Σημαντική επιδείνωση του καιρού απόψε – Κίτρινη προειδοποίηση από Kitasweather!

Κίτρινη Προειδοποίηση για τοπικά ισχυρές ή και ακραίες καταιγίδες σε ισχύ – Να είσαι ενήμερος!!!

Βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο τη Μαύρη Θάλασσα, όπως βλέπετε στον πιο κάτω χάρτη, επεκτείνεται προς την περιοχή μας και θα μας επηρεάσει το ψυχρό του μέτωπο απόψε. Καθώς θα μας πλησιάζει το ψυχρό μέτωπο από τα δυτικά, οι καταιγίδες θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται μπροστά από το μέτωπο, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου – Ρόδου, όπου αναμένεται να σχηματιστεί μια γραμμή από καταιγίδες οι οποίες προοδευτικά θα επηρεάσουν όλο το νησί, αρχικά από τα δυτικά. Το Kitasweather έχει εκδώσει κίτρινη προειδοποίηση για τοπικά ισχυρές ή και ακραίες καταιγίδες και τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Παρακολουθούμε στενά την όλη εξέλιξη και θα σας κρατάμε ενήμερους. Επίσης, υπάρχει ενδεχόμενο αναβάθμισης της προειδοποίησης αργότερα σήμερα, αν κριθεί αναγκαίο.

invito

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις βροχές μέσα από τις εικόνες του ραντάρ εδώ και κάτω από την πρόγνωση της κάθε περιοχής στα Locations.

Συνίσταται προσοχή σε περιοχές όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) στις εικόνες του ραντάρ.

Νέο βαρομετρικό χαμηλό, όπως βλέπετε στον πιο κάτω χάρτη, με κέντρο τα νότια παράλια της Τουρκίας, αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας αύριο αργά το απόγευμα προς βράδυ και αναμένονται εκ νέου βροχές και καταιγίδες, ενώ στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους δεν αποκλείεται να σημειωθεί ελαφριά χιονόπτωση, με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης και πολύ ελαφριάς χιονόστρωσης.

Μετά και τις χθεσινοβραδινές βροχές/καταιγίδες που επηρέασαν το νησί, η βροχόπτωση του μήνα ανέβηκε στο 69.9% από 59% που βρισκόταν χθες και ήταν ελαφρώς πιο πάνω απ’ όσο υπολογίζαμε και σας αναφέραμε στο χθεσινοβραδινό δελτίο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μετά τις βραδινές βροχές, όταν θα μας επηρεάσει το ψυχρό μέτωπο, η βροχόπτωση για το μήνα υπολογίζουμε να φτάσει το 80-85%, ενώ μέχρι την Πέμπτη γύρω στο 85-90%, κι αν έρθει το σύστημα της Κυριακής προς Δευτέρα, φαίνεται να υπερκαλύπτεται η κανονική για το μήνα.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά κυρίως συννεφιασμένος με λίγες σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες, αρχικά από τα δυτικά – νοτιοδυτικά. Μέχρι τις αυγινές ώρες, θα πρέπει να έχουν επηρεαστεί όλες οι περιοχές. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές ή και ακραίες, με ισχυρές βροχοπτώσεις, ισχυρούς ριπαίους ανέμους και χαλάζι. Τις αυγινές ώρες δεν αποκλείεται ελαφριά χιονόπτωση ή χιονόνερο στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, χωρίς χιονόστρωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και υψηλότερα ορεινά 4-5 μποφόρ, με ριπές έως 6 μποφόρ. Σε περιοχές καταιγίδων οι άνεμοι θα ενισχύονται στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 13 έως 14 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά κυρίως συννεφιασμένος, με λίγες σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά μέχρι πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 18 έως 19 στα παράλια και στους 4 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ αναμένεται επιδείνωση του καιρού και πάλι και αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση και πιθανόν ελαφριά και πρόσκαιρη χιονόστρωση. Την περιοχή θα επηρεάζει πολύ ισχυρό και ψυχρό, δυτικό ρεύμα αέρα.

