Ανάλυση μακροπρόθεσμων προγνώσεων φθινοπώρου 2020 – Τι εκτιμούν διάφορα προγνωστικά μοντέλα

Στο πιο κάτω άρθρο θα γίνει μια μακροπρόθεσμη ανάλυση για το φθινόπωρο που έρχεται (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος), βάσει των στοιχείων από διάφορα μακροπρόθεσμα μοντέλα. Οι χάρτες για τους οποίους θα γίνει σχολιασμός έχουν να κάνουν με την απόκλιση της βροχόπτωσης, θερμοκρασίας (στα 2 μέτρα) και των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa. Στο σημείο αυτό και πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση/σχολιασμό των προγνωστικών χαρτών, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι μακροπρόθεσμες (εποχικές) προγνώσεις κρύβουν βαθμό αβεβαιότητας, όπου σε κάποιες περιπτώσεις οι αποκλίσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά μεγάλες και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τα αποτελέσματα τους.

Λίγα λόγια σχετικά με την κλιματολογία των επόμενων 3ων μηνών για την περιοχή της Κύπρου:

Το τρίμηνο το οποίο θα αναλυθεί (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος) παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις όσον αφορά τον καιρό στην περιοχή της Κύπρου

invito
  1. Ο Σεπτέμβριος κλιματολογικά είναι ένας ξηρός μήνας (μέση βροχόπτωση περιόδου 1961-1990 βάσει του Τ.Μ = 4.5 χιλιοστά), με τις όποιες βροχές που παρατηρούνται να είναι συνήθως τοπικού χαρακτήρα κυρίως σε περιοχές των ορεινών/ημιορεινών, αλλά και σε κάποιες περιοχές του εσωτερικού. Από θερμοκρασιακής άποψης, ο Σεπτέμβριος είναι ένας θερμός μήνας, με την μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα να κυμαίνεται γύρω στους 33-34 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό ενώ στα παράλια κυμαίνεται από 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου και στα ορεινά (γύρω στα 1400 μέτρα) γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου βάσει του Τ.Μ. Τα πιο πάνω οφείλονται στο θερμικό χαμηλό του Πακιστάν (εποχικό βαρομετρικό χαμηλό) το οποίο συνεχίζει να επεκτείνεται και τον μήνα Σεπτέμβριο προς την περιοχή μας, με τάση όμως συρρίκνωσης του καθώς προχωράει ο μήνας. 
  2. Τον Οκτώβριο κλιματολογικά, η βροχόπτωση γίνεται πιο εκτεταμένη και υπό κανονικές συνθήκες αρχίζει να επηρεάζεται σταδιακά όλο το νησί, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική αύξηση του μέσου υετού (μέση βροχόπτωση περιόδου 1961-1990 βάσει του Τ.Μ = 32.7 χιλιοστά). Παράλληλα, η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία σημειώνει περαιτέρω πτώση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και πλέον κυμαίνεται γύρω στους 28-29 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 26-29 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά (γύρω στα 1400 μέτρα) βάσει του Τ.Μ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην περαιτέρω συρρίκνωση του εποχικού βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο εν τέλει διαλύεται.
  3. Toν Νοέμβριο κλιματολογικά, η βροχόπτωση παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο (μέση βροχόπτωση περιόδου 1961-1990 βάσει του Τ.Μ = 53.3 χιλιοστά), αφού η περιοχή μας επηρεάζεται πιο συχνά από διάφορες υφέσεις. Η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία σημειώνει περαιτέρω πτώση σε σχέση με τον Οκτώβριο και πλέον κυμαίνεται γύρω στους 22 βαθμούς τόσο στο εσωτερικό, όσο και στα παράλια, ενώ στα ορεινά (γύρω στα 1400 μέτρα) κυμαίνεται γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου βάσει του Τ.Μ. Παράλληλα, τον Νοέμβριο είναι πιθανόν να παρατηρηθούν και οι πρώτες χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις στην περιοχή του Τροόδους.

