Καταστροφική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσού-Λάρνακας

Τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και δασική έκταση προκάλεσε μέχρι τώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Αρακαπά και επεκτάθηκε στην γύρω περιοχή, επηρεάζοντας αρκετά χωριά της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας.

Δύο πτητικά μέσα στέλνει η Ελλάδα και άλλα δύο το Ισραήλ για να συνδράμουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ελέγχου της φωτιάς.

Στην περιοχή βρίσκεται ο μετεωρολόγος του kitasweather Έρικ Κίτας, καλύπτοντας την εξέλιξη της πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται σε πολλά μέτωπα.

Η πιο κάτω φωτογραφία λήφθηκε από το Πραστειό Κελλακίου κοιτάζοντας προς Επταγώνια και Ακαπνού.

invito

23:00

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Αντρέα Κεττή, η Π.Υ επιχειρεί σε τελικές κατασβέσεις οικιών κυρίως στα χωριά Οδού και Οράς. Επιπρόσθετα προστατεύονται κατοικίες που συνορεύουν με τις εμπλεκόμενες στη πυρκαγιά οικίες. Επιπρόσθετα επιχειρούν δυνάμεις στις περιμέτρους των κοινοτήτων.

Δυνάμεις επιχειρούν και σε περιοχή της κοινότητας Ακαπνού στην οποία υπήρξε αναζωπύρωση.

22:40

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη από τις Αρχές 67χρονος για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Αρακαπά και μαίνεται ανεξέλεγκτη από το απόγευμα σε αρκετά χωριά της ορεινής Λεμεσού και της ορεινής Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, μετά από αξιολόγηση μαρτυρίας εντοπίστηκε το συγκεκριμένο πρόσωπο, που οδηγήθηκε στα γραφεία της Αστυνομίας για ανάκριση.

Διενεργούνται εξετάσεις για να διαφανεί κατά πόσο η φωτιά τέθηκε κακόβουλα, δεδομένου ότι από την περιοχή που ξέσπασε η φωτιά στον Αρακαπά, είχε ξεκινήσει άλλο μέτωπο την περασμένη εβδομάδα, το οποίο δεν επεκτάθηκε λόγω της έγκαιρης παρέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης με την πυρκαγιά, που παραμένει ανεξέλεγκτη κι έφτασε μέχρι τη Βαβατσινιά, αφού πέρασε από Επταγώνια, Μελίνη, Ορά, Οδού, Άγιο Κωνσταντίνο, Συκόπετρα και Διερώνα, συνεχίζεται.

Λόγω του σκότους, επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις, αφού τα πτητικά μέσα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

22:30

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, σοβαρές ζημιές παρατηρούνται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με τις κοινότητες Επταγώνειας, Αρακαπά, Πραστειό Κελλακίου, Αγίοι Βαβατσινιάς, Κελλάκι, Μελίνη, Οδού και Ορά να μείνουν χωρίς ρεύμα.

21:20

Μετά από επικοινωνία του μετεωρολόγου του Kitasweather Έρικ Κίτα με τα λατομεία Κυθραιώτη, θα αποσταλεί μπουλντόζα για να είναι σε επιφυλακή στην περιοχή Επταγώνειας – Αρακαπά – Πραστειού.

20:40

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ λειτουργεί Κέντρο Επιχειρήσεων και καλείται το κοινό ΜΟΝΟ σε περιπτώσεις ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ που αφορούν είτε οδηγίες για αποφυγή των σημείων της πυρκαγιάς, είτε για πληροφορίες που αφορούν τυχόν εγκλωβισμένα πρόσωπα, να επικοινωνεί με τα τηλ 24804373 – 24804374 τα οποία χειρίζεται η Αστυνομία.