Την Τετάρτη, παροδικά αυξημένες νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν ακόμα λίγες σποραδικές βροχές και λίγα χιόνια στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Την περιοχή θα επηρεάζει πολύ ισχυρό και ψυχρό, δυτικό ρεύμα αέρα.

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε 30 φωτογραφίες σε 1, από την καταιγίδα που επηρέασε τη Λεμεσό τα ξημερώματα, 4/12/2018.

Φωτογραφία από: Ραφαήλ Μιχαηλίδη

Η προειδοποίηση:

Αρκετές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν το νησί μας κατά την περίοδο της προειδοποίησης, από τις οποίες κάποιες θα είναι ισχυρές ή και ακραίες. Squall Line (Γραμμή από καταιγίδες) μπροστά από το ψυχρό μέτωπο, θα επηρεάσει την περιοχή μας απόψε από τα δυτικά. Οι καταιγίδες θα είναι κυρίως πολυκυτταρικές, χωρίς να αποκλείεται κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες μπροστά από το Squall Line ή στο νότιο μέρος του, να είναι υπερκυτταρικές.  Παρόλο που οι υπερκυτταρικές καταιγίδες μπορούν να δημιουργήσουν ανεμοστρόβιλους και το storm – relative helicity είναι επαρκές, λόγω της πυκνότητας (μικρής απόστασης της μίας από την άλλη), όμως, που θα έχουν οι καταιγίδες, θα δυσκολευτούν να φτάσουν σε αυτό το σημείο, χωρίς όμως να αποκλείεται. Ο κύριος κίνδυνος κατά την περίοδο της προειδοποίησης είναι οι τοπικές πλημμύρες, λόγω των πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων που αναμένονται τοπικά, με μεγάλες ποσότητες βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα. Τοπικά οι ποσότητες βροχής ενδέχεται να φτάνουν ή και να υπερβαίνουν τα 35 χιλιοστά σε διάστημα 3 ωρών, ή τα 50 χιλιοστά σε διάστημα 6 ωρών. Επίσης, οι ισχυρές ή και ακραίες καταιγίδες θα συνοδεύονται από δυνατούς, ριπαίους ανέμους που ενδέχεται να φτάνουν τα 6-8 μποφόρ και χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει μέχρι τα 2-2.5 εκατοστά διάμετρο.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να επηρεάσουν τοπικά το νησί μας, πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα, κυρίως στο οδικό δίκτυο, λόγω συσσώρευσης νερού και όγκων λάσπης και πετρών στο οδόστρωμα, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες και περιουσίες, ενώ το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό για να μη θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Valid from 19:00 LT, 10/12/2018. Till: 07:00 LT 13/12/2018.

Issued at: 13:00 LT, 10/12/2018.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις βροχές μέσα από τις εικόνες του ραντάρ εδώ και κάτω από την πρόγνωση της κάθε περιοχής στα Locations.

Συνίσταται προσοχή σε περιοχές όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) στις εικόνες του ραντάρ.

Τι σημαίνει “κίτρινος συναγερμός”

Το επίπεδο επικινδυνότητας «Κίτρινο» σημαίνει ότι ο καιρός είναι δυνητικά επικίνδυνος και τα καιρικά φαινόμενα που έχουν προβλεφθεί δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά χρειάζεται προσοχή σχετικά με δραστηριότητες που εκτίθενται σε μετεωρολογικούς κινδύνους. Επίσης, χρειάζεται συχνή ενημέρωση σχετικά με τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες και αποφυγή αχρείαστων μετακινήσεων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων οι πολίτες καλούνται:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία σε περίπτωση που παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ασφαλή οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα:

Η οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους, γι’ αυτό οι οδηγοί οχημάτων πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και απόλυτα συγκεντρωμένοι στον δρόμο. Για τη δική μας ασφάλεια, ώστε να μην βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων, είναι καλό να λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης:

1. Βεβαιωνόμαστε ότι οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματος μας δεν έχουν φθαρεί και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του ανεμοθώρακα.