Ανάλυση διάφορων μακροπρόθεσμων μοντέλων για την περίοδο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020:

  • Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα):

Στον πιο κάτω χάρτη βλέπετε την απόκλιση της θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020, με αρχικές τιμές της 1/8/2020. Από τον προγνωστικό χάρτη του C3S multi-system (το οποίο λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των μοντέλων ECMWF, Met Office, Meteo France, CMCC, DWD και NCEP), προκύπτει ότι η μέση θερμοκρασία της περιόδου για την περιοχή της Κύπρου θα είναι ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (κατά 0.2 – 0.5 βαθμούς Κελσίου). Παρόμοια χαρακτηριστικά φαίνονται για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με πιο μεγάλες όμως αποκλίσεις να φαίνονται κυρίως στην κεντροδυτική Μεσόγειο αλλά και σε περιοχές της Βαλτικής/Ανατολικής Σκανδιναβίας και Ρωσίας.

Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του C3S multi-system

Βλέποντας τους χάρτες του κάθε προγνωστικού μοντέλου ξεχωριστά, προκύπτει ότι τα 3 από τα 6 μοντέλα βλέπουν ότι η μέση θερμοκρασία του τριμήνου θα είναι ελαφρώς έως λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στην περιοχή της Κύπρου ενώ 3 από τα 6 μοντέλα δεν βλέπουν κάποια απόκλιση. Η μεγαλύτερη απόκλιση παρουσιάζεται από τα μοντέλα CMCC και ECMWF (απόκλιση έως και 1 βαθμό πιο πάνω) ενώ μικρότερη απόκλιση παρουσιάζεται από το μοντέλο του MetOffice (απόκλιση έως 0.5 βαθμό πιο πάνω).

Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του CMCC
Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του ECMWF
Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Met Office
Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του DWD
Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Meteo-France
Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του NCEP
  • Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης):

Στον πιο κάτω χάρτη βλέπετε την απόκλιση του υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020, με αρχικές τιμές της 1/8/2020. Από τον προγνωστικό χάρτη του C3S multi-system (το οποίο λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των μοντέλων ECMWF, Met Office, Meteo France, CMCC, DWD και NCEP), προκύπτει χαμηλότερη βροχόπτωση για την συγκεκριμένη περίοδο, κατά 10-50 χιλιοστά στην περιοχή της Κύπρου. Αυτό το χαρακτηριστικό όμως δεν φαίνεται να παρατηρείται μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σχεδόν σε όλη την νότια Ευρώπη (κυρίως σε χώρες που συνορεύουν με την Μεσόγειο).

Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του C3S multi-system

Βλέποντας τους χάρτες του κάθε προγνωστικού μοντέλου ξεχωριστά, προκύπτει ότι όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα βλέπουν ότι θα υπάρχει έλλειψη υετού (βροχόπτωσης) κατά 10-50 χιλιοστά στην περιοχή μας. Να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση επαλήθευσης των μοντέλων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλοι οι μήνες του φθινοπώρου θα έχουν χαμηλότερη βροχόπτωση από τα κανονικά – δηλαδή, κάποιος (ή κάποιοι) μήνες μπορεί να καταγράψουν βροχόπτωση πέραν του κανονικού ή γύρω στα κανονικά και οι υπόλοιποι να κυμαίνονται πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα, με αποτέλεσμα η μέση βροχόπτωση του τριμήνου να κυμαίνεται λίγο πιο κάτω από τα κανονικά.

Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του CMCC
Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του ECMWF
Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Met Office
Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του DWD
Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Meteo France
Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του NCEP
  • Απόκλιση γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa:

Στον πιο κάτω χάρτη βλέπετε την απόκλιση των γεωδυναμικών υψών για το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020, με αρχικές τιμές της 1/8/2020. Από τον προγνωστικό χάρτη του C3S multi-system (το οποίο λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των μοντέλων ECMWF, Met Office, Meteo France, CMCC, DWD και NCEP), προκύπτει θετική απόκλιση των γεωδυναμικών στον κεντρικό Ατλαντικό ωκεανό, κάτι το οποίο προμηνύει την υπερίσχυση θετικής βορειοατλαντικής ταλάντωσης (Positive NAO Oscillation). Αυτή η εξέλιξη συνάδει και με τους πιο πάνω χάρτες αφού στην περίπτωση θετικής βορειοατλαντικής ταλάντωσης, έχουμε μια επικράτηση δυτικής (ζωνικής) συνιστώσας ανέμων, με αποτέλεσμα θερμές και υγρές αέριες μάζες να μεταφέρονται από τον Ατλαντικό προς την βόρεια και δυτική Ευρώπη. Περισσότερα σχετικά με την βορειοατλαντική ταλάντωση μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο άρθρο μας, πατώντας εδώ.

Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του C3S multi-system
Θετική βορειοατλαντική ταλάντωση (Positive NAO) – Πηγή: Yachtingworld, Maggie Nelson
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του CMCC
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του ECMWF
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Met Office
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του DWD
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Meteo France
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του NCEP

Βλέποντας και τους χάρτες απόκλισης της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια για το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020, με αρχικές τιμές της 1/8/2020, από τον προγνωστικό χάρτη του C3S multi-system (το οποίο λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των μοντέλων ECMWF, Met Office, Meteo France, CMCC, DWD και NCEP), φαίνεται μια σημαντική διαφορά πιέσεων μεταξύ του βόρειου και κεντρικού Ατλαντικού ωκεανού, το οποίο επίσης μας δείχνει την υπερίσχυση θετικής βορειοατλαντικής ταλάντωσης (Positive NAO Oscillation).

Απόκλιση ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του C3S multi-system

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ξανατονίσουμε ότι οι πιο πάνω χάρτες από τα διάφορα μοντέλα δείχνουν το γενικότερο καιρικό μοτίβο που πιθανόν να μας απασχολήσει κατά το σύνολο του φθινοπώρου. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι οι πιο πάνω προγνώσεις θα επαληθευτούν στο 100%, αυτό δεν σημαίνει ότι θερμότερες συνθήκες από τις κανονικές θα επικρατούν καθ’ όλη την διάρκεια του φθινοπώρου (μιας και όπως είδαμε πιο πάνω, αναμένονται κατά μέσο όρο κάπως θερμότερες συνθήκες στην περιοχή μας το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου). Σαφέστατα δεν αποκλείονται και ψυχρότερες περιόδοι από τα κλιματολογικά, οι οποίες όμως πιθανόν να είναι μικρότερης διάρκειας ή έντασης σε σχέση με τα κανονικά. Το ίδιο ισχύει και με την πρόβλεψη του υετού (η οποία φαίνεται κάπως χαμηλότερη βάσει των πιο πάνω μοντέλων) – δηλαδή αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε βροχές, αλλά ότι είναι πιθανόν να παρατηρηθούν λιγότερες ημέρες βροχής (όχι απαραίτητα για κάθε μήνα ξεχωριστά), ή μικρότερα ποσά βροχής ανά ημέρα βροχής. Άρα λοιπόν, τα μοντέλα δείχνουν πως θα κινηθεί ο καιρός κατά 40-60% περίπου των περιπτώσεων. 

