Επιστρέφει η βαρυχειμωνιά στην Κύπρο κατά το δεύτερο μισό της εβδομάδας

Μετά από ένα 48ωρο καλοκαιρίας χθες και σήμερα, επιστρέφει ο άστατος καιρός από αύριο Τετάρτη, με σταδιακή αύξηση των πιθανοτήτων βροχής, με κορύφωση το Παρασκευοσαββατοκύριακο.

Ισχυρή σφήνα έξαρσης (Ridge) θα εγκατασταθεί και πάλι τις επόμενες ημέρες στη δυτική με κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον καλό και σχετικά θερμό καιρό (για την εποχή) στις εκεί περιοχές, κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Αυτό θα ευνοήσει σφήνα ύφεσης – πλανητικής κλίμακας (Long Wave Trough – Planetary Scale), που θα περικλείει κι άλλες μικρότερες, δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις (Short Wave Troughs), να κατηφορίσει από τα Βαλκάνια προς την περιοχή μας.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα κυκλογένεση (δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού) στη βόρεια Λιβύη, που θα κινηθεί προς την περιοχή μας και αναμένεται να βαθύνει αρκετά, όπως βλέπετε στο χάρτη στην κεντρική εικόνα. Φτάνοντας στην περιοχή μας, αυτό το χαμηλό θα γίνει πολύ αργό και θα στρογγυλοκαθήσει για λίγες ημέρες, πριν κινηθεί ανατολικά. Με βάση τα πιο πάνω, αυτό το χαμηλό φαίνεται πολύ υποσχόμενο όσον αφορά τις βροχές, όπου στο σύνολό τους θα καλύψουν όλο το νησί, με αρκετές περιοχές να δέχονται πολύ μεγάλες ποσότητες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι συνολικές ποσότητες βροχής που φαίνονται είναι από περίπου 20 έως 100 χιλιοστά.

invito

Επίσης αυτό το χαμηλό, προερχόμενο από τη Λιβύη, αναμένεται να μεταφέρει σκόνη στην περιοχή μας την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες, θα υπάρχει πιο λεπτομερής ενημέρωση όσον αφορά την εξέλιξη του χαμηλού και το πως θα επηρεάσει το νησί μας.

Σημερινή πληρότητα φραγμάτων και βροχόπτωση μήνα και υδρολογικού έτους:

Μετά τις τοπικές βροχές/καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά που είχαμε την Κυριακή, η βροχόπτωση, με βάση τους μετρητές του Τμήματος Μετεωρολογίας, κυμάνθηκε από 0 έως 24.4 χιλιοστά, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Από τις 11:00, 24/3/2019 μέχρι τις 21:00, 24/3/2019 – το διάστημα που σημειώθηκαν φαινόμενα, οι σταθμοί μας κατέγραψαν τις εξής ποσότητες:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 11.2 mm
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 15.5 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 4.6 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 0 mm
Spectus – Λεμεσός: 1 mm
Χάνι – Λεμεσός: 1.6 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 5.1 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 0 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 0 mm

Μετά τις βροχές που σημειώθηκαν την Κυριακή, η βροχόπτωση για το μήνα ανήλθε στο 68%, από το 62% που βρισκόταν μέχρι το Σάββατο , όπως μπορείτε να δείτε εδώ, και η βροχόπτωση από 1/10/2018, στο 152% (εξαιρετική πολυομβρία). Μέχρι το τέλος του μήνα η βροχόπτωση θα ξεπεράσει το 100% και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, υπολογίζουμε να φτάσει περίπου το 130-170% (το εύρος θα μικρύνει τις επόμενες ημέρες).

Στους πιο κάτω χάρτες μπορείτε να δείτε τις ανωμαλίες που παρουσιάζει ο καιρός, όσον αφορά τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας και του υετού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τις αποκλίσεις υετού, παρουσιάζουν το ανατολικό μισό της Μεσογείου και η Μέση Ανατολή.

