Δελτίο Τύπου ΣΑΛΑ – Τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για ανθρωποπούλια σε χώρο της Λίμνης Κατακράτησης Ομβρίων

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής και κοινωνικής του πολιτικής, προέβη, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, στην τοποθέτηση δύο φωλιών για ανθρωποπούλια στο χώρο περιμετρικά της Λίμνης Κατακράτησης Ομβρίων του ΣΑΛΑ στην περιοχή Κάτω Πολεμιδιών, υιοθετώντας σχετική εισήγηση του Αναδόχου Συντήρησης του Πρασίνου του Συμβουλίου κυρίου Ανδρέα Κρητικού.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πιλοτικό πρόγραμμα για δημιουργία ενός εκτενούς δικτύου φωλιών ανθρωποπουλιών, με σκοπό την αύξηση του πληθυσμού τους και τη βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών.

Τα ανθρωποπούλια είναι νυκτόβια αρπακτικά πουλιά της οικογένειας των κουκουβαγιών, πολύ ωφέλιμα για τη γεωργία, καθώς ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στον άνθρωπο. Ένα ζευγάρι ανθρωποπούλια μαζί με τους νεοσσούς του καταναλώνει χιλιάδες αρουραίους και ποντικούς σε έναν χρόνο και αυτό καθιστά τα ανθρωποπούλια ένα από τα πιο πολύτιμα άγρια πουλιά.

Η περίοδος αναπαραγωγής τους ξεκινάει συνήθως στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Δεν χρησιμοποιεί καθόλου υλικά για τη φωλιά του και γεννά από τέσσερα μέχρι επτά κατάλευκα αβγά τα οποία επωάζει μόνο το θηλυκό για περίπου έναν μήνα, ενώ το αρσενικό εφοδιάζει με τροφή κατά την περίοδο που το θηλυκό επωάζει. Η εναπόθεση των αβγών γίνεται κάθε δύο ημέρες, κάποιες φορές περισσότερο. Η επώαση αρχίζει από το πρώτο αβγό και για τον λόγο αυτό οι νεοσσοί είναι ανισομεγέθεις, λόγω διαφοράς στην εκκόλαψη, είναι φωλεόφιλοι και ανοίγουν τα μάτια τους περίπου την όγδοη ημέρα. Σιτίζονται και από τους δύο γονείς, αποκτούν απευθείας το φτέρωμα των ενηλίκων μεταξύ τρίτης και έβδομης εβδομάδας, έχουν την ικανότητα πετάγματος στις 60 ημέρες, ενώ ανεξαρτητοποιούνται στις δέκα εβδομάδες, περίπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συγκεκριμένες φωλιές έχει παρατηρηθεί να φωλιάζουν και άλλα είδη όπως κίτσηδες (σιαχίνια,) θουπιά και χρυσοκαρακάξες.

Το ανθρωποπούλι αλλά και όλα τα είδη κουκουβαγιών που υπάρχουν στην Κύπρο προστατεύονται αυστηρά από τον νόμο αν και πολύ συχνά ασυνείδητοι κυνηγοί τις σκοτώνουν. Φυσικοί εχθροί αυτών των πουλιών είναι η αλεπού και τα μεγάλα αρπακτικά πτηνά όπως γεράκια και αετοί αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός του πουλιού αυτού στην Κύπρο είναι δυστυχώς ο άνθρωπος.

Με την δράση του αυτή το ΣΑΛΑ συνδράμει την πολιτική της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, η οποία από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 μέχρι σήμερα έχει εγκαταστήσει και ελέγχει κάθε χρόνο πέραν των 200 φωλιών σε όλη τη Κύπρο κυρίως σε γεωργικές και κτηνοτροφικές περιοχές.

Ακολουθούν εικόνες:

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

spot_img
spot_img

Ροή ειδήσεων

Γύρω στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα οι θερμοκρασίες έως την Κυριακή – Εκτόξευση της θερμοκρασίας από εβδομάδας

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή θα κυλήσει το καιρικό σκηνικό στην περιοχή μας μέχρι και το τέλος αυτής της εβδομάδας, με...
- Advertisement -spot_img