20:35

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Αντρέα Κεττή, η πυρκαγιά άρχισε από περιοχή της Κοινότητας Αρακαπά και λόγω των σφοδρών ανέμων, την πυκνή βλάστηση και τη μορφολογία του εδάφους εξαπλώθηκε ραγδαία στα χωριά Αρακαπά, Επταγώνια, Μελίνη, Οδού, Άγιοι Βαβατσινιάς, Άγιος Κωνσταντίνος, Συκόπετρα, Διερώνα. Έγινε άμεση ανάκληση προσωπικού από όλες τις Επαρχίες και απεστάλησαν ισχυρές δυνάμεις στα σημεία πυρκαγιών τόσο σε Πυροσβεστικά οχήματα όσο και σε έμψυχο υλικό. Στους αστικούς πυροσβεστικούς Σταθμούς παραμένει προσωπικό ασφαλείας. Επιπρόσθετα ενημερώθηκαν άμεσα οι Επαρχιακές Διοικήσεις και απέστειλαν υποστηρικτική βοήθεια. Περαιτέρω κινητοποιήθηκαν άμεσα η Πολιτική Άμυνα και η Αστυνομία που συνέβαλαν στις εκκενώσεις και διασώσεις ατόμων. Αναδιπλώθηκαν άμεσα κέντρα επιχειρήσεων επί τόπου με επικεφαλής τους Β/ Διευθυντές της Υπηρεσίας υποστηριζόμενοι από το Γενικό Συντονιστικό Κέντρο Α.Π.Υ. Παρακαλείτε το κοινό να είναι πολύ προσεκτικό στις δραστηριότητες του στον αστικό ιστό.

20:20

Εκκενώνεται και το χωριό Βαβατσινιά. Σε επιφυλακή και τα Λεύκαρα.

19:50

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Αντρέα Κεττή, παρακαλείται το κοινό να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τους δρόμους (Οδού – Μελίνης Λεύκαρα – Βαβατσινιάς, Παρεκκλησιά – Κελλάκι, Ακρούντα – Διερώνα , Χοιροκοιτία – Βάβλα, Φαρμακά – Οδού).

19:45

Aκολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της Κυπριακής Κυβέρνησης σε σχέση με την πυρκαγιά:

“Σε σχέση με την καταστροφική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, ανακοινώνονται τα εξής:

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος».

Με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι σε διαρκή διαβούλευση στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λευκωσία, μετά από σύσκεψη που μόλις ολοκληρώθηκε, η μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων στην περιοχή Βαβατσινιάς.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λευκωσίας βρίσκονταν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο Επίτροπος του Πολίτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χωριό Αρακαπάς και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς. Το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της μεγάλης έκτασης και ειδικά της πολύ μεγάλης περιμέτρου της.Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, πέραν των επίγειων δυνάμεων, επιχειρούν το σύνολο των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και πτητικά και επίγεια μέσα της Εθνικής Φρουράς, ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια για αποστολή πτητικών μέσων από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, εντός της ημέρας, αναμένεται άφιξη δύο αεροσκαφών τύπου Canadair από την Ελλάδα και δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ, ενώ ζητήθηκε ενίσχυση με ακόμα τέσσερα πτητικά μέσα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU.

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση της Αστυνομίας να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Διευκρινίζεται ότι, λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί η κρισιμότητα της κατάστασης, η αξιοποίηση της συνεισφοράς των εθελοντών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνοΠροτεραιότητα μας είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια των περιουσιών και της δασικής γης.

Για την κατάσταση, ενημερώνεται διαρκώς, από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

19:40

Οι καπνοί της πυρκαγιάς έχουν φτάσει σχεδόν μέχρι τα παράλια της Συρίας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Kοντά στα παράλια της Συρίας έχουν φτάσει οι καπνοί από την πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσού/Λάρνακας

19:15

Ο δρόμος Επταγώνειας – Κελλακίου έχει τυλιχθεί για πολλοστή φορά στις φλόγες και από τα 2 σημεία ενώ συνεχώς εμφανίζονται νέες εστίες. Περισσότερα μπορείε να δείτε στο live video από τον μετεωρολόγο του kitasweather εδώ.

18:30

Ένα από τα μέτωπα της τεράστιας πυρκαγιάς το οποίο κινείται προς τα βόρεια τμήματα της Επταγώνειας και νότια τμήματα του χωριού Κελλάκι, στο live video από τον μετεωρολόγο του kitasweather εδώ.

18:10

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Αντρέα Κεττή, εκκενώθηκαν οι κοινότητες Αρακαπά , Επταγώνια , Μελίνη ενώ γίνεται προσπάθεια εκκένωσης της κοινότητας και γίνονται διασώσεις στην κοινότητα Όρας. Για την κοινότητα Οδού υπήρξε πρόβλημα πρόσβασης προς τη κοινότητα από Επαρχία Λάρνακας λόγω της πυρκαγιάς και αποστέλλονται δυνάμεις από Λευκωσία. Η Π.Υ επιχειρεί με συνολικά 40 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα.

17:05

Ένα από τα μέτωπα της τεράστιας πυρκαγιάς στο δρόμο Επταγώνιας-Μελίνης, στο live video από τον μετεωρολόγο του kitasweather εδώ.

