Νέα διαταραχή φέρνει σημαντική μεταβολή του καιρού με αρκετές βροχές/χιόνια από την Δευτέρα

Επιτέλους η περιοχή μας θα επηρεαστεί από βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα μας απασχολήσει πέραν της μισής/μίας ημέρας, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής τον φετινό χειμώνα. Αυτό το χαμηλό θα αφήσει αρκετές βροχές και χιόνια στο νησί μας, αλλά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες τις οποίες θα αναλύσουμε πιο κάτω με αποτέλεσμα η προγνωσιμότητα να είναι χαμηλή και να χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης.

Η διαταραχή που επηρεάζει την περιοχή μας απομακρύνεται περαιτέρω ανατολικά ενώ την ίδια ώρα, πιο ψυχρή αέρια μάζα άρχισε να εγκαθίσταται στην περιοχή μας. Αυτή η διαταραχή έχει δώσει χαμηλότερα ύψη βροχής από την εκτίμηση μας λόγω της μετατόπισης του χαμηλού ανατολικότερα από την αρχική εκτίμηση.

Αυτή τη στιγμή και απόψε, η περιοχή μας θα επηρεάζεται από βόρειο και ψυχρό ρεύμα αέρα, το οποίο θα ευνοήσει μαζί με άλλες ατμοσφαιρικές συνθήκες μεμονωμένα φαινόμενα στα βόρεια και περιοχή του Τροόδους λόγω Sea Effect Rain/Snow.

Aύριο Σάββατο, σφήνα ύφεσης από την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου θα φτάσει στα βόρεια Βαλκάνια και θα ενσωματωθεί στην υφιστάμενη σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας ενισχύοντας την. Την ίδια ώρα, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα αρχίσει να αποκόπτεται.

invito

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια και βόρειο 1/2 της οροσειράς του Τροόδους αναμένεται να δώσουν ακόμα λίγες μεμονωμένες βροχές και μεμονωμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω λόγω Sea Effect Rain/Snow. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 15 έως 17 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Σάββατο (27/01/2024)

Την Κυριακή, η σφήνα ύφεσης αποκόπτεται ενώ την ίδια ώρα, ο Αζορικός αντικυκλώνας επεκτείνεται βορειότερα/βορειοανατολικότερα. Το αποκομμένο χαμηλό καθώς θα στροβιλίζεται και θα κατηφορίζει προς την περιοχή μας θα ευνοήσει κυκλογένεση στην περιοχή μας.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πιο αυξημένες στα βόρεια/βορειοδυτικά. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και ανατολικά και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών. Στα ορεινά από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις, με τοπικές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Από το βράδυ, ο καιρός θα καταστεί προοδευτικά μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές, χωρίς να αποκλείονται και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια παράλια. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1350 μέτρα και άνω.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (28/01/2024)

Την Δευτέρα, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα, το οποίο θα υποστηρίζει το βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή μας θα αρχίσει να κινείται νοτιότερα προς την ανατολική Μεσόγειο. Το αποκομμένο χαμηλό καθώς φτάνει στην ανατολική Μεσόγειο θα στροβιλίζεται στην εκεί περιοχή, πριν αρχίσει να απομακρύνεται νοτιότερα/νοτιοανατολικότερα την Τετάρτη προς Πέμπτη. Αυτή η στασιμότητα αλλά και η θέση του αποκομμένου χαμηλού στη μέση τροπόσφαιρα αναμένεται να δώσουν δυναμική στο βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια, το οποίο και αυτό θα στροβιλίζεται στην περιοχή μας μέχρι την Τετάρτη προς Πέμπτη.

Τέτοιες διαταραχές, οι οποίες είναι αποκομμένες από την γενική κυκλοφορία, έχουν ως αποτέλεσμα την χαμηλή προγνωσιμότητα στην περιοχή μας. Αυτό οφείλεται στο ότι:

