Πλησιάζουν λασποβροχές και τοπικές καταιγίδες... Σταδιακή αύξηση σκόνης!!!

Πλησιάζουν λασποβροχές και τοπικές καταιγίδες... Σταδιακή αύξηση σκόνης!!!

>   Το δελτίο καιρού προσφέρει η kitas bank of cyprus banner


Το βαθύ και ανατροφοδοτούμενο βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει και αναμένεται να δώσει τις πρώτες βροχές και καταιγίδες απόψε. To κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού που βρίσκεται τώρα πάνω από την Κρήτη και κινείται πολύ αργά και σταθερά ανατολικά προς την περιοχή μας. Το χαμηλό αυτό σύστημα έχει εξασθενίσει σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αλλά καθώς κινείται ανατολικά βαθαίνει αρκετά και πάλι με την ατμοσφαιρική πίεση να πέφτει στα 993hpa από 1004hpa που είναι τώρα. Ένα τόσο βαθύ χαμηλό βαρομετρικό δεν είναι ασυνήθιστο να επηρεάσει την περιοχή μας, δεν συμβαίνει όμως συχνά. Όπως έχουμε προαναφέρει με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ίσως να έχουμε το πιο βροχερό σύστημα των τελευταίων 26 μηνών.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από απόψε μέχρι την Κυριακή βράδυ προς τη Δευτέρα, κατά διαστήματα με τις πιο πολλές βροχές να αναμένονται το Σαββατοκύριακο. Χιόνια στο Τρόοδος αναμένονται την Κυριακή. Η σκόνη σήμερα επηρεάζει όλο το νησί αλλά λόγω του ισχυρού ανατολικού ανέμου τα επίπεδα σκόνης κοντά στην επιφάνεια της γης είναι κυρίως μέτρια, ενώ σε πιο ψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας η σκόνη είναι πιο πυκνή. Σταδιακά όμως η σκόνη αυξάνεται από απόψε και μέχρι το Σάββατο και θα είναι πυκνή, από την Κυριακή καθαρίζει σταδιακά και αναμένεται υποχωρήσει τελείως μέχρι τη Δευτέρα το πρωί.

Απόψε θα μας επηρεάσει ψυχρό μέτωπο, με συννεφιασμένο καιρό και λασπόνερα, αλλά και ένα πέρασμα με τοπικές καταιγίδες. Κάποιες καταιγίδες κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού ενδέχεται να είναι ισχυρές με χαλαζόπτωση. Οι περισσότερες βροχές αναμένονται στο δυτικό μισό του νησιού και στα ορεινά, ενώ στο ανατολικό μισό αναμένονται λιγότερες και πιο τοπικές. Πιθανές ποσότητες βροχής, από 5 έως 15 χιλιοστά για το δυτικό μισό του νησιού και τα ορεινά, και 0.1 έως 5 χιλιοστά για το ανατολικό μισό του νησιού. Σε καταιγίδα η βροχόπτωση πιθανόν να ξεπερνά τα 15 χιλιοστά. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει σκόνη.

Αύριο Παρασκευή ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, αλλά και μικρή πιθανότητα μεμονωμένης βροχής ή καταιγίδας κυρίως στα βόρεια και στα ορεινά. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται πυκνή σκόνη, η οποία ενδεχομένως να μειώνει την ορατότητα. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με σήμερα. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, 20 έως 23 στα παράλια και 10 στη χιονίστρα.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι άστατος με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τοπικά τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται πυκνή σκόνη. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Την Κυριακή ο καιρός συνεχίζει άστατος με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα σε αρκετές περιπτώσεις θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Στο Τρόοδος αναμένεται χιονόπτωση με χιονόστρωση από το μεσημέρι και μετά από τα 1700 μέτρα και άνω. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη όπου από το απόγευμα αρχίζει να υποχωρεί. Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Τη Δευτέρα πιθανόν να παρατηρούνται ακόμα λίγες βροχές αλλά ο καιρός βελτιώνεται σημαντικά.

Το kitasweather θα σας κρατά ενήμερους γι’ αυτή την εξέλιξη του καιρού αλλά και για τυχόν αλλαγές και προειδοποιήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόβλεψη σκόνης και την ποιότητα του αέρα μπορείτε να δείτε στην αρχική σελίδα του kitasweather.

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την εικόνα της ανατολικής μεσογείου όσον αφορά τις βροχές, μέσω του ραντάρ εδώ.

2 Comments

  1. Eleges gia 30 aria……eleges gia pykni skoni….sygkratisou…

    1. Γεια σου Άκη, όσο αφορά για την πρόβλεψη των χθεσινών θερμοκρασιών, έγινε αρκετά νωρίς και γι’ αυτό ανάφερα χαρακτηριστικά “δεν αποκλείεται….. το πρώτο 30άρι του 2017”. Οι θερμές μάζες επηρέασαν το νησί, αλλά λόγο αυξημένης νεφοκάλυψης η θερμοκρασίες έφτασαν τους 25 βαθμούς οι οποίες ήταν κοντά στις θερμοκρασίες που αναφέραμε στα επόμενα δελτία. Όσο αφόρα τα επίπεδα σκόνης, η Λεμεσός και η Πάφος βρίσκονται στο κόκκινο όπως μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.airquality.dli.mlsi.gov.cy/