Υπερκαλύφθηκε η βροχόπτωση του μήνα – Σημαντική αύξηση στις εισροές φραγμάτων

Μετά τις βροχές/καταιγίδες του τελευταίου 24ώρου, η βροχόπτωση για το μήνα Οκτώβριο ανέβηκε στο 103% από το 37% που ήταν μέχρι τις 8 το πρωί της Τετάρτης (23/10/2019).

Οι δικοί μας μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν καταγράψει τις εξής συνολικές ποσότητες κατά το τελευταίο 24ωρο:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 31 mm 
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 1.5 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 31.5 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 1.8 mm
Spectus – Λεμεσός: 54.3 mm
Χάνι – Λεμεσός: 61.4 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 6.1 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 19.8 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 3 mm
Κτήμα Δημοσθένους – Παρεκκλησία 21.8 mm

Οι ποσότητες βροχής που καταγράφηκαν από χθες Τετάρτη 23/10/2019 μέχρι σήμερα Πέμπτη 24/10/2019 (12:30), σε διάφορες περιοχές της Λεμεσού, βάσει των βροχομετρικών σταθμών του Σ.Α.Λ.Α, είναι:

Oval: 43.2 mm 
Ιστιοπλοϊκό Λεμεσού: 19.6 mm
Μαρίνα Λεμεσού: N/A
Μονή: 17.9 mm
Γαρύλλης: 55.8 mm
Άγιος Αθανάσιος: 40.8 mm
Αγία Φύλα: 26.4 mm
Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: 34.6 mm
Γερμασόγεια: 31.6 mm
Δημοτικό Αγίου Τύχωνα: 23.4 mm

Να σημειώσουμε ότι τα πιο πάνω δεδομένα προέκυψαν από τους βροχομετρικούς σταθμούς που εγκαταστάθηκαν από το ΣΑΛΑ, στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V–A «Ελλάδα –Κύπρος 2014 – 2020» – «Διαδικτυακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Κινδύνων – Πλημμύρες» – ERMIS-F και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη συνεργασία.

Η βροχόπτωση του προηγούμενου 24ώρου, με βάση τους μετρητές του Τμήματος Μετεωρολογίας, κυμάνθηκε από ίχνη (Traces) έως 107.5 χιλιοστά. Για τις αναλυτικές μετρήσεις πατήστε εδώ.

Επίσης, από προσωπικούς βροχομετρητές του Kitasweather καταγράφηκαν οι πιο κάτω ποσότητες βροχής κατά το τελευταίο 24ωρο:

Πραστειό Κελλακίου: 45 mm
Ποταμός Γερμασόγειας: 41.3 mm
Μέσα Γειτονιά: 46.8 mm

https://www.facebook.com/Kitasweather/photos/a.448492285280637/2298419413621239/?type=3

Όπως σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενα δελτία, αναμέναμε πως το σύστημα Θησέας θα υπερκάλυπτε την κανονική βροχόπτωση του μήνα και με το παραπάνω, κάτι που όντως έγινε. Με τις βροχοπτώσεις που αναμένονται και το επόμενο 24ωρο, υπολογίζουμε ότι ο μήνας θα κυμανθεί γύρω στο 130-160%.

Διαβάστε επίσης:

Αυξάνεται σταδιακά η βροχόπτωση του μήνα – Διαβάστε όλες τις μετρήσεις

Η εισροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 24ώρο ανήλθε στα 0.462 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 0.940 Ε.Κ.Μ νερού. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων ανέβηκε στο 80.2% σήμερα, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 12.5%.

Οι ιδιαίτερα αυξημένες εισροές για την εποχή θα συνεχίσουν και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, οι συνολικές εισροές θα κυμανθούν κοντά στις μέγιστες τιμές που δίναμε, μεταξύ 1.5 – 3 Ε.Κ.Μ.

Η συνολική πληρότητα είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλή για τέτοια εποχή (μέσα Oκτωβρίου), εντούτοις όσο εύκολα “γεμίσαν” τα φράγματα, τόσο εύκολα μπορούν και να αδειάσουν. Στο μέλλον σίγουρα θα έρθουν άσχημες υδρολογικές χρονιές με μειωμένα αποθέματα νερού βάσει κλιματολογίας γι΄αυτό θα ήταν καλό όλοι μας να κάνουμε όσο περισσότερη οικονομία γίνεται και να μην κάνουμε άσκοπες καταναλώσεις (πχ. πλένοντας τα πεζοδρόμια με το λάστιχο).

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε την καταιγίδα που επηρέασε περιοχές του εσωτερικού τις βραδυνές ώρες της Τετάρτης, 24/10/2019, και η οποία αναρτήθηκε στην ομάδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ από τον Γιώργο Παρασκευαίδη.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Συννεφιασμένος και σχετικά ψυχρός ο καιρός σήμερα με τοπικές ελαφριές βροχές το απόγευμα

Σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας από την βορειοανατολική Ευρώπη και πιο ψυχρές αέριες μάζες έχουν κατηφορίσει στην περιοχή μας ενώ...

Πτώση θερμοκρασίας, ενίσχυση ανέμων και πιθανότητα βροχών από αύριο

Η σφήνα έξαρσης που επηρέαζε την περιοχή μας κινείται ανατολικότερα καθώς σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας από την βορειοανατολική Ευρώπη κατηφορίζει σταδιακά προς την περιοχή...

Σκαμπανεβάσματα θερμοκρασίας με εμφάνιση πιθανοτήτων βροχής – Ανανεωμένες προγνώσεις

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών. Στις τοποθεσίες θα...

Ξεπέρασε το 80% η μέση βροχόπτωση του μήνα – Χωρίς μεταβολή η πληρότητα φραγμάτων

Μετά τις βροχές που επηρέασαν μεγάλο μέρος του νησιού την Παρασκευή και το Σάββατο, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Νοέμβριο ανέβηκε στο...

Συνεχίζουν οι καλές καιρικές συνθήκες – Ακολουθεί πτώση της θερμοκρασίας και μικρή πιθανότητα βροχών

Σφήνα έξαρσης επηρεάζει την περιοχή μας και σήμερα Δευτέρα, με αποτέλεσμα οι καλές καιρικές συνθήκες να συνεχίζουν και οι θερμοκρασίες να παραμένουν λίγο πιο...
- Advertisement -