  1. Tο σύστημα θα ανατροφοδοτείται πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, μία περιοχή με φτωχά μετεωρολογικά δεδομένα και παρατηρήσεις λόγω της θάλασσας που περιβάλλει το νησί.
  2. Αυτό το σύστημα έχει πιθανότητα να γίνει ακόμα πιο περίπλοκο αφού θα έχει κάποιες διαφορές από τα συστήματα που συνήθως επηρεάζουν την περιοχή μας. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το σύστημα θα πάρει κάποια χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα (Medicane) και για αυτό τον λόγο δεν φαίνεται να συνοδεύεται μέχρι στιγμής από μέτωπα κακοκαιρίας (θερμό/ψυχρό/συνεσφιγμένο), με κάποια προγνωστικά μοντέλα να δείχνουν την πιθανότητα να αποκτήσει στην πορεία ρηχό θερμό πυρήνα (shallow warm core). Τέτοια συστήματα είναι πιο “αυτόνομα” και η συμπεριφορά τους γίνεται ακόμη δυσκολότερα προβλέψιμη από τα προγνωστικά μοντέλα μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Στις 2 πιο κάτω εικόνες βλέπετε την πορεία του χαμηλού (σε 2 φάσεις) με βάση το προγνωστικό μοντέλο GFS. Στην πρώτη εικόνα (στην οποία βλέπετε την πρώτη φάση της διαταραχής από το βράδυ της Κυριακής μέχρι το πρωί της Τρίτης), το χαμηλό έχει συμμετρικό ψυχρό πυρήνα (symmetric cold-core) ενώ στην δεύτερη εικόνα (στην οποία βλέπετε την δεύτερη φάση της διαταραχής από τα ξημερώματα της Τετάρτης μέχρι το βράδυ της Πέμπτης), το χαμηλό έχει ρηχό συμμετρικό θερμό πυρήνα (shallow symmetric warm-core).

Κατά τη διάρκεια της διαταραχής φαίνεται ότι κάποιες περιοχές θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμη για γίνει αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και σε πιο χρονικό διάστημα θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι σε τέτοια συστήματα συνήθως παρατηρείται μεγάλο βροχομετρικό εύρος από περιοχή σε περιοχή και συνήθως πιο ευνοημένα είναι τα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νησιού.

Λόγω του ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να ήταν δυνητικά επικίνδυνο κυρίως από θέμα μεγάλων υψών βροχής και πλημμυρών, το Kitasweather θα παρακολουθεί στενά την όλη εξέλιξη και θα γίνονται συχνές αναρτήσεις αλλά και ανανεώσεις στις προγνώσεις. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα εκδωθούν οι ανάλογες προειδοποιήσεις. Μέχρι τότε, θα συστήναμε κάποια προληπτικά μέτρα (τα οποία όμως θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει) όπως το καθάρισμα φρεατίων και υδροροών.

Σαν γενική εικόνα η πρώτη πρόγνωση για Δευτέρα – Τρίτη:

Την Δευτέρα, ο καιρός θα καταστεί προοδευτικά συννεφιασμένος και αναμένονται κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους παρατεταμένα. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω. Kατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους παρατεταμένα. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 11 έως 13 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στον -1 βαθμό Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Δευτέρα (29/01/2024)

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές/καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους παρατεταμένα. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω. Το βράδυ της Τρίτης, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές/καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους παρατεταμένα. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στον -1 βαθμό Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (28/01/2024)

Την Τετάρτη, φαίνεται να συνεχίζει παρόμοιο καιρικό σκηνικό ενώ από την Πέμπτη αναμένεται σταδιακή σημαντική βελτίωση του καιρού καθώς η διαταραχή απομακρύνεται από την περιοχή μας.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is htyppi15.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg

Επιτέλους η περιοχή μας θα επηρεαστεί από βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα μας απασχολήσει πέραν της μισής/μίας ημέρας, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής τον φετινό χειμώνα. Αυτό το χαμηλό θα αφήσει αρκετές βροχές και χιόνια στο νησί μας, αλλά έχει κάποιες ιδιαιτερότητες τις οποίες θα αναλύσουμε πιο κάτω με αποτέλεσμα η προγνωσιμότητα να είναι χαμηλή και να χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης.

Η διαταραχή που επηρεάζει την περιοχή μας απομακρύνεται περαιτέρω ανατολικά ενώ την ίδια ώρα, πιο ψυχρή αέρια μάζα άρχισε να εγκαθίσταται στην περιοχή μας. Αυτή η διαταραχή έχει δώσει χαμηλότερα ύψη βροχής από την εκτίμηση μας λόγω της μετατόπισης του χαμηλού ανατολικότερα από την αρχική εκτίμηση.

