Χάρτης συνολικού υετού από 20:00 Τ.Ω 4/12/2018. μέχρι 18:00 Τ.Ω 5/12/2018 – Πορτοκαλί Προειδοποίηση σε ισχύ

Το σύστημα κακοκαιρίας εν ονόματι Γαία που επηρεάζει την περιοχή μας από χθες βράδυ, θα βαθύνει κι άλλο και στρογγυλοκάθεται πάνω από την περιοχή μας μέχρι την Παρασκευή.

 

 

invito

Μέχρι τότε αναμένεται ένα ιδιαίτερα βροχερό διάστημα όπου, με τα νέα στοιχεία, φαίνεται ικανό να καλύψει έως και το 50% της κανονικής βροχόπτωσης του μήνα.

Πορτοκαλί Προειδοποίση σε ισχύ: Παρατεταμένες περίοδοι με έντονες βροχές – Αναβάθμιση σε Πορτοκαλί Προειδοποίηση!!!

Στον πιο κάτω χάρτη βλέπετε ανά περιοχή τις πιθανότητες που υπάρχουν για τοπικές πλημμύρες! Σε αυτό τον χάρτη, εκτός από τις ποσότητες βροχής που αναμένουμε, λαμβάνουμε υπόψη μας και την τοπογραφία αλλά και άλλους παράγοντες.

 

 

Το όνομα ΓΑΊΑ το έχει πάρει μετά από ψηφοφορία από την ομάδα των Καιρόφιλων Κύπρου, αφού κρίθηκε αναγκαίο λόγω των έντονων και -πιθανόν- ακραίων φαινομένων που αναμένονται, αλλά και της μεγάλης διάρκειας που θα έχει.

Στον χάρτη στην κεντρική εικόνα, βλέπετε τις συνολικές ποσότητες βροχής που αναμένουμε από τις 21:00 τοπική ώρα 4/12/2018, μέχρι 18:00 τοπική ώρα 5/12/2018. (Εάν κάποια περιοχή επηρεαστεί από επίκεντρο καταιγίδας, πιθανόν να καταγραφεί πολύ υψηλότερο ύψος βροχής από αυτό που αναγράφουμε). Να σημειώσουμε ότι τα ορεινά/ημιορεινά Λεμεσού-Πάφου θα ευνοηθούν από ορογραφική ενίσχυση και αναμένονται τεράστιες ποσότητες βροχής.

Όπως σας ενημερώσαμε στη χθεσινή μας προειδοποίηση και μπορείτε να διαβάσετε εδώ, το πρώτο 8ωρο του συστήματος είχαμε ευνοϊκές συνθήκες για πολυκυτταρικές και υπερκυτταρικές καταιγίδες και σας αναφέραμε τους κινδύνους που υπάρχουν από τέτοιου είδους καταιγίδες, όπως πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, πολύ ισχυροί ριπαίοι άνεμοι, χαλάζι έως 2 εκατοστά αλλά και ένα απομακρυσμένο αλλά υπάρχον ενδεχόμενο για ανεμοστρόβιλους, όπου τελικά είχαμε 2 αναφορές.

Οι ανεμοστρόβιλοι δημιουργήθηκαν από καταιγίδες υπερκύτταρα, οι οποίες κινούνταν στο νότιο μέρος του κυρίως όγκου των καταιγίδων και δεν επηρεαζόταν η δομή τους από τις υπόλοιπες καταιγίδες.

Η μια αναφορά για ανεμοστρόβιλο ήταν στην περιοχή του λιμανιού στη Λεμεσό, όπου μετακινήθηκαν κοντέινερ και είχαμε αποκοπή δέντρων και η άλλη αναφορά ήταν στην Παρεκκλησιά, όπου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και υποστατικά, ξερίζωσε δέντρα άνω των 50 ετών και μετακίνησε και αναποδογύρισε αυτοκίνητα, όπως βλέπετε στις πιο κάτω εικόνες, αλλά και στο σύνδεσμο της σελίδας μας στο Facebook. Δυστυχώς, ο ανεμοστρόβιλος σκότωσε και ένα σκύλο, αφού ξερίζωσε το κλουβί του και το πέταξε 70 μέτρα μακριά.

