Η κυκλογένεση (δημιουργία χαμηλού) νότια της Κύπρου άρχισε ήδη να επηρεάζει το νησί μας, με τοπικού χαρακτήρα βροχές, με αρκετές περιοχές στα ορεινά/ημιορεινά να έχουν καταγράψει μεγάλα ύψη βροχής (πέραν των 30-40 χιλιοστών). Προοδευτικά, από αργά το απόγευμα αναμένεται γενίκευση των φαινομένων από τα νότια.
Όπως σας αναφέρουμε στα δελτία μας από τις 19 Οκτωβρίου, παρατηρούσαμε το ενδεχόμενο δημιουργίας μεσογειακού κυκλώνα (Medicane) στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πιθανότητες επαλήθευσης έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Άρχισαν αρκετά προγνωστικά μοντέλα να παρουσιάζουν σημάδια ότι το χαμηλό νότια μας θα εξελιχθεί σε μεσογειακό κυκλώνα. Μελετώντας την συνοπτική κατάσταση της περιοχής, διακρίνουμε ότι ιδιαίτερα ψυχρή λίμνη στη μέση τροπόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τα θερμά νερά της ανατολικής Μεσογείου (26-27 βαθμοί Κελσίου) και την χαμηλή διάτμηση ανέμου (που έχει τάσεις περαιτέρω εξασθένισης), θα υποστηρίζουν την εξέλιξη του χαμηλού σε μεσογειακό κυκλώνα.
Όπως βλέπετε στην πιο κάτω εικόνα του μεσημεριού από τον δορυφόρο της NASA, παρατηρείτε την εκτεταμένη νεφοκλάλυψη στην ανατολική Μεσόγειο.
Αν όντως έχουμε μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι ο ανατολικότερος μεσογειακός κυκλώνας από τότε που υπάρχουν στοιχεία και παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον την όλη εξέλιξη.
Σε μια τέτοια εξέλιξη, η περιοχή μας θα επηρεαστεί από πιο ενισχυμένο ανατολικό/βορειοανατολικό ρεύμα αέρα απ’ ότι αναμενόταν, αφού σε μεσογειακούς κυκλώνες, οι ισχυρότεροι άνεμοι παρατηρούνται περιμετρικά αυτού και όχι περιμετρικά του ματιού, όπως συμβαίνει στους τροπικούς κυκλώνες. Επίσης, σε μια τέτοια εξέλιξη, κυρίως στο νότιο 1/3 του νησιού θα επηρεαστεί από τις “εξωτερικές ζώνες” (outer bands), με διαδοχικές καταιγίδες να επηρεάζουν τις συγκεκριμένες περιοχές. Να σημειώσουμε ότι αν όντως εξελιχθεί σε μεσογειακό κυκλώνα, ίσως απομακρυνθεί από την περιοχή μας νωρίτερα απ’ ότι αναφέρουμε σε προηγούμενα δελτία.
Λόγω των πιο πάνω που έχουμε αναφέρει αλλά και λόγω των τοπικά μεγάλων ύψων βροχής που αναμένονται από αυτή τη διαταραχή στο σύνολο της και που ήδη επηρεάζει (τοπικά προς το παρόν) την περιοχή μας, η ομάδα των ΚΑΙΡΟΦΙΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ βάσει ψηφοφορίας, έχει αποφασίσει στην ονομασία του συγκεκριμένου συστήματος με το όνομα “ΘΗΣΕΑΣ” για 2 λόγους: Πρώτος και κυριότερος λόγος, εάν έχουμε εξέλιξη σε μεσογειακό κυκλώνα, αυτό θα γίνει στα χωρικά ύδατα της περιοχής μας (κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί) και με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε και να βρίσκουμε στοιχεία από αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη. Κατά δεύτερο λόγο, εάν όντως επαληθευτεί η δημιουργία του, θα δίνεται περισσότερη σημασία από το κοινό (αυτό τουλάχιστον δείχνουν μελέτες του εξωτερικού) και από πλευράς μας, θα μπορούμε να σας ενημερώνουμε για την όλη εξέλιξη, που πιθανόν να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε τμήματα του νησιού.
Να τονίσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας αφού έχουν βγει σχετικές προειδοποιήσεις και όλη η κατάσταση παρακολουθείται εκτενώς για να ενημερώνεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Διαβάστε επίσης:
Σημαντική επιδείνωση του καιρού προοδευτικά από το απόγευμα
Πορτοκαλί προειδοποίηση από Kitasweather – Σε ισχύ από το απόγευμα
Στο πιο κάτω βίντεο βλέπετε την πιθανή εξέλιξη του χαμηλού σε μεσογειακό κυκλώνα, όπως ανήρτηκε στο Meteo Gr.
Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 3 ώρες.
Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).
Μείνετε συντονισμένοι τόσο στην ιστοσελίδα μας, όσο και στη σελίδα μας στο Facebook, αλλά και στην ομάδα στο Facebook των ΚΑΙΡΟΦΙΛΩΝ ΚΥΠΡΟΥ.