Οι πιο πάνω χάρτες, αλλά και χάρτες άλλων παραμέτρων είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο και μπορείτε να τους δείτε πατώντας εδώ.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στο πιο κάτω άρθρο θα γίνει μια μακροπρόθεσμη ανάλυση για το φθινόπωρο που έρχεται (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος), βάσει των στοιχείων από διάφορα μακροπρόθεσμα μοντέλα. Οι χάρτες για τους οποίους θα γίνει σχολιασμός έχουν να κάνουν με την απόκλιση της βροχόπτωσης, θερμοκρασίας (στα 2 μέτρα) και των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa. Στο σημείο αυτό και πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση/σχολιασμό των προγνωστικών χαρτών, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι μακροπρόθεσμες (εποχικές) προγνώσεις κρύβουν βαθμό αβεβαιότητας, όπου σε κάποιες περιπτώσεις οι αποκλίσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά μεγάλες και θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τα αποτελέσματα τους.

Λίγα λόγια σχετικά με την κλιματολογία των επόμενων 3ων μηνών για την περιοχή της Κύπρου:

Το τρίμηνο το οποίο θα αναλυθεί (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος) παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις όσον αφορά τον καιρό στην περιοχή της Κύπρου

  1. Ο Σεπτέμβριος κλιματολογικά είναι ένας ξηρός μήνας (μέση βροχόπτωση περιόδου 1961-1990 βάσει του Τ.Μ = 4.5 χιλιοστά), με τις όποιες βροχές που παρατηρούνται να είναι συνήθως τοπικού χαρακτήρα κυρίως σε περιοχές των ορεινών/ημιορεινών, αλλά και σε κάποιες περιοχές του εσωτερικού. Από θερμοκρασιακής άποψης, ο Σεπτέμβριος είναι ένας θερμός μήνας, με την μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα να κυμαίνεται γύρω στους 33-34 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό ενώ στα παράλια κυμαίνεται από 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου και στα ορεινά (γύρω στα 1400 μέτρα) γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου βάσει του Τ.Μ. Τα πιο πάνω οφείλονται στο θερμικό χαμηλό του Πακιστάν (εποχικό βαρομετρικό χαμηλό) το οποίο συνεχίζει να επεκτείνεται και τον μήνα Σεπτέμβριο προς την περιοχή μας, με τάση όμως συρρίκνωσης του καθώς προχωράει ο μήνας. 
  2. Τον Οκτώβριο κλιματολογικά, η βροχόπτωση γίνεται πιο εκτεταμένη και υπό κανονικές συνθήκες αρχίζει να επηρεάζεται σταδιακά όλο το νησί, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική αύξηση του μέσου υετού (μέση βροχόπτωση περιόδου 1961-1990 βάσει του Τ.Μ = 32.7 χιλιοστά). Παράλληλα, η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία σημειώνει περαιτέρω πτώση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και πλέον κυμαίνεται γύρω στους 28-29 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 26-29 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στα ορεινά (γύρω στα 1400 μέτρα) βάσει του Τ.Μ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην περαιτέρω συρρίκνωση του εποχικού βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο εν τέλει διαλύεται.
  3. Toν Νοέμβριο κλιματολογικά, η βροχόπτωση παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο (μέση βροχόπτωση περιόδου 1961-1990 βάσει του Τ.Μ = 53.3 χιλιοστά), αφού η περιοχή μας επηρεάζεται πιο συχνά από διάφορες υφέσεις. Η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία σημειώνει περαιτέρω πτώση σε σχέση με τον Οκτώβριο και πλέον κυμαίνεται γύρω στους 22 βαθμούς τόσο στο εσωτερικό, όσο και στα παράλια, ενώ στα ορεινά (γύρω στα 1400 μέτρα) κυμαίνεται γύρω στους 13 βαθμούς Κελσίου βάσει του Τ.Μ. Παράλληλα, τον Νοέμβριο είναι πιθανόν να παρατηρηθούν και οι πρώτες χιονοπτώσεις/χιονοστρώσεις στην περιοχή του Τροόδους.

