Διαταραχή express προοδευτικά από απόψε (Χάρτης εκτιμώμενου υετού) – Ακολουθεί νέα αλλά υποσχόμενη διαταραχή

Express βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει την περιοχή μας προοδευτικά από απόψε με βροχές και χιόνια ενώ από την Κυριακή το βράδυ προς Δευτέρα νέο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο φαίνεται πολύ υποσχόμενο, αναμένεται να αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας σε συνδυασμό με ψυχρή αέρια μάζα.

Σήμερα Πέμπτη, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας έχει αρχίσει να επεκτείνεται νοτιότερα προς την ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να αναμένεται κυκλογένεση το απόγευμα προς απόψε το βράδυ.

Αυτή την ώρα (14:30), τοπικές βροχές παρατηρούνται σε ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους, νότια τμήματα του εσωτερικού και προς νοτιοανατολικά. Τις επόμενες 1-2 ώρες θα συνεχίσουν οι βροχές στις εκεί περιοχές και θα ακολουθούν ανατολική/νοτιοανατολική πορεία.

Ραντάρ βροχής (14:40)

Κατά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την περιοχή μας θα αρχίσει να βαθαίνει καθώς κινείται ανατολικά προς τη Μέση Ανατολή.

invito

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα καταστεί αρχικά μερικώς συννεφιασμένος ενώ τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Προοδευτικά, οι νεφώσεις θα αυξηθούν από τα βορειοδυτικά και αναμένονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, με τα φαινόμενα να είναι πιο γενικευμένα και πιο συχνά κατά το δεύτερο μισό της νύχτας και κυρίως στο βόρειο 1/3 του νησιού. Τα φαινόμενα θα είναι παρατεταμένα κατά τις αυγινές ώρες στα βορειότερα/βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού. Τα όποια φαινόμενα αρχικά στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού ενώ μετά τα μεσάνυχτα και κυρίως κατά τις αυγινές ώρες, η χιονόπτωση αναμένεται να επεκταθεί μέχρι τα 1500 μέτρα, με χιονόστρωση από τα περίπου 1550 μέτρα και άνω.

Αύριο Παρασκευή, το βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει την περιοχή μας απόψε θα έχει κινηθεί ανατολικότερα μέχρι αύριο προς τη Μέση Ανατολή καθώς οργανώνεται καλύτερα και βαθαίνει λίγο. Την ίδια ώρα, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα βόρεια του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσει να κινείται ανατολικότερα/νοτιοανατολικότερα, ενισχύοντας μέσα στο Σ/Κ την σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας που επηρεάζει την περιοχή μας.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά αύριο Παρασκευή άστατος με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, με τα φαινόμενα να είναι πιο γενικευμένα στο βόρειο/βορειοανατολικό 1/2 του νησιού ενώ τα φαινόμενα θα είναι παρατεταμένα στα βορειότερα/βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού (κατεχόμενα τμήματα του νησιού). Τα φαινόμενα από τα περίπου 1400 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονόστρωση από τα περίπου τα 1450 μέτρα και άνω. Σταδιακά κατά το δεύτερο μισό της ημέρας ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά από τα δυτικά, με τοπικά φαινόμενα να συνεχίζουν μέχρι το απόγευμα κυρίως σε νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού. Εάν παρατηρηθούν φαινόμενα από τα 1400 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με την πιθανότητα για τοπικές ελαφριές χιονοστρώσεις από τα 1500 μέτρα και άνω. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρειο 1/2 του νησιού αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές λόγω Sea Effect Rain/Snow. Από τα 1300 μέτρα και άνω αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις, με ελαφριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1350 μέτρα και άνω.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω, φτάνοντας γύρω στους 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στον 1 βαθμό Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Παρασκευή (26/01/2024)

Στην κεντρική εικόνα, αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις συνολικές ποσότητες υετού που εκτιμούμε ότι θα σημειωθούν στο διάστημα από τις 18:00 τοπική ώρα 25/01/2024, μέχρι 08:00 τοπική ώρα 27/01/2024.

Χάρτης εκτιμώμενου συνολικού υετού

Ο κύριος όγκος των φαινομένων στο νησί μας αναμένεται κατά το δεύτερο μισό της αποψινής νύχτας και κατά το πρώτο μισό της αυριανής ημέρας όπου και θα πρέπει να σημειωθούν τα πλείστα χιλιοστά που αναγράφονται στον πιο πάνω χάρτη. Τις υπόλοιπες ώρες τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά/μεμονωμένα. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής με βάση τον πιο πάνω χάρτη αναμένονται στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού και κυρίως στα βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού. Επίσης, οι περιοχές που θα επηρεαστούν από επίκεντρα καταιγίδων μπορούν να καταγράψουν έως και περίπου 10-20 χιλιοστά περισσότερα από αυτά που αναγράφονται στον χάρτη.

