Σχετικά υψηλές πιέσεις έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή μας ενώ ιδιαίτερα θερμές για την εποχή αέριες μάζες έχουν αρχίσει προοδευτικά να επηρεάζουν την περιοχή μας, με τη θερμοκρασία να φτάνει και να ξεπερνάει τοπικά τους 30 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού αύριο Τρίτη, αλλά και την Τετάρτη. Παράλληλα, αραιή σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα, η οποία θα πυκνώσει την Τετάρτη. Πτώση της θερμοκρασίας και υποχώρηση της σκόνης αναμένεται από την Πέμπτη, ενώ πιο αισθητή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται την Παρασκευή/Σάββατο, καθώς σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα κατηφορίσει προς την περιοχή μας και η οποία θα αποκοπεί προοδευτικά, με τη θερμοκρασία να πέφτει σε επίπεδα πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή ενώ παράλληλα εμφανίζεται και η πιθανότητα κάποιων τοπικών φαινομένων.
Σήμερα Δευτέρα, η περιοχή μας βρίσκεται κάτω από την επήρεια υψηλών πιέσεων ενώ ιδιαίτερα θερμές για την εποχή αέριες μάζες έχουν αρχίσει να ανηφορίζουν από την βόρειο Αφρική προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο.


Aυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μετά την υποχώρηση των αυξημένων υψηλών νεφώσεων που παρατηρούνται, ο καιρός να καταστεί γενικά κυρίως αίθριος ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο σε σχέση με χθες Κυριακή, για να κυμανθεί γύρω στους 3-5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 23 έως 25 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα. Παράλληλα, αραιή σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα, η οποία θα είναι αρχικά περιορισμένη μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια.



Αύριο Τρίτη, δεν αναμένεται ουσιαστική μεταβολή των καιρικών συνθηκών, αφού η περιοχή μας θα συνεχίσει να βρίσκεται κάτω από πεδίο σχετικά υψηλών πιέσεων με αποτέλεσμα τον κυρίως αίθριο καιρό ενώ ακόμα πιο θερμές αέριες μάζες θα επηρεάσουν την περιοχή μας, ανεβάζοντας τον υδράργυρο γύρω στους 5-8 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 28 έως 30 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού ενώ σε δυτικά/βορειοδυτικά τμήματα του εσωτερικού, η θερμοκρασία θα φτάσει στους 31-32 βαθμούς Κελσίου, γύρω στους 24 έως 28 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 17 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα. Στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσει να αιωρείται αραιή σκόνη.






Την Τετάρτη, σχετικά υψηλές πιέσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή μας, με τον καιρό να παραμένει κυρίως αίθριος με κάποιες υψηλές νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ παράλληλα, η σκόνη αναμένεται να πυκνώσει τόσο στην επιφάνεια όσο και υψηλότερα στην ατμόσφαιρα.



Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, για να κυμανθεί γύρω στους 5-9 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 24 έως 28 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.



Την Πέμπτη, σχετικά υψηλές πιέσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την περιοχή μας ενώ σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας, η οποία θα επεκτείνεται από την βόρεια/βορειοανατολική Ευρώπη μέχρι και τα Βαλκάνια θα αρχίσει να κινείται νοτιοανατολικότερα, προσεγγίζοντας την περιοχή μας.



Έτσι, οι καλές καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουν στην περιοχή μας ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, καθώς πιο ψυχρές αέριες μάζες θα προσεγγίσουν προοδευτικά την περιοχή μας. Παρόλα αυτά, η θερμοκρασία την Πέμπτη θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε επίπεδα πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Παράλληλα, η σκόνη θα εκτοπιστεί ανατολικότερα.



Την Παρασκευή, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας, και προοδευτικά μέχρι το Σάββατο θα αποκοπεί, με αποτέλεσμα την δημιουργία αποκομμένου χαμηλού στην μέση τροπόσφαιρα. Αυτή η εξέλιξη θα φέρει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή και μικρή περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο, η οποία φαίνεται πως θα κυμανθεί σε επίπεδα πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή ενώ παράλληλα, υπάρχει η πιθανότητα να παρατηρηθούν κάποια τοπικά φαινόμενα κατά το διήμερο. Αν παρατηρηθούν φαινόμενα στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους το απόγευμα/βράδυ της Παρασκευής και κατά το Σάββατο, αυτά θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με τη πιθανότητα ελαφριάς και πρόσκαιρης χιονόστρωσης κατά το βράδυ της Παρασκευής και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.