Ανάλυση διάφορων μακροπρόθεσμων μοντέλων για την περίοδο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020:

  • Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα):

Στον πιο κάτω χάρτη βλέπετε την απόκλιση της θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020, με αρχικές τιμές της 1/8/2020. Από τον προγνωστικό χάρτη του C3S multi-system (το οποίο λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των μοντέλων ECMWF, Met Office, Meteo France, CMCC, DWD και NCEP), προκύπτει ότι η μέση θερμοκρασία της περιόδου για την περιοχή της Κύπρου θα είναι ελαφρώς πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (κατά 0.2 – 0.5 βαθμούς Κελσίου). Παρόμοια χαρακτηριστικά φαίνονται για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με πιο μεγάλες όμως αποκλίσεις να φαίνονται κυρίως στην κεντροδυτική Μεσόγειο αλλά και σε περιοχές της Βαλτικής/Ανατολικής Σκανδιναβίας και Ρωσίας.

Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του C3S multi-system

Βλέποντας τους χάρτες του κάθε προγνωστικού μοντέλου ξεχωριστά, προκύπτει ότι τα 3 από τα 6 μοντέλα βλέπουν ότι η μέση θερμοκρασία του τριμήνου θα είναι ελαφρώς έως λίγο πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στην περιοχή της Κύπρου ενώ 3 από τα 6 μοντέλα δεν βλέπουν κάποια απόκλιση. Η μεγαλύτερη απόκλιση παρουσιάζεται από τα μοντέλα CMCC και ECMWF (απόκλιση έως και 1 βαθμό πιο πάνω) ενώ μικρότερη απόκλιση παρουσιάζεται από το μοντέλο του MetOffice (απόκλιση έως 0.5 βαθμό πιο πάνω).

Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του CMCC
Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του ECMWF
Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Met Office
Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του DWD
Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Meteo-France
Απόκλιση θερμοκρασίας (2 μέτρα) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του NCEP
  • Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης):

Στον πιο κάτω χάρτη βλέπετε την απόκλιση του υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020, με αρχικές τιμές της 1/8/2020. Από τον προγνωστικό χάρτη του C3S multi-system (το οποίο λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των μοντέλων ECMWF, Met Office, Meteo France, CMCC, DWD και NCEP), προκύπτει χαμηλότερη βροχόπτωση για την συγκεκριμένη περίοδο, κατά 10-50 χιλιοστά στην περιοχή της Κύπρου. Αυτό το χαρακτηριστικό όμως δεν φαίνεται να παρατηρείται μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σχεδόν σε όλη την νότια Ευρώπη (κυρίως σε χώρες που συνορεύουν με την Μεσόγειο).

Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του C3S multi-system

Βλέποντας τους χάρτες του κάθε προγνωστικού μοντέλου ξεχωριστά, προκύπτει ότι όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα βλέπουν ότι θα υπάρχει έλλειψη υετού (βροχόπτωσης) κατά 10-50 χιλιοστά στην περιοχή μας. Να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση επαλήθευσης των μοντέλων, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλοι οι μήνες του φθινοπώρου θα έχουν χαμηλότερη βροχόπτωση από τα κανονικά – δηλαδή, κάποιος (ή κάποιοι) μήνες μπορεί να καταγράψουν βροχόπτωση πέραν του κανονικού ή γύρω στα κανονικά και οι υπόλοιποι να κυμαίνονται πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα, με αποτέλεσμα η μέση βροχόπτωση του τριμήνου να κυμαίνεται λίγο πιο κάτω από τα κανονικά.

Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του CMCC
Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του ECMWF
Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Met Office
Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του DWD
Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Meteo France
Απόκλιση υετού (βροχόπτωσης) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του NCEP
  • Απόκλιση γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa:

