Βαρομετρικό χαμηλό φέρνει τοπικά ακραία ύψη βροχής και σημαντικές/εκτεταμένες χιονοστρώσεις το επόμενο τριήμερο

Κυκλογένεση αναμένεται προοδευτικά στην περιοχή μας αύριο Δευτέρα, με το βαρομετρικό χαμηλό να μας απασχολεί μέχρι και την Πέμπτη, με κορύφωση την Τρίτη και την Τετάρτη. Αυτή η διαταραχή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και διαφέρει από συστήματα που επηρεάζουν συνήθως την περιοχή μας αφού θα πάρει κάποια χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα (Medicane), όπως για παράδειγμα θερμό πυρήνα και απουσία μετώπων κακοκαιρίας (θερμό/ψυχρό/συνεσφιγμένο). Τέτοια συστήματα συνηθίζεται να δίνουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, αλλά και να επηρεάζουν επίμονα συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης, τέτοια συστήματα έχουν χαμηλή προγνωσιμότητα και αλλαγές στις προγνώσεις μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Με τα τωρινά δεδομένα, αυτό το σύστημα θα μπορούσε να σώσει σε μεγάλο βαθμό την σοβαρή ανομβρία που περνάμε, αλλά είναι ταυτόχρονα ικανό να προκαλέσει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα (αναλόγως που θα παρατηρηθούν τα ακραία υψή βροχής). Εάν δεν παρατηρηθούν σημαντικές αλλαγές μέχρι αύριο, αυτό το σύστημα θα μπορούσε να αφήσει ένα εύρος βροχής από περίπου 30-150 χιλιοστά ενώ σε τοπικό επίπεδο λόγω ορογραφίας ή επιμονής των βροχών στο ίδιο σημείο (κυρίως στο βόρειο 1/3 του νησιού), θα μπορούσαμε να δούμε ύψη βροχής και πέραν των 200 χιλιοστών. Αύριο Δευτέρα θα αναρτηθεί χάρτης εκτιμώμενου συνολικού υετού με βάση και τα τελευταία στοιχεία.

Λόγω της δυνητικά σοβαρής αυτής εξέλιξης έχουμε προχωρήσει σε έκδωση δελτίου με τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν αλλά και συστάσεις για την επερχόμενη διαταραχή και περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Διαταραχή με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις θα επηρεάσει την περιοχή μας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Aύριο Δευτέρα, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας που επηρεάζει την περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες έχει αποκοπεί και θα αρχίσει να κινείται νότια προς την ανατολική Μεσόγειο ενώ την ίδια ώρα κυκλογένεση αναμένεται να παρατηρηθεί νοτιοδυτικά μας.

invito

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά έως κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας οι νεφώσεις θα αυξηθούν και αναμένονται κατά περιόδους βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σε καταιγίδες θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους και κατά τόπους πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 0 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Δευτέρα (29/01/2024)

Το βράδυ της Δευτέρας, κυκλογένεση αρχίζει να παρατηρείται νότια/νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Ο καιρός το βράδυ της Δευτέρας θα είναι άστατος με βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους, με τα φαινόμενα να είναι πιο συχνά και πιο γενικευμένα στο βόρειο/βορειοανατολικό 1/2 του νησιού. Στα βόρεια, τα φαινόμενα θα είναι παρατεταμένα. Σε καταιγίδες θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους και κατά τόπους πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις.

Την Τρίτη, το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να βαθύνει και να γίνει πιο συμμετρικό, με κέντρο ελαφρώς νότια της Κύπρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μεταφορά υγρασίας προς το νησί από τα νοτιοανατολικά και την έντονη και συνεχή σύγκλιση ανέμων προς το νησί. Αυτό θα ευνοήσει σε γενικευμένες και έντονες βροχές/καταιγίδες, με τα φαινόμενα να είναι και παρατεταμένα κυρίως στα ανατολικά, βόρειο 1/3 του νησιού και προσήνεμες πλαγιές των οροσειρών Τροόδους/Πενταδακτύλου λόγω ορογραφίας, με αυξημένη πιθανότητα να προκληθούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, η περιοχή μας θα συνεχίσει να επηρεάζεται από ψυχρή αέρια μάζα και αναμένονται σημαντικές χιονοστρώσεις στα υψηλότερα ορεινά ενώ αναμένεται και σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως από βορειοανατολικές κατευθύνσεις.

Το βράδυ της Τρίτης, το βαρομετρικό χαμηλό κινείται βορειοανατολικότερα, χωρίς να παρουσιάζεται ιδιαίτερη αλλαγή στο καιρικό σκηνικό, με τον κύριο όγκο των φαινομένων όμως να φαίνεται να κινείται και προς πιο βορειοδυτικά τμήματα του νησιού.