2. Η προετοιμασία για ένα ταξίδι στη βροχή, απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου του οχήματος – τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι – καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάμε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια μας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίβουμε τις σόλες των παπουτσιών στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσουμε τον κινητήρα του οχήματος μας. Ελέγχουμε ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και οι πορτοκαλί δείκτες πορείας (φλας) δουλεύουν κανονικά.

3. Η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του δρόμου. Ειδικά στο ξεκίνημα της βροχής, οι δρόμοι μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ολισθηροί.

4. Ελέγχουμε τα ελαστικά του οχήματος μας πριν βγούμε στον δρόμο. Βεβαιωνόμαστε ότι τα ελαστικά έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος στις αυλακώσεις του πέλματος όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος στις αυλακώσεις πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και της υδρολίσθησης.

5. Ανάβουμε τα φώτα πορείας και οδηγούμε με προσοχή για όσο διαρκεί η περιορισμένη ορατότητα.

6. Τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών, χρησιμοποιούμε το σύστημα κλιματισμού – αέρα, για το καθάρισμα των τζαμιών.

7. Σε κατοικημένες περιοχές, επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή στους πεζούς που κινούνται ή περιμένουν σε πεζοδρόμιο. Η αμυντική οδήγηση σημαίνει πως προβλέπουμε κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά στο οδικό δίκτυο. Για παράδειγμα, είναι πιθανόν οποιοσδήποτε πεζός σε πεζοδρόμιο να γλιστρήσει και να πέσει εντός του δρόμου, αιφνιδιάζοντάς μας. Η πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων με την αμυντική οδήγηση επιτυγχάνεται με την πρόβλεψη τέτοιων περιστατικών, ελαττώνουμε λοιπόν ταχύτητα όταν περνούμε από σημεία όπου κινούνται πεζοί στο οδικό δίκτυο.

8. Μειώνουμε ταχύτητα, η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του πέλματος των ελαστικών του οχήματος με τον δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση. Διατηρούμε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

9. Στη βροχή, το προσπέρασμα άλλων οχημάτων απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή, διότι ο υπολογισμός της ταχύτητας των άλλων αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολος και η απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου μας.

10. Αποφεύγουμε να περνούμε μέσα από νερά που κινούνται εάν δεν μπορούμε να έχουμε ευρύτερη εποπτεία του περιβάλλοντος. Είναι πιθανό η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι.

11. Πριν από κάθε διακίνησή μας, ενημερωνόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο.

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Στα Weather Stations μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Διευκρίνιση:

Οι προβλέψεις και συστάσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα kitasweather αποτελούν δουλειά του ερασιτέχνη μετεωρολόγου Έρικ Κίτας και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Συστήνεται παρακολούθηση του καιρού και ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για αποφυγή ταλαιπωριών και πιθανών κινδύνων που μπορεί να προκύψουν.

Κίτρινη Προειδοποίηση για τοπικά ισχυρές ή και ακραίες καταιγίδες σε ισχύ – Να είσαι ενήμερος!!!

Βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο τη Μαύρη Θάλασσα, όπως βλέπετε στον πιο κάτω χάρτη, επεκτείνεται προς την περιοχή μας και θα μας επηρεάσει το ψυχρό του μέτωπο απόψε. Καθώς θα μας πλησιάζει το ψυχρό μέτωπο από τα δυτικά, οι καταιγίδες θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται μπροστά από το μέτωπο, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου – Ρόδου, όπου αναμένεται να σχηματιστεί μια γραμμή από καταιγίδες οι οποίες προοδευτικά θα επηρεάσουν όλο το νησί, αρχικά από τα δυτικά. Το Kitasweather έχει εκδώσει κίτρινη προειδοποίηση για τοπικά ισχυρές ή και ακραίες καταιγίδες και τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν και μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Παρακολουθούμε στενά την όλη εξέλιξη και θα σας κρατάμε ενήμερους. Επίσης, υπάρχει ενδεχόμενο αναβάθμισης της προειδοποίησης αργότερα σήμερα, αν κριθεί αναγκαίο.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις βροχές μέσα από τις εικόνες του ραντάρ εδώ και κάτω από την πρόγνωση της κάθε περιοχής στα Locations.