Στον πιο κάτω χάρτη βλέπετε την απόκλιση των γεωδυναμικών υψών για το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020, με αρχικές τιμές της 1/8/2020. Από τον προγνωστικό χάρτη του C3S multi-system (το οποίο λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των μοντέλων ECMWF, Met Office, Meteo France, CMCC, DWD και NCEP), προκύπτει θετική απόκλιση των γεωδυναμικών στον κεντρικό Ατλαντικό ωκεανό, κάτι το οποίο προμηνύει την υπερίσχυση θετικής βορειοατλαντικής ταλάντωσης (Positive NAO Oscillation). Αυτή η εξέλιξη συνάδει και με τους πιο πάνω χάρτες αφού στην περίπτωση θετικής βορειοατλαντικής ταλάντωσης, έχουμε μια επικράτηση δυτικής (ζωνικής) συνιστώσας ανέμων, με αποτέλεσμα θερμές και υγρές αέριες μάζες να μεταφέρονται από τον Ατλαντικό προς την βόρεια και δυτική Ευρώπη. Περισσότερα σχετικά με την βορειοατλαντική ταλάντωση μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο άρθρο μας, πατώντας εδώ.

Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του C3S multi-system
Θετική βορειοατλαντική ταλάντωση (Positive NAO) – Πηγή: Yachtingworld, Maggie Nelson
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του CMCC
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του ECMWF
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Met Office
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του DWD
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του Meteo France
Απόκλιση γεωδυναμικών υψών (500 hPa) για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του NCEP

Βλέποντας και τους χάρτες απόκλισης της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια για το τρίμηνο Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020, με αρχικές τιμές της 1/8/2020, από τον προγνωστικό χάρτη του C3S multi-system (το οποίο λαμβάνει υπόψιν τα αποτελέσματα των μοντέλων ECMWF, Met Office, Meteo France, CMCC, DWD και NCEP), φαίνεται μια σημαντική διαφορά πιέσεων μεταξύ του βόρειου και κεντρικού Ατλαντικού ωκεανού, το οποίο επίσης μας δείχνει την υπερίσχυση θετικής βορειοατλαντικής ταλάντωσης (Positive NAO Oscillation).

Απόκλιση ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια για το τρίμηνο του φθινοπώρου, βάσει του C3S multi-system

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ξανατονίσουμε ότι οι πιο πάνω χάρτες από τα διάφορα μοντέλα δείχνουν το γενικότερο καιρικό μοτίβο που πιθανόν να μας απασχολήσει κατά το σύνολο του φθινοπώρου. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι οι πιο πάνω προγνώσεις θα επαληθευτούν στο 100%, αυτό δεν σημαίνει ότι θερμότερες συνθήκες από τις κανονικές θα επικρατούν καθ’ όλη την διάρκεια του φθινοπώρου (μιας και όπως είδαμε πιο πάνω, αναμένονται κατά μέσο όρο κάπως θερμότερες συνθήκες στην περιοχή μας το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου). Σαφέστατα δεν αποκλείονται και ψυχρότερες περιόδοι από τα κλιματολογικά, οι οποίες όμως πιθανόν να είναι μικρότερης διάρκειας ή έντασης σε σχέση με τα κανονικά. Το ίδιο ισχύει και με την πρόβλεψη του υετού (η οποία φαίνεται κάπως χαμηλότερη βάσει των πιο πάνω μοντέλων) – δηλαδή αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε βροχές, αλλά ότι είναι πιθανόν να παρατηρηθούν λιγότερες ημέρες βροχής (όχι απαραίτητα για κάθε μήνα ξεχωριστά), ή μικρότερα ποσά βροχής ανά ημέρα βροχής. Άρα λοιπόν, τα μοντέλα δείχνουν πως θα κινηθεί ο καιρός κατά 40-60% περίπου των περιπτώσεων. 

Οι πιο πάνω χάρτες, αλλά και χάρτες άλλων παραμέτρων είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο και μπορείτε να τους δείτε πατώντας εδώ.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Άκρως καλοκαιρινές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με σκόνη στα μέσα της νέας εβδομάδας

Στις 10ήμερες προγνώσεις στις Τοποθεσίες θα προσέξετε ότι για το επόμενο δεκαήμερο θα επικρατούν ως επί το πλείστον καλές...