Με το ρυθμό που πάμε αλλά και με το σύστημα που θα μας επηρεάσει τις επόμενες μέρες, θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι αυτό το υδρολογικό έτος θα καταταχθεί στην πρώτη πεντάδα από τότε που υπάρχουν στοιχεία (1902). Η πιο υψηλή μέση βροχόπτωση σε ένα υδρολογικό έτος ήταν το 1968/1969, με 800 χιλιοστά βροχής. Ακολουθούν τα υδρολογικά έτη 1929/1930, 1925/1926, 1904/1905, 1919/1920 με 739, 732, 722 και 697 χιλιοστά αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, η μέση βροχόπτωση του υδρολογικού έτους που διανύουμε είναι στα 663.2 χιλιοστά και υπολείπονται 33.8 χιλιοστά μέσης βροχόπτωσης για να βρεθούμε στην πέμπτη θέση, ενώ φλερτάρουμε να καταταχθούμε και πιο ψηλά μέχρι το τέλος του υδρολογικού έτους. Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειάζεται για να βρεθούμε στην πρώτη τριάδα, είναι στο σύνολο της περιόδου Απρίλης-Σεπτέμβρης, η συνολική μέση βροχόπτωση να κυμανθεί κοντά στις κανονικές τιμές και άνω.

Η εισροή νερού στα φράγματα ήταν αυξημένη το τελευταίο τετραήμερο, όπου προστέθηκαν ακόμη 2.629 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 217.658 Ε.Κ.Μ νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων ανήλθε στο 83.7%, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 23.4%.

Τα επόμενα φράγματα που αναμένεται να υπερχειλίσουν είναι των Ευρέτου (95.2% πληρότητα) και Κανναβιού (80.2%), ενώ στο παιχνίδι ίσως μπει και ο Διπόταμος, νοουμένου ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αξιόλογες βροχές τον Απρίλη.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα σπάσαμε το απόλυτο ρεκόρ εισροής νερού σε ένα υδρολογικό έτος, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσης, έχουμε σπάσει 1 ρεκόρ μέσα στο Φεβρουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και άλλα 2 ρεκόρ μέσα στον Ιανουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Για τις αναλυτικές εισροές πατήστε εδώ.

Να σημειώσουμε πως είναι σίγουρα ευχάριστο το ότι είχαμε τέτοιες μεγάλες εισροές, αλλά τέτοιες εισροές είναι εφικτές μόνο όταν ένα υδρολογικό έτος ξεκινάει με σχεδόν άδεια φράγματα. Τόσο αυτό το ρεκόρ όσο και τα προηγούμενα, θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν, αφού έπαιξαν ρόλο διάφορες συγκυρίες, όπως μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία όσον αφορά τις βροχές η Ευρυδίκη – Τοπικές βροχές και σκόνη τις επόμενες μέρες.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αρκετά φράγματα έχουν υπερχειλίσει και δεν καταμετρείται το νερό που εισρέει, όπως βλέπετε πιο πάνω.

Αυτή η ασυνήθιστη παρατεταμένη περίοδος με πολλές βροχές, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τους πιο κάτω λόγους:

  1. Πλησιάζουμε στο τέλος των οργανωμένων διαταραχών.
  2. Θα κρατήσει αυξημένες τις εισροές νερού στα φράγματα για αρκετές εβδομάδες ακόμα και επίσης θα παραμείνουν υπερχειλισμένα αρκετά φράγματα, ίσως για μερικούς μήνες ακόμα.
  3. Θα υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται εξοικονόμηση νερού από τις γεωτρήσεις και τα φράγματα, κυρίως για γεωργικούς σκοπούς.
  4. Θα κρατήσουν τα δάση μας πράσινα και θα αντέξουν πιο εύκολα το καλοκαίρι.