Αυτή τη στιγμή και απόψε, η περιοχή μας θα επηρεάζεται από βόρειο και ψυχρό ρεύμα αέρα, το οποίο θα ευνοήσει μαζί με άλλες ατμοσφαιρικές συνθήκες μεμονωμένα φαινόμενα στα βόρεια και περιοχή του Τροόδους λόγω Sea Effect Rain/Snow.

Aύριο Σάββατο, σφήνα ύφεσης από την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου θα φτάσει στα βόρεια Βαλκάνια και θα ενσωματωθεί στην υφιστάμενη σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας ενισχύοντας την. Την ίδια ώρα, η σφήνα ύφεσης πλανητικής κλίμακας θα αρχίσει να αποκόπτεται.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά στις πλείστες περιοχές κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια και βόρειο 1/2 της οροσειράς του Τροόδους αναμένεται να δώσουν ακόμα λίγες μεμονωμένες βροχές και μεμονωμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω λόγω Sea Effect Rain/Snow. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 15 έως 17 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 16 έως 18 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για αύριο Σάββατο (27/01/2024)

Την Κυριακή, η σφήνα ύφεσης αποκόπτεται ενώ την ίδια ώρα, ο Αζορικός αντικυκλώνας επεκτείνεται βορειότερα/βορειοανατολικότερα. Το αποκομμένο χαμηλό καθώς θα στροβιλίζεται και θα κατηφορίζει προς την περιοχή μας θα ευνοήσει κυκλογένεση στην περιοχή μας.

Στην περιοχή μας, ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πιο αυξημένες στα βόρεια/βορειοδυτικά. Το μεσημέρι και το απόγευμα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά, εσωτερικό και ανατολικά και αναμένεται η εκδήλωση τοπικών βροχών. Στα ορεινά από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις, με τοπικές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Από το βράδυ, ο καιρός θα καταστεί προοδευτικά μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος και αναμένονται κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές, χωρίς να αποκλείονται και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και βόρεια παράλια. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις από τα περίπου 1350 μέτρα και άνω.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κυμαίνεται γύρω στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού και στα παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς Κελσίου στη Χιονίστρα.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (28/01/2024)

Την Δευτέρα, το αποκομμένο χαμηλό στη μέση τροπόσφαιρα, το οποίο θα υποστηρίζει το βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή μας θα αρχίσει να κινείται νοτιότερα προς την ανατολική Μεσόγειο. Το αποκομμένο χαμηλό καθώς φτάνει στην ανατολική Μεσόγειο θα στροβιλίζεται στην εκεί περιοχή, πριν αρχίσει να απομακρύνεται νοτιότερα/νοτιοανατολικότερα την Τετάρτη προς Πέμπτη. Αυτή η στασιμότητα αλλά και η θέση του αποκομμένου χαμηλού στη μέση τροπόσφαιρα αναμένεται να δώσουν δυναμική στο βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια, το οποίο και αυτό θα στροβιλίζεται στην περιοχή μας μέχρι την Τετάρτη προς Πέμπτη.

Τέτοιες διαταραχές, οι οποίες είναι αποκομμένες από την γενική κυκλοφορία, έχουν ως αποτέλεσμα την χαμηλή προγνωσιμότητα στην περιοχή μας. Αυτό οφείλεται στο ότι:

  1. Tο σύστημα θα ανατροφοδοτείται πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, μία περιοχή με φτωχά μετεωρολογικά δεδομένα και παρατηρήσεις λόγω της θάλασσας που περιβάλλει το νησί.
  2. Αυτό το σύστημα έχει πιθανότητα να γίνει ακόμα πιο περίπλοκο αφού θα έχει κάποιες διαφορές από τα συστήματα που συνήθως επηρεάζουν την περιοχή μας. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το σύστημα θα πάρει κάποια χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα (Medicane) και για αυτό τον λόγο δεν φαίνεται να συνοδεύεται μέχρι στιγμής από μέτωπα κακοκαιρίας (θερμό/ψυχρό/συνεσφιγμένο), με κάποια προγνωστικά μοντέλα να δείχνουν την πιθανότητα να αποκτήσει στην πορεία ρηχό θερμό πυρήνα (shallow warm core). Τέτοια συστήματα είναι πιο “αυτόνομα” και η συμπεριφορά τους γίνεται ακόμη δυσκολότερα προβλέψιμη από τα προγνωστικά μοντέλα μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Στις 2 πιο κάτω εικόνες βλέπετε την πορεία του χαμηλού (σε 2 φάσεις) με βάση το προγνωστικό μοντέλο GFS. Στην πρώτη εικόνα (στην οποία βλέπετε την πρώτη φάση της διαταραχής από το βράδυ της Κυριακής μέχρι το πρωί της Τρίτης), το χαμηλό έχει συμμετρικό ψυχρό πυρήνα (symmetric cold-core) ενώ στην δεύτερη εικόνα (στην οποία βλέπετε την δεύτερη φάση της διαταραχής από τα ξημερώματα της Τετάρτης μέχρι το βράδυ της Πέμπτης), το χαμηλό έχει ρηχό συμμετρικό θερμό πυρήνα (shallow symmetric warm-core).