Εκτιμούμε ότι η συνολική μέση βροχόπτωση μέχρι το πρωί του Σαββάτου (08:00) θα κυμανθεί από 8-15 χιλιοστά. Με βάση τα χιλιοστά που εκτιμούμε ότι θα σημειωθούν κατά την περίοδο που είναι σε ισχύ ο πιο πάνω χάρτης, η βροχόπτωση του μήνα που διανύουμε θα κυμανθεί γύρω στο 68-75% μέχρι το πρωί του Σαββάτου (08:00) από το 60% που βρίσκεται μέχρι σήμερα Πέμπτη 25/01/2024 (08:00). Να σημειώσουμε ότι οι βροχές που σημειώνονται ήδη στο νησί (πριν τις 18:00 δηλαδή) δεν λαμβάνονται υπόψην στην τελική αποτίμηση.

Το Σάββατο, η σφήνα ύφεσης από την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει φτάσει στα βόρεια Βαλκάνια και θα ενσωματωθεί στην υφιστάμενη σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας ενισχύοντας την. Την ίδια ώρα, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας φαίνεται πως θα αρχίσει να αποκόπτεται.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια και βόρειο 1/2 της οροσειράς του Τροόδους αναμένεται να δώσουν ακόμα λίγες μεμονωμένες βροχές ή και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω λόγω Sea Effect Rain/Snow. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 15 έως 17 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για το Σάββατο (27/01/2024)

Την Κυριακή, η σφήνα ύφεσης αποκόπτεται ενώ την ίδια ώρα, ο Αζορικός αντικυκλώνας επεκτείνεται βορειότερα/βορειοανατολικότερα. Το αποκομμένο χαμηλό καθώς θα στροβιλίζεται και θα κατηφορίζει προς την περιοχή μας θα ευνοήσει κυκλογένεση στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πιο αυξημένες στα βόρεια/βορειοανατολικά. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και ανατολικά και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών. Στα ορεινά από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις, με τοπικές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Από το βράδυ, ο καιρός θα καταστεί προοδευτικά άστατος με κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1350 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1400 μέτρα και άνω.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στον 1βαθμό Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (28/01/2024)

Την Δευτέρα, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα φαίνεται να κινείται νοτιότερα με κέντρο τη δυτική Τουρκία – Αιγαίο ενώ το βαρομετρικό χαμηλό θα αρχίσει να βαθαίνει στην ανατολική Μεσόγειο και θα απασχολεί την περιοχή μας μέχρι και την Τετάρτη.

Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ θετική έτσι ώστε η περιοχή μας να επηρεαστεί από οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό με αρκετές βροχές και χιόνια, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής τον φετινό χειμώνα. Παρόλο που υπάρχει αρκετή συμφωνία μέχρι στιγμής από τα προγνωστικά μοντέλα για αυτή την εξέλιξη, υπάρχει κάποια αβεβαιότητα αφού η παραμικρή μετατόπιση του αποκομμένου χαμηλού στη μέση τροπόσφαιρα θα έχει μεγάλη επίπτωση στις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν. Ακόμη και αν παραμείνει παρόμοια η διάταξη της ατμόσφαιρας, το πόσες βροχές/χιόνια θα παρατηρηθούν (και σε ποιες φάσεις) αλλά και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει με αρκετή ακρίβεια μόλις 12-24 ώρες νωρίτερα αφού τέτοιες αποκομμένες διαταραχές έτσι συμπεριφέρονται βάση και της πείρας μας. Το πιο σίγουρο από αυτή την εξέλιξη είναι ότι θα παρατηρηθεί στο σύνολο της περιόδου αρκετό χιόνι στην περιοχή του Τροόδους. Παράλληλα, η συγκεκριμένη διαταραχή θα συνδυαστεί και με ψυχρή αέρια μάζα, η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη νεφοκάλυψη και βροχές/χιόνια θα ρίξει την θερμοκρασία σε επίπεδα κάτω της κανονικής ενώ θα παρατηρούνται χιονοπτώσεις από την αρχή του συστήματος στα ορεινά, από τα περίπου 1000-1300 μέτρα και άνω (αναλόγως ημέρας).

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is htyppi15.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg

Express βαρομετρικό χαμηλό θα επηρεάσει την περιοχή μας προοδευτικά από απόψε με βροχές και χιόνια ενώ από την Κυριακή το βράδυ προς Δευτέρα νέο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο φαίνεται πολύ υποσχόμενο, αναμένεται να αρχίσει να επηρεάζει την περιοχή μας σε συνδυασμό με ψυχρή αέρια μάζα.