Όσοι γεωργοί σκοπεύουν να φυτέψουν φυτά τα οποία είναι ευαίσθητα στο κρύο και στις πολλές βροχές, καλό θα ήταν να το καθυστερήσουν λίγο (μια εβδομάδα) και να συμβουλευτούν τους γεωπόνους τους.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, ενώ τις αυγινές ώρες δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές στα παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 8 έως 10 στα παράλια και στους 0 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος χωρίς να αποκλείονται μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα παράλια. Σταδιακά, νεφώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, κυρίως σε ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά σε περιοχές του εσωτερικού και αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι βροχές/καταιγίδες θα ακολουθούν ανατολική/νοτιοανατολική πορεία και αναμένεται να επηρεάσουν τοπικά τα νότια και ανατολικά τμήματα του νησιού, αργότερα το απόγευμα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και τοπικά θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με μικρή πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 7 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 8 έως 10 στα παράλια και στους 0 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος χωρίς να αποκλείονται μεμονωμένες βροχές. Οι νεφώσεις θα αυξηθούν μετά το μεσημέρι και αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και τοπικά θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με μικρή πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Την περιοχή θα επηρεάζει σκόνη από τη Λιβύη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέτριοι 4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 20 στα παράλια και στους 8 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ της Πέμπτης ο καιρός αναμένεται να καταστεί σταδιακά συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες όπου, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, θα πρέπει να έχουν επηρεάσει όλο το νησί.

Την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να είναι έντονες και παρατεταμένες. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή την Παρασκευή ενώ το Σάββατο αναμένεται πτώση και αναμένεται σταδιακά να αρχίσουν χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Μετά από ένα 48ωρο καλοκαιρίας χθες και σήμερα, επιστρέφει ο άστατος καιρός από αύριο Τετάρτη, με σταδιακή αύξηση των πιθανοτήτων βροχής, με κορύφωση το Παρασκευοσαββατοκύριακο.

Ισχυρή σφήνα έξαρσης (Ridge) θα εγκατασταθεί και πάλι τις επόμενες ημέρες στη δυτική με κεντρική Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον καλό και σχετικά θερμό καιρό (για την εποχή) στις εκεί περιοχές, κατά τις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Αυτό θα ευνοήσει σφήνα ύφεσης – πλανητικής κλίμακας (Long Wave Trough – Planetary Scale), που θα περικλείει κι άλλες μικρότερες, δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις (Short Wave Troughs), να κατηφορίσει από τα Βαλκάνια προς την περιοχή μας.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα κυκλογένεση (δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού) στη βόρεια Λιβύη, που θα κινηθεί προς την περιοχή μας και αναμένεται να βαθύνει αρκετά, όπως βλέπετε στο χάρτη στην κεντρική εικόνα. Φτάνοντας στην περιοχή μας, αυτό το χαμηλό θα γίνει πολύ αργό και θα στρογγυλοκαθήσει για λίγες ημέρες, πριν κινηθεί ανατολικά. Με βάση τα πιο πάνω, αυτό το χαμηλό φαίνεται πολύ υποσχόμενο όσον αφορά τις βροχές, όπου στο σύνολό τους θα καλύψουν όλο το νησί, με αρκετές περιοχές να δέχονται πολύ μεγάλες ποσότητες. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι συνολικές ποσότητες βροχής που φαίνονται είναι από περίπου 20 έως 100 χιλιοστά.

Επίσης αυτό το χαμηλό, προερχόμενο από τη Λιβύη, αναμένεται να μεταφέρει σκόνη στην περιοχή μας την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες, θα υπάρχει πιο λεπτομερής ενημέρωση όσον αφορά την εξέλιξη του χαμηλού και το πως θα επηρεάσει το νησί μας.

Σημερινή πληρότητα φραγμάτων και βροχόπτωση μήνα και υδρολογικού έτους:

Μετά τις τοπικές βροχές/καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά που είχαμε την Κυριακή, η βροχόπτωση, με βάση τους μετρητές του Τμήματος Μετεωρολογίας, κυμάνθηκε από 0 έως 24.4 χιλιοστά, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Από τις 11:00, 24/3/2019 μέχρι τις 21:00, 24/3/2019 – το διάστημα που σημειώθηκαν φαινόμενα, οι σταθμοί μας κατέγραψαν τις εξής ποσότητες:

Ξενοδοχείο Jubilee – Τρόοδος: 11.2 mm
Κυρ Γιάννη – Όμοδος: 15.5 mm
Blue Arches – Λεύκαρα: 4.6 mm
BMW – Λατσιά, Λευκωσία: 0 mm
Spectus – Λεμεσός: 1 mm
Χάνι – Λεμεσός: 1.6 mm
Sunfresh – Κάτω Πάφος: 5.1 mm
Papantoniou – Πόλη Χρυσοχούς: 0 mm
Στου Ρουσιά – Λάρνακα: 0 mm

Μετά τις βροχές που σημειώθηκαν την Κυριακή, η βροχόπτωση για το μήνα ανήλθε στο 68%, από το 62% που βρισκόταν μέχρι το Σάββατο , όπως μπορείτε να δείτε εδώ, και η βροχόπτωση από 1/10/2018, στο 152% (εξαιρετική πολυομβρία). Μέχρι το τέλος του μήνα η βροχόπτωση θα ξεπεράσει το 100% και αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, υπολογίζουμε να φτάσει περίπου το 130-170% (το εύρος θα μικρύνει τις επόμενες ημέρες).

Στους πιο κάτω χάρτες μπορείτε να δείτε τις ανωμαλίες που παρουσιάζει ο καιρός, όσον αφορά τις αποκλίσεις της θερμοκρασίας και του υετού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τις αποκλίσεις υετού, παρουσιάζουν το ανατολικό μισό της Μεσογείου και η Μέση Ανατολή.

Με το ρυθμό που πάμε αλλά και με το σύστημα που θα μας επηρεάσει τις επόμενες μέρες, θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι αυτό το υδρολογικό έτος θα καταταχθεί στην πρώτη πεντάδα από τότε που υπάρχουν στοιχεία (1902). Η πιο υψηλή μέση βροχόπτωση σε ένα υδρολογικό έτος ήταν το 1968/1969, με 800 χιλιοστά βροχής. Ακολουθούν τα υδρολογικά έτη 1929/1930, 1925/1926, 1904/1905, 1919/1920 με 739, 732, 722 και 697 χιλιοστά αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής, η μέση βροχόπτωση του υδρολογικού έτους που διανύουμε είναι στα 663.2 χιλιοστά και υπολείπονται 33.8 χιλιοστά μέσης βροχόπτωσης για να βρεθούμε στην πέμπτη θέση, ενώ φλερτάρουμε να καταταχθούμε και πιο ψηλά μέχρι το τέλος του υδρολογικού έτους. Από εκεί και πέρα, αυτό που χρειάζεται για να βρεθούμε στην πρώτη τριάδα, είναι στο σύνολο της περιόδου Απρίλης-Σεπτέμβρης, η συνολική μέση βροχόπτωση να κυμανθεί κοντά στις κανονικές τιμές και άνω.

Η εισροή νερού στα φράγματα ήταν αυξημένη το τελευταίο τετραήμερο, όπου προστέθηκαν ακόμη 2.629 Ε.Κ.Μ νερού. Από την 1η του Οκτώβρη μέχρι σήμερα, η συνολική εισροή ήταν 217.658 Ε.Κ.Μ νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων ανήλθε στο 83.7%, ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα ήταν μόλις στο 23.4%.

Τα επόμενα φράγματα που αναμένεται να υπερχειλίσουν είναι των Ευρέτου (95.2% πληρότητα) και Κανναβιού (80.2%), ενώ στο παιχνίδι ίσως μπει και ο Διπόταμος, νοουμένου ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αξιόλογες βροχές τον Απρίλη.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές του μήνα σπάσαμε το απόλυτο ρεκόρ εισροής νερού σε ένα υδρολογικό έτος, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσης, έχουμε σπάσει 1 ρεκόρ μέσα στο Φεβρουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και άλλα 2 ρεκόρ μέσα στον Ιανουάριο, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Για τις αναλυτικές εισροές πατήστε εδώ.