Κατά τη διάρκεια της διαταραχής φαίνεται ότι κάποιες περιοχές θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς ακόμη για γίνει αναφορά σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και σε πιο χρονικό διάστημα θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι σε τέτοια συστήματα συνήθως παρατηρείται μεγάλο βροχομετρικό εύρος από περιοχή σε περιοχή και συνήθως πιο ευνοημένα είναι τα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νησιού.

Λόγω του ότι αυτό το σύστημα θα μπορούσε να ήταν δυνητικά επικίνδυνο κυρίως από θέμα μεγάλων υψών βροχής και πλημμυρών, το Kitasweather θα παρακολουθεί στενά την όλη εξέλιξη και θα γίνονται συχνές αναρτήσεις αλλά και ανανεώσεις στις προγνώσεις. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα εκδωθούν οι ανάλογες προειδοποιήσεις. Μέχρι τότε, θα συστήναμε κάποια προληπτικά μέτρα (τα οποία όμως θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει) όπως το καθάρισμα φρεατίων και υδροροών.

Σαν γενική εικόνα η πρώτη πρόγνωση για Δευτέρα – Τρίτη:

Την Δευτέρα, ο καιρός θα καταστεί προοδευτικά συννεφιασμένος και αναμένονται κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους παρατεταμένα. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω. Kατά τις βραδινές ώρες, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά τόπους και κατά περιόδους βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους παρατεταμένα. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, για να κυμανθεί γύρω στους 2-4 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 11 έως 13 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στον -1 βαθμό Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Δευτέρα (29/01/2024)

Την Τρίτη, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές/καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους παρατεταμένα. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω. Το βράδυ της Τρίτης, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά τόπους βροχές/καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους παρατεταμένα. Τα φαινόμενα από τα περίπου 1300 μέτρα και άνω θα είναι υπό την μορφή χιονιού, με χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1400 μέτρα και άνω. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά διαστήματα πυκνές με βαριές χιονοστρώσεις κυρίως από τα 1600 μέτρα και άνω.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, για να κυμανθεί γύρω στους 2-5 βαθμούς Κελσίου πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, φτάνοντας γύρω στους 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου σε εσωτερικά πεδινά τμήματα του νησιού, γύρω στους 12 έως 14 βαθμούς Κελσίου στα παράλια και γύρω στον -1 βαθμό Κελσίου στη Χιονίστρα όπου θα επικρατεί παγετός.

Θερμοκρασιακή ανωμαλία στα 850 hPa (~1500 μέτρα από την επιφάνεια) για την Κυριακή (28/01/2024)

Την Τετάρτη, φαίνεται να συνεχίζει παρόμοιο καιρικό σκηνικό ενώ από την Πέμπτη αναμένεται σταδιακή σημαντική βελτίωση του καιρού καθώς η διαταραχή απομακρύνεται από την περιοχή μας.

Στις πιο κάτω εικόνες του ραντάρ μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά σε ποιες περιοχές σημειώνονται βροχές, με ποια ένταση αλλά και την κίνησή τους. Για τοπική ώρα να προσθέσετε 2 ώρες.

Δείξτε προσοχή όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (Κίτρινο, Πορτοκαλί και Κόκκινο).

This image has an empty alt attribute; its file name is htyppi15.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is antppi15.jpg

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Πρόγνωση και τάση καιρού για την Μ. Εβδομάδα – Αβεβαιότητα για τις καιρικές συνθήκες τις ημέρες του Πάσχα

Η πυκνή σκόνη που ταλαιπωρεί την περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες έχει αραιώσει αρκετά από χθες το απόγευμα, ωστόσο,...