https://www.facebook.com/Kitasweather/posts/1792755314187654?__xts__[0]=68.ARD8XgQW90zTP3E0WNi4FCBKtroN_uYeE0qtOUi6H5avYhWkI09jffJ4dgXjO-7OUW7KFX8BKL-8E0jhDLKB9WnLpTQ1brSAsJ9n2kir3jnuvLoQX_MXUoR16e1lBbxRB9DKZu73BedBQ9vPFoS0TEPRUZsppMSPl-8d6pkx1si8_QyIoUPjmC2KKT32-eNjBmzng7YLkN42jYOBVCBDTi12G0-X6RHj7jjVitK5C92mKn7bvM0P9curTI4_2AVjFkBAjZhSuMdbyJyHt1trFmsuE3Zcbs3FHQA56niTZDQ-3n0ATL5bFSV1-1JWsln1zzybegq4f900U1R58Jt1KWkydg&__tn__=-R

Ακόμη 2 εικόνες από την Παρεκκλησιά και μια από το λιμάνι Λεμεσού, όπου κοντέινερ καταπλάκωσε φορτηγό.

Επίσης, από τις ακραίες καταιγίδες πλήγηκε η πόλη και επαρχία Λευκωσίας, κυρίως από ισχυρές βροχοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 200 κλήσεις για άντληση νερού και πτώση δέντρων. Ο μετεωρολογικός μας σταθμός του Πηλακούτα στα Show Room της BMW στα Λατσιά, κατέγραψε 31.8 χιλιοστά βροχής σε μόλις 39 λεπτά, με τη μέγιστη ραγδαιότητα ανά λεπτό να φτάνει τα 3.8 χιλιοστά βροχής. Μπορεί να δίναμε λίγες πιθανότητες για πλημμύρες στη Λευκωσία και χαμηλά ύψη βροχής αλλά, όπως σας αναφέραμε, σε περιοχές που θα επηρεαστούν από επίκεντρο καταιγίδας, τα ποσοστά μπορούν να αυξηθούν σημαντικά, γι’ αυτό δεν πρέπει να υποτιμάτε μια περιοχή με χαμηλό ρίσκο.
Μετά το πρώτο 8ωρο της κακοκαιρίας, δεν αναμένονται άλλες υπερκυτταρικές καταιγίδες και το ενδεχόμενο για άλλους ανεμοστρόβιλους, μεγάλο χαλάζι αλλά και τόσο ισχυρούς ριπαίους ανέμους, απομακρύνεται σχεδόν τελείως.

https://www.facebook.com/Kitasweather/videos/2053791158012084/?__xts__[0]=68.ARA3oc0vlfaXTfy6WZS_s1YUG2RwIamUFejwYxa0dNcREf80fwhB4DFqf2AhzESn5FGCAMiewOWGmzOZhSQmtRjoNws2-GM4_FNQLeqRZKCIyD4-n9ByB4GGwRkLoVue8655cbJDe2ex3W8dAp85R9j7dpf8j65c5eKzCBwlwa4J43niOb7jvSZulzNtMHaUkKAjndAo9Hi8vOHvP2PvH1DMIcutESAVEdydAH16Xv4aSGQ4my8YA94Q_-Riv1AXOqkncSGIFb2e35mxfbQ9pplTPaDJsH1KHmkZgIf6l5g6MntAfAIk30iA3Z0IggiX6XZ4CXetPyyYoxe_eBhz6FiyjWyXjtKmOuh6rA&__tn__=-R

Στο πιο κάτω βίντεο βλέπετε την έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα από τις ακραίες καταιγίδες που επηρέασαν χθες βράδυ το νησί μας.

https://www.facebook.com/Kitasweather/videos/774013069606598/?__tn__=-R

 

Οι καταιγίδες που αναμένονται για το υπόλοιπο διάστημα, όσο μας επηρεάζει η Γαία, είναι μονοκυτταρικές και πολυκυτταρικές, αλλά και γραμμές από αριθμό καταιγίδων (Squall Line). Οι κίνδυνοι που προέρχονται από τέτοιου είδους καταιγίδες είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλάζι -κυρίως μικρότερο των 2 εκατοστών- και ριπαίοι άνεμοι.