Να σημειώσουμε πως είναι σίγουρα ευχάριστο το ότι είχαμε τέτοιες μεγάλες εισροές, αλλά τέτοιες εισροές είναι εφικτές μόνο όταν ένα υδρολογικό έτος ξεκινάει με σχεδόν άδεια φράγματα. Τόσο αυτό το ρεκόρ όσο και τα προηγούμενα, θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν, αφού έπαιξαν ρόλο διάφορες συγκυρίες, όπως μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία όσον αφορά τις βροχές η Ευρυδίκη – Τοπικές βροχές και σκόνη τις επόμενες μέρες.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αρκετά φράγματα έχουν υπερχειλίσει και δεν καταμετρείται το νερό που εισρέει, όπως βλέπετε πιο πάνω.

Αυτή η ασυνήθιστη παρατεταμένη περίοδος με πολλές βροχές, έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τους πιο κάτω λόγους:

  1. Πλησιάζουμε στο τέλος των οργανωμένων διαταραχών.
  2. Θα κρατήσει αυξημένες τις εισροές νερού στα φράγματα για αρκετές εβδομάδες ακόμα και επίσης θα παραμείνουν υπερχειλισμένα αρκετά φράγματα, ίσως για μερικούς μήνες ακόμα.
  3. Θα υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται εξοικονόμηση νερού από τις γεωτρήσεις και τα φράγματα, κυρίως για γεωργικούς σκοπούς.
  4. Θα κρατήσουν τα δάση μας πράσινα και θα αντέξουν πιο εύκολα το καλοκαίρι.

Όσοι γεωργοί σκοπεύουν να φυτέψουν φυτά τα οποία είναι ευαίσθητα στο κρύο και στις πολλές βροχές, καλό θα ήταν να το καθυστερήσουν λίγο (μια εβδομάδα) και να συμβουλευτούν τους γεωπόνους τους.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, ενώ τις αυγινές ώρες δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχές στα παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 8 έως 10 στα παράλια και στους 0 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο Τετάρτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος χωρίς να αποκλείονται μεμονωμένες βροχές, κυρίως στα παράλια. Σταδιακά, νεφώσεις θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, κυρίως σε ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά σε περιοχές του εσωτερικού και αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι βροχές/καταιγίδες θα ακολουθούν ανατολική/νοτιοανατολική πορεία και αναμένεται να επηρεάσουν τοπικά τα νότια και ανατολικά τμήματα του νησιού, αργότερα το απόγευμα. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και τοπικά θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με μικρή πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά, μέτριοι έως ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ στα παράλια. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, 19 έως 21 στα παράλια και στους 7 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, 8 έως 10 στα παράλια και στους 0 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

Την Πέμπτη, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος χωρίς να αποκλείονται μεμονωμένες βροχές. Οι νεφώσεις θα αυξηθούν μετά το μεσημέρι και αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Κάποιες καταιγίδες θα είναι έντονες και τοπικά θα συνοδεύονται από μικρού διαμετρήματος χαλάζι, με μικρή πιθανότητα χαλαζόστρωσης. Την περιοχή θα επηρεάζει σκόνη από τη Λιβύη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια μέτριοι 4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 έως 20 στα παράλια και στους 8 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Το βράδυ της Πέμπτης ο καιρός αναμένεται να καταστεί σταδιακά συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες όπου, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, θα πρέπει να έχουν επηρεάσει όλο το νησί.

Την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες σε κάποιες περιπτώσεις αναμένεται να είναι έντονες και παρατεταμένες. Η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή την Παρασκευή ενώ το Σάββατο αναμένεται πτώση και αναμένεται σταδιακά να αρχίσουν χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Τοπικές βροχές απόψε και αύριο – Συνεχίζουν οι ασταθείς καιρικές συνθήκες μέχρι και τουλάχιστον την Παρασκευή

Γενικά καλές καιρικές συνθήκες αναμένονται σήμερα Τρίτη στην περιοχή μας με αυξημένη ηλιοφάνεια και πρόσκαιρη μεταφορά σκόνης ενώ απόψε,...