεκέμβριο ανέβηκε στο 8% από...

Δελτίο Τύπου: Καθαρισμός υδροβιότοπου Ζακακίου από ΣΑΛΑ

Ως μέρος της συνεχούς προσπάθειας του για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στα  πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού –...

Συνεχίζουν οι κατά περιόδους βροχές/καταιγίδες σήμερα και αύριο – Τοπικά έντονα φαινόμενα

Συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους μέχρι το απόγευμα προς βράδυ του Σαββάτου. Πιο γενικευμένα θα είναι τα φαινόμενα κυρίως αργά απόψε...

Άστατος καιρός το επόμενο 2ήμερο – Ακολουθεί άνοδος θερμοκρασίας και πιθανότητα σκόνης

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών. Στις τοποθεσίες θα...
- Advertisement -