Συνίσταται προσοχή σε περιοχές όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) στις εικόνες του ραντάρ.

Νέο βαρομετρικό χαμηλό, όπως βλέπετε στον πιο κάτω χάρτη, με κέντρο τα νότια παράλια της Τουρκίας, αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας αύριο αργά το απόγευμα προς βράδυ και αναμένονται εκ νέου βροχές και καταιγίδες, ενώ στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους δεν αποκλείεται να σημειωθεί ελαφριά χιονόπτωση, με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης και πολύ ελαφριάς χιονόστρωσης.

Μετά και τις χθεσινοβραδινές βροχές/καταιγίδες που επηρέασαν το νησί, η βροχόπτωση του μήνα ανέβηκε στο 69.9% από 59% που βρισκόταν χθες και ήταν ελαφρώς πιο πάνω απ’ όσο υπολογίζαμε και σας αναφέραμε στο χθεσινοβραδινό δελτίο, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μετά τις βραδινές βροχές, όταν θα μας επηρεάσει το ψυχρό μέτωπο, η βροχόπτωση για το μήνα υπολογίζουμε να φτάσει το 80-85%, ενώ μέχρι την Πέμπτη γύρω στο 85-90%, κι αν έρθει το σύστημα της Κυριακής προς Δευτέρα, φαίνεται να υπερκαλύπτεται η κανονική για το μήνα.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Το απόγευμα ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά κυρίως συννεφιασμένος με λίγες σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές/καταιγίδες, αρχικά από τα δυτικά – νοτιοδυτικά. Μέχρι τις αυγινές ώρες, θα πρέπει να έχουν επηρεαστεί όλες οι περιοχές. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές ή και ακραίες, με ισχυρές βροχοπτώσεις, ισχυρούς ριπαίους ανέμους και χαλάζι. Τις αυγινές ώρες δεν αποκλείεται ελαφριά χιονόπτωση ή χιονόνερο στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, χωρίς χιονόστρωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και υψηλότερα ορεινά 4-5 μποφόρ, με ριπές έως 6 μποφόρ. Σε περιοχές καταιγίδων οι άνεμοι θα ενισχύονται στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, 13 έως 14 στα παράλια και στον 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Αύριο Τρίτη, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά κυρίως συννεφιασμένος, με λίγες σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά μέχρι πολύ ισχυροί 5-6 μποφόρ, με ριπές που πιθανόν να φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 18 έως 19 στα παράλια και στους 4 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ αναμένεται επιδείνωση του καιρού και πάλι και αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση και πιθανόν ελαφριά και πρόσκαιρη χιονόστρωση. Την περιοχή θα επηρεάζει πολύ ισχυρό και ψυχρό, δυτικό ρεύμα αέρα.

Την Τετάρτη, παροδικά αυξημένες νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν ακόμα λίγες σποραδικές βροχές και λίγα χιόνια στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Την περιοχή θα επηρεάζει πολύ ισχυρό και ψυχρό, δυτικό ρεύμα αέρα.

Στην κεντρική εικόνα βλέπετε 30 φωτογραφίες σε 1, από την καταιγίδα που επηρέασε τη Λεμεσό τα ξημερώματα, 4/12/2018.