Την Τετάρτη, παρόλο που υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τη θέση του κέντρου του χαμηλού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται να βρίσκεται πάνω από την Κύπρο, με τον άστατο καιρό με κατά περιόδους βροχές/καταιγίδες να συνεχίζει.

Την Πέμπτη, το βαρομετρικό χαμηλό αρχίζει να εξασθενεί και να υποχωρεί από την περιοχή μας, με τον καιρό να σημειώνει σταδιακή σημαντική βελτίωση, ωστόσο βροχές/χιόνια και πιθανόν καταιγίδες θα συνεχίσουν να παρατηρούνται.

Ακολουθεί η πρόγνωση για το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη:

Tην Τρίτη, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές/καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι γενικευμένα και παρατεταμένα στο βόρειο 1/2 του νησιού και ανατολικά ενώ στα νοτιοδυτικά θα παρατηρούνται και διαστήματα χωρίς βροχές. Σε καταιγίδες θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και παρατεταμένες, με πολύ βαριές χιονοστρώσεις. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές/καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι γενικευμένα, πιο έντονα και παρατεταμένα στο βόρειο/βορειοανατολικό 1/2 του νησιού. Σε καταιγίδες θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και παρατεταμένες, με πολύ βαριές χιονοστρώσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τρίτη (30/01/2024)

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά περιόδους βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι γενικευμένα και παρατεταμένα στο βόρειο 1/2 του νησιού. Σε καταιγίδες θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και παρατεταμένες, με πολύ βαριές χιονοστρώσεις. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και τοπικά συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές κατά περιόδους, χωρίς να αποκλείονται και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά παράλια. Σε περίπτωση καταιγίδας θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1100 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1200 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -3 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (31/01/2024)

Λόγω της σοβαρότητας αυτής της εξέλιξης, το Kitasweather παρακολουθεί πολύ στενά την όλη εξέλιξη και θα αναρτώνται και θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήμαται προγνώσεις καιρού αλλά και καιρικές ενημερώσεις. Παράλληλα, θα εκδωθούν και οι ανάλογες προειδοποιήσεις όταν και εφόσον κρίνουμε ότι χρειάζεται.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is htyppi15.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg

Κυκλογένεση αναμένεται προοδευτικά στην περιοχή μας αύριο Δευτέρα, με το βαρομετρικό χαμηλό να μας απασχολεί μέχρι και την Πέμπτη, με κορύφωση την Τρίτη και την Τετάρτη. Αυτή η διαταραχή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και διαφέρει από συστήματα που επηρεάζουν συνήθως την περιοχή μας αφού θα πάρει κάποια χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα (Medicane), όπως για παράδειγμα θερμό πυρήνα και απουσία μετώπων κακοκαιρίας (θερμό/ψυχρό/συνεσφιγμένο). Τέτοια συστήματα συνηθίζεται να δίνουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, αλλά και να επηρεάζουν επίμονα συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης, τέτοια συστήματα έχουν χαμηλή προγνωσιμότητα και αλλαγές στις προγνώσεις μπορούν να παρατηρηθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Με τα τωρινά δεδομένα, αυτό το σύστημα θα μπορούσε να σώσει σε μεγάλο βαθμό την σοβαρή ανομβρία που περνάμε, αλλά είναι ταυτόχρονα ικανό να προκαλέσει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα (αναλόγως που θα παρατηρηθούν τα ακραία υψή βροχής). Εάν δεν παρατηρηθούν σημαντικές αλλαγές μέχρι αύριο, αυτό το σύστημα θα μπορούσε να αφήσει ένα εύρος βροχής από περίπου 30-150 χιλιοστά ενώ σε τοπικό επίπεδο λόγω ορογραφίας ή επιμονής των βροχών στο ίδιο σημείο (κυρίως στο βόρειο 1/3 του νησιού), θα μπορούσαμε να δούμε ύψη βροχής και πέραν των 200 χιλιοστών. Αύριο Δευτέρα θα αναρτηθεί χάρτης εκτιμώμενου συνολικού υετού με βάση και τα τελευταία στοιχεία.

Λόγω της δυνητικά σοβαρής αυτής εξέλιξης έχουμε προχωρήσει σε έκδωση δελτίου με τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν αλλά και συστάσεις για την επερχόμενη διαταραχή και περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Διαταραχή με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις θα επηρεάσει την περιοχή μας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Aύριο Δευτέρα, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας που επηρεάζει την περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες έχει αποκοπεί και θα αρχίσει να κινείται νότια προς την ανατολική Μεσόγειο ενώ την ίδια ώρα κυκλογένεση αναμένεται να παρατηρηθεί νοτιοδυτικά μας.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά έως κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας οι νεφώσεις θα αυξηθούν και αναμένονται κατά περιόδους βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σε καταιγίδες θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους και κατά τόπους πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 0 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Δευτέρα (29/01/2024)

Το βράδυ της Δευτέρας, κυκλογένεση αρχίζει να παρατηρείται νότια/νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Ο καιρός το βράδυ της Δευτέρας θα είναι άστατος με βροχές/καταιγίδες κατά περιόδους, με τα φαινόμενα να είναι πιο συχνά και πιο γενικευμένα στο βόρειο/βορειοανατολικό 1/2 του νησιού. Στα βόρεια, τα φαινόμενα θα είναι παρατεταμένα. Σε καταιγίδες θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους και κατά τόπους πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις.