Μπορεί να μειώνεται κάπως η ακραία μορφή των καταιγίδων σε σχέση με τις χθεσινοβραδινές, αλλά γεννιούνται άλλα προβλήματα αφού, μέσα στο επόμενο διάστημα, η συχνότητα αλλά και η διάρκεια των βροχών αυξάνονται και, λόγω των ήδη μεγάλων ποσοτήτων βροχής που έχουν σημειωθεί, αυξάνεται ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα και τοπικές πλημμύρες, κυρίως μέσα στις περιοχές όπου είναι αυξημένες οι πιθανότητες στο χάρτη που σας παρουσιάσαμε για την Πορτοκαλί Προειδοποίηση και μπορείτε να δείτε εδώ.

Μέχρι τις 8 το πρωί καταγράφηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής όπου, μέσα σε διάστημα περίπου 8 ωρών, καλύφθηκε το 16% του μήνα με μέση βροχόπτωση τα 15.8 χιλιοστά βροχής. Η πιο υψηλή καταγραφή βροχής ήταν από σταθμό του Τμήματος Μετεωρολογίας στο αεροδρόμιο Πάφου, με 63.8 χιλιοστά βροχής. Για όλες τις αναλυτικές ποσότητες από τις μετρήσεις του Τμήματος Μετεωρολογίας πατήστε εδώ.

Για τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς από τα μεσάνυχτα και μετά, μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τα Weather Stations.

Επίσης, η εισροή νερού στα φράγματα αυξήθηκε και σήμερα έφτασε τα 0.319 Ε.Κ.Μ νερού. Τις επόμενες ημέρες η εισροή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να αρχίσει εισροή μερικών εκατομμυρίων ημερησίως. Είναι πολύ θετικό το ότι, στην κατάσταση που βρίσκονται τα φράγματα μας (μόλις στο 11.2 η χωρητικότητα), θα αρχίσει σημαντική εισροή τόσο νωρίς μέσα στη σεζόν.

Να σημειώσουμε ότι μετά τη Γαία, φαίνεται ότι η περιοχή μας θα επηρεαστεί από νέο σύστημα κακοκαιρίας όπως βλέπεται στον χάρτη πιο κάτω.

 

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις βροχές μέσα από τις εικόνες του ραντάρ εδώ και κάτω από την πρόγνωση της κάθε περιοχής στα Locations.

Συνίσταται προσοχή σε περιοχές όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) στις εικόνες του ραντάρ.

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε σε χάρτη την πορεία της ΓΑΊΑΣ.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι πιο συχνές, έντονες και παρατεταμένες στο δυτικό/νοτιοδυτικό μισό του νησιού. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και σε περιοχές καταιγίδων μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 12 έως 14 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Αύριο Τετάρτη, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι πιο συχνές, έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας στο δυτικό/νοτιοδυτικό μισό του νησιού. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και σε περιοχές καταιγίδων μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι πιο συχνές, έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας στο δυτικό/νοτιοδυτικό μισό του νησιού. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και σε περιοχές καταιγίδων μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Την  Πέμπτη και την Παρασκευή συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση.

Στα Locations μπορείτε να δείτε την πρόγνωση για όλες τις πόλεις και το Τρόοδος, οι οποίες περιλαμβάνουν την πιθανότητα βροχής (Chance of rain), ύψος αναμενόμενης βροχής σε χιλιοστά (εάν κάποια περιοχή επηρεαστεί από επίκεντρο καταιγίδας, πιθανόν να καταγραφεί πολύ υψηλότερο ύψος βροχής από αυτό που αναγράφουμε), μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ώρες ηλιοφάνειας, κατεύθυνση και ένταση ανέμου κατά τις απογευματινές ώρες (οι πιο ισχυροί άνεμοι συνηθίζονται κατά το δεύτερο μισό της ημέρας) και δείκτη UV.

Στα Weather Stations μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας, για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Το σύστημα κακοκαιρίας εν ονόματι Γαία που επηρεάζει την περιοχή μας από χθες βράδυ, θα βαθύνει κι άλλο και στρογγυλοκάθεται πάνω από την περιοχή μας μέχρι την Παρασκευή.