Σήμερα Πέμπτη, σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας έχει αρχίσει να επεκτείνεται νοτιότερα προς την ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να αναμένεται κυκλογένεση το απόγευμα προς απόψε το βράδυ.

Αυτή την ώρα (14:30), τοπικές βροχές παρατηρούνται σε ανατολικά τμήματα της οροσειράς του Τροόδους, νότια τμήματα του εσωτερικού και προς νοτιοανατολικά. Τις επόμενες 1-2 ώρες θα συνεχίσουν οι βροχές στις εκεί περιοχές και θα ακολουθούν ανατολική/νοτιοανατολική πορεία.

Ραντάρ βροχής (14:40)

Κατά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, το αβαθές βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την περιοχή μας θα αρχίσει να βαθαίνει καθώς κινείται ανατολικά προς τη Μέση Ανατολή.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα καταστεί αρχικά μερικώς συννεφιασμένος ενώ τοπικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρεια αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Προοδευτικά, οι νεφώσεις θα αυξηθούν από τα βορειοδυτικά και αναμένονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, με τα φαινόμενα να είναι πιο γενικευμένα και πιο συχνά κατά το δεύτερο μισό της νύχτας και κυρίως στο βόρειο 1/3 του νησιού. Τα φαινόμενα θα είναι παρατεταμένα κατά τις αυγινές ώρες στα βορειότερα/βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού. Τα όποια φαινόμενα αρχικά στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα είναι υπό την μορφή χιονιού ενώ μετά τα μεσάνυχτα και κυρίως κατά τις αυγινές ώρες, η χιονόπτωση αναμένεται να επεκταθεί μέχρι τα 1500 μέτρα, με χιονόστρωση από τα περίπου 1550 μέτρα και άνω.

Αύριο Παρασκευή, το βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει την περιοχή μας απόψε θα έχει κινηθεί ανατολικότερα μέχρι αύριο προς τη Μέση Ανατολή καθώς οργανώνεται καλύτερα και βαθαίνει λίγο. Την ίδια ώρα, σφήνα ύφεσης στη μέση τροπόσφαιρα βόρεια του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσει να κινείται ανατολικότερα/νοτιοανατολικότερα, ενισχύοντας μέσα στο Σ/Κ την σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας που επηρεάζει την περιοχή μας.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά αύριο Παρασκευή άστατος με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, με τα φαινόμενα να είναι πιο γενικευμένα στο βόρειο/βορειοανατολικό 1/2 του νησιού ενώ τα φαινόμενα θα είναι παρατεταμένα στα βορειότερα/βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού (κατεχόμενα τμήματα του νησιού). Τα φαινόμενα από τα περίπου 1400 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονόστρωση από τα περίπου τα 1450 μέτρα και άνω. Σταδιακά κατά το δεύτερο μισό της ημέρας ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται σημαντικά από τα δυτικά, με τοπικά φαινόμενα να συνεχίζουν μέχρι το απόγευμα κυρίως σε νοτιοανατολικά τμήματα του νησιού. Εάν παρατηρηθούν φαινόμενα από τα 1400 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με την πιθανότητα για τοπικές ελαφριές χιονοστρώσεις από τα 1500 μέτρα και άνω. Κατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα καταστεί στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και βόρειο 1/2 του νησιού αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές λόγω Sea Effect Rain/Snow. Από τα 1300 μέτρα και άνω αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις, με ελαφριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1350 μέτρα και άνω.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα έως λίγο πιο κάτω, φτάνοντας γύρω στους 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στον 1 βαθμό Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Παρασκευή (26/01/2024)

Στην κεντρική εικόνα, αλλά και στην εικόνα πιο κάτω, βλέπετε τις συνολικές ποσότητες υετού που εκτιμούμε ότι θα σημειωθούν στο διάστημα από τις 18:00 τοπική ώρα 25/01/2024, μέχρι 08:00 τοπική ώρα 27/01/2024.

Χάρτης εκτιμώμενου συνολικού υετού

Ο κύριος όγκος των φαινομένων στο νησί μας αναμένεται κατά το δεύτερο μισό της αποψινής νύχτας και κατά το πρώτο μισό της αυριανής ημέρας όπου και θα πρέπει να σημειωθούν τα πλείστα χιλιοστά που αναγράφονται στον πιο πάνω χάρτη. Τις υπόλοιπες ώρες τα φαινόμενα θα είναι πιο τοπικά/μεμονωμένα. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής με βάση τον πιο πάνω χάρτη αναμένονται στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού και κυρίως στα βορειοανατολικότερα τμήματα του νησιού. Επίσης, οι περιοχές που θα επηρεαστούν από επίκεντρα καταιγίδων μπορούν να καταγράψουν έως και περίπου 10-20 χιλιοστά περισσότερα από αυτά που αναγράφονται στον χάρτη.