Φωτογραφία από: Ραφαήλ Μιχαηλίδη

Η προειδοποίηση:

Αρκετές καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν το νησί μας κατά την περίοδο της προειδοποίησης, από τις οποίες κάποιες θα είναι ισχυρές ή και ακραίες. Squall Line (Γραμμή από καταιγίδες) μπροστά από το ψυχρό μέτωπο, θα επηρεάσει την περιοχή μας απόψε από τα δυτικά. Οι καταιγίδες θα είναι κυρίως πολυκυτταρικές, χωρίς να αποκλείεται κάποιες μεμονωμένες καταιγίδες μπροστά από το Squall Line ή στο νότιο μέρος του, να είναι υπερκυτταρικές.  Παρόλο που οι υπερκυτταρικές καταιγίδες μπορούν να δημιουργήσουν ανεμοστρόβιλους και το storm – relative helicity είναι επαρκές, λόγω της πυκνότητας (μικρής απόστασης της μίας από την άλλη), όμως, που θα έχουν οι καταιγίδες, θα δυσκολευτούν να φτάσουν σε αυτό το σημείο, χωρίς όμως να αποκλείεται. Ο κύριος κίνδυνος κατά την περίοδο της προειδοποίησης είναι οι τοπικές πλημμύρες, λόγω των πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων που αναμένονται τοπικά, με μεγάλες ποσότητες βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα. Τοπικά οι ποσότητες βροχής ενδέχεται να φτάνουν ή και να υπερβαίνουν τα 35 χιλιοστά σε διάστημα 3 ωρών, ή τα 50 χιλιοστά σε διάστημα 6 ωρών. Επίσης, οι ισχυρές ή και ακραίες καταιγίδες θα συνοδεύονται από δυνατούς, ριπαίους ανέμους που ενδέχεται να φτάνουν τα 6-8 μποφόρ και χαλάζι που ενδεχομένως να φτάνει μέχρι τα 2-2.5 εκατοστά διάμετρο.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να επηρεάσουν τοπικά το νησί μας, πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα, κυρίως στο οδικό δίκτυο, λόγω συσσώρευσης νερού και όγκων λάσπης και πετρών στο οδόστρωμα, διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες και περιουσίες, ενώ το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό για να μη θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Valid from 19:00 LT, 10/12/2018. Till: 07:00 LT 13/12/2018.

Issued at: 13:00 LT, 10/12/2018.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις βροχές μέσα από τις εικόνες του ραντάρ εδώ και κάτω από την πρόγνωση της κάθε περιοχής στα Locations.

Συνίσταται προσοχή σε περιοχές όπου υπάρχουν έντονοι χρωματισμοί (κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) στις εικόνες του ραντάρ.

Τι σημαίνει “κίτρινος συναγερμός”

Το επίπεδο επικινδυνότητας «Κίτρινο» σημαίνει ότι ο καιρός είναι δυνητικά επικίνδυνος και τα καιρικά φαινόμενα που έχουν προβλεφθεί δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά χρειάζεται προσοχή σχετικά με δραστηριότητες που εκτίθενται σε μετεωρολογικούς κινδύνους. Επίσης, χρειάζεται συχνή ενημέρωση σχετικά με τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες και αποφυγή αχρείαστων μετακινήσεων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων οι πολίτες καλούνται:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία σε περίπτωση που παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ασφαλή οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα:

Η οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους, γι’ αυτό οι οδηγοί οχημάτων πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση και απόλυτα συγκεντρωμένοι στον δρόμο. Για τη δική μας ασφάλεια, ώστε να μην βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων καταστάσεων, είναι καλό να λαμβάνουμε τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης:

1. Βεβαιωνόμαστε ότι οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματος μας δεν έχουν φθαρεί και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για το πλύσιμο του ανεμοθώρακα.

2. Η προετοιμασία για ένα ταξίδι στη βροχή, απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου του οχήματος – τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι – καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάμε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια μας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίβουμε τις σόλες των παπουτσιών στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσουμε τον κινητήρα του οχήματος μας. Ελέγχουμε ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και οι πορτοκαλί δείκτες πορείας (φλας) δουλεύουν κανονικά.

3. Η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του δρόμου. Ειδικά στο ξεκίνημα της βροχής, οι δρόμοι μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ολισθηροί.