 

 

Μέχρι τότε αναμένεται ένα ιδιαίτερα βροχερό διάστημα όπου, με τα νέα στοιχεία, φαίνεται ικανό να καλύψει έως και το 50% της κανονικής βροχόπτωσης του μήνα.

Πορτοκαλί Προειδοποίση σε ισχύ: Παρατεταμένες περίοδοι με έντονες βροχές – Αναβάθμιση σε Πορτοκαλί Προειδοποίηση!!!

Στον πιο κάτω χάρτη βλέπετε ανά περιοχή τις πιθανότητες που υπάρχουν για τοπικές πλημμύρες! Σε αυτό τον χάρτη, εκτός από τις ποσότητες βροχής που αναμένουμε, λαμβάνουμε υπόψη μας και την τοπογραφία αλλά και άλλους παράγοντες.

 

 

Το όνομα ΓΑΊΑ το έχει πάρει μετά από ψηφοφορία από την ομάδα των Καιρόφιλων Κύπρου, αφού κρίθηκε αναγκαίο λόγω των έντονων και -πιθανόν- ακραίων φαινομένων που αναμένονται, αλλά και της μεγάλης διάρκειας που θα έχει.

Στον χάρτη στην κεντρική εικόνα, βλέπετε τις συνολικές ποσότητες βροχής που αναμένουμε από τις 21:00 τοπική ώρα 4/12/2018, μέχρι 18:00 τοπική ώρα 5/12/2018. (Εάν κάποια περιοχή επηρεαστεί από επίκεντρο καταιγίδας, πιθανόν να καταγραφεί πολύ υψηλότερο ύψος βροχής από αυτό που αναγράφουμε). Να σημειώσουμε ότι τα ορεινά/ημιορεινά Λεμεσού-Πάφου θα ευνοηθούν από ορογραφική ενίσχυση και αναμένονται τεράστιες ποσότητες βροχής.

Όπως σας ενημερώσαμε στη χθεσινή μας προειδοποίηση και μπορείτε να διαβάσετε εδώ, το πρώτο 8ωρο του συστήματος είχαμε ευνοϊκές συνθήκες για πολυκυτταρικές και υπερκυτταρικές καταιγίδες και σας αναφέραμε τους κινδύνους που υπάρχουν από τέτοιου είδους καταιγίδες, όπως πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, πολύ ισχυροί ριπαίοι άνεμοι, χαλάζι έως 2 εκατοστά αλλά και ένα απομακρυσμένο αλλά υπάρχον ενδεχόμενο για ανεμοστρόβιλους, όπου τελικά είχαμε 2 αναφορές.

Οι ανεμοστρόβιλοι δημιουργήθηκαν από καταιγίδες υπερκύτταρα, οι οποίες κινούνταν στο νότιο μέρος του κυρίως όγκου των καταιγίδων και δεν επηρεαζόταν η δομή τους από τις υπόλοιπες καταιγίδες.

Η μια αναφορά για ανεμοστρόβιλο ήταν στην περιοχή του λιμανιού στη Λεμεσό, όπου μετακινήθηκαν κοντέινερ και είχαμε αποκοπή δέντρων και η άλλη αναφορά ήταν στην Παρεκκλησιά, όπου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και υποστατικά, ξερίζωσε δέντρα άνω των 50 ετών και μετακίνησε και αναποδογύρισε αυτοκίνητα, όπως βλέπετε στις πιο κάτω εικόνες, αλλά και στο σύνδεσμο της σελίδας μας στο Facebook. Δυστυχώς, ο ανεμοστρόβιλος σκότωσε και ένα σκύλο, αφού ξερίζωσε το κλουβί του και το πέταξε 70 μέτρα μακριά.