Εκτιμούμε ότι η συνολική μέση βροχόπτωση μέχρι το πρωί του Σαββάτου (08:00) θα κυμανθεί από 8-15 χιλιοστά. Με βάση τα χιλιοστά που εκτιμούμε ότι θα σημειωθούν κατά την περίοδο που είναι σε ισχύ ο πιο πάνω χάρτης, η βροχόπτωση του μήνα που διανύουμε θα κυμανθεί γύρω στο 68-75% μέχρι το πρωί του Σαββάτου (08:00) από το 60% που βρίσκεται μέχρι σήμερα Πέμπτη 25/01/2024 (08:00). Να σημειώσουμε ότι οι βροχές που σημειώνονται ήδη στο νησί (πριν τις 18:00 δηλαδή) δεν λαμβάνονται υπόψην στην τελική αποτίμηση.

Το Σάββατο, η σφήνα ύφεσης από την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει φτάσει στα βόρεια Βαλκάνια και θα ενσωματωθεί στην υφιστάμενη σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας ενισχύοντας την. Την ίδια ώρα, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας φαίνεται πως θα αρχίσει να αποκόπτεται.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια και βόρειο 1/2 της οροσειράς του Τροόδους αναμένεται να δώσουν ακόμα λίγες μεμονωμένες βροχές ή και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω λόγω Sea Effect Rain/Snow. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 15 έως 17 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για το Σάββατο (27/01/2024)

Την Κυριακή, η σφήνα ύφεσης αποκόπτεται ενώ την ίδια ώρα, ο Αζορικός αντικυκλώνας επεκτείνεται βορειότερα/βορειοανατολικότερα. Το αποκομμένο χαμηλό καθώς θα στροβιλίζεται και θα κατηφορίζει προς την περιοχή μας θα ευνοήσει κυκλογένεση στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πιο αυξημένες στα βόρεια/βορειοανατολικά. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και ανατολικά και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών. Στα ορεινά από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις, με τοπικές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Από το βράδυ, ο καιρός θα καταστεί προοδευτικά άστατος με κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1350 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1400 μέτρα και άνω.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στον 1βαθμό Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (28/01/2024)

Την Δευτέρα, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα φαίνεται να κινείται νοτιότερα με κέντρο τη δυτική Τουρκία – Αιγαίο ενώ το βαρομετρικό χαμηλό θα αρχίσει να βαθαίνει στην ανατολική Μεσόγειο και θα απασχολεί την περιοχή μας μέχρι και την Τετάρτη.

Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ θετική έτσι ώστε η περιοχή μας να επηρεαστεί από οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό με αρκετές βροχές και χιόνια, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής τον φετινό χειμώνα. Παρόλο που υπάρχει αρκετή συμφωνία μέχρι στιγμής από τα προγνωστικά μοντέλα για αυτή την εξέλιξη, υπάρχει κάποια αβεβαιότητα αφού η παραμικρή μετατόπιση του αποκομμένου χαμηλού στη μέση τροπόσφαιρα θα έχει μεγάλη επίπτωση στις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν. Ακόμη και αν παραμείνει παρόμοια η διάταξη της ατμόσφαιρας, το πόσες βροχές/χιόνια θα παρατηρηθούν (και σε ποιες φάσεις) αλλά και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι κάτι το οποίο θα ξεκαθαρίσει με αρκετή ακρίβεια μόλις 12-24 ώρες νωρίτερα αφού τέτοιες αποκομμένες διαταραχές έτσι συμπεριφέρονται βάση και της πείρας μας. Το πιο σίγουρο από αυτή την εξέλιξη είναι ότι θα παρατηρηθεί στο σύνολο της περιόδου αρκετό χιόνι στην περιοχή του Τροόδους. Παράλληλα, η συγκεκριμένη διαταραχή θα συνδυαστεί και με ψυχρή αέρια μάζα, η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη νεφοκάλυψη και βροχές/χιόνια θα ρίξει την θερμοκρασία σε επίπεδα κάτω της κανονικής ενώ θα παρατηρούνται χιονοπτώσεις από την αρχή του συστήματος στα ορεινά, από τα περίπου 1000-1300 μέτρα και άνω (αναλόγως ημέρας).

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is htyppi15.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Συνεχίζει μέχρι και την Τετάρτη το κύμα καύσωνα – Υποχωρεί στη συνέχεια με θερμοκρασίες λίγο κάτω από τους 40°C

Στις 10ήμερες προγνώσεις στις Τοποθεσίες θα προσέξετε ότι το κύμα καύσωνα που επηρεάζει την περιοχή μας από χθες θα...