Την Τρίτη, το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να βαθύνει και να γίνει πιο συμμετρικό, με κέντρο ελαφρώς νότια της Κύπρου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μεταφορά υγρασίας προς το νησί από τα νοτιοανατολικά και την έντονη και συνεχή σύγκλιση ανέμων προς το νησί. Αυτό θα ευνοήσει σε γενικευμένες και έντονες βροχές/καταιγίδες, με τα φαινόμενα να είναι και παρατεταμένα κυρίως στα ανατολικά, βόρειο 1/3 του νησιού και προσήνεμες πλαγιές των οροσειρών Τροόδους/Πενταδακτύλου λόγω ορογραφίας, με αυξημένη πιθανότητα να προκληθούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα, η περιοχή μας θα συνεχίσει να επηρεάζεται από ψυχρή αέρια μάζα και αναμένονται σημαντικές χιονοστρώσεις στα υψηλότερα ορεινά ενώ αναμένεται και σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως από βορειοανατολικές κατευθύνσεις.

Το βράδυ της Τρίτης, το βαρομετρικό χαμηλό κινείται βορειοανατολικότερα, χωρίς να παρουσιάζεται ιδιαίτερη αλλαγή στο καιρικό σκηνικό, με τον κύριο όγκο των φαινομένων όμως να φαίνεται να κινείται και προς πιο βορειοδυτικά τμήματα του νησιού.

Την Τετάρτη, παρόλο που υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τη θέση του κέντρου του χαμηλού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται να βρίσκεται πάνω από την Κύπρο, με τον άστατο καιρό με κατά περιόδους βροχές/καταιγίδες να συνεχίζει.

Την Πέμπτη, το βαρομετρικό χαμηλό αρχίζει να εξασθενεί και να υποχωρεί από την περιοχή μας, με τον καιρό να σημειώνει σταδιακή σημαντική βελτίωση, ωστόσο βροχές/χιόνια και πιθανόν καταιγίδες θα συνεχίσουν να παρατηρούνται.

Ακολουθεί η πρόγνωση για το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη:

Tην Τρίτη, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές/καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι γενικευμένα και παρατεταμένα στο βόρειο 1/2 του νησιού και ανατολικά ενώ στα νοτιοδυτικά θα παρατηρούνται και διαστήματα χωρίς βροχές. Σε καταιγίδες θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και παρατεταμένες, με πολύ βαριές χιονοστρώσεις. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές/καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι γενικευμένα, πιο έντονα και παρατεταμένα στο βόρειο/βορειοανατολικό 1/2 του νησιού. Σε καταιγίδες θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και παρατεταμένες, με πολύ βαριές χιονοστρώσεις.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τρίτη (30/01/2024)

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά περιόδους βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι γενικευμένα και παρατεταμένα στο βόρειο 1/2 του νησιού. Σε καταιγίδες θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1200 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1300 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και παρατεταμένες, με πολύ βαριές χιονοστρώσεις. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και τοπικά συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικές βροχές κατά περιόδους, χωρίς να αποκλείονται και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βόρεια και ανατολικά παράλια. Σε περίπτωση καταιγίδας θα παρατηρείται χαλαζόπτωση, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1100 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1200 μέτρα και άνω ενώ σε περίπτωση καταιγίδας σε ορεινή περιοχή, χιονόπτωση και χιονόστρωση μπορεί να παρατηρηθεί έως και 100-200 μέτρα πιο κάτω.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 3-6 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους -3 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Τετάρτη (31/01/2024)

Λόγω της σοβαρότητας αυτής της εξέλιξης, το Kitasweather παρακολουθεί πολύ στενά την όλη εξέλιξη και θα αναρτώνται και θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήμαται προγνώσεις καιρού αλλά και καιρικές ενημερώσεις. Παράλληλα, θα εκδωθούν και οι ανάλογες προειδοποιήσεις όταν και εφόσον κρίνουμε ότι χρειάζεται.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is htyppi15.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Τοπικές βροχές/καταιγίδες και την Μ. Τετάρτη κυρίως στα ορεινά – Πρόγνωση καιρού μέχρι την Κυριακή του Πάσχα

Αυξημένη ηλιοφάνεια αναμένεται στις περισσότερες περιοχές μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο με εξαίρεση αύριο Μεγάλη Τετάρτη όπου θα παρατηρούνται...