https://www.facebook.com/Kitasweather/posts/1792755314187654?__xts__[0]=68.ARD8XgQW90zTP3E0WNi4FCBKtroN_uYeE0qtOUi6H5avYhWkI09jffJ4dgXjO-7OUW7KFX8BKL-8E0jhDLKB9WnLpTQ1brSAsJ9n2kir3jnuvLoQX_MXUoR16e1lBbxRB9DKZu73BedBQ9vPFoS0TEPRUZsppMSPl-8d6pkx1si8_QyIoUPjmC2KKT32-eNjBmzng7YLkN42jYOBVCBDTi12G0-X6RHj7jjVitK5C92mKn7bvM0P9curTI4_2AVjFkBAjZhSuMdbyJyHt1trFmsuE3Zcbs3FHQA56niTZDQ-3n0ATL5bFSV1-1JWsln1zzybegq4f900U1R58Jt1KWkydg&__tn__=-R

Ακόμη 2 εικόνες από την Παρεκκλησιά και μια από το λιμάνι Λεμεσού, όπου κοντέινερ καταπλάκωσε φορτηγό.

Επίσης, από τις ακραίες καταιγίδες πλήγηκε η πόλη και επαρχία Λευκωσίας, κυρίως από ισχυρές βροχοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 200 κλήσεις για άντληση νερού και πτώση δέντρων. Ο μετεωρολογικός μας σταθμός του Πηλακούτα στα Show Room της BMW στα Λατσιά, κατέγραψε 31.8 χιλιοστά βροχής σε μόλις 39 λεπτά, με τη μέγιστη ραγδαιότητα ανά λεπτό να φτάνει τα 3.8 χιλιοστά βροχής. Μπορεί να δίναμε λίγες πιθανότητες για πλημμύρες στη Λευκωσία και χαμηλά ύψη βροχής αλλά, όπως σας αναφέραμε, σε περιοχές που θα επηρεαστούν από επίκεντρο καταιγίδας, τα ποσοστά μπορούν να αυξηθούν σημαντικά, γι’ αυτό δεν πρέπει να υποτιμάτε μια περιοχή με χαμηλό ρίσκο.
Μετά το πρώτο 8ωρο της κακοκαιρίας, δεν αναμένονται άλλες υπερκυτταρικές καταιγίδες και το ενδεχόμενο για άλλους ανεμοστρόβιλους, μεγάλο χαλάζι αλλά και τόσο ισχυρούς ριπαίους ανέμους, απομακρύνεται σχεδόν τελείως.

https://www.facebook.com/Kitasweather/videos/2053791158012084/?__xts__[0]=68.ARA3oc0vlfaXTfy6WZS_s1YUG2RwIamUFejwYxa0dNcREf80fwhB4DFqf2AhzESn5FGCAMiewOWGmzOZhSQmtRjoNws2-GM4_FNQLeqRZKCIyD4-n9ByB4GGwRkLoVue8655cbJDe2ex3W8dAp85R9j7dpf8j65c5eKzCBwlwa4J43niOb7jvSZulzNtMHaUkKAjndAo9Hi8vOHvP2PvH1DMIcutESAVEdydAH16Xv4aSGQ4my8YA94Q_-Riv1AXOqkncSGIFb2e35mxfbQ9pplTPaDJsH1KHmkZgIf6l5g6MntAfAIk30iA3Z0IggiX6XZ4CXetPyyYoxe_eBhz6FiyjWyXjtKmOuh6rA&__tn__=-R

Στο πιο κάτω βίντεο βλέπετε την έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα από τις ακραίες καταιγίδες που επηρέασαν χθες βράδυ το νησί μας.

https://www.facebook.com/Kitasweather/videos/774013069606598/?__tn__=-R

 

Οι καταιγίδες που αναμένονται για το υπόλοιπο διάστημα, όσο μας επηρεάζει η Γαία, είναι μονοκυτταρικές και πολυκυτταρικές, αλλά και γραμμές από αριθμό καταιγίδων (Squall Line). Οι κίνδυνοι που προέρχονται από τέτοιου είδους καταιγίδες είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλάζι -κυρίως μικρότερο των 2 εκατοστών- και ριπαίοι άνεμοι.

