Ίρμα: Ο ισχυρότερος Ατλαντικός κυκλώνας στην ιστορία

Ο κυκλώνας Ίρμα είναι ο ισχυρότερος Ατλαντικός κυκλώνας στην ιστορία. Λόγω της ισχύος του, καταγράφονται σεισμικές δονήσεις στους σεισμογράφους.

Η Ίρμα, ο οποίος συνεχίζει ως ένας εξαιρετικά ισχυρός κυκλώνας κατηγορίας 5, πέρασε νωρίτερα σήμερα από Barbuda. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν περισυλλεγεί από αεροσκάφη της NOAA και U.S. Air Force Hurricane Hunter aircraft, μέσα από τον κυκλώνα, οι άνεμοι έφθαναν τα 287 kph στην επιφάνεια γύρω από το μάτι του κυκλώνα. Η ατμοσφαιρική πίεση είχε πέσει στα 914 mb. Η διάμετρος του ματιού ήταν 40 χιλιόμετρα.

Από την ώρα των μετρήσεων δεν έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο και όπως φαίνεται από εικόνες του δορυφόρου, οι άνεμοι φτάνουν τα 296 kph.

Αντικυκλώνας που βρίσκεται βόρεια της Ίρμα κρατά σταθερή την πορεία της προς τη Φλόριντα. Αυτή τη στιγμή ο κυκλώνας κινείται δυτικά-βορειοδυτικά, 285 μοίρες με περίπου 26 kph. Ο κυκλώνας φαίνεται να κτυπά την νότια Φλόριντα (Μαϊάμι) σε περίπου 96-120 ώρες από τώρα. Όπως αναφέραμε χθές ήταν το επικρατέστερο σενάριο.

Ο κυκλώνας θα έχει υποβαθμιστεί τη στιγμή που θα επηρεάσει τη Φλόριντα, ωστόσο λόγω του πολύ χαμηλού υψομέτρου της χερσονήσου εκτιμάται ότι ο Ίρμα θα είναι καταστροφικός ως αποτέλεσμα της ανύψωσης της θάλασσας, των ισχυρών ανέμων και των πλημμύρων που θα προκαλέσουν οι τεράστιες ποσότητες βροχής που θα πέσουν.

Μέχρι να φτάσει στην Φλόριντα, ο κυκλώνας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ευνοϊκό περιβάλλον για να κρατηθεί τουλάχιστο έως κατηγορίας 4 πριν χτυπήσει την ξηρά, αφού τα νερά της περιοχής είναι θερμά και επικρατεί αδύναμο wind shear.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και δύο τροπικές καταιγίδες, η μια στον Κόλπο του Μεξικού με το όνομα Κάτια και ακόμα μια στον Ατλαντικό με το όνομα Jose. Ο Jose αναμένεται να εξελιχθεί σε κυκλώνα τις επόμενες μέρες και να κινηθεί δυτικά προς Αμερική.

Ακολουθούν δορυφορικές εικόνες και μοντέλα πρόβλεψης της Ίρμα:

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Βροχές/καταιγίδες το επόμενο διήμερο – Ανανεωμένες προγνώσεις στις Τοποθεσίες

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες...

Τοπικές βροχές το απόγευμα – Νέα διαταραχή προσεγγίζει την περιοχή μας σταδιακά από αύριο βράδυ

Το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και αβαθές χαμηλό στην επιφάνεια που επηρέαζαν την περιοχή μας χθες Παρασκευή έχουν αρχίσει να εξασθενούν, με αποτέλεσμα...

Ζωντανή καιρική ενημέρωση για σήμερα και απόψε (27/11/2020)

Καιρική ενημέρωση (16:30): Καταιγίδα είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα σε τμήματα της επαρχίας Πάφου (προς Κούκλια). Καιρική ενημέρωση (14:40): Mεμονωμένη καταιγίδα είναι σε...

Τοπικά ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι σήμερα και απόψε – Νέα διαταραχή από Δευτέρας

Αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα και αβαθές χαμηλό στην επιφάνεια επηρεάζουν την περιοχή μας σήμερα Παρασκευή, όπου και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών/καταιγίδων, με...

Κίτρινη προειδοποίηση από Kitasweather για τοπικά έντονες καταιγίδες με χαλάζι στο ανατολικό μισό του νησιού

Αρκετές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν διάφορες περιοχές, κυρίως στο ανατολικό μισό του νησιού. Ο κύριος κίνδυνος κατά την περίοδο της προειδοποίησης είναι οι μεμονωμένες...
- Advertisement -