16:50

Ενισχύσεις από την ΕΕ καθώς και το Ισραήλ ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσού-Λάρνακας. Ζητήθηκαν οκτώ εναέρια μέσα για να στηρίξουν τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

16:35

Καταστροφικές διαστάσεις λαμβάνει η τεραστίων διαστάσεων φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην ορεινή Λεμεσού – Λάρνακας.

Έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα και δόθηκαν οδηγίες για να εκκενωθούν τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγίοι Βαβατσινιάς.

Νεότερη ενημέρωση 16:31

Ακόμη ένα μεγάλο μέτωπο κινείται από τη Διερώνα προς Κακομάλλη, ενώ το μέτωπο της Μελίνης κατευθύνεται προς Ορά.

Είναι τεράστια η έκταση της φωτιάς και τα μέτωπα είναι πολλά. Η φωτιά πέρασε μέσα από τη Μελίνη χωρίς να προκαλέσει σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, καταστροφές σε σπίτια.

Νεότερη ενημέρωση 16:23

Στην κοινότητα Μελίνη βρίσκεται η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από νωρίς το απόγευμα στην επαρχία Λεμεσού και κατευθύνεται προς την Ορά.

Επίσης ακόμη ένα μέτωπο φωτιάς κινείται προς τη Συκόπετρα.

Δείτε εδώ το live post από το μετεωρολόγο του kitasweather Έρικ Κίτας.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην ανατολική επαρχία Λεμεσού, όπου οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες να ελεγχθούν τα μέτωπα της φωτιάς.

Νωρίτερα η φωτιά διαπέρασε το χωριό και έκαψε μερικά σπίτια.

Οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή για άμεση εκκένωση του χωριού, ενώ στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το Τμήμα Δασών έχει επισπεύσει δυνάμεις από όλη την Κύπρο.

Δείτε εδώ το live post του kitasweather νωρίτερα.

Τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και δασική έκταση προκάλεσε μέχρι τώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Αρακαπά και επεκτάθηκε στην γύρω περιοχή, επηρεάζοντας αρκετά χωριά της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας.

Δύο πτητικά μέσα στέλνει η Ελλάδα και άλλα δύο το Ισραήλ για να συνδράμουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ελέγχου της φωτιάς.

Στην περιοχή βρίσκεται ο μετεωρολόγος του kitasweather Έρικ Κίτας, καλύπτοντας την εξέλιξη της πυρκαγιάς, η οποία μαίνεται σε πολλά μέτωπα.

Η πιο κάτω φωτογραφία λήφθηκε από το Πραστειό Κελλακίου κοιτάζοντας προς Επταγώνια και Ακαπνού.

23:00

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Αντρέα Κεττή, η Π.Υ επιχειρεί σε τελικές κατασβέσεις οικιών κυρίως στα χωριά Οδού και Οράς. Επιπρόσθετα προστατεύονται κατοικίες που συνορεύουν με τις εμπλεκόμενες στη πυρκαγιά οικίες. Επιπρόσθετα επιχειρούν δυνάμεις στις περιμέτρους των κοινοτήτων.

Δυνάμεις επιχειρούν και σε περιοχή της κοινότητας Ακαπνού στην οποία υπήρξε αναζωπύρωση.

22:40

Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη από τις Αρχές 67χρονος για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Αρακαπά και μαίνεται ανεξέλεγκτη από το απόγευμα σε αρκετά χωριά της ορεινής Λεμεσού και της ορεινής Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, μετά από αξιολόγηση μαρτυρίας εντοπίστηκε το συγκεκριμένο πρόσωπο, που οδηγήθηκε στα γραφεία της Αστυνομίας για ανάκριση.

Διενεργούνται εξετάσεις για να διαφανεί κατά πόσο η φωτιά τέθηκε κακόβουλα, δεδομένου ότι από την περιοχή που ξέσπασε η φωτιά στον Αρακαπά, είχε ξεκινήσει άλλο μέτωπο την περασμένη εβδομάδα, το οποίο δεν επεκτάθηκε λόγω της έγκαιρης παρέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η μάχη των δυνάμεων πυρόσβεσης με την πυρκαγιά, που παραμένει ανεξέλεγκτη κι έφτασε μέχρι τη Βαβατσινιά, αφού πέρασε από Επταγώνια, Μελίνη, Ορά, Οδού, Άγιο Κωνσταντίνο, Συκόπετρα και Διερώνα, συνεχίζεται.