Μπορεί να μειώνεται κάπως η ακραία μορφή των καταιγίδων σε σχέση με τις χθεσινοβραδινές, αλλά γεννιούνται άλλα προβλήματα αφού, μέσα στο επόμενο διάστημα, η συχνότητα αλλά και η διάρκεια των βροχών αυξάνονται και, λόγω των ήδη μεγάλων ποσοτήτων βροχής που έχουν σημειωθεί, αυξάνεται ο κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα και τοπικές πλημμύρες, κυρίως μέσα στις περιοχές όπου είναι αυξημένες οι πιθανότητες στο χάρτη που σας παρουσιάσαμε για την Πορτοκαλί Προειδοποίηση και μπορείτε να δείτε εδώ.

Μέχρι τις 8 το πρωί καταγράφηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής όπου, μέσα σε διάστημα περίπου 8 ωρών, καλύφθηκε το 16% του μήνα με μέση βροχόπτωση τα 15.8 χιλιοστά βροχής. Η πιο υψηλή καταγραφή βροχής ήταν από σταθμό του Τμήματος Μετεωρολογίας στο αεροδρόμιο Πάφου, με 63.8 χιλιοστά βροχής. Για όλες τις αναλυτικές ποσότητες από τις μετρήσεις του Τμήματος Μετεωρολογίας πατήστε εδώ.

Για τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς από τα μεσάνυχτα και μετά, μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τα Weather Stations.

Επίσης, η εισροή νερού στα φράγματα αυξήθηκε και σήμερα έφτασε τα 0.319 Ε.Κ.Μ νερού. Τις επόμενες ημέρες η εισροή αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να αρχίσει εισροή μερικών εκατομμυρίων ημερησίως. Είναι πολύ θετικό το ότι, στην κατάσταση που βρίσκονται τα φράγματα μας (μόλις στο 11.2 η χωρητικότητα), θα αρχίσει σημαντική εισροή τόσο νωρίς μέσα στη σεζόν.

Να σημειώσουμε ότι μετά τη Γαία, φαίνεται ότι η περιοχή μας θα επηρεαστεί από νέο σύστημα κακοκαιρίας όπως βλέπεται στον χάρτη πιο κάτω.

 

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις βροχές μέσα από τις εικόνες του ραντάρ εδώ και κάτω από την πρόγνωση της κάθε περιοχής στα Locations.

Συνίσταται προσοχή σε περιοχές όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) στις εικόνες του ραντάρ.

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε σε χάρτη την πορεία της ΓΑΊΑΣ.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι πιο συχνές, έντονες και παρατεταμένες στο δυτικό/νοτιοδυτικό μισό του νησιού. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και σε περιοχές καταιγίδων μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 12 έως 14 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Αύριο Τετάρτη, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι πιο συχνές, έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας στο δυτικό/νοτιοδυτικό μισό του νησιού. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και σε περιοχές καταιγίδων μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές θα είναι πιο συχνές, έντονες και μεγαλύτερης διάρκειας στο δυτικό/νοτιοδυτικό μισό του νησιού. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, με ριπαίους ανέμους και μικρού διαμετρήματος χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και σε περιοχές καταιγίδων μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Την  Πέμπτη και την Παρασκευή συνεχίζει ο άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση.

Στα Locations μπορείτε να δείτε την πρόγνωση για όλες τις πόλεις και το Τρόοδος, οι οποίες περιλαμβάνουν την πιθανότητα βροχής (Chance of rain), ύψος αναμενόμενης βροχής σε χιλιοστά (εάν κάποια περιοχή επηρεαστεί από επίκεντρο καταιγίδας, πιθανόν να καταγραφεί πολύ υψηλότερο ύψος βροχής από αυτό που αναγράφουμε), μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ώρες ηλιοφάνειας, κατεύθυνση και ένταση ανέμου κατά τις απογευματινές ώρες (οι πιο ισχυροί άνεμοι συνηθίζονται κατά το δεύτερο μισό της ημέρας) και δείκτη UV.

Στα Weather Stations μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας, για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Συνεχίζει μέχρι και την Τετάρτη το κύμα καύσωνα – Υποχωρεί στη συνέχεια με θερμοκρασίες λίγο κάτω από τους 40°C

Στις 10ήμερες προγνώσεις στις Τοποθεσίες θα προσέξετε ότι το κύμα καύσωνα που επηρεάζει την περιοχή μας από χθες θα...