4. Ελέγχουμε τα ελαστικά του οχήματος μας πριν βγούμε στον δρόμο. Βεβαιωνόμαστε ότι τα ελαστικά έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος στις αυλακώσεις του πέλματος όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος στις αυλακώσεις πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και της υδρολίσθησης.

5. Ανάβουμε τα φώτα πορείας και οδηγούμε με προσοχή για όσο διαρκεί η περιορισμένη ορατότητα.

6. Τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών, χρησιμοποιούμε το σύστημα κλιματισμού – αέρα, για το καθάρισμα των τζαμιών.

7. Σε κατοικημένες περιοχές, επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή στους πεζούς που κινούνται ή περιμένουν σε πεζοδρόμιο. Η αμυντική οδήγηση σημαίνει πως προβλέπουμε κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά στο οδικό δίκτυο. Για παράδειγμα, είναι πιθανόν οποιοσδήποτε πεζός σε πεζοδρόμιο να γλιστρήσει και να πέσει εντός του δρόμου, αιφνιδιάζοντάς μας. Η πρόληψη τροχαίων δυστυχημάτων με την αμυντική οδήγηση επιτυγχάνεται με την πρόβλεψη τέτοιων περιστατικών, ελαττώνουμε λοιπόν ταχύτητα όταν περνούμε από σημεία όπου κινούνται πεζοί στο οδικό δίκτυο.

8. Μειώνουμε ταχύτητα, η οδήγηση με ελαττωμένη ταχύτητα επιτρέπει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια επαφή του πέλματος των ελαστικών του οχήματος με τον δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση. Διατηρούμε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

9. Στη βροχή, το προσπέρασμα άλλων οχημάτων απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή, διότι ο υπολογισμός της ταχύτητας των άλλων αυτοκινήτων είναι πιο δύσκολος και η απότομη αλλαγή λωρίδας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου μας.

10. Αποφεύγουμε να περνούμε μέσα από νερά που κινούνται εάν δεν μπορούμε να έχουμε ευρύτερη εποπτεία του περιβάλλοντος. Είναι πιθανό η δυνατή βροχή να σχηματίζει χείμαρρους, οι οποίοι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνοι.

11. Πριν από κάθε διακίνησή μας, ενημερωνόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο.

Στα Locations μπορείτε να δείτε ανά πόλη ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain) την εβδομάδα που μας έρχεται. Επίσης μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Στα Weather Stations μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά τις μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς μας σταθμούς.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Διευκρίνιση:

Οι προβλέψεις και συστάσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα kitasweather αποτελούν δουλειά του ερασιτέχνη μετεωρολόγου Έρικ Κίτας και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την επίσημη ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Συστήνεται παρακολούθηση του καιρού και ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για αποφυγή ταλαιπωριών και πιθανών κινδύνων που μπορεί να προκύψουν.

Στις Τοποθεσίες, μπορείτε να δείτε ανά περιοχή ποιες μέρες υπάρχουν πιθανότητες βροχής, αλλά και πόσο ανέρχεται η πιθανότητα (Chance of rain). Επίσης, μπορείτε να δείτε τη μέγιστη και ελάχιστη θερμοκρασία, ένταση και κατεύθυνση ανέμου, όπως και ώρες ηλιοφάνειας για κάθε περιοχή.

Για συνεχή ενημέρωση και για τυχόν έκτακτα δελτία, μπορείτε να κάνετε LIKE και FOLLOW στη σελίδα μας στο Facebook, καθώς και subscribe στην ιστοσελίδα μας και στο κανάλι μας στο You Tube για άμεση ενημέρωση για τον καιρό.

Ροή ειδήσεων

Σημαντική ενίσχυση ανέμων τις επόμενες ώρες – Αυξάνεται η πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά το επόμενο διήμερο

Μέτριο έως ισχυρό και τοπικά έως πολύ ισχυρό νοτιοδυτικό/βορειοδυτικό ρεύμα αέρα αναμένεται να επηρεάζει την περιοχή μας τις επόμενες...