Λόγω του σκότους, επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις, αφού τα πτητικά μέσα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

22:30

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, σοβαρές ζημιές παρατηρούνται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, με τις κοινότητες Επταγώνειας, Αρακαπά, Πραστειό Κελλακίου, Αγίοι Βαβατσινιάς, Κελλάκι, Μελίνη, Οδού και Ορά να μείνουν χωρίς ρεύμα.

21:20

Μετά από επικοινωνία του μετεωρολόγου του Kitasweather Έρικ Κίτα με τα λατομεία Κυθραιώτη, θα αποσταλεί μπουλντόζα για να είναι σε επιφυλακή στην περιοχή Επταγώνειας – Αρακαπά – Πραστειού.

20:40

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ λειτουργεί Κέντρο Επιχειρήσεων και καλείται το κοινό ΜΟΝΟ σε περιπτώσεις ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ που αφορούν είτε οδηγίες για αποφυγή των σημείων της πυρκαγιάς, είτε για πληροφορίες που αφορούν τυχόν εγκλωβισμένα πρόσωπα, να επικοινωνεί με τα τηλ 24804373 – 24804374 τα οποία χειρίζεται η Αστυνομία.

20:35

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Αντρέα Κεττή, η πυρκαγιά άρχισε από περιοχή της Κοινότητας Αρακαπά και λόγω των σφοδρών ανέμων, την πυκνή βλάστηση και τη μορφολογία του εδάφους εξαπλώθηκε ραγδαία στα χωριά Αρακαπά, Επταγώνια, Μελίνη, Οδού, Άγιοι Βαβατσινιάς, Άγιος Κωνσταντίνος, Συκόπετρα, Διερώνα. Έγινε άμεση ανάκληση προσωπικού από όλες τις Επαρχίες και απεστάλησαν ισχυρές δυνάμεις στα σημεία πυρκαγιών τόσο σε Πυροσβεστικά οχήματα όσο και σε έμψυχο υλικό. Στους αστικούς πυροσβεστικούς Σταθμούς παραμένει προσωπικό ασφαλείας. Επιπρόσθετα ενημερώθηκαν άμεσα οι Επαρχιακές Διοικήσεις και απέστειλαν υποστηρικτική βοήθεια. Περαιτέρω κινητοποιήθηκαν άμεσα η Πολιτική Άμυνα και η Αστυνομία που συνέβαλαν στις εκκενώσεις και διασώσεις ατόμων. Αναδιπλώθηκαν άμεσα κέντρα επιχειρήσεων επί τόπου με επικεφαλής τους Β/ Διευθυντές της Υπηρεσίας υποστηριζόμενοι από το Γενικό Συντονιστικό Κέντρο Α.Π.Υ. Παρακαλείτε το κοινό να είναι πολύ προσεκτικό στις δραστηριότητες του στον αστικό ιστό.

20:20

Εκκενώνεται και το χωριό Βαβατσινιά. Σε επιφυλακή και τα Λεύκαρα.

19:50

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Αντρέα Κεττή, παρακαλείται το κοινό να αποφεύγει να χρησιμοποιεί τους δρόμους (Οδού – Μελίνης Λεύκαρα – Βαβατσινιάς, Παρεκκλησιά – Κελλάκι, Ακρούντα – Διερώνα , Χοιροκοιτία – Βάβλα, Φαρμακά – Οδού).

19:45

Aκολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της Κυπριακής Κυβέρνησης σε σχέση με την πυρκαγιά:

“Σε σχέση με την καταστροφική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας, ανακοινώνονται τα εξής:

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος».

Με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι σε διαρκή διαβούλευση στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λευκωσία, μετά από σύσκεψη που μόλις ολοκληρώθηκε, η μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων στην περιοχή Βαβατσινιάς.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λευκωσίας βρίσκονταν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας, εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο Επίτροπος του Πολίτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χωριό Αρακαπάς και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς. Το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της μεγάλης έκτασης και ειδικά της πολύ μεγάλης περιμέτρου της.Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, πέραν των επίγειων δυνάμεων, επιχειρούν το σύνολο των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και πτητικά και επίγεια μέσα της Εθνικής Φρουράς, ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια για αποστολή πτητικών μέσων από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, εντός της ημέρας, αναμένεται άφιξη δύο αεροσκαφών τύπου Canadair από την Ελλάδα και δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ, ενώ ζητήθηκε ενίσχυση με ακόμα τέσσερα πτητικά μέσα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU.

