Σημαντική αναβάθμιση του GEFS ανακοίνωσε η Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία (ΝΟΑΑ)

Σε μία πολύ σημαντική αναβάθμιση προχώρησε χθες Τετάρτη η Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία των Η.Π.Α (NOAA), αναβαθμίζοντας τα ‘Ensembles’ στο Αμερικανικό Προγνωστικό Μοντέλο, γνωστό ως GFS.

Τι είναι τα Ensembles;

Τα Ensembles του GFS είναι τρεξίματα τα οποία βασίζονται στα ίδια αρχικά δεδομένα με αυτά του GFS, αλλά με μια σημαντική διαφορά – το μοντέλο τρέχει αρκετές ακόμα φορές, όπου κάθε φορά γίνονται κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις στα αρχικά δεδομένα. Αυτό συμβαίνει για τον λόγο ότι τα προγνωστικά μοντέλα δέχονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων, όπου μέσα σε αυτά είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν κάποια λάθη ή ανακρίβειες. Άρα, διαφοροποιώντας λίγο τα αρχικά δεδομένα, μπορούμε να εξακριβώσουμε πως αυτές οι ανακρίβειες μπορούν να επηρεάσουν την πρόγνωση και μπορούμε να καταγράψουμε όλα τα πιθανά σενάρια.

Με την χθεσινή αναβάθμιση των Ensembles, αυτά ενσωματώθηκαν στον πυρήνα FV3, κάτι το οποίο προστέθηκε πέρσι στο GFS. Αυτή η αναβάθμιση αποτελεί και την σημαντικότερη αναβάθμιση όσον αφορά τα μέλη των Ensembles εδώ και 5 χρόνια.

Αρχικά, τα μέλη των ensembles πλέον δεν είναι 21 (20 perturbations και 1 control run – εικόνα 1) αλλά έχουν αυξηθεί σε 31 (30 perturbations και 1 control run – εικόνα 2).

Εικόνα 1 – Διάγραμμα Λευκωσίας πριν την αναβάθμιση
Εικόνα 2 – Διάγραμμα Λευκωσίας μετά την αναβάθμιση

Παράλληλα, με την συμπερίληψη του πυρήνα FV3 στο GEFS, η οριζόντια ανάλυση (resolution) αυξήθηκε σε 25km από τα 33km που είχε πριν. Αυτές οι αλλαγές θα επιτρέψουν στα μοντέλα να τρέχουν με μεγαλύτερη ανάλυση, παρέχοντας μας μεγαλύτερη ακρίβεια. Ακόμα μια σημαντική αναβάθμιση είναι η αύξηση της προγνωστικής διάρκειας από 16 ημέρες σε 35 ημέρες μαζί με ταυτόχρονες αναβαθμίσεις στην φυσική των μοντέλων.

Σύμφωνα με το ΝΟΑΑ, κατά την διάρκεια των δοκιμών του αναβαθμισμένου GEFS παρατηρήθηκαν βελτιωμένες προβλέψεις ακραίων καιρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου της τροχιάς και έντασης τροπικών κυκλώνων, υετού, ύψος κυμάτων καθώς και τον αερολυμμάτων για όλες τις περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Περισσότερα σχετικά με την αναβάθμιση του GEFS, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο που αναρτήθηκε στην σελίδα του NOAA πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:

NOAA upgrades Global Ensemble Forecast System

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο YouTube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

- Advertisement -

Ροή ειδήσεων

Συνεχίζει ο άστατος καιρός με τοπικές βροχές/καταιγίδες μέχρι το Σάββατο – Ακολουθεί άνοδος θερμοκρασίας

Μετά την πρόσκαιρη βελτίωση που παρουσιάζει ο καιρός σήμερα Τετάρτη - παρόλο που αναμένεται η εκδήλωση μεμονωμένων βροχών ή...

Υπερκαλύφθηκε η μέση βροχόπτωση Νοεμβρίου – Δείτε τις 2 ακραίες αποκλίσεις

Μετά τις βροχές που επηρέασαν που επηρέασαν τις πλείστες περιοχές του νησιού το τελευταίο 24ωρο, το ποσοστό μέσης βροχόπτωσης για το μήνα Νοέμβριο ανέβηκε...

Διάσπαρτες και πρόσκαιρες βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους τις επόμενες ημέρες

Σφήνα ύφεσης και αβαθές χαμηλό στην επιφάνεια στα παράλια της Αιγύπτου επηρεάζουν την περιοχή μας σήμερα Τρίτη, με αποτέλεσμα τις ασταθείς καιρικές συνθήκες να...

Τοπικές και πρόσκαιρες βροχές/καταιγίδες τις επόμενες ημέρες – Ανανεωμένες προγνώσεις

Οι προγνώσεις στις Τοποθεσίες μόλις έχουν ανανεωθεί και μπορείτε να δείτε όλα τα νεότερα όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών. Στις τοποθεσίες θα...

Κανονική θα κλείσει η μέση βροχόπτωση Νοεμβρίου – Μικρές εισροές στα φράγματα

Μετά τις βροχές που επηρέασαν το προηγούμενο τριήμερο κυρίως ανατολικά τμήματα του νησιού, αλλά και μετά τις βροχές που σημειώθηκαν σε αρκετές περιοχές του...
- Advertisement -