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση της Αστυνομίας να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Διευκρινίζεται ότι, λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί η κρισιμότητα της κατάστασης, η αξιοποίηση της συνεισφοράς των εθελοντών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνοΠροτεραιότητα μας είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια των περιουσιών και της δασικής γης.

Για την κατάσταση, ενημερώνεται διαρκώς, από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

19:40

Οι καπνοί της πυρκαγιάς έχουν φτάσει σχεδόν μέχρι τα παράλια της Συρίας. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Kοντά στα παράλια της Συρίας έχουν φτάσει οι καπνοί από την πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσού/Λάρνακας

19:15

Ο δρόμος Επταγώνειας – Κελλακίου έχει τυλιχθεί για πολλοστή φορά στις φλόγες και από τα 2 σημεία ενώ συνεχώς εμφανίζονται νέες εστίες. Περισσότερα μπορείε να δείτε στο live video από τον μετεωρολόγο του kitasweather εδώ.

18:30

Ένα από τα μέτωπα της τεράστιας πυρκαγιάς το οποίο κινείται προς τα βόρεια τμήματα της Επταγώνειας και νότια τμήματα του χωριού Κελλάκι, στο live video από τον μετεωρολόγο του kitasweather εδώ.

18:10

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Αντρέα Κεττή, εκκενώθηκαν οι κοινότητες Αρακαπά , Επταγώνια , Μελίνη ενώ γίνεται προσπάθεια εκκένωσης της κοινότητας και γίνονται διασώσεις στην κοινότητα Όρας. Για την κοινότητα Οδού υπήρξε πρόβλημα πρόσβασης προς τη κοινότητα από Επαρχία Λάρνακας λόγω της πυρκαγιάς και αποστέλλονται δυνάμεις από Λευκωσία. Η Π.Υ επιχειρεί με συνολικά 40 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα.

17:05

Ένα από τα μέτωπα της τεράστιας πυρκαγιάς στο δρόμο Επταγώνιας-Μελίνης, στο live video από τον μετεωρολόγο του kitasweather εδώ.

16:50

Ενισχύσεις από την ΕΕ καθώς και το Ισραήλ ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς στην ορεινή Λεμεσού-Λάρνακας. Ζητήθηκαν οκτώ εναέρια μέσα για να στηρίξουν τις εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

16:35

Καταστροφικές διαστάσεις λαμβάνει η τεραστίων διαστάσεων φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην ορεινή Λεμεσού – Λάρνακας.

Έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα και δόθηκαν οδηγίες για να εκκενωθούν τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγίοι Βαβατσινιάς.

Νεότερη ενημέρωση 16:31

Ακόμη ένα μεγάλο μέτωπο κινείται από τη Διερώνα προς Κακομάλλη, ενώ το μέτωπο της Μελίνης κατευθύνεται προς Ορά.

Είναι τεράστια η έκταση της φωτιάς και τα μέτωπα είναι πολλά. Η φωτιά πέρασε μέσα από τη Μελίνη χωρίς να προκαλέσει σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, καταστροφές σε σπίτια.

Νεότερη ενημέρωση 16:23

Στην κοινότητα Μελίνη βρίσκεται η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από νωρίς το απόγευμα στην επαρχία Λεμεσού και κατευθύνεται προς την Ορά.

Επίσης ακόμη ένα μέτωπο φωτιάς κινείται προς τη Συκόπετρα.

Δείτε εδώ το live post από το μετεωρολόγο του kitasweather Έρικ Κίτας.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην ανατολική επαρχία Λεμεσού, όπου οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες να ελεγχθούν τα μέτωπα της φωτιάς.

Νωρίτερα η φωτιά διαπέρασε το χωριό και έκαψε μερικά σπίτια.

Οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή για άμεση εκκένωση του χωριού, ενώ στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το Τμήμα Δασών έχει επισπεύσει δυνάμεις από όλη την Κύπρο.

Δείτε εδώ το live post του kitasweather νωρίτερα.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Ασυνήθιστα θερμή αέρια μάζα για μήνα Απρίλιο με θερμοκρασίες Ιουλίου αναμένονται αύριο Τετάρτη

Εξαιρετικά έως ακραία θερμή για την εποχή αέρια μάζα έχει αρχίσει να ανηφορίζει στην περιοχή μας από την βόρειο...